Kyoto is één van de spirituele en culturele centra van Japan. De schitterende stad ligt in de Kansai regio in het centrale deel van het eiland Honshu, op steenworp van Osaka en op 2,5 uur reizen met de shinkansen vanaf Tokyo. De voormalige keizerlijke stad (794-1868) is één van de absolute hoogtepunten van een reis door Japan. Bij veruit de meeste reizigers die Japan voor de eerste keer bezoeken, staat Kyoto bovenaan op de wensenlijst. Dit was ook bij ons het geval en Kyoto stelde niet teleur. Integendeel, ik ben nu al aan het uitpluizen wat we er allemaal tijdens de volgende trip naar de stad kunnen bezoeken.
Meer dan duizend jaar lang was Kyoto het epicentrum van het Japanse keizerrijk. Tijdens deze periode werden er duizenden paleizen, tempels en shrines gebouwd, waar de keizers, shoguns (legerleiders) en monniken uit die tijd woonden. Kyoto is met meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar één van de meest bezochte steden van Japan. Het is tevens één van de weinige steden die werd gespaard van de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg vind je in en buiten stad vele honderden tempels waarvan sommigen meer dan duizend jaar oud zijn.
Na het zien van alle foto’s denk je bij Kyoto aan een bergachtig landschap met overal waar je kijkt tempels en andere schitterende bouwwerken. De realiteit is voor sommigen soms even schrikken, want Kyoto is een enorme stad met meer dan 1,5 miljoen inwoners, waarbij alle bezienswaardigheden verspreidt in en buiten de stad liggen. Je hoeft gelukkig niet je best te doen om het authentieke Kyoto van dichtbij te zien. Net buiten het centrum ligt de wijk Higashiyama, waar je vooral in de straatjes van Ishibei-koji, op Sannen-zaka en Ninen-zaka het gevoel hebt even terug in de tijd te zijn.
Kyoto is omgeven met schitterende attracties en de meeste reizigers trekken er altijd minimaal een dag of 5 voor uit. Omdat in de directe omgeving van Kyoto nog diverse andere grote bezienswaardigheden liggen – denk aan Nara, Osaka, Mt. Koyasan en Himeji – kun je er ook makkelijk een week of langer verblijven, en vanuit de stad diverse dagtrips doen.
In een notendop bestaat Kyoto uit de volgende highlights:
- Tempels en shrines: Onvoorstelbaar veel tempels, in en buiten de stad. Genoeg om een week mee te vullen. Kyoto is dé tempelstad van Japan!
- Eten: Lekker luxe Kaiseki eten (traditioneel haute cuisine) of gewoon genieten bij één van de vele fantastische sushi-, ramen-, tempura of sobarestaurants.
- Kunst: De Geiko’s (Geisha’s) hebben vermaak tot een kunst verheven. Tast diep in je buidel voor een echte Geiko ervaring, of probeer er één te spotten in de wijk Gion of als je zoals wij mazzel hebt en er gewoon twee tegenkomt in Pontocho Alley.
- Winkelen: Kyoto is niet echt een echt winkelwalhalla vergeleken steden als Tokyo en Osaka, maar rond Kyoto Station en in Downtown Kyoto barst het van de winkelcentra en warenhuizen. Shop till you drop!
- Parken en zentuinen: Kyoto heeft ontelbaar veel schitterende parken en tuinen. Zo heeft elke tempel wel een eigen zentuin en daarnaast zijn er diverse grote publieke parken in de stad te vinden.
- Beweging: Kyoto is één van de meest populaire fietssteden ter wereld. Zit het weer mee, huur dan absoluut een fiets om zo alle highlights van de stad te verkennen. Kyoto is vrij plat, dus perfect om doorheen te fietsen.
Dit brengt ons direct bij de hamvraag: Hoeveel dagen heb je nodig om een goed beeld van Kyoto te krijgen?
Het antwoord is simpel: Zoveel als mogelijk, want je hebt zoveel te zien en doen dat zelfs een week waarschijnlijk nog te kort is. Maargoed; je hebt nog meer mooie plekken in Japan dus als je vooral een goede eerste indruk van de stad wilt krijgen, dan kun je er het beste een dag of 4/5 verblijven.
Kyoto bestaat uit 5 regio’s met elk diverse hoogtepunten
De stad valt uiteen in 5 delen. In het centrale deel (centrum) heb je de meeste hotels, grote warenhuizen en winkelstraten, een gigantische hoeveelheid restaurants en andere eetgelegenheden, Kyoto Station (het treinstation) en attracties als het Nijo Kasteel, Imperial Palace, Kyoto Tower (uitkijktoren), de Tō-ji tempel en de Nishi Honganji tempel.
In het westen (Arashimaya) heb je populaire bezienswaardigheden als de Togetsukyōbrug, Tenryū-ji tempel, het geweldig mooie Arashimaya bamboebos, het Iwatayama Monkey Park en het bekende Tōei Movie Village.
In het oosten heb je o.a. het Philosopher’s Path, de wijk Gion met de kans om een geisha (of eigenlijk een geiko of meiko, leerling, want zo heet de geisha in Kyoto) te spotten, de schitterende Kiyomizu-dera tempel, het prachtige uitzicht vanaf Mount Daimonji, de Sanjūsangen-dō tempel en diverse musea.
In het noorden heb je diverse highlights; genoeg om een hele dag mee te vullen. Zo heb je er o.a. het Kinkaku-ji (het gouden paviljoen), Ryōan-ji tempel, Ninnaji tempel, Daitokuji tempel en de botanische tuinen van Kyoto.
Ook in het zuiden van de stad heb je ook diverse grote attracties, waaronder één van de grootste bezienswaardigheden van de stad; de schitterende torii (poorten) van de Fushimi Inari Taisha tempel. Ook Tofuku-ji en Daigo-ji zijn zeker een bezoek waard.
