Laatst bijgewerkt op 4 december 2022
Bangkok, de snikhete hoofdstad van Thailand, is voor veel reizigers de start van hun vakantie in het geweldig mooie land. Sommigen kunnen de stad niet snel genoeg verlaten of slaan een bezoek geheel over door meteen verder te reizen. Anderen – vaak liefhebbers van Aziatische metropolen, net als wij – hebben aan één week nog niet genoeg. Bangkok, onder de locals vaak afgekort BKK genoemd (maar ook bekend onder de oude naam Krung Thep Maha Nakhon), heeft ruim 10 miljoen inwoners als je de buitenwijken meetelt. Het is de grootste stad van het land en de enige ‘miljoenenstad’ in Thailand. Het is een zeer goed ontwikkelde stad en daardoor is alles er perfect geregeld voor toeristen. Genoeg hoogtepunten voor een paar dagen vol toffe bezienswaardigheden en geweldig lekker lokaal eten.
Eén van mijn favoriete oude hits is ‘One Night in Bangkok’ (Murray Head) en voordat ik er zelf voor het eerst kwam had ik altijd de wildste verwachtingen bij de stad. Rauw, ruig, heet, veel vertier en na het eerste verblijf ruim 15 jaar terug bleek dit grotendeels ook wel te kloppen, hoewel je er ook makkelijk dagenlang kunt verblijven zonder hier ook maar iets van mee te krijgen.
Inmiddels is Bangkok één van mijn favoriete steden met grote gelijkenissen met mijn lievelingsstad Kuala Lumpur (de hoofdstad van Maleisië waar we een aantal jaren woonden). Het heeft wat ons betreft alles voor de perfecte start (of einde) van een vakantie in Zuidoost-Azië. Heerlijk eten (op straat), gezellige drukte, moderne winkelcentra, schitterende bezienswaardigheden, een handig vervoersnetwerk over land en water, mooie, luxe hotels, de beste restaurants, meerdere skybars met geweldig uitzicht over stad en diverse toffe attracties.
Je eerste keer in Bangkok? Let op het volgende:
- Accommodatie: Je hebt enorme keuze, maar als je goedkoop wilt overnachten zoek dan wat rond Khao San Road. Een lekker luxe hotel zoek je in de directe omgeving van Siam Square. De beste prijs-/kwaliteit vind je in Sukhumvit. Boeken doe je net als wij via Booking.com.
- Eten: BKK is een waar food walhalla. Werkelijk overal heb je heerlijk eten, van luxe restaurants tot enorme foodcourts, van simpele straattentjes tot complete eetstraten. Eat till you drop!
- Attracties: Er is superveel leuks te doen in en rond de stad. Veel reizigers hebben aan een hele week nog niet genoeg. Sla in elk geval de mooiste tempels van de stad niet over. Ook leuk zijn de (drijvende) dagmarkten, de uitkijkpunten en skybars en het sfeervolle Chinatown.
- Vervoer: Gebruik waar mogelijk Grab. De tuktuk is puur voor één keer leuk om mee te maken (maar verder verschrikkelijk). Fietsen is een absolute must-do en hetzelfde geldt voor een boottochtje over de kanaaltjes. Wij gebruiken dagelijks vooral de BTS (skytrain) en metro.
- Winkelen: Shop till you drop is zeer toepasselijk. Vooral rond Siam Square heb je diverse moderne malls met honderden (misschien wel duizenden) shops.
- Scams: Overal zijn er wel lokale Thai op zoek naar een nieuw slachtoffer voor hun volgende scam. Het is vrij gemakkelijk scams te herkennen en om ze te vermijden.
Nu wij er vaker geweest zijn slaan we de typische sights meestal over. Onze favoriete manier om de dagen in de stad door te brengen is door lekker te genieten van de eettentjes, de winkelcentra en op zoek te gaan naar de minder populaire bezienswaardigheden. Vaak komt het neer op slenteren, met zo nu en dan een stop in een koffietentje of lokaal restaurantje voor wat lekkers (en wat verkoeling).
Reisartikelen over Thailand
-
Heerlijk genieten in Koh Samui
-
Genieten van het enige resort op Koh Adang
-
Olifanten in Thailand, de trieste realiteit
-
Pinky Bungalows, leuk en betaalbaar overnachten in Koh Lanta
-
Seava House, heerlijk luxe privévilla in Ao Nang
-
Op avontuur in de jungle: Khao Sok National Park
-
Welkom in het ‘Land van de Glimlach’
-
Met een huurauto door Thailand
Bekijk alle Thailand-artikelen Bekijk het volledige reisaanbod
Wat is er allemaal te doen
Wanneer je een paar dagen in Bangkok verblijft kun je de bezienswaardigheden het beste over de dagen verspreiden, zodat je niet elke avond uitgeput op bed neerploft zoals wij bij ons eerste bezoek. Rattanakosin is het oude Bangkok en in deze wijk liggen zo’n beetje alle historische hoogtepunten, waaronder de grootste highlights van de stad; de twee schitterende tempels Wat Pho (kaart) en Wat Arun (kaart). Om van Pho naar Arun te reizen, steek je met de ferry de Chao Phraya Rivier over (leuk als je met kids reist) en onderweg kun je door de schitterende Tha Tian markt lopen. Ook kun je de blauwe metrolijn naar Itsaraphap Station pakken, vandaar is het een paar honderd meter lopen naar de schitterende tempel.
Het Grand Palace (kaart) met daarbinnen Wat Phra Kaew (met de Emerald Buddha, zie de kaart hier) is ook absoluut een bezoek waard. Doe dit op een andere dag dan de twee eerdergenoemde tempels, om er niet te veel op één dag te zien.
Chinatown (kaart) is een gezellig buurtje en vooral bekend om het fantastische eten aan de straat, leuk voor een wandeling en op de rand, dichtbij Hua Lamphong (trein- en metrostation) heb je verder nog de mooie Golden Buddha tempel (Wat Traimit, kaart). In de wijk Dusit heb je Wat Benchamabophit (de marmeren tempel, kaart), een werkelijk schitterende tempel die je zeker gezien moet hebben. Je komt er makkelijk met de blauwe metrolijn (uitstappen bij Wat Mangkorn Station).
Voor een schitterende ‘birds-eye view’ over de stad moet je naar de Mahanakhon Skywalk (King Power MahaNakhon is één van de hoogste wolkenkrabbers in de stad, zie de kaart hier), waar je over een glazen vloer van het duizelingwekkende zicht onder je kunt genieten. Bezoek de attractie bij voorkeur aan het eind van de middag, zodat je niet alleen van het uitzicht overdag kunt genieten, maar meteen ook Bangkok By Night kunt meemaken (฿650 voor volwassenen, ฿250 voor kinderen).
