Verre reizen heb je in veel soorten en maten. Veel verre bestemmingen zijn prima zelfstandig te bezoeken en ook het organiseren van een reis kan je prima zelf vooraf regelen. Wel zijn er bij het zelfstandig organiseren van een verre reis een flink aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Dit hebben we voor het gemak hieronder uitgebreid uitgewerkt. Hopelijk helpt het bij het zelf plannen van je droomreis :).
1. De bestemming
Het klinkt als vanzelfsprekend maar een bestemming kiezen is soms nog een aardige uitdaging. Bijvoorbeeld omdat de beste reistijd niet overeenkomt met de periode waar je vakantiedagen kunt opnemen. Of omdat vliegtickets in de periode dat je er naartoe wilt een flink stuk duurder zijn dan in andere maanden. Of vanwege lokale hoogtepunten (bv Sakura in Japan) en vieringen (Ramadan in Maleisië). Als de bestemming eenmaal vaststaat, kun je concreet worden met het plannen van je reis.
2. Hoelang ga je op reis?
Ook een inkoppertje, maar de lengte van de reis hangt met veel dingen samen. Denk aan het budget, of aan het maximaal aantal vakantiedagen dat je in één keer op kunt nemen. Hoe langer je ergens verblijft, des te kostbaarder de reis wordt. Vaak heeft een verre bestemming een aantal absolute hoogtepunten die je gezien moet hebben. En vaak geldt per hoogtepunt een minimaal (of soms maximaal) aantal dagen. Op deze wijze kan je redelijk makkelijk het aantal dagen bepalen (en de hiermee samenhangende kosten). Ook maakt dit beter mogelijk dat je op voorhand al wat kunt schrappen of toevoegen.
3. Reisplan: Research, research en research
Zo’n beetje elke verre bestemming die wij door de jaren heen bezochten hadden een vergelijkbaar aantal must-sees. Soms wat meer, soms wat minder. Sommige populaire landen hebben zoveel toffe bestemmingen dat je vooraf al hele regio’s af kunt laten vallen, onder het mom van “die bezoeken we de volgende keer”. Wat overblijft zijn vaak een aantal logisch op elkaar volgende plekken, waar je telkens een paar nachten of langer verblijft. Sommige plekken kies je om bijvoorbeeld een uniek hoogtepunt te zien, dan volstaat soms 1 volle dag (en dus 2 nachten) en andere plekken bezoek je om even lekker bij te komen, bijvoorbeeld een strandbestemming waar je makkelijk 4 nachten of langer verblijft. Onderzoek zoveel mogelijk en hou dit in een handig lijstje bij. Dichter op de reis kan je altijd nog even nagaan wat er ook alweer allemaal te doen en te zien is rond een bestemming en ter plekke kan je bepalen of er tijd voor is of niet (en waar je absoluut langs moet gaan en wat je eventueel kunt skippen bij tijdsgebrek).
4. Bepaal een budget
Je zult vooraf al wel weten wat je globaal aan een reis wilt uitgeven, maar de vraag is of dat ook daadwerkelijk gaat lukken. Het kan geen kwaad om de kosten inzichtelijk te maken. Kosten vallen uiteen in vliegtickets, lokaal/binnenlands vervoer, huurauto indien relevant, overnachtingen, entreebewijzen voor attracties, kosten van levensonderhoud, kosten vooraf (vaccinaties, reisbenodigdheden etc) en extra, onvoorziene kosten ter plekke.
Per bestemming geldt soms een soort richtlijn met betrekking tot een dagbudget, hoewel dit per type reiziger verschilt. Budgetreizigers maken er soms een sport van om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Flashpackers verblijven zonder problemen in luxe boutique hotelletjes van ruim €100 per nacht. Uit eten gaan kan simpel, maar ook zeer uitgebreid. Een dag aan het strand is goedkoper dan een dagje duiken.
5. Vergelijk alles
Gedegen onderzoek levert veel kennis op met betrekking tot het gewenste reisplan. Als je echter concreet gaat boeken moet je alles vergelijken. Vergelijk vliegtickets (bijvoorbeeld via Momondo), hotelovernachtingen, tours, globale kosten per reisonderdeel (zo kan een verblijf op twee naast elkaar liggende eilanden in Thailand enorm schelen in de kosten), huurauto (op Rentalcars.com vergelijk je makkelijk) en binnenlands vervoer (je hebt verschillende airlines, verschillende busmaatschappijen etc).