Wat is er allemaal te doen?
Een veel gestelde vraag is welke highlights je nu zou moeten bezoeken als je maar enkele dagen in Kyoto verblijft. Op zich zijn het vaak de verborgen schatten die de grootste indruk maken, maar de grootste bezienswaardigheden in de stad zijn niet voor niks zo populair onder toeristen. Het mooiste is dan ook een combinatie tussen de grootste highlights en de wat minder drukbezochte plekjes. Wij hadden drie volle dagen in Kyoto (5 in totaal), maar vonden uiteindelijk dat dit nog te weinig tijd was om het idee te hebben alles te hebben gezien. Daar moet je eigenlijk ook direct van afstappen, want je zult nooit alles zien in een stad als Kyoto.
De bezienswaardigheden die bij ons de meeste indruk achterlieten waren Fushimi Inari Taisha, Tenryū-ji tempel & Chikurin no Michi (het Arashimaya bamboobos), Nijo Castle, de hele wijk Higashiyama en het gouden Kinkaku-ji paviljoen.
Andere schitterende highlights van de stad zijn: Imperial Palace & Sento Palace, Nijo Castle, Kyoto Tower, To-ji tempel, Pontocho Alley, Kiyamachi dori, Nishiki Market, Kiyomizu-dera, Tofuku-ji, Daigo-ji, Higashiyama & Gion, Philosopher’s Path, Togetsukyōbrug, Kinkaku-ji paviljoen en de Daitoku-ji tempel.
Dagprogramma’s Kyoto
1 volledige dag (3D/2N): Bij 1 volle dag moet je vooraf accepteren dat je maar een fractie van de stad zult zien. Je doet er verstandig aan om de korte trip te zien als een introductie tot Kyoto, en dat je er vast nog wel een keertje zult komen. Bij 1 volle dag heb je natuurlijk ook nog de aankomst- en vertrekdag waarop je nog wat highlights kunt bezoeken. Ga bv meteen na aankomst naar de wijk Higashiyama en wandel over de leuke straatjes Sannen-zaka en Ninen-zaka. Ook hier kun je al wat tempels bezoeken, en de dag afsluiten met een hap binnen Nishiki Market in Downtown Kyoto. De volgende ochtend kun je dan het beste zo vroeg mogelijk de trein of taxi naar Arashiyama nemen, en hier de schitterende Tenryu-ji tempel en het aangrenzende bamboebos bezoeken. Pak daarna de trein of taxi naar de Kinkaku-ji tempel (het Gouden Paviljoen) en loop hier een uurtje rond. Pak aan het begin van de middag de trein of taxi naar Fushimi Inari Taisha. Eindig de dag met een heerlijke hap in de wijk Gion, waarbij je dit fantastische stukje Kyoto ook meteen in de avond ervaart. Afhankelijk van hoe laat je trein de volgende ochtend weer vertrekt kun je eventueel nog wat highlights bezoeken, zoals Philosopher’s Path of Nijo Castle en het Imperial Palace.
2 volledige dagen (4D/3N): Bij 2 volle dagen bezoek je feitelijk dezelfde highlights als hierboven, maar dan meteen ook de mooie bezienswaardigheden in de directe omgeving van de grootste attracties. Verder kun je per bestemming binnen Kyoto wat meer de tijd nemen, zonder gehaast naar de volgende bezienswaardigheid te moeten. In elk geval begin je dag 1 weer met een bezoek aan Arashiyama met de mooie Tenryu-ji tempel en het aangrenzende bamboebos. Verder kun je dan ook meteen de Okochi-Sanso Villa bezoeken. Vervolgens reis je door richting de Kinkaku-ji tempel in het noorden van de stad. Bezoek aansluitende de eveneens prachtige Daitoku-ji tempel, en daarna reis je door naar de Imperial Palace met aansluitend een stop bij het Nijo Castle. De namiddag kun je dan in Higashiyama doorbrengen, waar je meteen ook een restaurant opzoekt voor het avondeten. ’s Avonds kun je dan nog leuk door Gion slenteren, in de hoop een Geiko (Geisha) te spotten. Heb je nog wat tijd over en is shoppen je ding? Ga dan nog even langs Kyoto Station, waar diverse warenhuizen en winkelcentra naast elkaar liggen.
De 2e dag is het een kwestie van vroeg opstaan en direct naar Fushimi Inari Taisha te gaan. Je bent dan de grootste drukte voor en kunt er heerlijk genieten. Na een paar uur reis je naar de Philosopher’s Path, waar je een paar uur heerlijk langs de tempels kunt slenteren. Aansluitend heb je in de wijk Higashiyama nog diverse mooie tempels die een bezoek waard zijn. Je hebt dan meteen de kans om de kleine steegjes Sannen-zaka en Ninen-zaka te verkennen (het authentieke Kyoto). Dit deel van Tokyo is ook uitermate geschikt om met de fiets te verkennen.
Een hele week (7D/6N): Bij een hele week Kyoto kun je vrijwel alles op je gemak doen. Ook kun je langer op elke bestemming blijven en de omgeving echt in je opnemen. Verder is er tijd zat om meerdere keren door de wijk Higashiyama te slenteren, om diverse tempels in deze wijk te bezoeken en om alle toffe steegjes te verkennen. Veel reizigers die een week in Kyoto verblijven, reizen tevens naar een aantal mooie tempels die wat meer buiten de stad liggen (en ook meer reistijd behoeven). Ook is een dagtrip naar Nara, een andere oude keizerlijke stad, en vooral een bezoek aan het schitterende Nara Park een mogelijkheid.