Een aanrader is de Chatuchak dagmarkt (kaart), die alleen in het weekend geopend is en ontelbaar veel kleine shops met van alles en nog wat heeft. Serieus, je kunt het zo gek niet bedenken en het is er te koop. Van souvenirs tot kleding en stofjes, van heerlijk (vers) eten tot elektronica, van huisdieren tot tuinplanten, van speelgoed tot kunstwerken. Het is een walhalla voor liefhebbers van struinen en snuisterijtjes, vooral als je geen fan bent van de luxe internationale merken die je vaak in de moderne winkelcentra tegenkomt.
Langs de blauwe metrolijn heb je verder nog het mooie Lumphini Park (kaart), één van de mooiste stadsparken van Bangkok. Ook mooi zijn Benjakitti Park en Benjasiri Park (beide op loopafstand van elkaar en dichtbij Asok Station (BTS) en Sukhumvit Station (MRT). Een bezoek aan deze parken is mooi te combineren met een dagje shop till you drop, want een aantal van de meest populaire winkelcentra van Bangkok liggen ook in dit gebied (Terminal 21 en EmQuartier). Santichaiprakarn Park ligt dichtbij Khao San Road (backpackerswijkje) en is daarom een populaire plek om lekker langs Chao Phraya (de grote rivier die dwars door de stad kronkelt) te relaxen.
Over winkelen gesproken. Bangkok staat vol met enorme winkelcentra, de één nog luxer en groter dan de ander. Je komt er alle bekende (en voor Nederlanders minder bekende) internationale en regionale merken tegen, vaak stukken goedkoper dan in Nederland. Ga je naar het winkelwalhalla Siam Square, bezoek dan meteen even de Erawan Shrine (kaart) tegenover Central World (tip: in het Grand Hyatt heb je de Erawan Tea Room, waarvan wordt gezegd dat je er van één van de allerbeste High Tea’s ter wereld kunt genieten).
Ook erg leuk is de dagelijkse fietstocht door het groene Bangkok. Je vertrekt supervroeg met een gids zodat het nog lekker rustig en tevens lekker koel is om diverse highlights met de fiets te bezoeken. Als je deze georganiseerde trip overweegt, moet je vooraf even het programma doornemen (verschilt per aanbieder) om na te gaan of er stops bij zijn die je dus niet meer in je dagprogramma hoeft op te nemen. In de meeste gevallen gaan de fietstochten vooral door het authentieke (lokale deel van) Bangkok.
Er zijn diverse tourbureautjes waar je een fietstocht kunt boeken, maar met stip de leukste is Co van Kessel, een (deels Nederlands) tourbureau met meerdere toffe fiets- en boottochten. Co van Kessel was (en is nog steeds) een begrip in Bangkok! Een prima alternatief is Amazing Bangkok Cyclist, ook ooit door een Nederlander gestart en met diverse toffe fietstochten door de stad. Ook populair zijn de fietstochten van Go Bangkok Bike Tour. Ze hebben 5 toffe fietstours en zelfs een e-scooter tour die je makkelijk vooraf online kunt boeken.
Een alternatief is om een tuktuk voor een dag te huren en je op deze wijze door de stad te laten vervoeren. Je betaalt vaak wel een wat hoger bedrag, maar op deze manier een stad als Bangkok verkennen is erg leuk en vooral efficiënt (en onderweg kijk je je ogen uit). Een tof alternatief is Tuk Tuk Hop, een hop-on, hop-off tuktuk op een vaste route. Een dagticket kost ฿400 (vanaf 100cm, kleiner gratis) en tevens hebben ze een kaart met alle stops bij de highlights van de stad.
Vind je een tuktuk te spannend in het drukke verkeer van Bangkok, dan kun je ook nog met de Siam Hop mee, een hop-on, hop-off bus die langs tientallen vaste stops op de toeristische route door Bangkok gaat. Let er wel op dat de bus regelmatig in de file staat, ga vooraf na wat de meest rustige tijden in de stad zijn (vaak in het weekend en doordeweeks voornamelijk buiten de spitstijden, maar dit is een vrij ruim begrip in het drukke en hectische Bangkok).
Een Khlong boottocht is ook erg leuk. Er zijn diverse aanbieders van deze leuke tour over de kanaaltjes (khlong) van Bangkok. Je ziet plekken op unieke wijze vanaf de boot, met uitleg van een Engelssprekende gids. Een populair gebied is Thonburi, met o.a. een stop bij één van de drijvende marktjes. Denk qua kosten aan ฿1000 per persoon bij een tour van een paar uur. Vind je een georganiseerde tour onnodig, pak dan de BTS naar Ratchathewi Station of National Stadium Station en loop van hier naar de Sapan Hua Chang Pier voor de veerdienst over het kanaal. Eventueel kun je hier eerst nog het Jim Thompson House bezoeken (mooi cultureel hoogtepunt) op een paar minuten lopen vanaf de pier. Pak vervolgens de boot over het kanaal tot Asok Pier, dat naast het Phetchaburi MRT Station ligt (1 metrostop verder ligt het populaire winkelcentrum Terminal 21).
Buiten Bangkok liggen diverse toffe attracties die perfect als dagtrip gedaan kunnen worden. In veel gevallen kan je dit allemaal zelfstandig (met het openbaar vervoer) doen, maar je kunt ook prima terugvallen op een georganiseerd tripje dat je bij de vele kleine tourbureautjes kunt boeken (of bv vooraf via GetYourGuide.com of Klook.com). Voorbeelden zijn een dagtrip naar de koningsstad Ayutthaya, de Amphawa drijvende markt, de Maeklong dagmarkt (waar de trein dwars doorheen rijdt) en de Damnoen Saduak drijvende markt. Liefhebbers van tempelcomplexen kunnen overigens beter een paar dagen naar Ayutthaya gaan, hetzelfde geldt voor de Kanchanaburi regio met de brug over de rivier de Kwai en diverse andere attracties.