Vergelijk ook of alle losse kosten werkelijk voordeliger zijn dan wanneer je een georganiseerde reis boekt. Het viel ons op dat de jaren na covid-19 reisorganisaties soms een complete individuele rondreis goedkoper konden aanbieden dan wanneer je alles zelf zou boeken. Ook bieden veel reisorganisaties maatwerkreizen aan, dus kan het geen kwaad om je gehele (zelfgemaakte) reisplan bij ze neer te leggen met de vraag om een offerte.
6. Regel een creditcard of debitcard
Een creditcard is eigenlijk essentieel als je op reis gaat. Het is een vangnet mocht er eens iets misgaan met je lokale pinpas of als je op plekken bent waar alleen met creditcard betaald kan worden. Ook kan je de vliegtickets en de overnachtingen het beste vooraf met creditcard betalen. Niet alleen krijg je vaak miles of andere spaarpunten, je bent ook verzekerd bij de aankoop.
Een debitcard heeft wat minder voordelen, maar hier is het ook weer een handige manier om ter plekke mee te betalen. Verder kan je met een debitcard alleen besteden wat je erop hebt staan (en ook miles etc sparen).
7. Internet ter plekke
Toegang tot het internet vanaf je eigen telefoon is basisbehoefte nummer 1 op vakantie. Roaming via je eigen telecomprovider is schreeuwend duur (tenzij je binnen Europa reist) en dus kan je beter een lokale simkaart kopen. In veel verre bestemmingen kan dit makkelijk bij aankomst op de luchthaven. Je koopt de simkaart en laat deze door de winkelmedewerker activeren (bewaar je eigen simkaart heel zorgvuldig). Ga bij voorkeur op een simkaart die je gemakkelijk en snel kunt opwaarderen. Als het even kan neem ik een simkaart met databundel van 1 maand, zodat ik vanaf dag 1 meteen de gehele vakantie een snelle internetverbinding heb.
In sommige landen is een simkaart niet zomaar mogelijk. Dan kan je overwegen een Mi-FI te huren, dat is een klein kastje waar al een simkaart in zit. Je huurt het apparaat vooraf, haalt het op bij de luchthaven van aankomst en daar krijg je er meteen een enveloppe mee om het apparaat bij vertrek in de brievenbus te doen voor retour. Handig en vooral prettig om op deze manier toch internet te hebben. Als je met tieners reist is de aanschaf van een Mi-Fi sowieso het overwegen waard, omdat je dan makkelijk dezelfde Wi-Fi connectie kunt delen.
Er zijn ook een aantal internationale telecomproviders met een ‘wereld-simkaart’ zoals WordlSIM of OneSimCard. Bekijk hier een review van de verschillende aanbieders.
8. Regel op tijd je vliegticket
Boek bij voorkeur ruim vooraf je vliegtickets. In het geval van populaire bestemmingen kan de prijs voor het vliegticket fors variëren en de beste prijs heb je doorgaans als je tussen 9 maanden en 6 maanden voor vertrek boekt. Ook heb je regelmatig speciale aanbiedingen, soms ook dicht op de vertrekdatum Maar wachten op een aanbieding kan een risicovolle strategie zijn, want dichter op de vertrekdatum gaan prijzen vaak enorm omhoog. Prijzen zijn in het hoogseizoen standaard het hoogst.
Aanbieders van vliegtickets (en hotels) staan erom bekend dat ze bezoekers altijd tracken. Dit betekent dat ze precies weten wie er wanneer op de website is en dat ze die informatie gebruiken om de prijzen aan te passen. Zo weten zij bijvoorbeeld precies dat je in de eerste week van februari op zoek bent naar een verblijf in Thailand en of je al wel een ticket of juist alleen een verblijf hebt. Hoe vaker je terug op de website komt, hoe zekerder ze ervan zijn dat je ook echt gaat boeken en op het laatste moment gaat de prijs omhoog. Je denkt dan dat het aan jezelf ligt en dat je te lang hebt gewacht, maar eigenlijk ben je er gewoon in geluisd.
