Je hebt het er al maanden over, maar dan gaat het toch echt gebeuren. Je gaat een verre en lange reis maken. Je bent nog nooit zo lang van huis geweest en nu het bijna zover is slaan de zenuwen toe. Heb ik overal aan gedacht. Neem ik te weinig mee, of juist teveel? Paspoort nog geldig, internationaal rijbewijs geregeld? Inentingen nodig? Maak je geen zorgen! Wij vertellen je waar je aan moet denken bij een verre reis.
Vooraf
Ga altijd als eerste na hoelang je paspoort nog geldig is en welke regels er gelden bij het land dat je bezoeken wilt. Lang op reis? Regel altijd een uitreisticket, want met alleen een enkeltje wordt je vaak niet in het vliegtuig gelaten. Wil je ter plekke een auto huren? Ga dan na of een internationaal rijbewijs verplicht is en regel deze op tijd.
Een verre bestemming, vooral als je naar de tropen gaat, betekent nog wel eens dat je vooraf medisch advies wilt. Vaak met een aantal (aanbevolen) vaccinaties tot gevolg. Reis je naar een risicogebied check dan de veiligheidsrisico’s op Nederland Wereldwijd en neem eventueel contact op met je reis- en/of zorgverzekeraar om na te gaan of je goed verzekerd bent.
Een fijne vlucht
Je hebt weinig invloed op of een vlucht fijn verloopt of niet. Wel kun je een leuk boek meenemen of bijvoorbeeld een tablet vol films en daarbij je fijne noise cancelling headphones meenemen (we zijn al jaren blij met onze Bose Quietcomfort, echt een verademing tijdens het vliegen). Als er iets fout gaat met de vertrektijden van je vlucht of overstap hoef je niet direct in de stress te schieten. Het komt wel goed! In veel gevallen is er een schadevergoeding bij vertraging vlucht mogelijk. AirHelp is een bedrijf dat toeristen over de hele wereld bijstaat bij het verhalen van een vergoeding bij vertraging of annulering. Je zult versteld staan hoe snel je al in aanmerking komt voor een vergoeding. Via de website vul je de gegevens in van jouw vlucht en zij doen de rest.
Feit: Als je door vertraging je aansluitende vlucht mist, is de vliegtuigmaatschappij verplicht om een vervangende vlucht voor je te regelen. Als dit pas de volgende dag kan, moeten zij ook een hotel voor je regelen.
Wat hebben wij altijd bij ons in het vliegtuig?
- Onze Bose Quietcomfort 35’s zijn echt onmisbaar. Wat een verademing. Lekker over de oren en met de ooglappen erbij de ultieme manier om zo goed als de gehele vlucht te slapen. Niet meer weg te denken uit onze vliegreizen.
- Een tablet. Het entertainment in het vliegtuig is vaak prima, maar ik kies toch lekker zelf wat ik kijk/luister. Liever niet eindeloos zoeken/zappen, maar gewoon mijn eigen tablet. Ook fijn is de makkelijk aan te passen kijkhoek.
- Laadkabels. Zo’n beetje elke verre vlucht is inmiddels van alle gemakken voorzien. Zo heb je bij je stoel een (vaak USB) laadpunt, waar je zaken als telefoon en tablets makkelijk op kunt laden. Let erop dat een powerbank niet altijd mee het vliegtuig (handbagage) in mag.
- Eigen snacks. Ik slaap altijd veel en als ik wakker wordt heb ik niet zo’n zin om erachter te komen dat ik een snack of zelfs hele maaltijd gemist heb. Een paar gezonde repen zorgen ervoor dat je nooit honger hebt tijdens de vlucht.
- Fijne kleding. Handige laagjes. Soms is een vlucht ijskoud, dan weer bloedheet. Ben niet zo van de sweatpants, maar kies zeker voor comfortabele kleding.
- Handbagage is altijd een uitdaging. Niet teveel mee zodat je gedoe krijgt bij inchecken, maar ook niet te weinig zodat je tijdens de vlucht allemaal essentiele zaken mist. Ik ben al jaren erg blij met mijn Osprey Porter 46, zo’n beetje de grootste tas die nog aan de handbagage-vereisten voldoet. In mijn geval ook relevant, want er moeten nogal wat zaken mee in de handbagage die ik niet in mijn ruimbagage kan/wil vervoeren. Mijn DJI Drone bijvoorbeeld is zo’n ding. Hoewel ik een piepkleine DJI Mini 3 Pro heb, neem het toch weer wat ruimte in beslag. De Drone-batterijen gaan altijd in een LiPo safe bag.
- Camera. Ik heb een klein m4/3 camerasysteem (Olympus OMD). Met 2 lenzen en de verdere accessoires een aardig gewicht. Meestal mag de cameratas los mee als extra stuks handbagage.
- Afhankelijk van de bestemming gaat onze Mobiele Router (ook wel bekend onder de naam MIFI of Portable WI-FI) mee. Je kunt dan ter plekke makkelijk een simkaart kopen (vooral het geval in veel Aziatische bestemmingen) en hebt meteen internet op alle apparaten. Scheelt meerdere simkaarten en ook met de laptop of tablet heb je direct internet.