Ook de Ancient Siam (Muang Boran ofwel Oude Stad) is een toffe attractie net buiten Bangkok (maar bereikbaar met de groene BTS-lijn). Ancient Siam is een enorm openluchtmuseum met tientallen in detail nagemaakte tempels en andere belangrijke bezienswaardigheden. Het is een attractie voor cultuurliefhebbers en naast de grootste highlights van het land (gegroepeerd op regio) heb je er ook een representatie van het ‘Gouden land’ Suvarnabhumi (met een aantal unieke, zeer fotogenieke, tempels). Je kunt ter plekke een fiets huren om het hele gebied makkelijker te verkennen.
Let op: Bangkok (hetzelfde geldt voor diverse andere plekken in Thailand) heeft diverse ‘attracties’ waarbij dieren een hoofdrol spelen. Ook in de hoofdstad heb je tig plekken waar reizigers dierentoerisme kunnen meemaken. Denk aan shows met giftige slangen, apen, olifanten en diverse andere diersoorten. Wees je ervan bewust dat deze dieren op gruwelijke wijze behandeld worden (in veel gevallen zelfs de ‘ethisch verantwoorde’ attracties) en dat je er als toerist eigenlijk zo ver mogelijk vandaan moet blijven. Ook wij bezoeken dit soort plekken niet, zelfs niet als er (in het verre verleden) een stop oid tijdens een georganiseerde dagtour was. Dan bleven we gewoon buiten wachten en gaven we vriendelijk aan dat dit soort stops niet ons ding zijn.
De echte ‘foodies’ zijn in Bangkok op de ideale bestemming voor een foodtour of kookworkshop. Door de hele stad worden foodtours georganiseerd. Je gaat hierbij met een gids langs diverse, vaak authentieke, eettentjes en bij elk plekje proef je hun ‘signature dish’. Op deze manier leer je eettentjes kennen waar je anders waarschijnlijk niet zomaar naar binnen zou lopen en daarbij ervaar je de Thaise keuken op een prettige en laagdrempelige wijze.
Een kookworkshop is de meer ‘hands-on’ versie, want hierbij ga je de mooiste gerechten zelf maken. Hoe tof is het wel niet om eenmaal terug in Nederland zelf Thais te kunnen koken? Wij hebben tientallen kookworkshops gedaan en vinden het altijd één van de allerleukste attracties om te doen. Vooral het zelf kopen van de ingrediënten op de dagmarkt is een ervaring op zich (vaak haal je deze bij Klong Toey, één van de grootste versmarkten van de stad). De bereiding is leuk en leerzaam en het daadwerkelijk eten van de zelfgemaakte maaltijd is echt genieten geblazen. Als je een beetje van lekker (Thais) eten houdt, mag je een tour of workshop zeker niet overslaan.
Het populaire Klook.com bevat overigens een uitgebreide lijst met foodtours of kookworkshops in Bangkok, met daarbij de prijzen. Enkele populaire aanbieders van kookworkshops zijn Maliwan, House of Taste, Pink Chili, Cooking with Poo, Go! Thai Cooking School en A Chef’s Tour.
Populaire reisorganisaties
Winkelen
Shop till you drop in het kwadraat. Dat omschrijft Bangkok prima in een notendop. De stad staat vol met enorm grote, moderne winkelcentra, vaak met honderden (bekende merken) winkels, tientallen restaurants, een foodcourt en meestal ook een moderne bioscoop of zelfs een bowlingbaan. Bijna jaarlijks komt er wel weer een nieuwe mall bij en de oudere malls raken langzaam uit de gratie, met als gevolg vaak een complete renovatie.
Siam Square is het winkelwalhalla van de stad. Hier heb je meerdere winkelcentra en flagship stores op een rij en ook heb je er ontelbaar veel restaurants en eettentjes. Je komt er makkelijk door de BTS naar Siam Station te pakken, dit station ligt pal onder Siam Square. Grootste malls binnen Siam Square zijn Siam Paragon, Siam Discovery en Siam Center, met op loopafstand MBK Center (wat ouder maar zeer populair onder de locals).
Iets verderop heb je Ratchaprasong, waar je makkelijk lopend vanaf Siam Square naartoe kunt. CentralWorld is de grootste mall maar je hebt eigenlijk overal shops en warenhuizen (waaronder het Japanse Isetan) langs de brede straat. Populair zijn Pensinula Plaza, Sentral Chidlom, Amarin Plaza en ZEN.
Een paar metrostops richting het zuidoosten langs Sukhumvit Road heb je nog de populaire malls Terminal 21, Emporium en EmQuartier.
Langs de Chao Phraya heb je River City Bangkok, een mooie mall met vooral veel kunst- en antiekwinkels. Schuin tegenover River City ligt het mooie Icon Siam, weer een modern winkelcentrum met honderden shops. Je komt er makkelijk door vanaf de Si Phraya Pier het veerpondje naar de Icon Siam Pier te pakken.
Leuk is ASIATIQUE The Riverfront, een sfeervolle boulevard aan de Chao Phraya, met diverse winkels en restaurants en flink veel vertier voor in de avond (prima om met kinderen te bezoeken).
Heerlijk eten en drinken
Eten is waar het 24/7 om draait in Bangkok. Het is echt met recht een ‘streetfood capital of the world’ en hoewel wij meerdere vergelijkbare steden kennen waar je ook fantastisch op straat kunt eten (Kuala Lumpur, Singapore, Ho Chi Minh Stad om er maar een paar te noemen) is Bangkok echt één wirwar van straatjes vol eetkraampjes en restaurantjes. Of je nu om 8 uur in de ochtend door de stad loopt, of om 1 uur ‘s nachts, overal zie en ruik je het heerlijke lokale eten.
Eten is spotgoedkoop in Bangkok. Een simpel gerecht langs de straat kost vaak nog geen ฿50 en een gerecht (1-persoonsmaaltijd) in een restaurant heb je meestal al vanaf ฿150 inclusief een drankje. Ga je naar één van de vele luxe restaurants, dan betaal je vaak een aanzienlijk hoger bedrag, maar nog steeds is het supergoedkoop vergeleken een vergelijkbaar diner in Nederland. Wij gaan wel eens luxe (meerdere gangen) uit eten en zijn dan makkelijk ฿2500 kwijt (in 2019 zo’n €70 terwijl dit in Nederland flink duurder zou zijn.
