IJsland heeft 3 nationale parken; þingvellir, Snæfellsjökull en Vatnajökull. Binnen het Vatnajökull nationale park valt Skaftafell en Jökulsárgljúfur (voor 2008 waren dit twee losse nationale parken, beiden zeer mooie gebieden). Momenteel spreek je dus niet meer over Skaftafell nationaal park, maar over Skaftafell binnen het Vatnajökull nationaal park.
Vatnajökull nationaal park is het 2e grootste nationale park van Europa. Zo’n 13 procent van het landoppervlak van IJsland valt binnen de grenzen van dit park (ruim 1300km2). Binnen het Vatnajökull nationaal park ligt de gletsjer met dezelfde naam. Vatnajökull gletsjer is de grootste gletsjer van Europa. Op sommige plekken is de ijslaag meer dan 900 meter dik. De enorme hoeveelheid ijs, de diverse actieve vulkanen die onder een ijslaag liggen, de enorme geothermale velden en de vele woeste rivieren maken het nationale park tot een fantastische bestemming binnen IJsland.
Binnen het Vatnajökull nationaal park heb je een enorme hoeveelheid attracties en bezienswaardigheden. Zo kun je er heerlijk wandelen, je hebt er prachtige watervallen, je kunt er gletsjerhikes doen, sneeuwscooter- of huskytochten ondernemen, op quads rijden, prachtige kratermeren bezoeken, er is een fantastisch mooie gletsjerlagune (Jökulsárlón). Daarnaast zijn er nog enorm veel andere activiteiten mogelijk binnen het nationale park.
Er lopen diverse wegen door het binnenland van IJsland, en een aantal gaan door het nationale park. De meeste wegen zijn F-wegen, en dus alleen met speciaal vervoer (4×4) begaanbaar. Veel van deze wegen zijn alleen in de zomermaanden (meestal tussen juni en september) open. Let erop dat het gebied in de winter sterk verminderd tot niet bereikbaar/begaanbaar is.
Er zijn drie informatiecentra bij het nationale park; het Skaftafell informatiecentrum in het zuiden, het Snaefellsstofa informatiecentrum in het oosten en het Glúfrastofa informatiecentrum in het noorden bij Asbyrgi. Het informatiecentrum bij Skaftafell is het hele jaar door geopend, de andere twee informatiecentra alleen in de zomerperiode.
Een groot deel van het nationale park ligt dichtbij de ringweg nr. 1. Skaftafell bijvoorbeeld is makkelijk vanaf de ringweg bereikbaar. Je rijdt hier in ongeveer 5 uur vanaf Reykjavik naartoe. De andere regio’s binnen het nationale park zijn vaak met wat meer moeite bereikbaar, en daar moet je meteen ook meer dagen voor uittrekken.
Populaire reisorganisaties
Skaftafell
Voorheen heette dit gebied het Skaftafell nationale park, maar in 2008 ging het op binnen het Vatnajökull nationale park. Skaftafell is een mooi natuurgebied in het zuiden van IJsland, met diverse mooie wandelroutes van diverse niveau’s. Er zijn meerdere prachtige watervallen, waarvan Svartifoss een van de mooiste (van IJsland) is. Ook heb je er het bæjarstaðarskógur bos, een van de weinige bossen in het land. Je hebt er het Vatnajökull informatiecentrum waar je informatie kunt opvragen rond wandeltochten en andere activiteiten. Ook heb je er een winkel (snacks en souvenirs).
Natuurliefhebbers zullen er de tijd van hun leven hebben. Je vermaakt je er makkelijk meerdere dagen, hoewel de reizigers die het rondje IJsland doen (via de ringweg nr. 1) er meestal maar 1 of 2 nachten verblijven. Is is een ruim aanbod aan accommodatie in de directe omgeving van het natuurpark te vinden, variërend van basic tot vrij luxe (en duur). Zo heb je bij Svinafell een camping, een guesthouse, een hostel en een hotel. Let erop dat het vooral in de zomermaanden een – voor IJslandse begrippen – druk bezochte bestemming is. Het kan voorkomen dat veel accommodatie in die periode vol zit. Vooraf reserveren is een manier om zeker te zijn van een overnachtingsplaats.
