Wij rijden al jaren met de eigen auto naar diverse bestemmingen in Zuid-Europa. Italië is de afgelopen paar jaren uitgegroeid tot onze favoriete Europese vakantiebestemming en als je zelf van plan bent om zo’n enorm stuk met de auto af te leggen, dan komen de volgende tips vast van pas.
Door welke landen naar je eindbestemming?
Omdat wij vrijwel altijd naar Noord-Italië gaan is de route Duitsland, Oostenrijk, Italië via de Brennerpas de meest logische route. Onderweg heb je veel grote tankstations met enorme parkeerhavens (met speeltuin, restaurants en prettige sanitaire voorzieningen). Op deze route heb je ook veel laadstations voor elektrische auto’s en de laadstress valt op deze route altijd redelijk mee.
In Oostenrijk tank je het goedkoopst (benzine). Voor rijden door Oostenrijk heb je ook een ASFiNAG vignet nodig, die je makkelijk vooraf online kunt bestellen. In Italië kun je bij elk dorp langs de hoofdsnelweg afslaan om lekker te eten of om boodschappen te doen. Tanken in Italië is doorgaans duurder dan in Oostenrijk maar veel scheelt het niet.
Andere populaire routes om naar Italië te rijden zijn via Frankrijk en via Zwitserland (hoewel wij geen fan zijn van de Gotthardtunnel). De populaire meren in het noorden van Italië, zoals het Comomeer, het Gardameer en Lago Maggiore zijn over het algemeen het beste via Zwitserland te bereiken.
In één keer of met tussenstop?
Je kan op zich prima in één keer naar Italië rijden, maar in het geval van een vakantie in Toscane komt het neer op zeker 15 uur in de auto (langer als je onderweg ruim pauzeert zoals wij altijd doen). Met kleine kinderen is dit bijna niet te doen en dus zoeken veel reizigers een plek om onderweg te stoppen. We zoeken meestal een plekje via Airbnb voor 1 nacht. De volgende ochtend zijn we dan weer vroeg en vooral uitgerust op pad en blijft de sfeer altijd opperbest.
Noord-Italië is prima in één stuk te rijden, mits je vroeg in de ochtend vertrekt. We rijden meestal om 3.00 (uiterlijk 4.00) weg en dan komen we met voldoende stops halverwege de middag aan op onze bestemming in de Dolomieten. We hebben dan nog voldoende tijd om ter plekke boodschappen te doen, alvorens we naar het huisje door rijden.
Als je zonder kinderen rijdt, kan je prima een stop overwegen, afhankelijk waar je naartoe rijdt. Een simpel hotelletje heb je zo geboekt en die heb je dan ook genoeg op de route die door Duitsland, Oostenrijk en Italië gaat.
Een mooie plek om te overnachten (of om in elk geval een langere stop te overwegen) is bij Kasteel Neuschwanstein. Echt een schitterend kasteel op de rand van het Zwarte Woud, op enkele kilometers van de grensovergang met Oostenrijk.
Voldoende afleiding (en eten) voor de kinderen
Reis je met (kleine) kinderen? Zorg dan voor voldoende afleiding. Er zijn tal van spellen speciaal voor in de auto te koop. Daarnaast zijn kinderen vaak urenlang zoet met simpele spulletjes zoals een tekenblok, knuffels en strips (ook als ze nog niet kunnen lezen zijn die erg leuk). Vanzelfsprekend kan je ook tablets meebrengen, maar dat deden wij pas vanaf het moment dat de jongste 5 jaar was en alleen op bepaalde momenten.
Nu zijn ze 7 en 9 en is de tablet een aardig belangrijk onderdeel geworden. Niet per se om filmpjes oid op te kijken, maar voor rekenspelletjes, gewone spelletjes en muziek via een koptelefoon (natuurlijk staan er ook altijd nog wel wat films en kinderseries op). Op zich een fijne manier om de tijd door te komen, want wij stoppen op de rit naar Noord-Italië nooit voor een overnachting. Wel houden we ons vrij goed aan ruime pauzes onderweg, met in elk geval een lange, uitgebreide lunch van zeker één uur.
Eten is ook een ding. We bakken meestal een lading pannenkoeken die koud meegaan. Eigenlijk een feestje op zich. Ook koken we meestal nog wat eieren en die gaan ook altijd op. Verder hebben ze allebei hun waterfles en bij de stops hebben we meestal wat pakjes appelsap. Voorafgaand kopen ze meestal nog van hun eigen zakgeld wat snacks voor onderweg. Daar is de één dan heel zuinig mee en de ander totaal niet 😊.
Populaire reisorganisaties
Wat te doen bij pech onderweg?