De totale prijs van een ticket of verblijf wordt niet alleen gebaseerd op hoe graag ze denken dat je wil komen, maar ook op basis van de plek waar je nu al bent. Het is algemeen bekend dat sommige landen nu eenmaal iets rijker zijn dan anderen, waardoor toeristen uit die landen ook iets meer te besteden hebben. Nederland wordt gezien als een rijk land en daarom worden vluchten en verblijven aangeboden voor een hogere prijs. Met een VPN kun je de aanbieder laten geloven dat je op een andere, veel minder rijke, locatie bent, waardoor de prijs voor jouw vlucht of accommodatie opeens veel lager zal worden.
VPN staat voor Virtual Private Network en is een tool waarmee je als internetgebruiker je gegevens kunt beschermen. Een VPN zorgt er namelijk voor dat je internetverkeer wordt omgeleid via een server op een andere locatie, waardoor jouw eigen locatie verborgen blijft. Via de app kies je zelf welke locatie dat is, bij een gemiddelde aanbieder heb je de keuze uit meer dan 100 verschillende servers over de hele wereld. Zo ben je minder vatbaar voor hackers en kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijk geografische restricties omzeilen. Op de pagina ‘hoe werkt hide my IP’ kun je uitgebreider lezen hoe dit proces precies werkt.
9. Boek vooraf je accommodatie op plekken die al vaststaan
Hotels of resorts boek je het beste ruim vooraf. Als je ergens minimaal 3 nachten verblijft kan je het beste op de website van het hotel in kwestie nagaan of ze een zgn. ‘package deal’ hebben. Vooral de betere hotels en resorts bieden dit standaard aan. Wij gebruiken verder altijd Booking.com of Agoda.nl voor onze hotelovernachtingen. Eerst zoeken we globaal uit welke hotels het beste uit de bus komen qua kamers, locatie, ontbijtfaciliteiten en of het binnen budget valt. Soms kiezen we voor een paar nachten in een betaalbaar plekje, afgewisseld met een paar nachten in luxe. Als het even kan kiezen we accommodaties met kosteloze annulering, zodat we nog enigszins flexibel blijven.
Long stay is veruit het goedkoopst, helemaal via bv Airbnb. Een maand op dezelfde plek scheelt soms ruim 50% op de prijs per nacht. Ook hotels met serviced suites kom je vaak tegen op Airbnb. Wij boeken soms een hele maand op een vaste plek en ondernemen vandaar tripjes (al dan niet met een losse overnachting ter plekke).
10. Pinnen zonder transactiekosten
Ook handig, pinnen bij een ATM zonder dat je leegloopt op de transactiekosten. N26 is een Duitse bank waar je een bankrekening kunt openen en met hun pinpas kun je kosteloos in het buitenland pinnen. Een alternatief is Revolut, met ook nog wat andere voordelen (maar pinnen zonder kosten kan op basis van een limiet). Als je gewoon met je eigen pinpas pint (dat kan in vrijwel alle verre bestemmingen probleemloos), dan betaal je altijd transactiekosten (een combinatie van een percentage + een vast bedrag). Kies tijdens het pinnen in elk geval altijd voor de optie ‘WITHOUT CONVERSION’ zodat de buitenlandse bank waar je pint niet ook nog een fee kan pakken. Vergeet ook niet de functie ‘PINNEN IN HET BUITENLAND’ te activeren in je bank-app.
11. Dag- of meerdaagse planning
Wij maken altijd vooraf een dagplanning of meerdaagse planning, afhankelijk van hoelang we waar verblijven. Ja, het kost tijd vooraf en die heb je vaak onvoldoende. En ook ja, het is soms zonde om alles al vooraf uit te kauwen. Echter, ter plekke zoeken tot je een ons weegt, of simpelweg bij de verkeerde plekjes of eettentjes terecht komen vinden we altijd gruwelijk irritant. Een beetje voorwerk scheelt een hoop teleurstelling. En wellicht dat anderen in een pechgeval niet balen, maar het omarmen, vinden wij dat toch meestal vooral zonde. Dat voorwerk zijn geen uitgewerkte lijsten met acties per uur van de dag, meer een globale planning van wat mogelijk is, wat logisch na elkaar bezocht kan worden. Wat leuk zou zijn om te zien, maar zeker geen vereiste. Welke 5 restaurants toch zeker wel de moeite waard zijn (dan zien we ter plekke wel welke het wordt) en waar eventueel nog wat tijd over is voor een extra stop hier en daar.
