Dinant is een werkelijk schitterend stadje op een half uurtje rijden van Namen, de hoofdstad van Wallonië en toegangspoort tot de Ardennen. Het stadje (het is eerder een flink dorp) heeft voor buitenlandse reizigers een enorme aantrekkingskracht. De rivier de Maas op de voorgrond, de prachtige oude panden daar direct achter en verder op de achtergrond de grillige rotsformaties, echt een pareltje en een bestemming die je niet mag overslaan als je de Belgische Ardennen bezoekt.

Ik kwam er als kind al eens, maar veel kon ik mij er niet meer van herinneren. Nu besloten we zelf in de zomer van 2021 ruim een week naar de Ardennen te reizen, waarbij we onze trip begonnen met een paar nachtjes in het leuke Namen, daarna een volle dag in Dinant en vervolgens een week in een tof vakantiehuis in Gedinne.

Dinant is klein. Overnachten geeft het een extra leuke dimensie, maar nodig is het niet. In één volle dag kun je het flinke dorp en de directe omgeving volledig verkennen.

het pittoreske Dinant

Enkele hoogtepunten zijn de Citadel, Maison Leffe en de Leffe Abdij, een leuk boottochtje over de rivier de Maas en de schitterende uitkijkpunten over de hele regio. Buiten het dorp is ook voldoende te doen. Zo kan je de toffe grotten van Han bezoeken (op 30 minuten rijden), het Franse dorp Givet (30 minuten), de schitterende stad Namen (20 minuten), het Freÿr-kasteel (10 minuten), Vêves-kasteel (15 minuten), kayakken op de Lesse (5 minuten), de toffe trein tussen Mariembourgh en Treignes (Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées, 40 minuten rijden vanaf Dinant) en het mooie natuurpark bij Furfooz (15 minuten).

het pittoreske Dinant

De hoogtepunten binnen het dorp zijn allemaal prima lopend te doen. Wil je naar de grot of naar de Leffe Abdij, dan is het handig als je over eigen vervoer beschikt.

Alle reisartikelen over België

Alles over België Bekijk alle België-artikelen

Op deze pagina:

Actuele info m.b.t. Covid-19:

België versoepelde de covid-gerelateerde regels aan het begin van de zomervakantie, maar in tegenstelling tot in Nederland golden er nog wel wat specifieke regels m.b.t. bezoeken van musea, restaurants en andere attracties/activiteiten die binnen plaatsvinden. Zo moest je in musea altijd nog een mondkapje op. Ook in restaurants bij binnenkomst maar niet aan tafel. Het went gelukkig snel en ook weer niet (hoe vaak liepen we een supermarkt binnen om vervolgens een starende blik te ontvangen).

Wat is er allemaal te doen?

La Citadelle de Dinant

Dit oude verdedigingswerk is het letterlijke hoogtepunt van het stadje, vanaf de prachtige Citadel kijk je uit over Dinant en de wijde omgeving. Parkeren kan er gratis hoewel je wel (flinke) entree betaalt om de Citadel te mogen bezoeken. Dit is inclusief een retourtje in de leuke kabelbaan en net als bij de Citadel van Namen vonden onze kinderen de kabelbaan echt geweldig. De Citadel zelf is een oorlogsmuseum met informatieve looproute langs allerlei wetenswaardigheden (per ruimte), het was dan ook een zwaar bevochten gebied tijdens de oorlog. Iets te heftig voor onze kinderen en dus hebben we het grootste deel overgeslagen (maar niet de schitterende uitkijkpunten).

La Citadelle de Dinant

La Citadelle de Dinant

La Citadelle de Dinant

Halverwege het museum heb je een uitgang voor durfallen die met de 408 treden tellende trap naar beneden willen. Dat leek ons leuker dan de kabelbaan dus met de kids naar beneden. Steil, glad…eigenlijk best een beetje spannend met twee kleine kinderen aan de hand. Zij vonden het ook indrukwekkend, want eenmaal de bocht om kijk je flink de diepte in. Geen fan van hoogtes, ga dan gewoon lekker retour met de kabelbaan.

Rondvaart op de Maas

Rondvaart over de Maas bij Dinant

Rondvaart over de Maas bij Dinant

Er zijn meerdere rederijen die een rondvaart over de Maas verzorgen. Toen wij echter de drukke boten zagen en daarna de kleine elektrische bootjes was de keuze snel gemaakt. Voor ons geen rondvaart, maar lekker zelf aan de bak. De reden dat veel mensen de rondvaart doen is omdat het meest uitgebreide Citadel-toegangsbewijs naast een retour met de kabelbaan (en bezoek aan de Citadel zelf) ook een rondvaart bevat.