Wij gebruiken vaak een combinatie van Tripadvisor (restaurant guide) en Google Maps (met reviews) om tot een keuze te komen. Mochten we bij het inlezen nog wat leuke tips die er echt uitspringen tegenkomen, dan zetten we die meestal op een short-list op de telefoon. Ook is het altijd leuk om naar tips te vragen bij je accommodatie, in sommige gevallen blijkt het een supertof eettentje (en soms iets waar we langzaam aan voorbij liepen). In het verleden ploften we gewoon ergens neer wanneer we trek hadden, maar omdat we vaak maar een beperkt aantal dagen in de stad verblijven, willen we er qua eten het maximale uit halen. Mocht je het ter plekke willen aankijken, gebruik dan op zijn minst Google Maps om snel een indruk te krijgen van het restaurant. Reviews (waar dan ook) zijn soms gekleurd of soms volledig gebaseerd op een momentopname.
Zeer goed beoordeelde restaurants zijn vaak erg druk bezocht, met soms lange rijen wachtenden voor de ingang. Is een ‘gem’ niet meer zo hidden, dan is de ervaring vaak minder authentiek, maar het eten nog steeds erg lekker. Wachten voor je eten is niet ongebruikelijk in Thailand en omdat de doorloopsnelheid best hoog ligt, hoef je vaak niet langer dan 10 minuten te wachten op een plekje.
Luxe hotels in de stad hebben vaak meerdere luxe restaurants. Sommige ervan vallen onder de beste van Bangkok, met dito prijskaartje. Daarnaast heb je een keur aan zeer goede restaurants, met vaak internationale keuken. Let erop dat je bij de meest populaire plekjes moet reserveren. Doe dit op de dag zelf of regel dit bij de lobby van je hotel.
Straatvoedsel kun je in principe overal wel vinden, maar de omgeving van Chinatown is ’s avonds het gezelligst. Een andere plek met veel leuke en vooral betaalbare restaurantjes en straattentjes vind je rond Khao San Road en Rambuttri Road. Je komt er ’s avonds ook makkelijk door de blauwe metro naar Wat Mangkorn Station te pakken.
Foodcourts heb je (onderin) elk winkelcentrum en in elke soort en maat. Ultraluxe winkelcentra hebben vaak een luxe foodcourt (of alleen dure restaurants) en oudere winkelcentra vaak simpele, verouderde foodcourts waar vooral veel locals komen om goedkoop te eten. Een foodcourt werkt vaak volgens het principe dat je wat besteld wat naar je tafel gebracht wordt (dan betaal je pas), maar in de winkelcentra bestel en betaal je en wacht je vervolgens tot je gerecht gereed is voordat je een zitplek zoekt. Enkele populaire foodcourts zijn Paragon Food Hall @ Siam Paragon, Pier 21 Food Court @ Terminal 21, MBK Food Island @ 6th floor MBK Center, Food Republic @ Siam Center, Siam Discovery Food Court @ Siam Discovery, Eathai Food Court @ Central Embassy, Amarin Food Court @ Amarin Tower, Foodloft @ Central Chidlom, Quartier Food Hall @ EmQuartier en Emporium Food Hall @ Emporium Bangkok.
Bangkok is de stad van de rooftopbars. Overal heb je ze en telkens geniet je weer van een ander schitterend uitzicht over de stad. De meest bekende zijn Sky Bar (Banyan Tree), Octave Rooftop Bar (Marriott), Park Society (Sofitel So), Vertigo, HI-SO Rooftop Bar, Three Sixty (Millennium Hilton), Above Eleven (Fraser Suites), Attitude (Avani), Char (Indigo), Zense, Zoom Skybar (Anantara Sathorn) en Bar9 (Novotel). Elk jaar komen er een paar bij (en soms verdwijnen er ook een paar). Let erop dat prijzen vaak fors zijn en dat er een smart-casual dresscode geldt (gewoon fris en fruitig gekleed, geen backpackerskloffie). Het is vaak een beetje zien en gezien worden, maar de sfeer is er altijd geweldig.
Accommodatie
Een stad als Bangkok heeft een enorm ruim aanbod aan leuke accommodaties, variërend van betaalbare hostels tot luxe hotels en daardoor is de stad geschikt voor elk type reiziger. Naarmate we vaker in Bangkok kwamen, legden we de lat telkens hoger. Niet qua kosten, wel qua luxe. We kenden de stad beter en waren vooral steeds beter bekend met de metro-, boot- en buslijnen. En dus werd het steeds makkelijker om hotels te vinden met een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding. Wij verblijven zelf het liefst rond Siam Square (handig aan de BTS), Sukhumvit (ook aan de BTS maar iets verder weg, daardoor vaak meer luxe voor minder geld) en Silom (het zakencentrum met veel hippe skybars en luxe hotels).
Boeken doe je gemakkelijk vooraf via het internet, bij voorkeur enkele maanden voor aankomst en op basis van kosteloze annulering zodat je later nog kunt schuiven. Populair zijn Booking.com en Agoda.nl, beiden hebben regelmatig zeer scherpe prijzen (voor een kamer per nacht inclusief ontbijt) en in veel gevallen kun je tot zeer dicht op de aankomstdatum nog kosteloos annuleren. Walk-in rates liggen vaak aanzienlijk hoger, tenzij je in simpele hostels verblijft (die niet op het internet voorkomen).
Accommodatie kies je op basis van de afstand tot attracties, winkelcentra en andere bezienswaardigheden. Omdat hotels in hartje Bangkok van de meest luxe categorie zijn (lees = duur), doe je er verstandig aan om buiten het centrum te verblijven wanneer je met een (beperkt) budget reist. Hierbij is het van belang om de accommodatie zo uit te kiezen dat je op loopafstand van een bootstop, BTS-/metrostation of bushalte verblijft. Wil je dan wat ondernemen, dan is het een kwestie van een kort stuk lopen en meteen het openbaar vervoer in.
Backpackers en reizigers die van kleinschalige (boutique) hotelletjes houden kunnen het beste langs Khao San Road of Soi Rambuttri verblijven, dat zeer centraal binnen de wijk Banglamphu ligt. Dit gebied ten noorden van Bangkok Old Town (dichtbij o.a. het Koninklijk Paleis, mooie tempels en een paar winkelcentra) is het backpackers-walhalla van Bangkok. Hier heb je een wirwar aan straatjes en steegjes vol hostels, boutique hotelletjes, massagesalons, shops, supermarktjes, barretjes en diverse goed beoordeelde restaurants. Iets ten noorden is het wat rustiger, daar heb je ruim keuze aan accommodaties langs de zijstraatjes van Samsen Road. Deze wijk is de beste uitvalbasis voor een verblijf in de stad, want alles in dit gebied is goed lopend bereikbaar en met een Grab of tuktuk reis je snel naar diverse andere plekken binnen de stad.