Bij het informatiecentrum heb je tevens een camping, waar je tegen kleine betaling kunt overnachten. Kamperen is populair in de zomermaanden, en de Skaftafell camping wil dan nog wel eens vol zitten. Ook heb je er een paar tourbureautjes, die vooral actief zijn met het aanbieden van adventure sports activiteiten. Zo kun je er de prachtige gletsjerhike boeken; een wandeling van zo’n 3 uur over een van de gletsjers binnen het Vatnajökull nationale park.
Jökulsárgljúfur
Jökulsárgljúfur is een natuurgebied in het noorden van IJsland (dichtbij Myvatn) en was voorheen ook een nationaal park, maar ook dit natuurgebied ging in 2008 op in het Vatnajökull nationale park. Binnen het gebied vind je de bekende waterval Dettifoss, en ook het prachtige natuurgebied Ásbyrgi.
Attracties binnen het Vatnajökull nationaal park
Dettifoss
Dettifoss is een van de krachtigste watervallen ter wereld. De waterval ligt in het noorden van IJsland, dichtbij het prachtige Myvatn meer. De waterval is goed vanaf de ringweg nr. 1 bereikbaar, en mag niet ontbreken als je met een huurauto het hele eiland rond rijdt. Lees alles over Dettifoss.
Svartifoss
Svartifoss is een prachtige waterval binnen het Skaftafell natuurpark. Lees alles over Svartifoss.
Jökulsárlón
Jokulsarlon is een gletsjerlagune, met prachtig blauw water waar een grote hoeveelheid enorme ijsblokken in drijft. Lees alles over Jokulsarlon.
Askja
Askja is een vulkaan in een afgelegen gebied in de noordelijke binnenlanden van IJsland. Je hebt er een prachtig mooi kratermeer, waar je zelfs in kunt zwemmen. Niet ver van Askja heb je nog de mooie tafelberg genaamd Herðubreið.
Gletsjerhike op de Falljökul
Een bezoek aan IJsland zonder een gletsjerhike is niet compleet. Je kunt in IJsland op meerdere plekken zo’n gletsjer hike doen. Een van de locaties is bij het Skaftafell natuurpark. Je gaat dan naar de Falljökul gletsjertong. Lees alles over de Falljökul gletsjerwandeling.
Laki
Laki (Lakagígar) is een prachtig vulkanisch landschap aan de westzijde van het Vatnajökull nationaal park. In 1783 vond er een enorme uitbarsting van Laki plaats, die de boeken is ingegaan als de meest dodelijke ooit (hoewel Take Toba in Indonesië ernstiger was; daarvan wordt aangenomen dat de hele mensheid zo’n 70.000 jaar geleden bijna was uitgestorven). Hierbij moet je niet denken aan directe slachtoffers van de uitbarsting, maar vele miljoenen doden als gevolg ervan (door hongersnood, ziektes, gifgassen etc). Binnen het vulkanische gebied Laki heb je diverse prachtige wandelgebieden die je langs de prachtig gekleurde kraters brengen. Laki is vanaf de ringweg nr. 1 bij Kirkjubæjarklaustur bereikbaar. De weg is een f-weg en dus alleen in bepaalde periodes van het jaar met speciaal (4×4) vervoer te berijden.
Bæjarstaðarskógur
Een van de weinige bossen op IJsland. In het verleden was het hele land bedekt met bossen, maar door boskap bleef hier niks meer van over. Momenteel wordt weer volop bos herbeplant, maar dit gaat erg langszaam in het IJslandse klimaat. Bæjarstaðarskógur ligt bij Skaftafell; het een prachtig uitgestrekt gebied met veel bomen (vooral berken) en prachtige bloemen.
