Als je aan Alaska denkt, denk je aan kou en ijs, wildernis, gletsjers en goudkoorts. Alaska is met 800.000 inwoners de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika, net zo groot als Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Benelux bij elkaar. Ooit behoorde Alaska toe aan Rusland, maar is middels handelsverdragen in 1867 verkocht aan Amerika voor iets meer dan $ 7 miljoen. Juneau is de hoofdstad, maar de meeste toeristen zullen Alaska bezoeken door naar de grootste stad Anchorage te vliegen of met een van de vele cruiseschepen die vanuit Vancouver of Seattle langs de kust en door de fjorden varen, waarbij een bezoek aan Juneau niet ontbreekt.

Volgens sommige wetenschappers woonden 12.000 jaar geleden al de eerste bewoners in Alaska. Eskimovolkeren van de stammen Yupik en Inuit waren via de Beringlandbrug vanuit Rusland de in die tijd bevroren Beringstraat overgestoken. De eerste bewoners in het zuid-oosten van Alaska waren van oorsprong Tlingit, Haida en de Tsimshian. Alle drie spreken ze hun eigen taal, maar ze delen hun kunst, ceremonies geloof, legendes. Door hun eeuwenoude leefwijze samen te voegen met de moderne samenleving geven deze ‘first people’ of ‘native people’ zoals ze genoemd worden, hun culturele erfenis door aan de huidige en toekomstige generaties. Hun traditionele muziek, dans en hun kunstzinnige verwerking van totempalen zijn in Juneau, Skagway en Ketchikan te bewonderen.

Alaska heeft een aantal gebergten, de bekendste en meest geliefde is de 6.194 meter hoge Denali. De belangrijkste rivier is de Yukon.

Juneau

Al vanaf begin 1900 kwam de toeristenindustrie op gang in Juneau vanwege de ongelooflijk mooie omgeving. Juneau is alleen per vliegtuig of per schip bereikbaar, er loopt namelijk geen weg naar toe.

Juneau (oorspronkelijke Indianennaam Dzantik’i Heeni), met momenteel 32.000 inwoners,
is vernoemd naar Joe Juneau, die samen met Richard Harris en de Indianenhoofdman Kowee in 1880 goud ontdekte in de monding van Gold Creek, de eerste grote vindplaats van het kostbare gele goedje. Daarna barstte de goudkoorts los. De legende luidt dat Juneau door een paar rondjes te trakteren in de plaatselijke bar de naam Harrisburg (genoemd naar medeontdekker Harris) wist te veranderen in Juneau. Tot de 2e Wereldoorlog toen de mijnen werden gesloten produceerde Juneau bijna 150 miljoen dollar aan goud (waarde anno 2015 zeven biljoen). De vroegere hoofdstad van Alaska, Juneau, is een van de weinige steden in Zuid-Alaska die niet op enig moment aan de vlammen ten onder is gegaan. Vandaar dat er nog vele, meer dan 100 jaar oude, originele gebouwen zoals hotels, saloons, historische kerken en kleurrijke Victoriaanse huizen zijn te bewonderen.

Cultuur in Juneau

Juneau wordt wel het ‘culturele centrum aan de rand van de wildernis’ genoemd. Juneau biedt haar bezoekers jaarlijks twee muziekfestivals, verschillende theaters, twee opera’s, een dansgezelschap, een symfonieorkest, art-house bioscoop, en heeft verder nog 75 bekende schrijvers, artiesten, kunstenaars en musici voortgebracht:

  • Elke twee jaar organiseert het Sealaska Heritage Institute’s in Juneau het “Celebration”, het grootste culturele evenement van Alaska waar men kan genieten van dansoptredens, kunst, voedsel, workshops, tentoonstellingen en een parade door het centrum van Juneau.
  • In 2015 is het ‘Walter Soboleff Centrum’ geopend, waar een kunstgalerie, tentoonstellingen en een onderzoeksafdeling is gevestigd en waar de rijke historie, de taal en de cultuur van de ‘first people’ van Zuid-Oost Alaska centraal staat.
  • Het ‘Juneau-Douglas City Museum’ biedt een overzicht van de historie en cultuur in Juneau. Bij de ingang staan twee totempalen als markering voor de toetreding als 49e staat van de Verenigde Staten van Amerika (USA) in 1959.
  • De ‘Last Chance Mining Museum’, gevestigd in een oude mijn kun je de machinerie, gereedschappen en andere antiquiteiten die destijds gebruikt zijn bewonderen.
  • In het Alaska State Museum vind je een indrukwekkende verzameling objecten en andere kunstvoorwerpen van de oorspronkelijke bewoners van Alaska (in april 2016 wordt dit museum heropend in het nieuwe State Library, Archives en Museum-gebouw.