Trek minimaal een dag uit voor Higashiyama
Higashiyama is één van de leukste wijken van Kyoto. Hier ligt o.a. Gion; het authentieke Kyoto met de kleine straatjes en steegjes, met ouderwets ogende (maar soms zeer exclusieve) restaurants en andere eettentjes, sfeervolle kanalen – vooral tijdens de kersenbloesem een prachtig geheel – en natuurlijk meerdere tempels en shrines.
Gion is het bekende district waar eten en vermaak centraal staat. Misschien kom je wel een Geiko (Geisha) tegen in één de kleine zijstraatjes van Shijo-dori of rond Yasaka Shrine. Ook tussen Shijo-dori en de Kennin-ji tempel heb je een grote kans om Geiko’s te spotten (bv langs het straatje Hanami-koji).
Higashiyama zit vol sfeervolle, pittoreske straatjes. Populair is bijvoorbeeld Ishibe Alley (Ishibei-koji), een zijstraatje van Nene-no-Michi Lane. Iets verderop liggen Ninen-zaka en Sannen-zaka; twee schitterende straatjes (vooral mooi ’s avonds, en overdag kan het er erg druk zijn). Minami-Shirakawa-dori is ook erg mooi met het kleine kanaaltje ernaast en met de prachtige Tatsumi brug (vooral tijdens Cherry Blossom).
Je hebt er ook meerdere mooie tempels. Zo mag je een bezoek aan de Kodai-Ji tempel (die ’s avonds prachtig wordt verlicht) zeker niet overslaan. Hetzelfde geldt voor de Yasui Konpiragū; een kleine tempel met een grappig object (vol papiertjes met daarop wensen). Shoren-in is ook een schitterende tempel, en wordt vaak overgeslagen door toeristen waardoor het er lekker rustig is. Ook deze tempel is ’s avonds prachtig verlicht. Verder heb je nog de veelbezochte Kiyomizu-dera tempel met de verscholen Tainai Meguri (grot). Ook deze tempel is ’s avonds weer mooi verlicht (tijdens de Sakura-periode).
Higashiyama barst van de restaurants en andere eetgelegenheden. Soms duidelijk zichtbaar, soms zeer goed verscholen. Soms met wel 3 Michelin-sterren, soms vooral bekend onder de lokale bevolking. Goedkope sushi bij Kappo, Izuju en Izu en ultraluxe sushi (en dus ook extreem duur) bij Matsumoto. Lekkere Gyoza (Japanse dumplings) bij Senmonten, fantastische soba bij Omen Kodaiji en de beste ramen bij Karako.
Higashiyama is makkelijk te bereiken vanaf Kyoto Station, of vanaf Kawaramachi Station. Heb je een fiets dan kun je het grootste deel van de wijk makkelijk met de fiets verkennen (maar let op: niet overal mag en kan gefietst worden). De kleine straatjes en steegjes kun je het beste lopend bezoeken. Kom je met de metro dan kun je het beste de Tozai lijn pakken en uitstappen bij Higashiyama Station. Pak je de bus vanaf Kyoto Station, neem dan bus #100 of bus #206, die stoppen beiden op meerdere locaties binnen Higashiyama.
Verken Kyoto lekker per fiets
Kyoto is fantastisch per fiets te verkennen en op diverse plekken kun je voor schappelijke prijzen een fiets huren. Zo is Kyoto Cycling Tour Project een populaire verhuurder, waar je al voor ¥1.000 per dag een prima fiets huurt. De grootste bezienswaardigheden van Kyoto liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en zijn allemaal goed met de fiets bereikbaar. Hoewel Kyoto verder een grote stad is, kun je er prima in het centrum fietsen. Wel moet je waarschijnlijk even wennen aan het fietsen op de stoep, want dit mag gewoon in Japan. Let er dan wel op dat een bel op je fiets een vereiste is en dat voetgangers altijd voorrang hebben. Op hele drukke plekken kun je vaak niet fietsen vanwege de vele voetgangers, of omdat een vrachtwagen net zijn lading aan het lossen is. In dat geval stap je af of ga je even de weg op.
Kyoto is overwegend vlak, behalve aan de rand van de stad. Er zijn echter overal prima fietspaden en de fiets die je huurt heeft versnellingen. Ben je minder goed ter been (fiets) dan kun je een elektrische fiets overwegen, maar die zijn aanzienlijk duurder.
Tip: Heb je een portable router met Wi-Fi? Zet Google Maps dan op de voetgangersstand (je mag immers toch op de stoep fietsen) en zo heb je altijd de snelste route naar je bestemming op je telefoon.
Je kunt de diverse highlights prima binnen een dag met de fiets bezoeken. Wij hadden de fiets ‘voor erbij’ en reisden ook regelmatig met de bus, metro of trein naar bepaalde verderop gelegen attracties. Let erop dat je de fiets altijd in de fietsenstalling moet parkeren, je krijgt er een slot bij. Bij veel attracties heb je een kleine fietsenstalling en meestal kun je gratis parkeren bij het kopen van een entreebewijs voor de tempel of bezienswaardigheid zelf. In het centrum (bv bij Kyoto Station) moet je de fiets betaald parkeren bij één van de grote fietsenstallingen (zoals Kyoto Station Bicycle Parking Lot en Downtown Bike Lot, in beide gevallen ¥200 per dag).
De fietsenstalling werkt als volgt. Zet je fiets eerst in het rek, dan sluit deze automatisch. Het nummer staat op het rek. Bij de automaat toets je bij het ophalen je nummer in, en drukte vervolgens op de grote oranje knop om vervolgens met contanten of met je Icoca te betalen.
Populaire fietsverhuurders in Kyoto zijn: Kyoto Cycling Tour Project, Kyoto Ecotrip en J-Cycle.