Fluisterboot (elektrisch bootje)

De fluisterboot is een hele leuke manier om Dinant vanaf het water te ervaren. De elektrische bootjes liggen langs de kade bij Boulevard Léon Sasserath, recht tegenover de Notre Dame de Dinant. Vandaar kun je in alle rust een stukje over de rivier de Maas varen. Een bootje kost €55 voor 1 uur en er kunnen maximaal 7 personen in. Het aantal bootjes is beperkt en in de drukkere zomerperiode kun je daarom het beste vooraf (online) reserveren. In ons geval was er regen voorspeld, dus hebben we het erop gewaagd door ter plekke een bootje te huren.

Fluisterboot in Dinant

Fluisterboot in Dinant

De uitbater geeft kinderen bij aanvang een zwemvest en legt kort uit hoe het bootje werkt. Vooruit, achteruit of stil er tussenin. Geen verdere instructies behalve een kaartje waarop een route staat afgebeeld met daarbij de waarschuwing minimaal 15 meter van de kant te blijven en om ook voldoende afstand te bewaren van boeien. Vanaf de steiger steek je direct over en ga je onder de Charles de Gaulle-brug door. Dan helemaal naar de sluizen, om vervolgens via de overzijde bij de oude brug waar de rivier de Lesse in de Maas uitmondt, om te draaien en weer naar Dinant terug te varen.

Echt een geweldige activiteit. De bootjes zijn echt fluisterstil en glijden door het water. Niet langzaam maar ook niet te snel. Soms even spannend als er een vrachtship vaart, maar op geen enkel moment te spannend. Het mag wat kosten, maar absoluut de kosten waard. Let erop dat je alleen contant kunt betalen (pinnen kan bij Bnp Paribas op 50 meter van de bootjes).

Het huis van Adolphe Sax

Huis van Adolphe Sax

Wist je dat de saxofoon een Belgische uitvinding is? De uitvinder van de saxofoon – Adolphe Sax – kwam uit Dinant. Zijn voormalige huis is omgetoverd tot een simpel maar informatief museum ter ere van zijn uitvinding. Een leuke, gratis attractie voor muziekliefhebbers. Voor de ingang heb je een standbeeld van Adolphe, zittend op een bankje; een leuk fotomomentje in Dinant. Wandel ook even over de prachtige Charles de Gaulle-brug, die vol staat met beelden van saxofoons.

Maison Leffe

Liefhebbers van bier kennen Leffe. Zo kan ik zelf al jaren genieten van een Leffe Blonde. Ik heb er zelfs ooit speciale Leffe bierglazen voor gekocht. De interactieve rondleiding door Maison Leffe (het Leffe-museum) is een must voor liefhebbers van Leffe bieren en voor bierliefhebbers in het algemeen. Leuk, leerzaam en lekker want zoals gewoon krijg je bij je ticket een lekkere proeverij.

Grotte La Merveilleuse

Een prachtig grottenstelsel net buiten Dinant. De Han-grotten genieten wat meer bekendheid, maar deze is zeker niet mis. Een rondleiding door de enorme zalen duurt 50 minuten. Tip: Zorg voor een trui, vest of fleece want het kan er flink fris zijn.

Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant

Onze Lieve Vrouwekerk Dinant

Onze Lieve Vrouwekerk Dinant

Notre Dame de Dinant, de kerk in het hart van het dorp, schitterend gelegen met de grillige rotsformaties op de achtergrond (en de Citadel er direct boven). Van buitenaf mooi, maar eenmaal binnen is het echt genieten van het prachtige glas-in-lood.

Wandel- en fietstochten in de omgeving

Dinant ligt in de Ardennen en de rivier de Maas loopt er dwars doorheen. Wandelaars kunnen Dinant prima als uitvalbasis voor diverse toffe wandeltochten kiezen. Fietsliefhebbers zullen de omgeving van Dinant geweldig vinden. Als je niet de mogelijkheid hebt je eigen fiets mee te brengen, dan kun je er altijd een ter plekke huren. De RAVel fietsroute tussen Dinant en Namen is een schitterend en daardoor erg populair fietstraject.

Rocher Bayard

Rocher Bayard in Dinant

Niet echt een attractie, maar wel leuk om even langs (of beter gezegd doorheen) te rijden. Diverse rotsachtige uitsteeksels staan haaks op de rivier de Maas. Eén daarvan is doorklieft en daar loopt een weg doorheen, smal genoeg dat er net 1 auto doorheen past (2.20 meter breed). Het is gelukkig eenrichtingsverkeer, alleen als je Dinant vanaf het zuiden binnen rijdt kom je door de smalle kloof. Echt bijzonder om doorheen te rijden.

Lekker eten en drinken

Langs de kades heb je tientallen restaurants met eigen terras. Heerlijk toeven langs het water. Bij mooi weer hangt er een prettig sfeertje en is het de perfecte bestemming voor een lunch of een drankje.