Voor een kompleet overzicht van de activiteitenkalender zie : http://www.jahc.org

Winkelen in Juneau

Je raakt niet uitgekeken in de winkels van Juneau: van Russische poppen, T-shirts met prints van wild-life uit Alaska, sieraden, handgemaakt snoepgoed (Fudge), moderne kleding, Indiaanse kunstwerken (onder andere houtsnijwerk), lokale kunst, schoenen, boeken, beauty producten. Kortom allemaal originele authentieke souvenirs om mee naar huis te nemen.

Wintersport in Juneau

In 2013 is Juneau door Powder Magazine uitgeroepen tot op 1 na beste skigebied van de USA. Het Eaglecrest Ski Area biedt 640 acres goed geprepareerde en wijde pistes in een prachtige omgeving met fantastische uitzichten. Ook kun je er spectaculaire ‘heli-ski-tochten‘ maken in poedersneeuw op het Juneau Icefield. Uiteraard is ook voor de langlaufer genoeg te beleven. Hiervoor kun je terecht op de vele cross-country routes in de omgeving van het Mendenhall Lake waar je over en langs het bevroren meer uitzicht hebt op de Mendenhall gletsjer.

Na een heerlijke inspannende dag kun je lekker bijkomen en opwarmen bij het open haardvuur van een van de vele restaurantjes en bars die Juneau rijk is.

Tip: de Mount Roberts Tramway brengt je naar de top van Mount Roberts waar je een prachtig uitzicht hebt over Juneau en waar een informatiecentrum is gevestigd.

Skagway

Skagway, een stadje met 850 vaste inwoners, in 1887 gesticht door Captain William Moore is feitelijk één groot museum uit de glorietijd van de goudzoekers van Klondike in het Yukon-gebied, compleet met saloons, gokhuizen, hotels, bars en winkels.

In 1896 ontdekte George Carmack, samen met de ‘First Nation bewoners ‘Skookum’ Jim Mason en Dawson Charlie (Ka Goox) dat er goud te vinden was in Rabbit (Bonanza) Creek in Klondike, Yukon. Dit was het begin van wat later de ‘Gold Rush’ werd genoemd. Circa 100.000 mannen en vrouwen vertrokken naar Yukon, slechts 30- tot 40.000 bereikten de goudvelden van Klondike. Naar verluidt vonden zo’n 3- tot 4.000 mannen goud, maar slechts een paar honderd werden ook daadwerkelijk rijk.

Een van de grootste attracties van Skagway is de ‘White Pass & Yukon Route’ (WP&YR) van Skagway tot de Klondike goudvelden in Yukon, die in 1898 is aangelegd door Samuel Graves, John Hislop, E.C. Hawkins en Michael J. Heney. Het project werd gefinancierd door de Engelse gebroeders Close van de Close Brothers Bank of London voor 10 miljoen dollar. Zij bleven eigenaar van dit traject tot 1951 toen zij het verkochten aan Canadese investeerders. De WP&YR is het symbool van de overwinning van de barre omstandigheden en de uitdagingen waar de goudzoekers in de 19e eeuw aan blootgesteld werden. De aanleg van deze Scenic Railway of the World werd door velen onmogelijk geacht en het duurde 26 maanden om dit treintraject gereed te krijgen. Toen het klaar was, was de goudkoorts in Klondike echter al over zijn hoogtepunt heen. Daarna deed het spoor dienst als gewone transportlijn voor de bevoorrading van de bedrijven die langs het traject waren opgericht, werven, hotels enz. Tijdens de 2e Wereldoorlog deed het WP&YR treintraject dienst als bevoorrading van het USA leger en voor de aanleg van de Alaska Highway.

Vanaf 1988 is de WP&YR ontdekt door de toeristenindustrie. De WP&YR is geopend van begin mei tot eind september, in navolging van het cruise-seizoen. Dagelijks rijdt de trein, aangetrokken door een stoomlocomotief, naar de vroegere goudzoekers velden van Klondike. Skagway (www.skagway.com) ligt op zeeniveau en de WP&YR klimt over een traject van 20 miles naar een hoogte van 873 meter tot de Summit, waarbij soms hellingen van 3.9 graden moeten worden genomen. In Alaska en dus ook in Skagway zijn flora en fauna een grote attractie. Mogelijk wild wat je tegen kunt komen zijn: beren, bevers, vossen, marmotten, berggeiten, schapen, rendieren als Moose en Caribou’s. Zalm is in de Skagway River niet te vinden, maar wel kun je in de zomerperiode zalm zien kuitschieten in Pullen Creek, vlak naast het Skagway Depot.

Ketchikan

Ketchikan is een gezellige, drukke stad met zo’n 7.500 inwoners en heel veel winkeltjes. Een van de leukste straten in Ketchikan is Creek Street. In Ketchikan kun je de grootste verzameling Totempalen bewonderen in het Potlatch Totem Park of het Totem Heritage Center en een bezoek brengen aan het Alaska Rainforrest Sanctuary met daarin ook Haring-cove, waar je in het wild beren, zalmen en roofvogels zult vinden. Het is een goede uitvalsbasis voor kajak-,kano-, natuur-en wildlifetochten.

