Het klimaat in Maleisië is tropisch van aard. Het warme zeewater rondom Maleisië zorgt ervoor dat de temperaturen op het land altijd vrij constant blijven, met in de binnenlanden temperaturen van gemiddeld zo’n 28°C (aan de kust is het vaak een paar graden koeler) en in de bergachtige regio’s is het gemiddeld zo’n 24°C, afhankelijk van de hoogte. De temperatuur varieert van seizoen tot seizoen en hangt vooral samen met de regenval, de belangrijkste variabele van het Maleisische klimaat.
De relatieve luchtvochtigheid van het land varieert van 70% tot 90%. De moessons waaien in het westen van het schiereiland van mei/juni tot september en in het (noord)oosten van het schiereiland van november tot februari/maart. Borneo heeft niet echt met een regenseizoen te maken, hoewel ze daar soms lichte hinder hebben van de staart van een tyfoon. Er valt in Maleisië het hele jaar door veel neerslag. Vaak trekt er elke dag of nacht wel een fikse regenbui over het land, soms kun je wekenlang je klok gelijkzetten en regent het dagelijks bijna exact om 16.00 een uurtje, waarna het meteen weer opklaart en vervolgens redelijk koel is in de avond/nacht.
Let erop dat de beschrijving van het klimaat niet hetzelfde is als een weersvoorspelling. Let er ook op dat de weersvoorspellingen op de bekende internationale websites het vaak niet bij het juiste eind hebben. Als je het wekelijkse weersoverzicht van Maleisië moet geloven, regent het er altijd de hele dag. Dit is niet het geval. Vaak regent het er inderdaad dagelijks wel even, maar dat is dan meestal een verkoelend uurtje aan het eind van de middag of diep in de nacht met ervoor en erna een stralende zon. Toch staat op zo’n dag bewolking met regen op de weerskaart.
Tip: Vanwege het vochtige maar voorspelbare klimaat is lichtgewicht katoenen kleding het hele jaar door prima te dragen. Goede outdoorkleding met lange mouwen en broekspijpen is vooral handig, want dit beschermd meteen tegen zon en insecten. Goede outdoorkleding droogt vaak ook nog eens heel snel. Een fleece is handig in bergachtige gebieden in het binnenland.
Kuala Lumpur
De hoofdstad van het land kun je het hele jaar door prima bezoeken. We hebben er ooit vier jaar gewoond en hebben het lokale stadsklimaat goed meegekregen. Het viel altijd op dat het in de maanden november en december het koudst was in de stad, waar het over het algemeen altijd snikheet is omdat de hele stad met smog en al in een dal ligt. In november/december was het soms wel eens 20 graden, wat daar echt als koud aanvoelt. Dagen met een strak blauwe lucht zijn er zeldzaam, soms klaart het wel even kort op na een regenbui, maar een paar uur later is het dan toch weer bewolkt/smoggy. In de zomermaanden (juni t/m september) heeft KL vaak hinder van de bosbranden op Sumatra en Borneo. De smog zorgt dan voor problemen en vaak blijft het de hele dag door grijs. Toeristen merken hier echter vrij weinig van, want meestal is het voor hen gewoon business as usual en driekwart van alle attracties in en rond de stad zijn toch overdekt.
Penang, Langkawi & Pangkor
Penang, Langkawi en Pangkor liggen alledrie aan de westzijde van het schiereiland. Pangkor is in zo’n 3 uur vanaf Kuala Lumpur bereikbaar en Penang en Langkawi bezoek je meestal met het vliegtuig (hoewel je ook in zo’n 5,5 uur vanaf Kuala Lumpur met de auto naar Penang kunt rijden). De drie eilanden zijn eigenlijk het hele jaar door prima te bezoeken, hoewel er officieel een vrij milde moesson waait tussen mei en september. We zeiden vroeger altijd dat deze moesson niks voorstelde en dat je er met een gerust hart naartoe kunt gaan in die maanden, tot we – toen we er zelf woonden – een keertje een lang weekend naar Langkawi gingen in begin september en daar volledig zijn weggeregend met overstromingen en al. Het blijven de tropen en zo’n heftige regenbui kun je ook in de overige maanden treffen, maar sindsdien hoor je ons niet meer volmondig beweren dat de westzijde het hele jaar door hetzelfde klimaat heeft :).
Perhentian, Redang, Kapas & Tioman
De eilanden Perhentian, Redang, Kapas en Tioman liggen allemaal aan de oostzijde van het schiereiland Maleisië. Hier heb je het grootste deel van het jaar fantastisch (kalm) weer met daardoor perfecte duik- en snorkelcondities rond de eilanden. Tussen november en maart waait er echter de jaarlijkse moesson en dan sluiten de resorts tijdelijk. Het is er dan ook stukken minder mooi en eigenlijk kun je de hele oostzijde maar beter vermijden in deze maanden (maar je kunt ook mazzel hebben met het weer, want soms heb je ook in de moessonperiode ineens een week met stralende zon).
Borneo
Op Maleisisch-Borneo heb je verschillende weersomstandigheden, afhankelijk van waar je bent op het enorme eiland. Echter, er waait geen echte jaarlijkse moesson en dus heb je er ook geen echt regenseizoen. Wel ben je natuurlijk in de tropen en regent het er bijna dagelijks wel. Soms heeft de deelstaat Sabah te maken met de staart van een tyfoon, daar waar de Filipijnen hier jaarlijks flink veel hinder van ondervindt.
Beste tijd om Maleisië te bezoeken
Over het algemeen ligt de beste tijd van het jaar om Maleisië te bezoeken tussen mei en september, wanneer het in het hele land relatief droog en zonnig is. Wil je veel verschillende bestemmingen bezoeken, dan is deze periode grofweg de beste want overal heb je dan goede weersomstandigheden. Tussen november en maart valt de oostzijde van het schiereiland af, want daar waait dan de vrij heftige moesson en resort zijn dan gesloten (en boten varen dan ook niet). Kuala Lumpur is het hele jaar door prima te bezoeken, Borneo ook. De westzijde van het schiereiland heeft tussen mei en september te maken met een vrij mild regenseizoen, maar over het algemeen valt het mee.
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.