TIP: Wij slaan toffe tips m.b.t. plekjes, eettentjes etc altijd op als we deze via social media tegenkomen. Zo hebben Facebook en Instagram beiden de mogelijkheid om berichten en afbeeldingen te bewaren.
12. De juiste reisbagage en pak verstandig in
We begonnen ooit met vliegkoffers, daarna kwam de backpack. Vervolgens reizen we nu al jaren met een Osprey Sojourn 80. Het kost wel wat, maar daar heb je de meest geweldige reistas voor terug. Met uittrekbare beugel en wieltjes, maar ook met rug harnas om de hele tas als backpack te dragen. Echt een uitvinding en omdat het ook nog eens een merk van hoge kwaliteit is, gaat de tas al ruim 10 jaar mee zonder een spoortje van wear & tear. Als handbagage heb ik verder een Osprey Porter 46, wat ook weer heel prettig is in het gebruik. Sommige reizigers kunnen hun verre reizen zelfs alleen af met een Porter 46, maar dat is mij nog niet zo heel vaak gelukt.
Inpakken is een kunst op zich. Ik gebruik altijd Compression Packing Cubes van Eagle Creek. Deze handige tasjes zijn perfect om je kleding zo klein mogelijk in op te bergen. Verder zijn ze ademend en super degelijk. De compressiemogelijkheid zorgt ervoor dat je alles zo compact mogelijk kan inpakken.
13. Hoe werkt lokaal transport?
In veel verre bestemmingen was het in het verleden een drama om laagdrempelig vervoer te regelen. Vaak kwam het neer op een privéchauffeur met auto die je overal naartoe reed. Inmiddels is dat wel anders. In veel landen heb je apps als Uber of Grab en hiermee boek je in een handomdraai een taxi. Ook heb je populaire boekingssites waar je snel en makkelijk bus-, trein- en vliegtickets kunt boeken (dit laatste kan ook prima en soms zelfs beter direct via de luchtvaartmaatschappij). In Zuidoost-Azië is 12go.asia bijvoorbeeld zeer populair.
Uber en Grab werken heel makkelijk. Je installeert de app en koppelt deze aan je creditcard. Vervolgens gaat het betalen allemaal automatisch. Let er wel op dat je ter plekke een simkaart moet kopen, want internetgebruik via je eigen simkaart is vaak een kostbare aangelegenheid in het buitenland.
Een auto huur je makkelijk via Rentalcars.com. Als je ruim op tijd boekt heb je vaak de beste prijzen en je moet ook altijd uitzoeken waar je de auto het goedkoopst kunt oppikken. Soms kun je het reisplan zo aanpassen dat je de auto niet op de meest voor de hand liggende plek ophaalt, terwijl dit fors in prijs kan schelen. Inleveren op dezelfde locatie scheelt daarbij ook flink in kosten.
14. Losse tours
In veel verre bestemmingen kun je bepaalde gebieden alleen op basis van een meerdaagse tour bezoeken. Zo’n tour bevat vaak transport, overnachtingen, eten en drinken en de excursies ter plekke. Soms kan je zo’n tour ook prima zelf regelen, maar dat moet je dan wel vooraf hebben uitgezocht. Als je het zelf kan regelen, scheelt dit vaak flink in de kosten. Tours die je zeker vooraf moet vastleggen zijn de tours met een vast aantal deelnemers per dag. De populaire bergbeklimming van Mount Kinabalu in Maleisië bijvoorbeeld moet je maanden vooraf boeken.
Dagtours regel je vaak zelf. Er zijn een aantal grote, populaire websites waar je per bestemming alle losse tours en dagactiviteiten kunt boeken. Denk aan entreebewijzen van pretparken, aquaria of andere attracties, maar ook bijvoorbeeld toegang tot de uitkijkpunten van wolkenkrabbers of een fietstocht met gids door een grote metropool. Klook.com is al jaren dé site waar je al dit soort tours kunt boeken (en überhaupt een goed beeld krijgt van wat er allemaal per bestemming te doen is).