Gletsjers

The Hubbard Glacier kan zich met recht de mooiste gletsjer noemen. Deze indrukwekkende gletsjer gaat 87 miles landinwaarts. Op een welverdiende 2e plaats komt het gebied van Glacier Bay, met ondermeer Margerie Gletsjer en Carroll gletsjer. Verder is ook beslist de moeite waar om de Mendenhall Gletsjer bij Juneau een bezoek te brengen en het College Fjord. Nog maar 250 jaar geleden bestond het gebied van Glacier Bay uit een massieve rivier van ijs, alleen een (1) grote gletsjer met een lengte van 100 miles en geen baaien. Tegenwoordig heeft de gletsjer zich noordwaarts teruggetrokken tot wat het nu is: minder dat 12 smalle gletsjers. http://www.nps.gov/glba of http://www.visitglacierbay.com

Wildlife

Vanuit Alaska loopt een koude golfstroom langs de kust, helemaal tot aan San Diego, waardoor het zeewater in dit gebied erg koud is. Koud water bevat meer zuurstof dan warm water en daardoor tref langs de kusten van Alaska meer zeedieren aan. De meest bekende zijn natuurlijk de walvis en de zalm, maar ook de Dall’s Porpoise scoort hoge kijkcijfers.

Gebruiken een heel speciale samenwerkingstechniek om grote hoeveelheden haring te vangen, hetgeen ‘Bubble net fishing’ wordt genoemd: het mannetje zwemt rondjes onder de school haring, om ze naar de oppervlakte te sturen, terwijl de vrouwtjes die hoger zwemmen van verschillende kanten luchtbellen blazen om de school haring bij elkaar te houden. Uiteindelijk komen de haringen boven water uit en springen zo in de muil van de walvissen.

Er zijn 5 soorten Pacific zalm, vaak afgebeeld als de vingers van een hand: de Chum (duim), Sockeye (wijsvinger), Chinook (middelvinger), Silver (ringvinger) en
Pink (pink). De vijf verschillende soorten zalm leggen ieder een verschillende route af in de Pacifische Ocean (zout water), keren na hun omzwervingen weer terug naar hun geboortegrond (zoet water) om daar aangekomen te paaien en vervolgens te sterven door uitputting. Het beste is om van zalm alleen de wilde variant eten. De huid van de zalm is het gezondste deel (beren eten die nog het meest ook als ze al vol zitten). Wist je dat een beer aan het eind van de zomer, vlak voor hun winterslaap, stenen eet om een vollere maag te hebben? Als hij dan in het voorjaar uit zijn winterslaap komt eet hij als 1e gras, berrie’s en zalm, want dan raken ze de stenen makkelijker kwijt.

Dall’s Porpoise zijn prachtige vissen, ze lijken op Orka’s, maar zijn zo groot als Dolfijnen. Ze zwemmen in groepjes van vier.

Tips

  • Het bezoekerscentrum is van begin mei tot eind september dagelijks geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Men kan er terecht voor informatie, er is een museum in gevestigd en verder kun je er een video over de Chilkoot Trail* bekijken en de film ‘Gold Fever: Race to the Klondike’. De Chilkoot Trail is een 53 km lange wandelroute van Juneau naar Yukatat in het zuid-oosten van Alaska en is de route die in 1897-1898 voor zo’n 20.000 goudzoekers de enige mogelijkheid was om van de kust naar de goudvelden van Klondike te komen. De drie tot vijfdagen durende tocht begint bij Dyea aan de kust en loopt via het regenwoud over de 1.074 meter hoge Chilkoot pas via de gouden treden en eindigt aan het Bennetmeer in het noordelijk gelegen Canadese woud. Onderweg zijn kampeer mogelijkheden aangelegd. Jaarlijkse bezoeken zo’n 2500 wandelaars dit natuurgebied.
  • Dyea- en Skagway rondleidingen
  • junior kinderprogramma
  • het historische Moore’ woonhuis
  • Mascot Saloon
  • Trail Centrum
  • De beste maanden om Alaska te bezoeken zijn mei, juni en juli. In augustus en sep-tember valt er veel meer regen. Je hoeft geen echte winterkleding mee te nemen, maar zeker wel een regenjas en paraplu. Laagjes kleding over elkaar is het beste.
  • De schepen Amsterdam, Zaandam & Noordam van de Holland Amerika Lijn (HAL) gaan naar Alaska. Ze vertrekken vanuit Vancouver (CA) of Seattle (USA). Cruises variëren van 7 tot 14 dagen, bij de 14-daagse cruises wordt ook vaak een landarrangement aangeboden. Het is verstandig om eerst het landgedeelte te doen en dan pas het cruisegedeelte, want tijdens het landdeel reis je over grote afstanden en zul je vaak hotel in- en uit moeten checken, dat betekent veel gesjouw van koffers.

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.