Mountainbiken wordt populairder. In Nederland maar ook in het buitenland. Steeds vaker nemen mensen hun mountainbikes mee op de auto of huren ze een mountainbike op vakantie. Populaire mtb landen zijn de Alpenlanden Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Dichterbij huis natuurlijk België (Ardennen) en Duitsland waar je heerlijk kunt mountainbiken.
Bereid je goed voor als je gaat mountainbiken in het buitenland
Zorg natuurlijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Verken vooraf op internet alle mountainbike mogelijkheden op jouw locatie. Een handige site hiervoor is die van Bergfex waar veel mtb routes te vinden zijn. Of natuurlijk de toeristensite van de regio. Gebruik je een fietscomputer met navigatie dan kun je ook kaarten en routes vast downloaden en op je apparaat zetten. Lees je ook even in in de lokale regels; mag je alleen op uitgezette routes rijden of kun je ook op de wandelpaden met de mountainbike? Als je je eigen fiets meeneemt zorg dat deze in goede staat en goed onderhouden is. Bekijk de checklists onderin voor inspiratie.
Volg een mountainbike clinic
Als je weinig mountainbike ervaring (in de bergen) hebt is een mtb clinic aan te raden. Bij mountainbiken komt meer kijken dan de trappers ronddraaien en sturen. Zeker wanneer er meer hoogteverschil in de route zit zoals in de bergen. Houding, evenwicht, kijken, remmen en bochten nemen gaat anders dan op de weg. Helemaal in de bergen. Als je de mountainbike vaardigheden (beter) beheerst zit je meer ontspannen en met meer plezier op je fiets. Zo geniet je meer van je tocht, de omgeving en je gezelschap. Met een clinic van MTB Gids Heuvelrug leer je de belangrijkste vaardigheden voor het mountainbiken in het buitenland. Deze clinics worden gegeven op de privé locatie van MTB Gids Heuvelrug in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Hier hebben zij eigen clinic velden en een eigen trainingsparcours.
Ga met een gids op pad
Belangrijkste tip is om (de eerste dag/dagen) met een mountainbike gids op pad te gaan. Hij of zij kent de omgeving en de leukste trails die bij jou passen. Andere voordelen van een mtb gids: je kunt meer genieten van de omgeving omdat je niet de weg hoeft te zoeken. Daarnaast krijg je met een goede gids een ervaring op je eigen niveau en ben je op tijd terug. Bovendien kan een lokale gids je van alles vertellen over de omgeving en natuurlijk foto’s van jou/jullie maken
Zelf op pad?
Mocht je zelf tochten rijden zorg dat dat je fysieke) (route)kaarten mee hebt zodat je je goed kan oriënteren. Sommige trails of routes kun je vooraf al downloaden op je fietsnavigatie. Begin met redelijk makkelijk routes of tochten en duik niet gelijk een bikepark in als je geen of weinig ervaring hebt.
→ Let op: Omdat wij vlak wonen in Nederland onderschatten we vaak hoogteverschil en zwaartekracht. Bergaf ga je (mede door je gewicht) veel harder dan je denkt!
Houd het weer in de gaten
Check goed het weer op goede nationale (liefst regionale) weer websites of apps. De standaard apps die we in Nederland gebruiken zijn niet nauwkeurig genoeg. Ga bij voorspelling van onweer nooit de bergen in en zorg altijd dat je voldoende (warme) kleding aan of mee hebt. Het weer in de bergen kan snel omslaan.
Een (e-)mountainbike huren is ook een optie
In veel populaire vakantiebestemmingen worden mountainbikes verhuurd. Electrische mountainbikes nemen zelfs een enorme vlucht in de Alpenlanden. Zelfs met kinderzitjes en fietskarren. Voor wie (nog) geen sterke fietsbenen heeft is dat een hele mooie optie. Zo kun je ook met je gezin op pad. Als je een (e-)mountainbike huurt check de fiets dan goed voordat je vertrekt (google op ‘bikecheck’) en begin ook weer met een makkelijke route of tocht zodat je kan wennen aan de fiets en het terrein.
Tips voor een goede mountainbike (in de bergen):
- Dubbelgeveerde mountainbike (fully)
- Dropper (zadel kan je makkelijk laten zakken als je gaat afdalen)
- 27,5 of 29 inch wielen
- Stevige banden met voldoende profiel/grip (voor meer dan achter).
Tips om mee te nemen:
- Voldoende (warme) sportkleding, regenjasje
- Goede schoenen (flat of click?)
- Rugzak met drinkreservoir
- Noodkaart met jouw belangrijkste gegevens
- Fietscomputer met navigatie
- EHBO set
- Pompje en/of luchtpatronen
- Bescherming (fietsbril, helm, handschoenen, knieën, ellebogen)
- Extra bescherming (integraalhelm, rug & nekbescherming, scheenbeen)
Als je met je eigen fiets op pad gaat:
- Reserve binnenbanden
- Reserve buitenband
- Remblokjes
- Kettinglink (kun je een gebroken ketting mee maken)
- Reserve ketting
- Derailleurpad
- Multitool met kettingpons
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je mooie landen of toffe plekjes die we zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.