Winkelen in Kyoto
In tegenstelling tot Tokyo en Osaka is Kyoto geen echt shopping-walhalla. Natuurlijk heb je in het centrum, vooral rond Kyoto Station en rond de kruising Shijo-dori en Kawaramachi-dori in Downtown Kyoto, diverse grote warenhuizen en tig winkels, maar het is niet te vergelijken met winkelen in Shibuya of Shinjuku (Tokyo) of Namba (Osaka). Enkele grote, bekende warenhuizen in Kyoto zijn: Daimaru, Takashimaya, Isetan, Yodobashi, Aeon Mall, The Cube en Miyakomichi.
Eten en drinken
Kyoto heeft enorm veel goede restaurants, variërend van goedkope eettentjes tot luxe sterrenrestaurants. Wil je Kaiseki (traditionele Japanse haute cuisine) proberen, maar valt een maaltijd van meer dan ¥15.000 per persoon ver buiten je budget? Vaak kun je bij dezelfde luxe restaurants aanzienlijk goedkoper lunchen, met lunchsets die meestal zo’n ¥3.000 kosten.
Enkele aanraders zijn: Kyoto Kitcho, Hyotei, Hafuu Honten, Kiyamachi Sakuragawa, Gion Karyo, Shimogamo Saryo, Kikunoi, Tempura Endo Yasaka, Jiki Miyazawa, Yoshikawa Inn, Itoh Dining Kyoto, Ogata, Gion Kurashita, Chimoto, Gion Matsudaya, Sodoh Higashiyama, Izutsuya Sanjo-ten (Wagyu), Morita-Ya en Kichisen. Weet dat de meeste van de hierboven genoemde fine dining restaurants één of meerdere Michelin-sterren hebben en dat je daar dan ook flink voor betaalt.
Zin in lekkere sushi? Kyoto heeft een enorm aantal lekkere sushi restaurants. Bekende restaurants zijn Musashi Sushi, Kappa Sushi, Uokou, Nakaichi, Sushisei (dichtbij Grand Bach), Den Shichi, Ganko Sushi, Sushi Iwa €€€, Sushi Matsumoto €€€, Sushi No Musashi, Kyo Suzaku Sushi Ichiba,Tai Sushi (dichtbij Grand Bach) en Hide (in Nishiki Market).
Net als ik groot fan van Soba? Ga naar Honke Owariya (dichtbij Nijo Castle en de Imperial Palace). Een andere aanrader is Omen Kodaiji in de wijk Higashiyama, dichtbij de Kōdai-ji tempel en Kanei in de wijk Nishijin.
Of liever een kommetje ramen? Ga naar Takayasu in de wijk Ichijoji. Een andere aanrader is Karako in de wijk Higashiyama. Ook goed beoordeeld zijn Ippudo (dichtbij Grand Bach) en Santouka.
Een plek waar je altijd wel zult slagen voor de lunch of het diner is de Depachika, de eetverdieping onderin de warenhuizen. Prijzen zijn schappelijk en de kwaliteit van het eten is er vaak verrassend goed. Voorbeelden zijn de Daimaru Food Floor en de Takashimaya Food Floor (beide warenhuizen hebben bovenin nog een restaurantverdieping; de Resutoran-gai). Binnen Kyoto Station heb je verder nog Eat Paradise en Cube Food Court, twee eethallen waar je van alles en nog wat kunt eten.
Verder haal je bij Nishiki Market lekkere snacks en ook daar heb je meerdere goede restaurants.
Kyoto heeft verder een levendige koffiecultuur, met diverse toffe koffietentjes in het centrum. Enkele aanraders zijn Cafe Kamogawa, % Arabica Kyoto Arashiyama, % Arabica Kyoto, KissaMaster en Sentido.
Lokale lekkernijen
Kyoto heeft verschillende lokale lekkernijen. De meest populaire is Yatsuhashi, een lekker koekje in diverse smaken. Een variant hierop is de Raw Yatsuhashi; waarbij het koekje gemixt is met bean paste (een kleverige pasta in diverse smaakvariaties). Eén van de beste plekken om Yatsuhashi te kopen is bij Honkenishio, met diverse shops in de wijk Higashiyama.
Kyoto is ook bekend om de hoge kwaliteit Matcha (groene thee). Kom je tijdens je verblijf langs één van de vele sushirestaurants, dan krijg je daar standaard een glas groene thee. Je kunt de groene thee echter ook op diverse andere manieren nuttigen, zoals in de vorm van ijs, koekjes en andere snacks. Verder kun je op diverse plekken in Kyoto een theeceremonie bijwonen; een leuke manier om alles over de Japanse thee te weten te komen. Wil je wat groene thee van de allerbeste kwaliteit voor thuis kopen? Ga dan naar Ippodo in het centrum van Kyoto. Hier heb je een enorm assortiment, met onder andere toffe cadeausets. Een leuk theehuis is Kasagiya, te vinden aan het pittoreske straatje Sannen-zaka in de wijk Higashiyama.
Een populaire lekkernij in Japan is de Okonomiyaki; een soort pannenkoek met beleg. De Okonomiyaki is afkomstig uit de Kansai en Hiroschima regio’s in Japan en overal heb je winkeltjes waar ze de heerlijke snack verkopen. Een aanrader in Kyoto is Nishiki Warai, binnen Nishiki Market. Nishiki Market is sowieso fantastisch, met tientallen shops met heerlijke lekkernijen.
Kosten bij een trip naar Kyoto
Tijdens ons verblijf in Kyoto hadden we met diverse kostenposten te maken. Een aantal ervan waren vrij logisch, zoals de kosten voor de overnachtingen en de kosten van het dagelijkse onderhoud. Er waren ook wat kosten die niet helemaal als een verrassing kwamen, maar uiteindelijk gezamenlijk toch een aardige kostenpost opleverde.
