Laatst bijgewerkt op 4 december 2022
De term digitale nomade is ontstaan toen steeds meer zelfstandig ondernemers besloten in het buitenland te wonen, in plaats van in hun eigen land. Thailand is om meerdere redenen één van de meest populaire bestemmingen voor digitale nomaden om zich (tijdelijk) te vestigen. Hoe tof is het om in een fantastische bestemming als Thailand locatie onafhankelijk te kunnen werken?
Aan welk werk moet je nu denken bij digitale nomaden in Thailand? Simpel gezegd is het elk werk dat je vanaf een locatie als Thailand kunt uitvoeren. Of dit nu het bemannen van een online helpdesk (chat) van een bekend bedrijf is, of tekstopdrachten voor derden. Het kan allemaal prima vanuit je hangmat in Thailand. Populaire ‘online beroepen’ zijn webmaster, social media expert, virtuele assistent, zoekmachineoptimalisatie-expert, programmeur, contentprovider, fotograaf, videograaf, reisblogger, vertaler, auteur, designer en veel meer.
Je kunt het zo gek niet bedenken en mensen doen het vanaf een Thais strand. Zo hoorden we ooit van een tuinarchitect die 3d tuinontwerpen op maat maakte. Ook kennen we iemand die jarenlang via Odesk (soort freelance kluswebsite) artikelen op maat schreef en hier prima in Thailand van rond kon komen.
Grote voordelen zijn:
- In een land als Thailand hoef je maar weinig per maand te verdienen om toch prima te kunnen rondkomen. Heb je een tijdje geen opdrachten, dan loop je niet direct tegen problemen aan.
- Je kunt op deze manier oneindig lang reizen.
- Thailand is populair onder digitale nomaden, je komt dus veel mensen met hetzelfde ‘beroep’ tegen.
- Soepele visumbepalingen.
- Goedkope accommodatie bij longstay (Airbnb is een aanrader!).
- Geen 9-5 baan. Werken onder een strandparasol is gewoon supergaaf.
- Afhankelijk van wat je doet geen/nauwelijks belastingen (alleen wanneer je je uitschrijft uit Nederland).
- Thailand is goedkoop bereikbaar.
- Grote delen van het land zijn het hele jaar door prima te bezoeken (er zijn weinig limiterende factoren om langdurig als nomade in het land te verblijven).
- Je leert gelijkgestemde, avontuurlijke en reislustige mensen kennen die net zo’n bijzonder en uniek leventje leiden als jij doet.
Waarom Thailand?
Digitale nomaden kiezen vaak voor een land met lage kosten, redelijk hoge kwaliteit van leven, goede voorzieningen om (online) te kunnen werken, prettige ‘collega’s’ in de vorm van mede-nomaden. Zie het als coworking, maar dan aan het strand onder een palmboom. Thailand heeft verder het perfecte klimaat om in stijl te werken. Wie wil nou niet met de voetjes in het zand achter de laptop zitten. Verder heeft Thailand al jaren een vrij soepel visumbeleid en kunnen digitale nomaden prima op basis van een toeristenvisum naar het land (en er zijn maniertjes om het verblijf tot wel enkele maanden te rekken). Thailand heeft ook veel betaalbare accommodatie, en vooral de kleinschalige resortjes vinden het vaak prima om hun accommodatie voor een wat langere tijd te verhuren. Een digitale nomad kan dus makkelijk een langere periode op dezelfde plek verblijven.
Populaire bestemmingen voor digitale nomaden
Het schitterende eiland Koh Phangan is waarschijnlijk de meest populaire plek onder digitale nomaden. Je hebt er het hele jaar door zon, zee en strand. Daarbij heb je hier jaarlijks diverse full moon parties en daardoor hangt er een heerlijke vibe. Het eiland heeft de wat meer toeristische delen, maar ook uitgestorven lokale kampungs. Het is goed bereikbaar vanaf Bangkok en de kosten voor accommodatie is laag. De resortjes hebben allemaal prima internet en daarbij koop je makkelijk een prepaid simkaart met flinke databundel zodat je altijd online kunt zijn.
Een andere zeer populaire bestemming onder digitale nomaden in Thailand is Chiang Mai. Deze stad in het noorden van het land leent zich perfect voor werkende reizigers. Er is zat betaalbare accommodatie en ook hier heb je veel ‘like minded’ mensen. Wat men vooral fijn vindt aan deze stad is het prettige (frisse) klimaat waarin soms net wat fijner gewerkt kan worden.
