Het klimaat en hoogseizoen in Thailand heeft een grote samenhang. Het klimaat bepaalt grotendeels het hoogseizoen, hoewel het hoogseizoen niet per se de beste periode voor alle bestemmingen binnen het land is. Thailand heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door hete dagen en vooral een hoge luchtvochtigheid. Het zuiden is het heetst, met aan de stranden op de eilanden vaak een lekker verkoelend briesje. In het uiterste noorden is het doorgaans wat koeler, vooral in de hoger gelegen regio’s. Het land is in theorie het hele jaar door prima te bezoeken, hoewel je in bepaalde maanden meer last kan hebben van regen en bewolking dan in andere maanden.
Bij een vakantie naar Thailand moet je rekening houden met de seizoenen. Sommige regio’s kun je het hele jaar door bezoeken, andere het beste in bepaalde seizoenen. Stem je reisplan af op de seizoenen en ga goed na of accommodatie in het regenseizoen wel open is.
Er zijn grofweg drie periodes (seizoenen) per jaar met elk een aantal kenmerkende eigenschappen.
De periode van november tot maart wordt gezien als het absolute hoogseizoen en dit is tevens de beste periode van het jaar om het land te bezoeken. In deze periode kun je ook met een gerust hart alle delen (en uithoeken) van het land bezoeken, zonder dat het weer spelbreker is. Het regent relatief weinig en hoewel het er standaard warm is, ervaar je het niet als snikheet. Smog is in deze periode ook nauwelijks van hinder. Wel neemt de droogte richting maart/april langzaam toe en toen wij er eens in maart waren was het levendige groen al overgegaan in dor en droog bruin/oranje.
April tot juli is het hete seizoen met weinig regenval en daardoor flinke droogte. Temperaturen kunnen tot boven 40 graden oplopen en op het heetst van de dag is een fijn verblijf in een ruimte met airco de leukste dagbesteding. Dit is vaak ook de meest rustige periode van het jaar, met relatief weinig toeristen die het land bezoeken en lagere prijzen voor vliegtickets en accommodatie. De droogte heeft tot gevolg dat op sommige plekken het landschap dor en ietwat triest oogt (zo was Koh Lanta in die periode echt een onwijs leuk, maar stoffig gebeuren).
Juli tot november wordt gezien als het regenseizoen, met vooral aan de westzijde aan de Andaman Zee vrij veel dagelijkse regen en ook veel bewolking. Omdat in deze periode wel het Nederlandse hoogseizoen ligt, kom je veel groepen toeristen tegen die allemaal van hun rondreis genieten. Het regenseizoen betekent vaak elke dag een korte maar heftige bui, met soms een periode van dagenlange regen. In het verleden waren veel resorts op de eilanden gesloten in deze periode, maar inmiddels gaat het toerisme er ondanks het seizoen het hele jaar door. In deze periode heeft Thailand ook regelmatig last van (soms ernstige) smog door de bosbranden in de buurlanden.
Per regio verschilt het klimaat in meer of mindere mate. De zuidwestzijde (met populaire plekken als Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta en Krabi) heeft een relatief mild regenseizoen van juli tot en met oktober. De zuidoostzijde (met bekende bestemmingen als Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao) is eigenlijk het hele jaar door prima te bezoeken, hoewel zij weer een mild regenseizoen tussen november en februari hebben.
Het noorden is het hele jaar door te bezoeken, hoewel het er in de periode tussen november en maart het meest fris is. De eilanden aan de oostzijde van het land (aan de Cambodjaanse zijde) kun je het beste tussen december en maart bezoeken. In de overige maanden is de kans op minder goed weer net wat groter, waar je dan beter naar de eilanden in het zuiden kunt.
Bangkok is een miljoenenstad en heeft vaak last van ernstige smog. De stad is het hele jaar door prima te bezoeken, maar de smog steekt er zo nu en dan de kop op. Time een bezoek goed en koop mondkapjes tegen fijnstof.
Tips
- Stel je in op een tropische bui en denk bij het woord regenseizoen niet aan een compleet weggeregende vakantie. Als je geluk hebt trekken de tropische buien altijd ’s nachts over, of heb je alleen in de namiddag met een kort maar heftig verfrissende momentje van regen te maken. Heb je pech dan regent het een paar dagen achtereen op dezelfde bestemming, maar die kans is het hele jaar door uitermate klein en een eiland verderop kan het maar zo heerlijk zonnig zijn.
- Kleed op basis van tropisch (heet en vochtig) weer. Neem vooral kleding mee voor dit type weer. Omdat je soms pech kunt hebben met het weer is een sneldrogend jasje wellicht handig. Ik heb altijd mijn waterdichte wandeljas (superdun, compact en licht) bij me en die heb ik bijna altijd wel minimaal 1x nodig 😊.
- In de noordelijke gebieden kan het zeker geen kwaad om een fleecetrui bij je te hebben. Soms kan het er aardig fris zijn.
- Dezelfde fleecetrui kan ook goed van pas komen in lokale bussen of treinen, waar de temperaturen vaak zeer laag zijn door de airco.
- Neem altijd een paar wandelschoenen mee, vooral als je van plan bent te hiken. Bij droog weer is de jungle zelfs op slippers te doen, maar als het regent of net geregend heeft is het een heel ander verhaal. Vooral steile delen zijn dan levensgevaarlijk en je zult de eerste niet zijn waar de vakantie voorbij is door een simpele uitglijder.
- Laat je niet misleiden door weer-apps op je telefoon of weersvoorspellingen op websites. Vaak zie je het hele jaar door hetzelfde weerbeeld, namelijk regen, regen en nog eens regen. Dit is in bijna alle gevallen onjuist en soms zien wij wel eens gedurende onze gehele reis een waarschuwing voor regen (in de ochtend, middag en avond) en valt er de hele periode geen druppel (overdag).
- Chiang Mai (en omgeving) heeft jaarlijks te maken met een periode van flinke smog. Hoewel deze periode het ene jaar eerder start dan het andere, gaat het grofweg om de periode in februari en maart, met de eerste verschijnselen vaak al in januari. Smokey Season komt grotendeels door de boeren die hun akkers verbranden om de grond opnieuw vruchtbaar te maken. Een andere oorzaak is het drukke toeristenseizoen met meer smog door uitlaatgassen dan gebruikelijk. Verder ligt Chiang Mai in een vallei, waardoor smog opgesloten raakt en lang blijft hangen. Ga je toch in deze periode die kant op, zorg dan voor een stapeltje fijnstofmaskers die je overal in Nederland (bij bouwmarkten) kunt kopen.
Handige links voor het boeken van je trip
- Vliegtickets Bangkok: KLM.nl of Momondo
- Hotelovernachtingen: Booking.com, Agoda.com of Airbnb.com
- Trein- en bustickets: 12go.asia of Baolau.com
- Visum Thailand: E-visums.nl
- Tours en tickets: GetYourGuide of Klook
Populaire reisorganisaties
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.