Voor een lekkere hap in de avond kun je terecht bij Chez Bouboule (tegenover Adolphe Sax Huis), Le Confessionnal (tegenover Adbij Leffe), La Table d’Antonio en Ostaria la Piave (beiden op loopafstand van het centrum bereikbaar). Vergeet niet vooraf te reserveren. Dit kan niet altijd online of via e-mail, dus zul je ze moeten bellen (begin maar vast met oefenen :)).

Lekker broodje in Dinant

Coque de Dinant

Vergeet het typische koekje uit Dinant niet, de Couque de Dinant is een specialiteit van de stad. Jacobs is de plek voor deze lekkernij, maar niet iedereen zal ervan genieten. Het is namelijk een knetterharde hoek, waar je met je tanden zo goed als niet doorheen komt. Reden voor ons om het over te slaan, want geen trek in een bezoek aan de tandarts. Wel leuk om even binnen te kijken, de koeken zijn er in verschillende formaten en soms echt prachtig versierd.

Let erop dat veel restaurants en terrasjes in Dinant alleen contante betalingen accepteren. Dit staat meestal duidelijk op een bord bij de ingang aangegeven. Je hebt in Dinant voldoende plekken waar je contant geld kunt pinnen.

Accommodatie

Als je er met eigen vervoer naartoe gaat, hoef je niet per se accommodatie in het dorp zelf te zoeken. Er zijn wel wat hotels, maar in de directe omgeving heb je veel leuke, kleinschalige accommodaties waar je voor vaak schappelijke prijzen kunt verblijven. Zo verbleven wij in het heerlijke (recent geheel gerenoveerde) Villa Gracia dat tussen Dinant en Namen in ligt.

In het dorp heb je het prima ibis Dinant Centre, erbuiten heb je de volgende populaire plekjes (bekijk hier alle accommodatie in de regio Namen):

Tips

  • Er zijn drie plekken om gratis te parkeren. Bij het treinstation van Dinant (Gare de Dinant), bij Place d’Armes en bij de Citadel. Als je toch van plan bent de Citadel te bezoeken is dit de beste optie want je rijdt makkelijk met de auto naar boven.
  • Bakkerij Vander Cammen is een leuke plek voor een lunch. Moderne bakkerij met uitgebreide menukaart. Zoete snacks aan de prijs maar erg lekker. €9 voor wafel met aardbeien en ijs: Heerlijk! €6 voor alleen wafel met poedersuiker. Milkshakes (vers bereid met bv echte aardbeien) €5,50. Broodjes daarentegen vrij goedkoop en echt heerlijk. Halve baguette met beleg €4,00 (gewoon broodje €2.80). Uitgebreid belegde baguette met serranoham, mozzarella en zongedroogde tomaten voor €8. Echt heerlijk. Koffie was er ook prima.
  • Geen publieke toiletten in Dinant gevonden. Enerzijds begrijpelijk, maar niet zo praktisch met kleine kinderen (als er ineens hoge nood is). We mochten nog eens heen en weer met de kabelbaan en konden boven bij de Citadel naar het toilet. Vanzelfsprekend heb je in de meeste restaurants wel een toilet.
  • Er zijn geen supermarkten in het centrum van Dinant, wel op rij-afstand erbuiten.
  • Tussen Dinant en Namen in liggen diverse leuke dorpjes met vaak luxe accommodatie en diverse luxe (sterren)restaurants.

Lekkere wafel in Dinant

Hoe kom je er?

Dinant ligt op iets meer dan 3 uur rijden van Utrecht. Google Maps zal – wanneer je er met de eigen auto naartoe rijdt – aanraden gewoon via Breda -> Antwerpen -> Brussel -> Namen te rijden. Dit deden wij ook en de rit beviel prima. Parkeren kan overal, maar gratis parkeren – voor zover wij dat meekregen – alleen boven bij de Citadel. Dus daar parkeren en naar beneden lopen (steile trap van ruim 400 treden) en op de terugweg leuk en lekker makkelijk met de kabelbaan (let op, check ter plekke wanneer de laatste rit naar boven gaat). Andere plekken waar je gratis kunt parkeren is op Place d’Armes en bij het treinstation.

Een leuk alternatief is de trein, maar dan kun je ter plekke wel het beste een fiets of auto huren. Er gaan dagelijks meerdere treinen van Rotterdam naar Dinant, maar let erop dat de totale reis bijna 4 uur duurt en dat je onderweg minimaal 2 keer moet overstappen. Hoewel het stadje zelf verder prima lopend te verkennen valt, is de prachtige omgeving ook echt de moeite waard en dan is het hebben van eigen vervoer een pré.



Booking.com

Verrassingstrips met srprs.me

Populaire reisorganisaties

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in België die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar België en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.