Hieronder volgt een handig overzicht met reistips die van pas kunnen komen bij een reis naar Singapore. De tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen in Singapore. Heb je ook een mooie tip, of op- en aanmerkingen, neem dan contact met ons op.

  • Sammy’s Place ligt vlakbij Dempsey’s. Hier eet je heerlijk Indiaas voedsel; locals en expats zijn er dol op. Je eet hier met je handen (of met bestek als je dat wilt) vanaf bananenbladeren. Je kunt er tevens terecht voor diverse vegetarische gerechten.
  • Heb je een iPhone of Blackberry en wil je in Singapore gebruik maken van 3G breedband dataverkeer op je telefoon? Koop dan bij aankomst op Changi Airport een pre-paid simkaart voor enkele dollars (15SGD). Tegenover de UOB bank op Changi Airport heb je een Starhub winkel waar je de zgn. ‘Preferred Tourist Prepaid SIM Card’ (simkaart inclusief databundel) koopt. Als je de kaart in je telefoon stopt dien je de instructies op de bijsluiter te volgen om de kaart te activeren. De verbinding is erg stabiel. Je krijgt gratis een aantal MB aan data voor het dataverkeer. De kaart is verkrijgbaar als reguliere simkaart, maar ook als microsim (voor bv de iPhone4 en iPhone5). De simkaart is 90 dagen geldig; en je koopt in bijna elke shopping mall makkelijk een opwaardeerkaartje. Bekijk hier de website van de speciale toeristen simkaart.
  • Telecom aanbieder M1 heeft ook een prepaid breedband oplossing voor reizigers die in Singapore over internet (over 3G) willen beschikken. Je hebt twee opties; 30 dagen geldigheid waarbij je maximaal 9 uur totaal ‘online’ kunt zijn, of 3 dagen achter elkaar ongelimiteerd online. Hier een overzicht met M1 shops waar je de prepaid simkaart voor kort gebruik/verblijf kunt kopen: link.
  • Een gratis oplossing om in Singapore over internet te beschikken is via het Wireless@SG initiatief. Hierbij werken drie grote telco’s samen om over een groot deel van het eiland (in ieder geval in het centrum) gratis wifi aan te bieden. Je kunt je hier aanmelden voor de service van Telco M1: link, maar dan moet je al wel over een mobiel nummer uit Singapore beschikken. Toeristen zullen hier niet over beschikken; in dat geval dien je bij aankomst op Changi Airport naar de Customer Service Counters te gaan om je ter plekke aan te melden.
  • Ik heb voor 10SGD per broek enkele broeken laten aanpassen zodat ze qua lengte perfect pasten. Omdat dit niet duur is en ook erg snel geregeld is (binnen enkele uren); is het wel het overwegen waard. Ik liet mijn broek verstellen bij Far East Plaza (op de 1e verdieping heb je diverse kleermakers).
  • Enkele jaren geleden had je hier wat kleine wijnhuizen en wat kleine restaurantjes. Er hing een rustig en relaxte sfeer; het was een relatief onbekende plek waar je gezellig met kennissen of vrienden kon genieten van een heerlijk wijntje. Dempsey Hill is afgelopen jaren echter uitgegroeid tot een van de meest populaire uitgaansgelegenheden van de stad. Je hebt er vele restaurants (vooral westers); diverse bars en loungebars en de rust is – vooral in de weekenden – ver te zoeken. Neemt niet weg dat Dempsey Hill nog steeds een leuke plek is om te bezoeken. Vooral de loungebars aan de uiterste rand van het gebied zijn erg gezellig; hier lig je in heerlijk grote sofa’s te genieten van een wijntje of een cocktail (fles kostte in 2008 60SGD, glas 10SGD).
  • GST staat voor Good & Services Tax. Dit is een belasting die je over de aankoop van goederen betaalt. Het percentage GST (7%) kun je claimen bij de luchthaven voordat je weer vertrekt uit Singapore; omdat toeristen (alle niet inwoners van Singapore) deze belasting niet hoeven te betalen. GST teruggaaf mag alleen indien je 16 jaar en ouder bent en indien je de producten voor eigen gebruik hebt gekocht. GST teruggaaf kan alleen bij Changi Airport en binnen twee maanden na aankoop van het product. GST refund kan onder de Tourst Refund Scheme bij de speciale GST kantoren op de luchthaven. Om de teruggaag te krijgen moet je eerst een document invoeren met de details van de producten. Verder moet je de producten in kwestie kunnen tonen en dien je de originele aankoopbon ook te tonen. Het spreekt voor zich dat je bij de aankoop GST hebt betaald over je aankoop. Als laatste dien je een geldig vliegticket kunnen overleggen. Let op: De belangrijkste voorwaarde bij teruggaaf van betaalde GST is dat je minimaal 100SGD in één dag hebt gespendeerd. Deze 100SGD mag over maximaal 3 aankoopbonnen verspreidt zijn.
  • Ezlink is de prepaid kaart die je in de metro of de bussen in Singapore kunt gebruiken. Je hoeft in dat geval geen losse metrokaartjes meer te kopen, je hoeft alleen nog maar de ezlink kaart langs de scanner op het poortje te bewegen. De kosten van het vervoer wordt automatisch in mindering gebracht; wanneer de kaart leeg is kun je deze opnieuw opladen (top-up). Een ezlink kaart kost 15SGD en bevat dan meteen 10SGD tegoed. Opladen kan makkelijk via automaten bij de ingang van het metrostation.
  • Je kunt ook een toeristenpas kopen; deze heeft een bepaalde geldigheid en je kunt hiermee onbeperkt reizen. Het is echter maar de vraag of deze kaart de beste oplossing is, vaak reis je niet zomaar in 1 dag zoveel dat je de kosten van zo’n toeristenpas eruit haalt. De toeristenpas wordt aangeboden door het Singapore Tourism Board in combinatie met diverse bedrijven. Je krijgt er dan ook een boekje bij met diverse coupons waarmee je korting krijgt bij attracties of restaurants. Om de touristenpas te krijgen dien je het volgende te tonen bij de aanvraag: het vertrekdocument in je paspoort (die overbleef nadat je langs immigratie ging bij aankomst) en je paspoort zelf. De pas kost 8SGD per dag en je kunt er eentje kopen voor 1, 2 of 3 dagen. Je betaalt 10SGD borg die je binnen 5 dagen na het verlopen van de pas kunt terugkrijgen. Je kunt de pas kopen bij de volgende MRT locaties (MRT stations): Changi Airport, Orchard, Chinatown, City Hall, Raffles Place, Ang Mo Kio, HarbourFront en Bugis.