15. Essentials vooraf
Is je paspoort nog (lang genoeg) geldig? Per bestemming kan het verschillen wat betreft de geldigheid van je paspoort, zoek dit vooraf uit. Let erop dat kinderen niet meer bij hun ouders zijn bijgeschreven en een eigen reisdocument nodig hebben.
Heb je vaccinnaties nodig? Check dit via de GGD. Veel verre bestemmingen hebben een aantal vaccinnaties die met klem worden aangeraden.
Zaken als zonnebrand, muggengel (DEET), pleisters, daglenzen regel je allemaal vooraf. Hetzelfde geldt voor een reisverzekering en eventueel een annuleringsverzekering. Ook heb je bij het rijden in het buitenland een internationaal rijbewijs nodig.
16. Kleding
Lang geleden gooide ik maar wat in mijn koffer en als ik wat tekortkwam kocht ik het ter plekke. Langzaam kwam het besef dat reiskleding aan best wat eisen moet voldoen, vooral op bestemming met een tropisch klimaat. Ademende kleding is veel prettiger dan hele modieuze kleding (maar het kan ook samen) en goede wandelschoenen bleken soms een echte life saver. Ik reis vrijwel altijd in laagjes, zodat ik weinig nodig heb en altijd wat erbij kan pakken. 90% van de tijd loop ik op Reef slippers, de andere 10% op mijn wandelschoenen (Haglöfs L.I.M Low Proof). Als er echt avontuur op het programma staat (zoals jungletochten, grotten of bergen) dan gaan mijn bergschoenen (Hanwag Tatra II GTX) mee. Het nadeel daarvan is wel dat ze enorm veel ruimte innemen en dat ik ze dus ook in het vliegtuig enzo aan moet.
17. Met (kleine) kinderen werken dingen net wat anders
Voorheen waren bovenstaande reistips allemaal makkelijk uitvoerbaar. Gewoon vooral je eigen plan trekken en met wat overleg kwamen we er wel uit. Nu reizen we met z’n viertjes en de twee meiden hebben ook een pakket aan wensen en soms zelfs eisen. Vanaf jonge leeftijd namen we ze overal mee naartoe. In het begin mee met onze (backpack-achtige) reizen, later wat rustiger en relaxter omdat we zelf dan ook veel meer genoten.
Onze meiden zijn nu 7 en 9 en dan kan je prima rekening houden met hun ideeën. De laatste paar jaren hebben we vooral wandelvakanties (Dolomieten) gedaan en komende zomer gaan we naar Zweden & Noorwegen. Avontuur is standaard aanwezig en er is ook nooit een tekort aan dagelijks porties actie.
Wel moet je bij het plannen rekening houden met bepaalde zaken. Zo zitten de kinderen er niet op te wachten hele dagen in de auto te zitten. Een korte stop bij een waterval was voor ons altijd een prima manier om de reis in stukken te breken, maar voor de kids waren dit soort stops nooit lang genoeg. Verder vinden wij een mooie tempel altijd heel tof, maar de kids zijn dan vaak binnen een half uur wel uitgekeken. Zij gaan liever naar een waterpark of een andere attractie die we normaal gesproken niet eens overwogen.
Ook het kostenplaatje ziet er vaak heel anders uit. Vier vliegtickets naar een verre bestemming vormen echt een significante kostenpost, momenteel de grootste kostenpost van de hele reis. Ook accommodatie is niet meer een simpel boutique hotelletje, want je moet toch minimaal twee (aangrenzende) kamers hebben, of zelfs een compleet appartement. Ook een zwembad is een vereiste. Hierom komen we vaak uit bij Airbnb (2-kamer appartementen) en ook vaak voor een wat langere periode voor een betere prijs.
Ook moeten de kinderen altijd even bijkomen bij aankomst en ook op bestemmingen moeten we er vaak net wat langer blijven om het niet te druk te maken. Overigens vinden onze kinderen het net zo leuk om een hele dag in een riviertje te badderen en te rommelen met stenen, dan dat we €150 betalen voor de entreebewijzen van een pretpark of waterparadijs.