Bangkok is de derde (zeer) populaire plek voor digitale nomaden om zich tijdelijk te vestigen. Een logische keuze. Bangkok is een bruisende en hippe wereldstad. Er zijn veel moderne (en vooral ook westerse) plekken waar je de hitte makkelijk kunt ontvluchten. De kosten van het dagelijkse levensonderhoud zijn er – net als in de rest van het land – spotgoedkoop. Een groot voordeel is dat je makkelijk, goedkoop en snel naar een van de buurlanden reist (soms een vereiste om langere tijd in het land te kunnen verblijven).
Het leuke aan het werken in het buitenland is dat je zeer veel mensen met dezelfde mindset tegenkomt. Niet alleen leuk om ‘lotgenoten’ te leren kennen, vaak kan je vrij gemakkelijk onderling werk verdelen, omdat iedereen er meestal weer wat anders doet.
Prepaid creditcard
Veel digitale nomaden in Thailand gebruiken een prepaid kaart om betalingen vanuit de hele wereld (makkelijk) te ontvangen. Als je dit soort betalingen op je Nederlandse rekening ontvangt, betaal je dubbele transactiekosten. Eerst van de klant/betalende instantie naar je rekening, dan moet je het in Thailand pinnen terwijl de transactiekosten per pinactie flink aan de prijs zijn.
Er zijn diverse prepaid creditcards die je overal in het land kunt gebruiken. Je loopt weinig risico omdat je makkelijk geld vanaf je bankrekening naar de prepaid creditcard kunt overmaken en er niet meer vanaf kan dan het bedrag dat je er zelf opzet. Dit in tegenstelling tot een echte creditcard waarmee je grote bedragen kunt betalen, maar waarmee de kans op misbruik ook groter is.
Populaire aanbieders zijn Payoneer en Skrill. Payoneer biedt een prepaid card die in zo’n beetje de hele wereld te gebruiken is. Het voordeel van Payoneer is dat je ook makkelijk betalingen op de rekening kunt ontvangen, vooral handig voor Digitale Nomaden die langere tijd in Thailand verblijven. Vergelijkbaar is Skrill, waar we ook al jaren een prepaid card van hebben. Dit is onze noodkaart, met altijd een paar tientjes aan tegoed erop. Ook bij Skrill kun je betalingen ontvangen.
Ook populair is de bankrekening bij het Duitse N26 en een (crypto) rekening bij Revolut. Mocht je zelf ook cryptocurrencies hebben, dan is een creditcard via Crypto.com of Binance ook eventueel het overwegen waard.
Nadelen van het leven als digitale nomade
Het lijkt bijna een sprookje. Heerlijk leven in een warm ver land, lage kosten, veel leuke mensen in je omgeving en alleen werken als je er zin in hebt. Toch bestaat het leven van een digitale nomade niet alleen uit zonneschijn. Als je geen groot buffer (meer) hebt, levert het ook in een land als Thailand (geld)stress op.
Hieronder volgen enkele bekende nadelen op een rijtje:
- Geen pensioenopbouw.
- AOW-gat
- Je houdt nog (flink wat) kosten in Nederland, zoals je telefoonabonnement voor nummerbehoud, je zorgverzekering of een internationale zorgverzekering, hosting- en andere abonnementen.
- Lang weg van familie en vrienden.
- Je ‘bouwt’ niks op (behalve onwijs veel fijne herinneringen en ervaringen).
- Je raakt gewend en verwend aan het leventje en eenmaal terug in Nederland is het voor veel mensen niet makkelijk om weer een draai te vinden.
- Opeens ben je ‘oud’.
- Na verloop van tijd kan het zijn dat je vervelende vragen krijgt bij immigratie waardoor je visum in gevaar komt.
- Even terug naar Nederland is een zeer prijzig gebeuren.
- Als je nog niks hebt en in het buitenland met je bedrijf/werk wilt starten, blijkt het voor veel mensen helemaal niet zo gemakkelijk om een vast maandelijks inkomen te genereren.
- Soms is het best een eenzaam leventje. Veel ontmoetingen zijn oppervlakkig en van tijdelijke aard.
- Als je stopt met studeren om digitale nomade te worden, heb je niet zo 123 een baan van niveau als je weer terugkomt. Opnieuw beginnen met een studie is niet voor iedereen weggelegd.
- Niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen en de discipline om hard te werken in het buitenland. De afleidingen zijn enorm en je moet soms echt even een time-out nemen om aan werken toe te komen.