We waren €190 per kamer per nacht kwijt voor ons hotel in hartje Kyoto. Het Grand Bach is geen ultraluxe hotel, maar ligt wel zeer centraal en heeft erg goede beoordelingen. Wij betaalden flink meer per nacht dan gebruikelijk, omdat wij Kyoto tijdens (de start van) het Sakura-seizoen bezochten. Normaal gesproken kun je er al voor zo’n €80/€120 verblijven, afhankelijk van de reisperiode. We twijfelden nog even aan een hotel bij Kyoto Station, omdat je dan makkelijk met de trein en metro overal kunt komen (en de hotels daar hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding), maar besloten uiteindelijk toch in Downtown Kyoto te verblijven, op loopafstand van diverse attracties.
We hadden bij aankomst op Kansai International Airport direct de Icoca+Haruka (limited express trein) combinatiepas gekocht. Hiermee reisden we makkelijk van de luchthaven naar Kyoto Station, en hadden we meteen onze prepaid betaalpas (Icoca) die in zo goed als heel Japan te gebruiken is. De Icoca+Haruka pas kostte zo’n €30 per persoon (¥3.600), de retourpas kost €42,50, maar die hadden we niet nodig omdat we vanaf Osaka zelf weer zouden vertrekken op het eind van de reis.
In Kyoto maakten we gebruik van een losse dagpas voor de bus (€4) en de Icoca voor de tripjes met de metro en de trein. Als je veel met de metro wilt reizen kun je ook een losse metro-dagpas (€5) overwegen. De beide dagpassen zijn 1 dag geldig en gaan in vanaf het moment dat je er gebruik van maakt. We hadden daarnaast fietsen gehuurd, waardoor we de meeste highlights met de fiets konden bezoeken. Voor de fiets betaalden we €10 per dag. We konden de fiets op loopafstand van ons hotel ophalen en met een goed slot gewoon achter het hotel parkeren.
De kosten voor het dagelijkse levensonderhoud liepen bij ons flink op, Kyoto is namelijk een waar food-walhalla. Nu kan je op zich erg goedkoop in Kyoto eten. Op Kyoto Station heb je meerdere Bento shops, waar je voor nog geen €5 een lekkere bento-box koopt. Ook een sushilunch bij één van de sushiketens kost je hooguit een euro of €5-€10. Ga je echter naar goed beoordeelde restaurants, of zelfs naar sterrenrestaurants, dan mag je op een veelvoud rekenen. Vaak kost een lunch bij dit soort restaurants al gauw €30 per persoon. Er tussenin heb je nog diverse goede restaurants, variërend van sushirestaurants, ramenrestaurants, tot westerse restaurants, Aziatische restaurants en lokale en internationale fastfoodketens. Voor ieder wat wils dus, met een bijbehorend prijskaartje.
Dan heb je in Kyoto nog te maken met de entreekosten. Bij de meeste tempels en andere bezienswaardigheden betaal je een paar honderd Yen om het complex te mogen betreden. Sommige bezienswaardigheden zijn juist weer gratis. Een actuele lijst met de entreekosten voor de verschillende bezienswaardigheden in en rond Kyoto vind je op de handige website Templefees.com. Wij waren uiteindelijk zo’n €50 per persoon kwijt aan entreekosten tijdens onze dagen in Kyoto.
Accommodatie
De prijzen voor een overnachting in een kwaliteitshotel in Kyoto zijn aan de forse kant, maar Kyoto is dan ook één van de meest populaire bestemmingen van Japan. Niet alleen komen er jaarlijks miljoenen toeristen op af, de stad is ook erg in trek onder de lokale bevolking (die veel van reizen houdt). We raden aan om ruim van tevoren te boeken, vooral als je in de herfst of in het voorjaar naar de stad reist (voor resp. de herfstkleuren en de bloesemtijd).
Verder maakt het qua prijs nogal uit in welke wijk je verblijft. Dichtbij grote attracties heb je vaak dure accommodatie. De goedkoopste plekjes vind je in het centrum, vooral rond Kyoto Station en in Downtown Kyoto (rond Shijo Station, Karasuma Station en Kawaramachi Station). Accommodatie in de populaire toeristenwijk Higashiyama is vaak fors duurder. Accommodatie is vaak ook flink duurder tijdens het hoogseizoen (herfstperiode en kersenbloesem-periode). Wil je niet teveel kwijt zijn aan de kosten voor de overnachtingen, dan kun je het beste een hotel of hostel langs een trein- of metrostation buiten het centrum zoeken (bijvoorbeeld dichtbij één van de topattracties zodat je die lekker makkelijk kunt bezoeken).
Wij verbleven in het Grand Bach hotel in Downtown Kyoto, op loopafstand van Kawaramachi Station, Pontocho Alley, Kiyamachi dori, Higashiyama, Nishiki Market en Gion. Dit was een prettig middenklasse (en redelijk betaalbaar) hotel. Lees hier onze ervaringen.
De beste prijzen vind je bij hotelvergelijkers als Booking.com en Agoda.nl. Let er echter op dat je bij de meeste hotelvergelijkers niet eerder dan 6 maanden voor de aankomstdatum kunt reserveren. Deze websites tonen de melding: “Deze accommodatie zit al vol in uw reisperiode” (of iets vergelijkbaars) wanneer je aankomstdatum later is dan 6 maanden. Zoek je echter binnen de 6 maanden, dan zie je het hotel wel terug in de resultaten. Het voordeel van Booking.com (en de reden dat we de meeste overnachtingen hier hebben geboekt) is dat je vaak kosteloos kunt annuleren. Een fijne manier om ver vooruit alvast wat accommodatie vast te leggen, met nog wel de mogelijkheid om later voor een ander hotel te gaan (bv tijdens een actie/aanbieding).
