Indonesië, een bekende bestemming voor vrijwel elke reiziger. Eet als echte foodie alle heerlijke gerechten in de lokale ‘warungs’. Vervul je kinderdroom en beklim Mount Rinjani. Duik met Manta Rays en de buitenaards-achtige Mola-Mola vis bij Nusa Penida. Surf van zonsondergang tot zonsopgang op Bali. En voor de echte ontdekkers onder ons, maak een meerdaagse jungle trekking op Borneo. Indonesië heeft voor iedereen iets te bieden en daarom heeft het voor altijd een plekje in ons hart.
Ondanks dat Indonesië al jarenlang een enorme stijging in toerisme ziet, zijn er zeker nog genoeg onontdekte plekjes. Wist je namelijk dat Indonesië maar liefst 18,307 eilanden telt? Als de stranden op Bali of op de Gili-eilanden je toch iets te vol worden heb je zeker kans dat op de overige 54,000 kilometer kustlijn je ergens wel een rustig plekje vindt. Onze tip: Raja Ampat.
Raja Ampat is een prachtige eilandgroep in de buurt van West-Papoea. Het is een van de weinige plekken ter wereld waar de onderwaterwereld nog onaangeroerd is. Dit is grotendeels te danken aan de bevolking van Raja Ampat, die zich al jaren inzet voor behoud en bescherming van de biodiversiteit op de eilanden en de onderwaterwereld. We zullen niet zeggen dat de reis erheen makkelijk zal zijn. Integendeel, boten zullen misschien met enkele dagen vertraagd zijn (zeker als het slecht weer is). Maar de onderwaterwereld die je daar aantreft, zal je ongetwijfeld voor altijd bij blijven.
Of je de reis naar Raja Ampat nu wel of niet gaat maken, er is een mooie les die we kunnen trekken uit de levenswijze van haar bewoners. Namelijk, die van leven in harmonie met je omgeving. De onderwaterwereld waar wij verliefd op worden, is voor hun een bron van eten en inkomen. De natuur van Raja Ampat wordt niet uitgeput omdat er rekening gehouden wordt met de natuurlijke balans. Het is dus van groot belang, voor zowel mens als natuur, dat het zoveel mogelijk onvervuild blijft.
Helaas kennen we allemaal de beelden van de stranden die vol liggen met plastic afval en de dieren die verstikt raken in plastic zwerfafval. Of we nou ergens op een onbewoond eiland liggen te genieten van de zon, in een jungle op zoek zijn naar tijgers en tempels of bezig zijn om de hoogste berg uit ons leven te beklimmen, met plastic worden we vrijwel altijd geconfronteerd.
Lokale overheden voelen zich daarom steeds vaker genoodzaakt om bepaalde maatregelen te nemen. Zo zijn er op verschillende plekken ter wereld trekpleisters die (tijdelijk) worden gesloten voor toerisme. Redenen hiervoor zijn uiteenlopend maar vaak speelt plastic vervuiling een erg belangrijke rol. Maya Bay in Thailand, Boracay in de Filipijnen en Chinese basecamps in de Himalaya zijn voorbeelden van bestemmingen die gesloten zijn (geweest). In sommige gevallen is het weren van reizigers een broodnodige reactie om de schoonheid van deze bestemmingen te herstellen.
Gelukkig hoeft het niet altijd zo ver te komen. Er zijn verschillende voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat lokale overheden al eerder het heft in eigen handen nemen. Zo kent Bali sinds kort een algeheel verbod op plastic wegwerpproducten en worden toeristen in Capri getrakteerd op een boete van maar liefst €500,- als zij betrapt worden op het gebruiken van niet-recyclebare plastic tasjes. Maar ook reizigers die een bezoek aan Peru willen brengen zullen milieubewust op pad moeten gaan. De Peruviaanse Minister voor Milieu heeft namelijk bekend gemaakt dat bezoekers geen plastic wegwerpproducten meer mee mogen nemen tijdens bezoek aan bestemmingen die behoren tot natuurlijk en cultureel erfgoed. Kortom, op verschillende plekken wordt het gebruik van plastic inmiddels ingeperkt, of zelfs bestraft.
Of je nu milieubewust op pad wil gaan vanwege je eigen morele overtuigingen of vanwege vernieuwde wetgeving, een duurzaam advies kan je hierbij helpen.
Waarop kan je letten?
We hebben ontzettend vaak met plastic wegwerpproducten te maken, of we ons er nou van bewust zijn of niet. Zo verbruiken we vaak plastic als we wat willen drinken of eten, maar ook onze cosmeticaproducten zijn vaak gemaakt van of verpakt in plastic. Het gebruik van plastic wegwerpproducten is voor ons wellicht goedkoop maar de natuur betaalt hiervoor de hoogste prijs.
Als we dorst hebben, kopen we vaak drankjes die in plastic verpakt zijn. Om te vermijden dat je bijdraagt aan de plastic soep in de oceaan stap je bijvoorbeeld over op een navulbare waterfles. Ben je van plan om te reizen naar bestemmingen zonder schoon drinkwater? Investeer dan in een herbruikbare fles met waterfilter. Een herbruikbare beker biedt de oplossing voor warme dranken, omdat bijvoorbeeld koffie uit een fles niet altijd even lekker drinkt. Ook deze zijn er in verschillende vormen en maten: een bamboe beker, een thermofles en een glazen koffiemok. Voor de échte finishing touch kun je natuurlijk gaan voor een duurzaam rietje, gemaakt van papier, metaal of bamboe.
Wanneer onze maag knort, onderbreken we onze reis en stoppen we om ergens een hapje te eten. Velen van jullie zijn waarschijnlijk wel bekend met korte stops bij straatverkopers om wat van hun lokale specialiteiten te proeven. Vaak krijg je die dan geserveerd op een plastic bordje of in een plastic bakje met, in het normaalste geval, nog een setje plastic bestek erbij. Ook dit soort wegwerpproducten zijn simpel te weigeren door een goede voorbereiding. Ga op pad met een herbruikbaar bakje in combinatie met een bamboe bestekset. Of je je lunchtrommel nu zelf bereidt of de straatverkoper vraagt om je lunch in jouw bakje te serveren, in combinatie met je herbruikbare bestek vermijd jij het gebruik van plastic wegwerpproducten.
Maar ook producten die we dagelijks gebruiken zodat we er weer fris en fruitig uit zien, zijn grotendeels gemaakt van plastic. Denk bijvoorbeeld aan onze tandenborstels, haarborstels en wattenstaafjes. Bovendien bevatten cosmetica producten zoals douchegel, shampoo en tandpasta helaas ook vaak microplastics. Voor al deze producten bestaan gelukkig alternatieven die ervoor zorgen dat je zorgenvrij en milieubewust op vakantie kunt.
Mocht je je duurzame en plasticvrije reisset nog moeten samenstellen of willen uitbreiden, neem dan een kijkje bij The Bamboovement. Zij bieden duurzame bamboeproducten aan als alternatief voor plastic wegwerpproducten. Ook hebben ze verschillende biologische en volledig plasticvrije cosmeticaproducten in haar assortiment. Een must-have voor de milieubewuste reiziger.