Accommodatie in Bangkok heeft doorgaans een zeer goede prijs-/kwaliteitverhouding. Een luxe 5-sterren hotel boek je vaak al vanaf €50 inclusief ontbijt. Wel zijn dit vaak niet de meest moderne hotels, maar hotels die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken (maar nog wel 5 sterren hebben). Zo verbleven wij tijdens onze allereerste trip naar de stad in het vrij luxe Prince Palace Hotel in het centrum van de stad. Geen ultramodern hotel, maar wel minder dan €50 per kamer per nacht. Absolute parels als The Athenee Hotel, Akara Hotel, Lancaster Bangkok en The Okura Prestige zijn stukken mooier, maar ook meteen ruim boven €100 per nacht.
Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hotels in Bangkok (bekijk hier een lijst met alle accommodatie in Bangkok):
- Bangkok Marriott Hotel The Surawongse
- Mandarin Oriental, Bangkok
- The Siam
- The Salil Hotel Sukhumvit 57
- The Twelve Hotel
- Ariyasomvilla
- JW Marriott Hotel Bangkok
- SO Sofitel Bangkok
- Phranakorn-Nornlen Hotel
- Eastin Grand Hotel Sathorn
- Marriott Sukhumvit Park
- Chatrium Hotel Riverside Bangkok
- W Bangkok
- klapsons The River Residences Bangkok
- The St. Regis Bangkok
- Le Méridien Bangkok
- Sheraton Grande Sukhumvit
- Avani+ Riverside Bangkok Hotel
- Triple Two Silom
- The Sukhothai Bangkok
- Shangri-La Hotel Bangkok
- Adelphi Forty-Nine
- The Peninsula Bangkok
- Dharasom’s Colonial House
- Oriental Residence Bangkok
- Pullman Bangkok Grande Sukhumvit
Boek je accommodatie in Bangkok
Vervoer
Bangkok heeft een efficiënt metronetwerk dat grote delen van de stad aandoet. De BTS Skytrain en de Blue Line MRT zijn het meest interessant voor toeristen. Op zich liggen de Skytrain en de metrolijnen van Bangkok niet pal aan de grote toeristische attracties in het oude centrum, maar wel vaak op loopafstand van luxe hotels met zeer goede prijs-/kwaliteitverhouding en langs zo’n beetje alle populaire winkelcentra. Met de recente verlenging van de blauwe metrolijn kun je nu wel in het oude centrum uitstappen, namelijk bij Sanamchai Station, dat dichtbij Museum Siam, Wat Pho en het Koninklijk Paleis ligt.
Verder liggen een aantal metrostations dichtbij het centrum van Bangkok, waar je vanaf het metrostation in nog geen 10 minuten naartoe loopt. In veel gevallen stap je makkelijk over op een veerdienst om na een rit met de BTS of metro verder te reizen. Voordeel van de Skytrain/metro boven de andere vervoersmiddelen in de stad? Schoon, airco, snel, geen files en goedkoop. Wel is het tijdens de spitsuren zeer druk in de metro.
Een dagkaart voor onbeperkt gebruik kost ฿140 (prijs = 2019). De Rabbit Card is het overwegen waard als je langer in de stad verblijft en vooral van de BTS Skytrain en de BRT (bus systeem) gebruik maakt. De Rabbit Card kun je makkelijk opwaarderen en daardoor heb je geen gedoe met losse tickets. Wel werkt deze kaart (nog) niet op de Bangkok MRT (metro).
Een andere populaire manier om makkelijk tussen de verschillende attracties in het centrum van de stad te reizen is per boot. Er gaan tientallen veerboten op basis van vaste routes door de stad, waardoor je makkelijk de boot kunt pakken om bepaalde afstanden te overbruggen. Over de Chao Phraya Rivier gaan 3 expres lijnen, met om de paar minuten een boot die je kunt pakken. Ritjes kosten een paar baht, afhankelijk van de afstand (koop tickets op de boot zelf bij instappen!). De route van de boten zijn herkenbaar aan de kleur van hun vlag, en je kunt via Google Maps nagaan welke boot waar naartoe gaat. Zorg wel altijd voor voldoende contant geld, zodat je makkelijk een paar baht per rit kunt betalen.
Door het centrum van Bangkok rijden ook stadsbussen en het reizen per bus is goedkoop en leuk, maar niet altijd even snel vanwege de enorme verkeersdrukte in het stadscentrum. Wel kan het in hartje Bangkok zo maar een prima manier zijn om tussen bestemmingen te reizen.
In het verleden vonden we het gebruik van taxi’s verschrikkelijk in Bangkok. Altijd gedoe over de prijs en het niet willen aanzetten van de meter (of bij aanzetten enorm omrijden om toch meer te verdienen). Daarbij was de communicatie ook altijd een probleem, want hoe leg je iemand in het Engels uit waar je naartoe wilt als deze nauwelijks Engels spreekt? Met de komst van Grab is dit compleet anders en maken we met groot plezier gebruik van de taxi. Vooral op plekken waar het toch wel een stukje lopen is naar het dichtstbijzijnde BTS- of metrostation of opstapplaats voor de boot, komt Grab geroepen. Vaste prijzen en alles makkelijk in te voeren in de app (inclusief betalen). Wij kunnen niet meer zonder (maar tijdens de spits is het soms minder praktisch).
Erg leuk maar toeristisch is de tuktuk op korte afstanden. Je betaalt vaak wel de hoofdprijs (makkelijk ฿200 voor een kort ritje ondanks onderhandelen) en erg veilig is het niet. Wel is het een must-do op vakantie en nergens is een ritje in een tuktuk leuker en spannender dan in Bangkok. Spreek altijd vooraf een prijs af en pak er bij voorkeur één vanaf de hoofdweg (en niet pal voor toeristische attracties). Verder moet je hele tuktuk tours langs de diverse attracties in de stad vermijden, vooral als de prijs voor de tour te goed om waar te zijn lijkt.
Een perfect alternatief om toch in een tuktuk te rijden, zonder gedoe is door van de Tuk Tuk Hop gebruik te maken. Een hop-on, hop-off op een vaste route, maar ipv een grote bus zit je in een tuktuk. Op hun website kun je actuele prijzen achterhalen (een dagticket kost ฿400) en tevens hebben ze een kaart met alle stops (bij de highlights van de stad). Je kunt makkelijk via de app een ritje boeken, wat dat betreft lijkt het op Grab, maar dan in een tuktuk en op een vaste route.