- Als laatste onze laptop. Hoewel we in het vliegtuig niet veel werken op het ding, is deze op vakantie onmisbaar. Ook hier geldt dat een laptop beter niet in de ruimbagage vervoerd kan worden. Deze gaat dus mee in de handbagage. Bij veel airlines mag je naast een tas handbagage nog een losse tas met je laptop meenemen (zo’n standaard laptoptas). Als je een camera bij je hebt is het vaak het één of het ander, dus dat wordt kiezen.
Checklist
Tenzij je besluit om de onbewoonde wereld te bezoeken, kun je altijd wel ergens spullen kopen. Een vergeten tandenborstel, zonnebril of een paar slippers is dus gauw opgelost. Wat wel handig is om bij je te hebben zijn de volgende dingen:
- Een kopietjes van je paspoort, rijbewijs, zorgverzekeringspas en je huisadres;
- Zorg ook dat je van bovenstaand de gescande versies in je mailbox hebt staan voor het geval dat;
- Een creditcard is altijd handig. In sommige landen kun je niet zonder, maar in landen zoals bijvoorbeeld Thailand heb je voldoende aan je betaalpas. Stel je raakt je betaalpas kwijt, dan heb je altijd je creditcard als back-up. Ben je student en krijg je van de bank geen creditcard? Dan kun je altijd voor een prepaid creditcard kiezen;
- Zo’n pinnetje om je simkaart te kunnen vervangen voor een lokale simkaart met databundel;
- Brildragend maar van plan om te duiken, snorkelen of risicosporten en andere activiteiten te ondernemen? Regel vooraf wat daglenzen. Die van Action zijn eigenlijk al prima voor dit doel, maar die hebben vaak alleen hele en halve afwijking. Kruidvat heeft ze ook in 4e maat (kwart);
- Een kopietje van je hotelboekingen, treintickets, binnenlandse vluchten en andere belangrijke reisbescheiden;
- Last van een serieuze allergie? Ga vooraf na hoe dingen werken in het land dat je bezoekt. Probeer in contact te treden met een local (bv via accommodatie waar je boekt) om een paar belangrijke zinnen te vertalen zodat je op de meest afgelegen plekken altijd kunt laten weten dat je ergens allergisch voor bent;
- Gebruik je medicijnen? Dan is het verstandig om een overzicht van jouw medicijnen in het Engels mee te nemen. Zorg dat jij deze altijd bij je draagt, zodat – mocht er iets gebeuren – men weet dat jij gebruik maakt van bepaalde medicatie. Ga ook na of bepaalde belangrijke zaken gewoon in het land zelf te koop is. Er zijn veel fora en Facebook groepen waar je dit soort vragen kunt stellen.
Backpack of koffer?
Als mensen voor een langere tijd gaan reizen door bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika of Australië noemen zij dit doorgaans backpacken. Moet je dan ook een backpack kopen? Nee hoor, een koffer gaat vaak ook prima! Een backpack is alleen heel handig als je lange stukken moet lopen op onverharde wegen. Dat wil je namelijk niet met een rolkoffer doen. We hebben beiden, maar voor ons hangt het altijd vooral af op welke wijze we door het land reizen. Veel met de bus en boot? Of vooral veel op/aan het strand? Dan de backpack mee. Lekker met een huurauto met flinke achterbak? Dan de koffer. Sinds ik een Osprey Sojourn 80L heb, reis ik eigenlijk alleen nog maar met deze (hybride backpack en koffer). Stedentrips doen we meestal alleen met handbagage, maar dat is niet altijd even praktisch i.v.m. de apparatuur die we vaak bij ons hebben (camera, drone etc).
Hoe pak je in?
We weten dat het lastig is, maar neem niet teveel mee. Je moet het allemaal meesjouwen en daarbij is er een goede kans dat je een hoop nieuwe dingen koopt tijdens je reis. Als wij naar relatief goedkope landen reizen kopen we sommige basics pas daar, maar als je veel reist heb je op een bepaald moment je vaste spullen die altijd meegaan. Er zijn soms trips waarbij we met minder terugkeren dan dat er mee ging.
Je koffer pak je het handigst in door gebruik te maken van kledingzakken. De kledingzakken kun je inpakken per outfit, maar ook door bijvoorbeeld alle t-shirts bij elkaar te doen. Wij gebruiken zelf al jaren de superhandige ‘packing cubes‘ van het bekende reismerk Eagle Creek. Ze zijn er in verschillende maten en we hebben ze allemaal. De versie met de dubbele rits is het fijnst, want dan dient de cube meteen als compressiezak.
Ga je op pad met de backpack? Dan is het oprollen van kleding dé manier van inpakken. Je perst alle lucht eruit, je ziet snel welk kledingstuk het is én het kreukt op deze manier minder in jouw backpack. Ook deze rolletjes passen vervolgens weer prima in de packing cubes, waardoor je je backpack gedurende de gehele reis mooi op orde hebt.
Tip: Zorg dat je kleding meeneemt die je op veel verschillende manieren kunt combineren. Zo heb je iedere dag een andere outfit aan zonder teveel kleding mee te nemen. Je kan het!
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je mooie landen of toffe plekjes die we zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.