- Dingen kunnen – soms maandenlang – tegenzitten. Geen of slecht internet op een belangrijk moment. Een bankrekening die uit veiligheidsoverwegingen gesloten wordt. Een moeilijke immigratiemedewerker bij aankomst na een tripje. Een hele nare ervaring. Een kapotte laptop, of verloren telefoon. Of simpelweg tegenvallende inkomsten.
Mijn (ons) eigen avontuur als digitale nomade
Wij hebben jaren geleden zelf ook een aantal jaar in het buitenland doorgebracht. Wij kozen – deels vanwege onze websites veelzijdigmaleisie.nl & wonderfulmalaysia.com – voor Maleisië en hebben hier met groot plezier gewoond. Het was in een tijd dat het begrip digitale nomade net opkwam en voor veel mensen was het een magisch woord. Het grote voordeel was dat we al eigenaar waren van een aantal populaire reiswebsites (waaronder reisvormen.nl) en dat één van ons ter plekke een baan kon vinden. We reisden veel en werkten alles uit. We hadden al inkomsten, hoewel die tijdens de jaren in het buitenland fors toenamen.
In Nederland was het allemaal een leuke hobby voor erbij, eenmaal in het buitenland werd het mijn ‘business’. Ik was (zeer) goed bekend met online marketing, dat toch wel een vereiste is om online inkomsten te genereren. Daarnaast was ik al sinds 2005 bezig met zoekmachineoptimalisatie en -marketing, waardoor ik goed in staat was bezoekers naar mijn websites te trekken. Ik maakte verder lokaal afspraken met reisorganisaties en hotel- en resortketens, zodat een groot deel van onze reizen (en verblijven) door die partijen betaald werden.
Tips
- Ben je van plan om in elk geval 1x per jaar terug naar Nederland te vliegen voor een bezoekje aan familie en vrienden? Koop dan een jaarticket. Dit scheelt vaak in kosten (vergeleken twee losse enkele reisjes) en daarbij levert het een hoop rust op bij alle keren dat je langs de immigratiebalie moet. Door het kunnen tonen van een jaarticket komt het vrijwel altijd wel goed, omdat dit een mooi bewijs is dat je op enig moment het land weer gaat verlaten.
- Er zijn diverse facebookgroepen voor digitale nomaden. Hier kom je makkelijk in contact met medereizigers.
- Zorg dat je een prepaid creditcard hebt voor noodgevallen. Zorg er ook altijd voor dat je essentials direct kunt vervangen (in elk geval laptop en telefoon).
- Wij hadden zelf een internationale zorgverzekering bij OOM Verzekeringen. Zij hadden een goede dekking en het was prettig om dit bij een Nederlandse partij onder te brengen. Ook populair is Safetywing.com, waar je je voor een schappelijke (maandelijkse) prijs kunt verzekeren.
- Bouw alvast aan je online aanwezigheid. Eenmaal op een verre bestemming heb je het vast zo leuk dat ervan hard werken weinig terecht komt. Dit moet echter toch gebeuren en dan is het fijn als je zo weinig mogelijk met randzaken waarmee je niks verdient bezig bent. Regel je eigen website vooraf, meld je aan bij freelance websites en werk alvast aan wat positieve beoordelingen zodat je eenmaal in het buitenland sneller werk vindt. Registreer bij Fiverr als je goed bent in kleine klusjes voor $5. Breng je netwerk op de hoogte en ga na of ze wat voor je kunnen betekenen. Regel alles dat je het beste al vooraf vanuit Nederland kunt regelen.
- Neem als het even kan een oude reservetelefoon mee. Je kunt van alles verliezen, maar een werkende telefoon is een basisbehoefte. Eenmaal in Thailand loop je niet zomaar even een winkel binnen voor een nieuwe smartphone.
- Hetzelfde geldt voor een bril en/of daglenzen. Neem altijd een reservebril mee, die je hier in Nederland soms al voor een paar tientjes kunt kopen. Ook een paar doosjes daglenzen zijn soms erg fijn om bij je te hebben.
Handige links voor het boeken van je trip
- Vliegtickets Bangkok: KLM.nl of Momondo
- Hotelovernachtingen: Booking.com, Agoda.com of Airbnb.com
- Trein- en bustickets: 12go.asia of Baolau.com
- Visum Thailand: E-visums.nl
- Tours en tickets: GetYourGuide of Klook
Populaire reisorganisaties
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.