Hieronder volgt een overzicht met zeer goed beoordeelde hotels in Kyoto. De informatie is gebaseerd op de top 20 beste hotels in Kyoto van Tripadvisor. Klik hieronder op de linkjes om direct naar de pagina van het betreffende hotel te gaan, of bekijk hier het overzicht van alle hotels in Kyoto op Booking.com.
- Iori Machiya Stay
- Villa Sanjomuromachi Kyoto
- Hotel Kanra Kyoto
- The Ritz-Carlton
- Hotel Granvia Kyoto
- Kyoto Brighton Hotel
- Daiwa Roynet Hotel Kyoto Ekimae
- Hotel Vista Premio Kyoto
- Arashiyama Benkei
- Bijuu
- Hotel Nikko Princess Kyoto
- Ohanabo
- Hotel Kanra
- Kiyomizu Riverside
- Mitsui Garden Hotel Kyoto Shinmachi Bettei
- Citadines Karasuma-Gojo
- Hyatt Regency
- Hana-Touro Stay Yasaka-no-tou Machiya Premium
- Aoi Kyoto Stay
- Momijiya Annex
- Kyoto-Style Inn Sakanoue
- Four Seasons Hotel Kyoto
- Westin Miyako Hotel Kyoto
- Hotel Grand Bach
Reis je met een beperkt budget, dan moet je het met de wat goedkopere, vaak net wat minder goed beoordeelde, accommodatie doen. Gelukkig heb je een ruim aanbod in Kyoto, met kamers tussen ¥4.000 en ¥8.000. Hieronder vallen de goedkope zakenhotels, spotgoedkope hostels en tevens de superpopulaire Capsule Hotels. Aanraders zijn Toyoko Inn Kyoto Gojo-Karasuma, Kyoto Palace Side Hotel, 9h Capsule Hotel en Capsule Ryokan Kyoto.
Klimaat en de beste periode voor een bezoek aan Kyoto
Kyoto heeft een klimaat met 4 jaargetijden. De winter loopt van december tot en met februari/maart. In de zomermaanden (juli, augustus, september) kunnen temperaturen oplopen tot boven 30 graden. Dan is het er warm en vochtig. De beste periode voor een bezoek is de lente (maart, april) en de herfst (oktober, november). Dit zijn wel meteen de drukste periodes van het jaar, met soms grote mensenmassa’s bij de populaire bezienswaardigheden.
Tips
- Float Parade jaarlijks in juli.
- Bezoek je Kyoto tijdens de kersenbloesem? Huur dan een fiets of leg afstanden vooral lopend af. De wijk Higashiyama/Gion bijvoorbeeld loopt vaak helemaal vast tijdens de Sakura en een bus of taxi kan er soms uren in de file staan.
- Harimaya Station Free Cafe (gratis koffie, wie wil dit nou niet?).
- Bezoek de maandelijkse Kobo-san market (wel nagaan wanneer deze plaatsvindt).
- Je hebt in Kyoto diverse Sake-bars. Een aanrader is Yoramu, waar je voor ¥1.600 een korte Sake-proeverij kunt meemaken. Ga je echter ook naar Kanazawa of Takayama, dan kun je beter daar een Sake-brouwerij bezoeken.
- Eén van de beste restaurants van heel Japan is het Kyoto Kitcho Arashiyama. Dit ultraluxe restaurant heeft 3 Michelin-sterren en heeft door de jaren heen diverse grote namen mogen verwelkomen. De prijzen liegen er niet om en ooit was dit het duurste restaurant ter wereld. Wil je nou toch wat meekrijgen van het heerlijke eten, maar niet zo’n trek hier meer dan ¥20.000 voor te betalen? Ga dan naar de Kyoto Kitcho binnen het Granvia Kyoto Hotel, dat binnen het Kyoto Station complex ligt. Hier heb je voor ¥7.000 al een uitgebreide lunch. Een traditionele Kaiseki lunch (of diner) begint bij ¥14.000.
- De Starbucks tegenover Sanjo Station heeft een open dakterras met mooi uitzicht over de rivier.
- Buiten de stad heb je de berg Hieizan met de prachtige tempel Enryakuji. Een heerlijk plekje om even weg van alle drukte te zijn, aangezien hier meestal maar weinig andere toeristen te vinden zijn.
- Bezoek je Kyoto tijdens de kersenbloesem? Dan kun je hier optimaal van genieten bij de volgende locaties in de stad: Arashiyama, Daigo-ji tempel, Ninna-ji tempel, Philosopher’s Path, Imperial Park, Tō-ji tempel en de botanische tuinen.
- Toei Studio Park is een superleuke attractie in Kyoto. Toei Studios is een enorme filmstudio, gespecialiseerd in drama- en vechtfilms uit de Edo periode, maar tevens het decor voor moderne Japanse films. Dit kun je als bezoeker van dichtbij meemaken, want je mag bij het filmen gewoon (stilletjes) naar de set toe. Jaarlijks worden er meer dan 200 films geschoten.
- Gek op uitzichten? Bezoek het Shoren-in Shogunzuka Seiryuden uitkijkpunt. Je komt er door vanaf de Chion-in tempel een leuke hike (1hr) te doen. Ook kun je vanaf Keage Station een taxi nemen naar de parkeerplaats bij het uitkijkpunt.
- Droom je altijd al van het ultieme keukenmes en vind je het geen probleem om €100 uit te geven aan één mes? In Nishiki Market heb je één van de beste messenwinkels van Japan. Bij Aritsugu koop je de mooiste ambachtelijk vervaardigde messen; een mes met zo’n verhaal is het flinke aankoopbedrag misschien wel waard?
- Heb je even genoeg van al die sushi? Vlak naast het Imperial Palace heb je de populaire burgertent Grand Burger. Hier heb je al voor ¥1.000 een heerlijk burgermenu.