Veel reizigers huren een tuktuk of songthaew (auto met chauffeur/gids) waarmee ze een dagdeel of hele dag alle highlights van de stad bezoeken. Dit kost wat meer, maar je hoeft je niet met de route en het verkeer bezig te houden, wat fijn is in een drukke stad als Bangkok. Vraag bij je accommodatie na wat de mogelijkheden zijn en zorg ervoor dat het om een betrouwbare partij gaat (zonder onnodige stops bij ‘tourist traps’).
Hoe kom je er?
De vlucht naar Bangkok duurt doorgaans minimaal 11 uur bij een directe vlucht. Vliegtickets heb je vaak al vanaf €600 en tijdens speciale aanbiedingen nog veel goedkoper. Tickets zijn in het geval van een rechtstreekse vlucht wat duurder en ook is het vaak duurder om tijdens het Nederlandse hoogseizoen te vliegen (terwijl het in Thailand dan laagseizoen is op meerdere bestemmingen). Wij vliegen vanwege de kinderen bij voorkeur rechtstreeks en het liefst met KLM vanwege de fijne vertrektijd vanaf Schiphol (17.55).
Wanneer je naar Thailand reist, kom je doorgaans aan in de hoofdstad Bangkok. Reis je vanaf de buurlanden, dan is dat of middels een korte vlucht of over land/zee. Vanaf Maleisië kun je met de trein of met de boot vanaf het eiland Langkawi. Ook kan je met een minibusje de grens over. De kans dat je echter in één keer over land van Maleisië naar Bangkok reist is vrij klein, want op de route liggen diverse toffe attracties.
Wanneer je aankomt op de luchthaven Suvarnabhumi neem je de snelle Airport Rail Link naar het centrum. Ook kun je een shuttlebus of taxi pakken. Vanaf het trein- of busstation reis je ook gemakkelijk naar het centrum van de stad. Op de luchthaven Don Muang neem je de taxi of shuttlebus naar het centrum. Er gaat een rechtstreekse shuttlebus service naar Khao San Road (mocht je daar je accommodatie hebben geboekt).
Kom je aan op het treinstation Hua Lamphong, dan stap je makkelijk over op de metro richting je accommodatie (of je pakt een Grab/taxi/tuktuk). Op termijn wordt dit treinstation vervangen door Bang Sue Grand Station en daar pak je makkelijk de metro of een taxi.
Bangkok heeft meerdere busstations en op welk station je aankomst hangt af van je startpunt. Op Mo Chit busstation komen de bussen uit het noorden/noordoosten aan. Op Ekkamai busstation komen de bussen uit het oosten aan. Bussen uit het westen (incl. Kanchanaburi) en zuiden komen aan op het Sai Thai busstation.
Luchthavens van Bangkok
Bangkok heeft momenteel 2 luchthavens, met plannen voor een derde omdat reizen via de lucht zo enorm in populariteit toeneemt in het land. De belangrijkste is Suvarnabhumi Airport en hier komen alle internationale vluchten aan. Het is een moderne, ruime luchthaven met een fijne flow. Er zijn wat winkels en restaurantjes en als je er een paar uur moet doorbrengen, hoef je je niet te vervelen.
Don Muang Airport is de budgetterminal. Hier komen de meeste no-frill airlines aan, waaronder meerdere regionale budget-airlines. Don Muang ligt ten noorden van het centrum, op een half uurtje reizen met de taxi.
Tussen Suvarnabhumi en Don Muang gaat een gratis shuttlebus en deze doet zo’n 1 a 2 uur over deze transfer, afhankelijk van de drukte op de weg. De afstand tussen beide luchthavens is zo’n 50 kilometer.
Van Bangkok Airport naar het centrum
Neem de snelle Airport Rail Link vanaf de luchthaven naar het Phaya Thai treinstation in het centrum en reis van daaruit met de BTS verder naar je accommodatie in de stad (฿45). Op de luchthaven is het vaak een drukte van jewelste en veel taxichauffeurs proberen je ‘te verleiden’ om in hun taxi te stappen, vaak voor een veel te hoge prijs want niet alle chauffeurs willen op de meter rijden. Een goedkoop alternatief is de speciale airport shuttlebus vanaf de luchthaven (direct) naar Khao San Road in het centrum van Bangkok (฿60).
Bangkok met kinderen
Veel gezinnen slaan Bangkok over en reizen meteen door naar één van de tropische eilanden aan de oostzijde van de Golf van Thailand (bv Koh Chang, Koh Samet, Koh Kut etc). Hier valt wat voor te zeggen, maar ook in Bangkok kun je een paar gigantisch leuke dagen hebben met de kleintjes. In elk geval raden wij aan om een centraal gelegen hotel met zwembad te kiezen. Met centraal bedoelen we de afstand tot het dichtstbijzijnde koele winkelcentrum, zodat je altijd nog even met de kinderen wat kunt winkelen en met vaak ook diverse leuke attracties (zoals bowlingbaan, bioscoop, speelparadijzen etc). Voor de voor kinderen pittige tochtjes als de tempels of het paleis, kun je dan met een Grab (lekker in de airco) op pad.
Verder heb je bij de winkelcentra altijd een prima foodcourt, met daarnaast genoeg eettentjes en fastfoodtentjes voor een snelle hap. Natuurlijk kun je met je kids alles doen wat gezinnen zonder kinderen in Bangkok kunnen, maar het werkt bij ons altijd erg fijn om een prettige uitvalbasis te hebben en een goed hotel (van enige luxe) draagt hier altijd zeer goed aan bij 😊.
Tips om te doen en zien zijn: Sea Life Bangkok Ocean World, Klong boottocht, Lumpini Park (met speeltoestellen, maar wel heet!), Bangkok op de fiets (boek vooraf voor de kinderzitjes), Siam Park City, Asiatique (leuke, sfeervolle avondmarkt met diverse attracties voor kinderen), Discovery Museum, Kidzania Bangkok, Bounce Bangkok, Siam Museum, een trip met de Tuk Tuk Hop en natuurlijk een bezoek aan de verschillende tempels.
Klimaat en de beste tijd voor een bezoek
Bangkok is een bijzonder warme stad. Het hele jaar door is het er overdag warmer dan 30 graden, met zwoele nachten. Vandaar dat de simpelste hostels airco hebben, zodat je zo nu en dan de verkoeling wat op kunt zoeken. De minst hete maanden zijn november tot januari. De heetste maanden zijn maart en april, waarbij de temperaturen soms de 40 graden halen. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober en betekent een dagelijks verfrissend buitje, soms heftig maar kort, soms druilerig en wat langer. In september en oktober valt doorgaans de meeste neerslag en rond deze periode heeft de stad regelmatig met flinke wateroverlast te maken.