Afhankelijk van het soort auto hebben veel reizigers vaak een vorm van pechhulp. Soms via het automerk zelf, soms via de leasemaatschappij en soms een eigen abonnement via ANWB. Vergeet de Europa-dekking niet als je zo’n abonnement aangaat, dat maakt het allemaal een stuk minder vervelend als je ergens met pech stil komt te staan.
Wat dat betreft is het ook belangrijk om altijd een laadblok bij je te hebben. Telefoons worden vaak veelvuldig onderweg gebruikt en mocht er wat misgaan is het wel zo fijn dat je daadwerkelijk de pechhulp kunt bellen.
Installeer de ANWB Onderweg app op je telefoon, log in en controleer je gegevens (voer deze eventueel in). Via deze handige app kan je makkelijk een beroep doen op pechhulp via de alarmcentrale. Via een paar simpele stappen heb je een melding aangemaakt. Vergeet verder je (digitale) groene kaart niet mee te nemen.
Wat te doen in het geval van een ongeval of schade tijdens een autoreis?
Manoeuvreer je je door smalle steegjes, over snelwegen waar nét even wat harder wordt gereden of door steile bergpassen? Dan zit de kans op een ongeluk in een klein hoekje. Dit hoeft er gelukkig niet voor te zorgen dat alle vakantiepret voorbij is. Met de juiste voorbereiding, weet je zeker dat je weer snel op weg bent.
Voordat je op vakantie gaat, is het altijd een goed idee om uit te zoeken hoe je precies verzekerd bent door op de website van je verzekeraar in te loggen. Niet iedereen heeft een doorlopende reisverzekering en een een reisverzekering afsluiten in de vorm van een All Risk verzekering is zeker het overwegen waard. Hierdoor weet je zeker dat iedere denkbare vorm van schade voor je vergoed kan worden. Verder kan de verzekeraar veel papierwerk voor je uit handen nemen en dat scheelt jou ook weer behoorlijk wat tijd op het moment dat je in het buitenland bent.
Ook de communicatie met een verhalende buitenlandse partij is via je verzekeraar in goede handen. Je denkt er misschien niet altijd over na, maar veel wet- en regelgevingen zijn in het buitenland anders geregeld. Moet je dit zelf zien op te lossen, dan is de kans erg groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit wil je het liefste voorkomen, toch? Je verzekeraar staat hiervoor maar al te graag voor je klaar.
Tips
- In Italië is het verplicht om een veiligheidshesje voor iedere inzittende en een gevarendriehoek mee te hebben. Een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden.
- Rij je grotendeels ’s nachts? Neem dan wat fleecekleedjes mee, want het kan flink afkoelen in de auto en de kinderen slapen er beter onder.
- Ga bij de dealer of bij een garage langs voor een beurt. Check de status van je banden en de bandenspanning, vooral als je de auto flink belast. Laat het oliepeil checken en neem bij oudere auto’s voor de zekerheid een flesje motorolie mee.
- Rij je elektrisch? De Chargemap-app geeft alle laadplekken in Italië handig weer. Verder kan je via Booking.com en Agoda.nl makkelijk sorteren op accommodatie met laadvoorziening.
- Leg belangrijke spullen zoals gevarendriehoek, hesjes, EHBO-doos, reservelamp, printjes van belangrijke dingen, paspoorten, motorolie, laadblok etc binnen handbereik.
- Zorg voor wat contant geld (en een creditcard) voor noodgevallen.
- Let erop dat je veel Italiaanse dorpen niet met de eigen auto in mag rijden (Zone Traffico Limitato). Dit wordt dan duidelijk met bordjes aangegeven.
- Er zijn in de zomermaanden een aantal ‘zwarte zaterdagen’. Vooral omdat vakantiehuisjes (en campings) in Zuid-Europa vaak per week geboekt worden, is de zaterdag altijd de dag dat iedereen tegelijk naar zijn bestemming reist. Dit is voor ons altijd een reden om of een dag eerder te vertrekken, of om die drukke zaterdagen helemaal te vermijden. Lukt dit niet, dan vertrekken we extra vroeg in de nacht (bv om 2.00). De kinderen slapen namelijk toch altijd wel tot in de ochtend en voordat ze wakker zijn rijden wij al bijna in Oostenrijk.
- In de winter naar Italië? Ga vooraf per bestemming waar je doorheen rijdt na wat de regels/eisen zijn met betrekking tot winterbanden en sneeuwkettingen.
- Hou met Google Maps real time bij wat de verkeersdrukte onderweg is. Je kunt vaak goed zien waar files zijn en de routeplanner van Google Maps geeft vaak tijdig een alternatieve route weer.
Waar gaat jouw volgende reis naartoe?
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.