Sandur
Tegenover Skaftafell ligt een ‘Sandur’ (Skeiðarársandur) een zandvlakte van zwart lavazand. Dit is een gevolg van de vele ijsrivieren. Het resulteerde in een enorme kale vlakte zonder enig teken van leven. Als je hier rondloopt heb je echt het idee op een andere planeet te zijn.
Hvannadalshnúkur
Hvannadalshnúkur is met ’n 2100 meter de hoogste berg van IJsland. De berg is op diverse momenten (vanaf de ringweg nr. 1) duidelijk te zien. Ook als je binnen Skaftafell wandelt, zie je de berg regelmatig opdoemen. De berg kan ‘beklommen’ worden. De tocht duurt 2 dagen met een overnachting in een klein kamp.
Accommodatie in de omgeving van het Vatnajökull nationaal park
Er zijn diverse hotels, guesthouses, hostels en campings binnen het Vatnajökull nationale park te vinden. Op Tripadvisor kun je bekijken welke het meest populair zijn. Het grootste deel van het jaar kun je er prima terecht zonder vooraf te reserveren. In het hoogseizoen is het wel aan te raden vooraf overnachtingen vast te leggen, dit geldt vooral voor de wat meer populaire plekjes.
Bekijk hier het hotelaanbod in Skaftafell, Hofn, Egilsstadir en Jökulsárgljúfur; allevier locaties binnen of in de buurt van het nationale park.
Tips
- De camping bij het Skaftafell informatiecentrum is open tussen mei en september. Let erop dat het in de zomermaanden flink druk kan zijn op de camping.
- Vooral buiten de zomermaanden kan het weer snel omslaan. Hoewel temperaturen binnen het Vatnajökull nationaal park op zich best meevallen (in de lager gelegen gebieden komt de temperatuur niet vaak onder het vriespunt uit), moet je altijd voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden. Als je gaat hiken moet je goede schoenen dragen, en vooral voldoende laagjes kleding meebrengen (zo kun je makkelijk schakelen). Vooral in het zuiden van het natuurpark valt jaarlijks flink wat regen. Laat je altijd vooraf goed informeren over de condities binnen het nationale park.
- Op de officiele website van het Vatnajökull national park kun je veel informatie lezen over het park en over de attracties binnen het park. Ook vind je er uitgebreide informatie over alle toffe bestemmingen binnen het natuurpark.
- Omdat binnen het nationale park een groot actief vulkanisch gebied ligt (o.a. de zeer actieve Grímsvötn vulkaan), moeten reizigers altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Als er een uitbarsting is (onder de ijslaag) dan kan dit een ‘jökulhlaup’ – een vernietigende ijsrivier – tot gevolg hebben. Hoewel er zelden slachtoffers vallen, dien je altijd alert te zijn (dat geldt voor meer plekken in IJsland).
- Let erop dat veel autoverhuurders in bepaalde periodes van het jaar speciale aanvullende verzekeringen aanbevelen, omdat in de regio van Sandur dan flinke zandstormen kunnen voorkomen. Hoewel de kans op problemen klein is, kan zo’n zandstorm wel de lak van de auto enorm beschadigen.
- De beste maanden om in het natuurpark te wandelen is tussen mei en augustus. De temperaturen liggen dan vrij hoog, en het is lang licht waardoor je veel langere dagen hebt. Let erop dat het in deze periode meestal ook wat drukker is.
- Bij lange wandeltochten of tochten buiten de wandelpaden kun je het beste een gps of telefoon met 3g (bv lokale simkaart van Siminn) bij je dragen.
- Draag kleding in laagjes en zorg dat je in ieder geval een windstopper en/of waterdichte jas bij je hebt. Het weer kan er snel omslaan. In de hoger gelegen gebieden kan er soms een ijzige wind waaien. Door het dragen van laagjes, kun je snel op de weersituatie inspelen. Meer over kleding in IJsland.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.