De stad heeft ook regelmatig met ernstige smog te maken, waarbij de lucht dermate verontreinigd is dat reizigers het beste standaard (buiten) met fijnstofmaskers op moeten rondlopen. Deze koop je in Thailand zelf, maar ook makkelijk vooraf in Nederland. Let op de mate van fijnstof waar het masker tegen beschermd. De laatste jaren was de smog telkens het ergst in januari/februari van het jaar, vaak vanwege een optelsom van vervuilende praktijken (zoals verbranden van gewassen in Thailand zelf en in de buurlanden, maar ook door diverse klimatologische omstandigheden). Hou de situatie m.b.t. smog altijd goed in de gaten.
Bangkok is ondanks het klimaat het hele jaar door prima te bezoeken. De beste tijd voor een bezoek hangt vooral af met de overige bestemmingen die je wilt bezoeken tijdens je reis door het land. Als je simpelweg het meest prettige klimaat wilt tijdens je bezoek, dan zijn de maanden november tot en met februari de beste voor een bezoek. Dit is echter wel meteen de drukste periode, want Bangkok ontvangt in deze maanden de meeste toeristen.
Hoeveel dagen?
Wij zijn liefhebbers van grote steden en groot fan van Bangkok. Wij verblijven het liefst zo lang mogelijk in de stad, maar de meeste reizigers houden het na een paar dagen wel voor gezien. Als je alleen de stad bezoekt kun je in principe een mooie (eerste) indruk krijgen in een dag of 3 (drie volle dagen). Twee volle dagen is prima voor de belangrijkste highlights, wanneer je verder niet van grote, drukke steden houdt. Wil je Bangkok echt goed verkennen, maar ook voldoende rust dan is een langer verblijf aan te raden. Wil je ook de bezienswaardigheden buiten de stad, zoals de drijvende markten, bezoeken, dan kun je het beste per activiteit een dag optellen.
Verder geldt dat je het beste een centraal gelegen hotel kunt boeken, wanneer je wat korter in de stad verblijft. Je kunt dan makkelijk en efficiënt de highlights bezoeken, zonder teveel tijd kwijt te zijn aan het reizen binnen de stad.
Tips
- Als je aankomt op één van de luchthavens van Bangkok (Suvarnabhumi of Don Muang) dan kun je het beste meteen geld wisselen of pinnen en vervolgens ook meteen een lokale simkaart bij een van de shops kopen. Lukt dit laatste niet direct, dan kun je dit ook eenmaal in Bangkok bij een willekeurig winkelcentrum doen. In elk winkelcentrum heb je winkeltjes van de grote telecomaanbieders. Let erop dat ze meteen de simkaart voor je activeren. Populair zijn AIS en DTAC.
- Oud- en nieuw wordt uitbundig gevierd in Bangkok. Denk aan grote, georganiseerde feesten waar enorm veel mensen op af komen. Denk aan vuurwerk en DJ’s met toffe muziek. Verblijf je met de jaarwisseling in Bangkok, ga dan vooraf via TimeOut Bangkok na waar de tofste feesten zijn.
- De drakentempel Wat Samphran ligt even buiten Bangkok maar is absoluut een bezoekje waard. Het complex is enorm fraai en de om de toren kronkelende draak is echt wauw (rond Chinees nieuwjaar kun je ook naar de top van de toren)! Je komt er met de taxi (ongeveer 1 uur).
- In de winkelcentra heb je gigantisch grote en moderne bioscopen, met soms meer dan 20 zalen met de meest uiteenlopende films. De grote blockbusters worden op de grootste schermen getoond en vaak heb je keuze tussen standaard of superdeluxe stoelen. Een bioscoop-ervaring is erg leuk in Thailand. Doen!
- In en rond Bangkok heb je meerdere supermooie drijvende markten. Sommige vrij toeristisch (vooral vanwege de aantallen toeristen, de markt is voor locals) maar dat mag de pret niet drukken. Let erop dat sommige markten alleen tegen het eind van de middag geopend zijn, dus plan je bezoek goed.
- Thipsamai Pad Thai wordt door velen gezien als één van de allerbeste plekken met Pad Thai, het typische en vooral heerlijke Thaise gerecht. Populair met daardoor rond etenstijd vaak lange rijen (met toeristen), maar de Pad Thai is er echt heerlijk (฿90).
- Op diverse plekken in Bangkok, maar langs Khao San Road in het bijzonder, kun je gefrituurde insecten eten. Weet dat sprinkhanen en meelwormen tot de gewone snacks behoren, maar spinnen en schorpioenen vooral voor toeristisch vermaak dienen (je kunt bv ook tegen betaling foto’s van je ‘eerste insectensnack’ laten maken).
- Thais nieuwjaar (Songkran) wordt altijd uitbundig gevierd met dagenlange watergevechten. Ga vooraf na wanneer het komende jaar Songkran gevierd wordt en plan je verblijf in Bangkok als het even kan, want hier maak je de festiviteiten het beste mee.
- Een algemene tip in Bangkok: Sta vroeg op zodat je meteen bij start/openen bij de attracties bent. Vanaf 10.00 in de ochtend wordt het beduidend drukker en rond het middaguur is het vaak de gehele verdere dag topdrukte. Door ergens (zeer) vroeg in de ochtend naartoe te gaan ben je er voor de drukte en is het vaak ook nog eens een stuk koeler.
- Kan je niet zo best tegen de hitte en ben je wel van plan veel buiten te lopen? Neem dan een paraplu mee tegen de felle zon.
- De tuktuk is leuk om een keer gedaan te hebben, maar in het geval van vaste routes zouden wij altijd een Grab pakken. Handig, veilig, overdekt (airco) en vaak in moderne auto’s. Wij weten het inmiddels wel!
- Binnen het enorme winkelcomplex Siam Paragon ligt Sea Life Bangkok Ocean World, het grootste aquarium van Thailand. Niet goedkoop, maar wel erg mooi en vooral (kleine) kinderen zullen er een fantastische tijd hebben.
- Bij de wolkenkrabber Baiyoke 2 heb je ook een uitkijkpunt. Echter, dit is met een stalen hekwerk omringd, met op zich prima zicht (en met je camera kun je door de gaten foto’s maken), maar minder leuk dan Mahanakhon Skywalk.