- Moe van een hele dag lopen? Bezoek Hiyoshido in de wijk Gion voor een traditionele massage. Prijzen beginnen rond €40 voor 1 uur en je kunt kiezen uit verschillende stijlen.
- Whiskyliefhebbers opgelet. Eén van de allerbeste whisky’s van Japan komt uit de omgeving van Kyoto. Op nog geen 30 minuten reizen ligt de Suntory Yamazaki Distillery. De Yamazaki was de whisky die in de film Lost in Translation gedronken werd. De destilleerderij ligt op 10 minuten lopen vanaf Yamazaki Station (15 minuten van Kyoto Station).
- De tempel Shoren-in ligt in de wijk Higashiyama. Het leuke van deze tempel is dat de mooie tuin schitterend verlicht is in de avond. Let op: dit is alleen tussen maart-mei & oktober-december.
- Als je van plan bent om veel te wandelen, dan heb je vast wel wat aan de handige map met ‘Kyoto Walks‘, uitgegeven door JNTO.
- In het Kyoto Handicraft Center koop je prachtige handgemaakte souvenirs, afkomstig uit de regio.
- Je leest over Geiko’s in Kyoto, in plaats van Geisha’s. Wat is het verschil? In Tokyo (en elders in Japan) heten de gezelschapsdames Geisha’s, in Kyoto Geiko’s. Maiko is een Geisha of Geiko in opleiding. In de wijk Gion heb je de grootste kans om een Geiko tegen te komen, maar de kans is nog steeds enorm klein en als je er toevallig een ziet lopen, is het vaak vanuit een taxi en dan gauw een gebouw binnen. Verder is het als Geiko verkleden een populaire attractie onder lokale toeristen, waardoor je soms ten onrechte denkt een Geiko te spotten :).
- Wil je graag zelf een keer in een kimono rondlopen? In Kyoto heb je diverse plekken waar je helemaal traditioneel wordt gekleed, inclusief make-up en toebehoren. Bekende ‘dress-up-winkels’ zijn Maica, Kimono-Pro, Yumeyakata, Kyoetsu Gion en Walin.
- Geld wisselen in Kyoto doe je het beste bij de Tokai Discount Ticket Shop in Kyoto Station. Hun wisselkoers is één van de beste van de stad. Let erop dat je een net wat betere koers krijgt wanneer je dollars wisselt dan wanneer je euro’s wisselt.
- Kom je aan op Kansai International Aiport en is je eerste bestemming Kyoto? Overweeg dan het Icoca & Haruka Express discount ticket, waarbij je met de Haruka naar Kyoto Station kunt reizen, en vervolgens met de Icoca makkelijk de verdere reisonderdelen kunt betalen (bv de bus of metro). Een Icoca & Haruka discount ticket naar Kyoto kost ¥3.600 (dit is inclusief ¥1.500 tegoed op de Icoca en ¥500 borg voor de Icoca). Lees hier meer.
- Living Coffee heeft erg lekkere koffie met een eigen branderij. Wel duur, ¥700 voor het goedkoopste kopje en ¥950 voor de betere bonen. Het koffietentje ligt vlakbij Nishiki Market. Je hebt overigens koffietentjes en koffietentjes. Sommige zijn fantastisch, andere typisch Japans en Japanse koffie was niet overal even lekker.
- In het weekend is het vaak erg druk in Kyoto. Als gevolg heb je overal grote groepen en lange rijen bij de attracties. Er is wel genoeg ruimte en iedereen loopt goed door. Verder is iedereen ook erg netjes en vooral vrolijk. Er hangt een fijn sfeertje ondanks de drukte.
- Tassen worden gewoon op tafels achter gelaten om te reserveren tijdens het bestellen (bij koffietentjes of fastfood ketens). Daar kijkt niemand raar van op.
- Algemene tip. Als je in de rij voor de trein staat en de trein komt aanrijden. Let er dan op dat wanneer er niemand instapt ze al op de volgende trein wachten. Overkwam ons bij de trein van Kyoto naar Kanazawa, die we bijna misten omdat we niet doorhadden dat de deuren al open waren.
Vervoer
De bus is samen met de metro de meest voor de hand liggende manier om binnen Kyoto te reizen. Overal heb je busstations en de bussen rijden op basis van vaste prijzen. Je kunt een dagkaart voor ongelimiteerd busgebruik kopen (€4); handig als je van plan bent om veel met de bus te reizen. Ook kun je gewoon met je Suica, Pasmo of Icoca kaart betalen. Haal bij het Kyoto Bus Information Center, net buiten Kyoto Station, een kaart met alle buslijnen. Deze kaart is superhandig om te bepalen welke bus je naar welke attractie moet nemen. Lees hier alles over het reizen met de bus in Kyoto.
Er zijn twee metrolijnen in Kyoto, de Karasumalijn en de Tozailijn. Op beide lijnen heb je diverse stations waar je uit kunt stappen om vervolgens naar de bezienswaardigheden te lopen (of op een bus naar de attractie te stappen). Je kunt losse metrokaartjes kopen, maar dit is onpraktisch vergeleken het gemak van de Icoca (of Suica/Pasmo) tegoedkaart. Reis je veel met de metro dan kun je een dagpas overwegen (€5).
Fietsen is een zeer populaire bezigheid in Kyoto. De stad is vrij plat en erg goed per fiets te verkennen. Overal kun je fietsen huren; prijzen zijn zeer schappelijk. Fietsendiefstal komt er nauwelijks voor, maar let er wel op dat je de fiets op speciaal daarvoor aangewezen plekken parkeert (anders riskeer je dat ze in beslag worden genomen). Verder zijn er in het centrum gebieden waar je niet mag fietsen. Ook zijn de smalle straatjes van Higashiyama niet geschikt om doorheen te fietsen.