  • The Coffee Connoisseur serveert niet alleen heerlijke koffie(s), maar ook nog eens zeer goede broodjes. Ik nam er een Beef D’Luxe sandwhich (14,50SGD) en dat was absoluut de moeite waard. Verder is de zalmsalade echt werkelijk fantastisch (13SGD). De Devilmisu is wat ons betreft het lekkerste toetje ooit! De prijzen liegen er niet om, maar de kwaliteit is erg goed. TCC vind je in diverse shopping malls, de filialen die wij bezochten lagen in Bugis Junction, Centrepoint en Suntec.
  • Voor sportspullen en sportkleding ga je naar Queensway Mall. Dit is een ouderwetse shopping mall met vele kleine winkeltjes met smalle gangetjes. Vooral in het weekend is het er erg druk; beter is het om er doordeweeks en in de ochtend naartoe te gaan. Je vindt er verder van alles en nog wat op sportgebied; van schoenen tot badmintonrackets; van hele fitnessapparaten tot golfaccessoires. Het is wel een maar waar je kunt/moet afdingen, hoewel de standaardprijzen vaak er zeer goedkoop zijn. Een andere – meer moderne – sport shopping mall in Singapore is de Velocity Mall boven MRT station Novena. Hier vind je diverse grote sportwinkels; en tevens enkele outdoor winkels (waar men onder andere veel kleding van het bekende merk The North Face verkoopt). Queensway is een basic mall, Velocity is een moderne en nieuwe mall.
  • In diverse shopping malls heb je een vestiging van Singapore Post. Hier kun je makkelijk pakketjes naar Nederland laten versturen. De tarieven vallen best mee; een pakketje naar zone F (o.a. Nederland) kost 78,85SGD voor een ‘saver box’ van maximaal 5 kilogram. Wil je een minder zwaar pakket versturen; dan betaal je 33,45SGD voor 1kg, 45,30SGD voor 2kg en 56.95SGD voor 3kg. De saverbox is dus een zeer voordelige oplossing. Bij mij is het één keer voorgekomen dat een pakketje niet aankwam; ik heb zelden zo’n goede service meegemaakt. De dame die mij hierbij hielp stuurde dagelijks een e-mail om mij van de status op de hoogte te houden. Verder spraken we elkaar ook nog regelmatig over de telefoon. Uiteindelijk kwam het allemaal goed en werd het pakketje alsnog verstuurd. Wat was er nu gebeurt? Ik had het pakketje bij het Bugis/Bencoolen postkantoor verstuurd. Ik koos destijds de goedkoopste veilige optie; namelijk vervoer over zee. Ik wist dat het dan minimaal 3 weken kon duren. Ik was op dat moment nog met vakantie, maar zou ruim op tijd terug zijn in Nederland. Wat bleek echter; men verstuurde het pakketje via de lucht waardoor het al twee dagen later in Nederland bij mijn adres werd bezorgd. Omdat ik er echter niet was; ging het pakketje naar het postkantoor. Omdat ik het pakketje daar niet binnen een bepaalde periode afhaalde (ik was immers nog met vakantie) werd het teruggestuurd naar Singapore. Ik trok zelf pas na 6 weken aan de bel, toen lag het pakketje dus al diverse weken in Singapore.
  • De prijzen van digitale camera’s en foto- en videocamera accessoires zijn meestal erg goedkoop in Singapore; vooral vergeleken diverse omringende landen. Wanneer je interesse hebt in een digitale foto- of videocamera kun je het beste vooraf uitzoeken welk merk en type je uiteindelijk wilt kopen in Singapore. Dit is belangrijk omdat je kansen op een scherpe prijs beter zijn als je zelf al een beetje weet waar je het over hebt. Ook kun je dan vooraf al de globale internetprijzen achterhalen. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen, dat de camera in Nederland helemaal niet zo heel veel duurder is. De laatste jaren zijn prijzen van digitale apparaten namelijk enorm gedaald; waardoor het niet altijd loont om camera’s in het buitenland te kopen. Accessoires zijn echter wel in bijna alle gevallen aanzienlijk goedkoper in Singapore; dit geldt vooral voor geheugenkaarten, lenzen, statieven en andere populaire accessoires. Websites waar je vooraf informatie kunt achterhalen zijn: DP-Review, Steve’s Digicams en zelfs Kieskeurig. Bij de laatste kun je ook het beste de actuele Nederlandse prijzen achterhalen. Het is het beste om het product door een bekende (local) te laten kopen. Meestal krijgen locals op voorhand al een betere startprijs; en ook zijn locals vaak in staat om goed af te dingen op de prijs. Toeristen betalen doorgaans de hoofdprijs; waardoor je er beter niet teveel als een typische toerist bij kunt lopen. Indien de voorgaande tip niet mogelijk is, dan kun je overwegen om vooraf contact te leggen met camerawinkels om via internet (en dus redelijk anoniem) prijzen te achterhalen. In dat geval print je de e-mail met de prijs, of spreek je een concrete tijd, locatie en datum af met de verkoper zodat je het product in zijn bijzijn af kunt halen. In veel gevallen krijg je het product dan gewoon mee voor de overeen gekomen prijs. Vergeet niet na te gaan hoe het zit met de garantiebepalingen, soms heb je namelijk alleen maar lokale garantie op het apparaat. Houdt rekening met eventuele belastingen, vraag altijd vooraf of het de prijs inclusief of exclusief GST is. Je kunt het bedrag aan belastingen als toerist overigens terugkrijgen, wanneer je het land verlaat. De GST bedraagt 7 procent van de aanschafprijs. TIP: Bewaar altijd de aankoopbon. Deze heb je nodig in Nederland, mocht je aanspraak willen maken op de garantiebepalingen. Je hebt de aankoopbon tevens nodig op Schiphol zodat de douane de hoogte van de invoerbelasting te kan bepalen, mocht je de camera via de officiële weg naar Nederland willen meenemen.
  • E-sigaretten (en ook e-cigaren en e-pijpen) zijn in Singapore verboden. Voor het gebruik of in bezit hebben hiervan, riskeer je een fikse boete of zelfs een celstraf.
  • Het Formule 1 racecircuit rond de ‘Bay-area’ is in september het toneel van spectaculaire F1 nachtraces. Heel het land is dan in de F1 stemming en accommodatie is meestal al maanden vooraf volgeboekt.