- Wellness is van hoge kwaliteit in Thailand en exclusieve massagesalons heb je werkelijk overal in Bangkok, maar de beste vind je over het algemeen in de luxe hotels. Schrik vooraf niet van de prijzen voor een behandeling, want achteraf is het de prijs meer dan waard. Een aantal bekende (gerenommeerde) massagesalons zijn Oasis Spa, So Thai Spa, Divana Spa, Let’s Relax Spa en het uitmuntende Away Spa by W Hotel (kostbaar, maar een absoluut fantastische ervaring). Let erop dat je ook massagesalons hebt waarbij de kunst van het masseren wat minder serieus genomen wordt.
- De eerste dagen van Chinees nieuwjaar worden uitbundig gevierd in Bangkok, en in de wijk Chinatown in het bijzonder. Denk aan vuurwerk en optochten, draken-/leeuwendansen en diverse festiviteiten in de grote winkelcentra. De weken voorafgaand aan dit festival wordt de hele stad leuk en sfeervol aangekleed, met wedstrijdjes tussen de shopping malls welke mall het mooist is versierd.
- Je kunt prima om tips vragen bij je accommodatie. Vertrouw echter niet op tips van tuktuk- of taxichauffeurs. Ook locals die je zomaar aanspreken op straat zijn niet te vertrouwen. Blijf hier ver vandaan.
- Pinnen in Bangkok kan op zo’n beetje elke straathoek, maar weet dat het bedrag aan transactiekosten erg hoog is. Veel reizigers proberen zo weinig mogelijk te pinnen, of nemen euro’s mee vanuit Nederland om bij de geldwisselkantoortjes te wisselen.
- Er zijn diverse dagmarkten in Bangkok waar merkspullen verkocht worden. Let erop dat het hierbij altijd om namaak gaat. Nu hoeft dit geen probleem te zijn (je mag ook een paar namaakartikelen mee naar Nederland nemen, mits voor eigen gebruik), maar wij blijven er altijd ver van weg. Een bekende markt met veel namaak is Banglamphu Market dichtbij Khao San Road.
- Een gave attractie is het bijwonen van een Muay Thai bokswedstrijd. Er zijn meerdere locaties waar je een wedstrijd kunt bijwonen. Ga de details na bij je accommodatie.
- Roken is in heel Thailand verboden in restaurants, barretjes en uitgaansgelegenheden, maar in de praktijk worden de regels vaak genegeerd. Als gevolg moet je niet raar opkijken als je ergens eet en naast je vrolijk een sigaret wordt opgestoken. Op de eilanden viel het overigens reuze mee, maar in Bangkok was het regelmatig storend.
- Air is een hip wijkje in opkomst. Je hebt er nog geen grote toeristendrukte, maar wel veel leuke tentjes en er hangt een relaxt sfeertje. Makkelijk bereikbaar door bij BTS-station Ari uit te stappen.
- Omdat de meest gebruikte scam in Bangkok met juwelen en sieraden te maken heeft, kun je het beste helemaal geen van dit soort zaken in de stad kopen. Er zijn betere plekken en de kans is simpelweg te groot dat je opgelicht wordt.
- Er zijn veel scams in Bangkok. Wees altijd alert. Spreekt men opvallend goed Engels? Een veel te goedkope trip? Een gesloten attractie en een beter alternatief? Allemaal typische scams in de stad.
- Als je in goedkope backpackersaccommodatie verblijft, kun je het beste je waardevolle spullen altijd meenemen als je op pad gaat. Wij hebben zelf een PacSafe travelsafe, een speciale tas van kevlar met slot waar onze laptop in gaat als we op pad gaan.
- Bangkok International Dental Center is een tandartsenpraktijk zo groot als een ziekenhuis. Veel reizigers bezoeken deze kliniek voor controle of voor bepaalde specifieke behandelingen. De prijs is soms ruim 60% lager dan in Nederland.
- Mango Sticky Rice is één van de meest populaire toetjes in Thailand. In Bangkok staat het bijna overal op het dessert menu. Een zeer populaire plek is Mae Varee bij het Thong Lo BTS-station, waar je voor ฿ 150 een heerlijke sticky rice in een bakje krijgt.
- Pratunam market is een populaire dagmarkt waar kleding en textiel centraal staat. Koop hier mooie stofjes of goedkope accessoires.
- Wil je eens wat anders? In één van de hoogste gebouwen van Thailand, de Baiyoke Tower II (304m) zit op een van de hoogste verdiepingen het draaiende restaurant Bangkok Sky Restaurant. Jaren geleden aten we er een keer en het is gaaf om tijdens je eten van een 360graden uitzicht te genieten. Inmiddels heb je op de 81e verdieping het wat luxere Baiyoke’s Balcony Buffet van het Baiyoke Sky Hotel. Ietsjes duurder, maar wel beter eten en een nog mooier uitzicht (helemaal als je op het buitenterras mag zitten).
- In je hotel staan meestal standaard een paar flesjes water voor je klaar. Op elke straathoek kun je flesjes water kopen, meestal voor zo’n ฿10/฿20 voor een flesje.
- Met kinderen in een tuktuk? Eén ouder stapt in en neemt de kinderen aan. Vervolgens zitten de ouders aan de buitenkant en de kinderen er tussenin (is veiliger en de kids kijken nog steeds hun ogen uit).
- Als je geen lokale simkaart met databundel neemt, dan ben je aangewezen op (gratis) Wi-Fi. Hoewel je dit op veel plekken hebt, betekent dit wel dat je onderweg zonder internet zit. Download daarom de app maps.me en download vervolgens de map van Thailand, zodat je offline altijd een kaart kunt bekijken.
- Lekker insecten eten doe je langs Khao San Road. Is het niet omdat het simpelweg goed te doen is, dan is het wel vanwege de prachtige vakantiekiekjes dat het eten van insecten oplevert 😊.
- Sala Rattanakosin is een prachtig boutique hotelletje aan de Chao Phraya. Vooral rond zonsondergang heb je een werkelijk fantastisch uitzicht op de Wat Arun, die dan sfeervol verlicht is. Het restaurant is geweldig, met een al fresco gedeelte pal aan de rivier. Een aanrader!
Handige links voor het boeken van je trip
- Vliegtickets Bangkok: KLM.nl of Momondo
- Hotelovernachtingen: Booking.com, Agoda.com of Airbnb.com
- Trein- en bustickets: 12go.asia of Baolau.com
- Visum Thailand: E-visums.nl
- Tours en tickets: GetYourGuide of Klook
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.