De taxi is het duurste vervoersmiddel, maar kan soms erg handig zijn. Als je bijvoorbeeld ’s avonds na een heerlijk diner geen zin meer hebt om helemaal terug naar je hotel te lopen. Of als je besloot om zonsondergang bij één van de verderop gelegen tempels bij te wonen? Na het uitgaan? Of gewoon omdat de kosten voor een rit per bus of taxi bij 4 personen niet zo heel veel verschillen. Het starttarief is +/- €5 voor de eerste 2 kilometer. Betalen kan met cash of creditcard.
Kyoto Station; een attractie op zich
Kyoto Station is een hypermodern treinstation en eigenlijk een attractie op zich. Niet alleen is het gehele complex een schitterend ontworpen (modern) bouwwerk, het barst er van de winkelcentra, warenhuizen, losse winkels en restaurants. Bekende warenhuizen zijn Isetan, Avanti, Yodobashi Camera en Bic Camera. Populaire winkelcentra zijn The Cube, Porta en Aeon Mall. Voor ieder wat wils en eigenlijk de perfecte plek om nog even een paar uurtjes door te brengen voordat je trein naar de volgende bestemming vertrekt.
De grootste attractie naast het station zelf is de Kyoto Tower, direct naast het station gelegen en waar je kunt genieten van een fantastisch uitzicht over de stad. Je zult het verder vast niet geloven, maar in en direct rond het treinstation heb je meteen al een paar mooie tempels die je kunt bezoeken, namelijk de Higashi-Hongan-ji, Nishi-Hongan-ji en de To-ji. Alledrie een bezoekje waard.
Kyoto Station is de perfecte plek voor een goedkope maaltijd. Zo heb je binnen shopping mall The Cube een gigantisch foodcourt. Een ander groot foodcourt is Eat Paradise, met weer tientallen eettentjes. Binnen Ramen Koji kun je uit de meest uiteenlopende soorten ramen kiezen. Verder heb je diverse winkeltjes waar je bentoboxen, snacks en drinken kunt kopen, voor onderweg tijdens je treinreis.
Binnen en direct naast het enorme complex heb je een keur aan accommodatie, variërend van duur en luxe tot betaalbaar/budget. Over het algemeen heb je hier de plekjes met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Een voordeel is verder dat je met de trein of metro zo bij alle attracties bent, want Kyoto Station is een handige, centraal gelegen hub midden in de stad.
Van Kyoto naar?
Osaka
De JR Tōkaidō Shinkansen gaat dagelijks diverse keren van Kyoto naar Osaka (en stopt bij het grote treinstation Shin-Osaka) en andersom, en doet ongeveer 12 minuten over het traject. Met de Japan Rail Pass hoef je niks op dit traject te betalen, mits je met de treinen van het type Hikari en Kodama reist. Heb je geen JRP, dan moet je vooraf op Kyoto Station een shinkansen treinticket kopen. Je kunt de actuele vertrektijden en de kosten nagaan op Hyperdia.com.
Goedkopere alternatieven zijn de Rapid treinen, die er ongeveer 30-45 minuten over doen. Dan heb je verder nog de Limited Express treinen, die vaak iets duurder maar ook rustiger zijn.
Welk type trein je uiteindelijk gebruikt hangt deels af van je budget, maar ook van het gewenste eindstation. Met de shinkansen ben je bijvoorbeeld supersnel in Osaka, maar dan moet je wel weer vanaf Shin-Osaka overstappen en verder reizen. Wil je juist aankomen op Osaka Station, of op Namba Station, dan kun je beter met één van de rapid of express treinen reizen; dit is namelijk goedkoper en scheelt uiteindelijk nauwelijks in reistijd.
Nagoya, Odawara en Tokyo
Vanaf Kyoto Central pak je vrij gemakkelijk de JR Tōkaidō Shinkansen naar Nagoya, Odawara en Tokyo. De shinkansen doet er ongeveer 2 uur en 15 minuten over om van Kyoto naar Tokyo te reizen.
Nara
De Kintetsu trein is de meest voor de hand liggende manier om vanaf Kyoto naar de oude keizerlijke stad Nara te reizen. Het Nara Kintetsu station ligt namelijk pal naast Nara Park; de grootste bezienswaardigheid van Nara. Heb je echter een JRP en vind je het niet erg om een stukje te lopen, dan kun je ook met de JR Miyakoji vanaf Kyoto Station naar JR Nara Station reizen.
Kanazawa
Kanazawa is een mooie stad ten noordoosten van Kyoto. In het verleden bedroeg de reistijd vele uren, maar sinds de komst van een snelle Limited Express trein (de Thunderbird) is de reistijd teruggebracht naar nog geen 2 uur. De Thunderbird vertrekt vanaf Kyoto Station en komt aan op Kanazawa Station.
Hoe kom je er?
De meest gebruikelijke manier om naar Kyoto te reizen is per snelle trein vanaf Tokyo of één van de andere bestemmingen binnen Japan. De Nozomi shinkansen doet er vanaf Tokyo ongeveer 2.15 uur over om bij Kyoto Station aan te komen. Je komt in dat geval aan op Kyoto Station, het centraal station van de stad. Vanaf deze centrale hub vertrekken treinen, bussen en metro’s naar diverse locaties binnen de stad.
Ook kun je op Kansai International Airport vliegen. De internationale luchthaven van Osaka ligt namelijk grofweg tussen Osaka en Kyoto in en met de Haruka Express kom je in iets meer dan een uur aan op Kyoto Station, het grote treinstation in het centrum van de stad. Ook kun je de iets duurdere taxi overwegen, waarbij het grote voordeel is dat je meteen bij je hotel in Kyoto wordt afgezet.
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.