 
 
Booking.comGetYourGuideANWB Reizen

5 mooiste Singapore-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Singapore

333travelv.a. €2353 incl.

Singapore en Maleisië

Traditioneel en modern Singapore i.c.m. hoogtepunten van Maleisië met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2829 incl.

Singapore, Maleisië en Thailand

Ontdek bruisend Singapore en de mooiste plekjes van Maleisië & Zuid-Thailand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €1350 incl.

F1 Singapore Race + Hotel

Beleef de Formule 1 race van Singapore van dichtbij met TUI.

Lees meer

Sawadeev.a. €2849 incl.

Singapore, Maleisië & Thailand

Perfecte mix van cultuur, natuur en strand. 21-daagse reis door Thailand, Maleisië & Singapore met Sawadee.

Lees meer

Djoserv.a. €2695 incl.

Thailand, Maleisië & Singapore

In 21 dagen langs de hoogtepunten van Thailand, Maleisië & Singapore met Djoser.

Lees meer

Singapore is de perfecte stopoverbestemming en vliegen met Singapore Airlines is zalig. Boek je vliegtickets direct bij Singapore Airlines, KLM of via de populaire vergelijker Momondo en start je reis door Zuidoost-Azië in deze schitterende metropool. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, boek de huurauto bij Rentalcars.com en boek de tours bij GetYourGuide. Er zijn verder diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een trip naar o.a. Singapore kunt boeken, meestal in combinatie met een reis door Maleisië of Indonesië. Populair zijn ANWB Reizen en 333travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Singapore.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Singapore die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Singapore en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.