Japan is misschien wel op zijn mooist tijdens de herfst. Het hele land is dan prachtig gekleurd en er zijn plekken waar duizenden toeristen op af komen voor dat ene prachtige plaatje. De herfst is dan ook naast de Sukara-periode in de lente de duurste periode om door Japan te reizen, met vooral hoge kosten voor hotelovernachtingen. Hoewel je in tegenstelling tot de Sakura geen Hanami (bloemenkijkers) hebt, zijn de prachtig ontworpen parken vaak wel drukker dan anders. Mocht je Japan tijdens de herfst bezoeken, ga dan na wat de allermooiste streken of parken zijn.
Sakura is de viering van de komst van de kersenbloesem in de vroege lente. De Sakura is belangrijk voor Japanners. Zo belangrijk dat er zelfs een term voor is, namelijk Hanami. Hanami is meer dan alleen kijken. In de grote parken in bijvoorbeeld Tokyo komen groepen mensen met kleedjes en zeiltjes om lekker onder een boom te picknicken. Iedereen straalt en rond sommige bomen staan hagen met camera’s opgesteld voor het ultieme plaatje.
Vanuit het uiterste zuiden tot het uiterste noorden trekt de Sakura over het land en overal heb je festivals en andere sfeervolle evenementen om de jaarlijkse bloesem te vieren. Wij waren er tijdens de Sakura en hoewel hotelprijzen in die periode echt absurd duur zijn, was het werkelijk schitterend om er in die periode te zijn. We kwamen aan in Osaka waar de eerste bloesem in die periode net uit was gekomen. Vervolgens gingen we naar Kyoto, waar we het spektakel weer meemaakten.
Een aantal dagen later kwamen we aan in Tokyo, waar de gekte ook net begonnen was. Kortom, ga je eind maart/begin april naar Honshuo (Centraal-Japan) dan is de kans groot dat je de Hanami-festiviteiten zelf kunt meemaken.
Japanners zijn groot fan van jaarlijkse vieringen en Kerst is daar één van. Het grootste deel van Japan is rond de Kerstperiode bedekt met een enorm pak sneeuw en zelfs in Tokyo wil rond die tijd nog wel eens wat sneeuw vallen. Voorafgaand aan Kerst wordt er enorm uitgepakt. Straten zijn feestelijk verlicht en warenhuizen en winkelcentra zijn compleet in de kerstsferen. In Japan viert men kerstavond met de familie, net als in de VS. Kerstdag wordt niet echt gevierd en winkels zijn die dag gewoon geopend. Direct na de kerst staat het hele land alweer in het teken van de Shōgatsu, het Japanse nieuwjaar. Soms is alle kerstversiering al op de 25e weer afgevoerd en vervangen voor de nieuwjaarsaankleding.
Omisoka wordt in Japan gevierd waarbij de gong 108 keer geslagen wordt, waarbij de laatste slag het nieuwe jaar inluidt. In de grote steden wordt New Years Eve ook gevierd met vaak enorme vuurwerkshows. Het eerste tempelbezoek van het nieuwe jaar, Hatsumode, is voor veel Japanners een belangrijk moment. Er zijn vaak speciale dienstregelingen om de hele nacht door naar de belangrijke tempels te kunnen.
Japans nieuwjaar, Shōgatsu, is de belangrijkste feestdag van het jaar. Het staat vol tradities en mensen reizen vaak vooraf al naar hun geboorteplaats om het nieuwe jaar met familie te vieren. Een typisch gebruik is de otoshidama, het geven van envelopjes met geld aan de kinderen (wat men ook in China doet bij Chinees nieuwjaar).
Reizen op nieuwjaarsdag gaat soms niet helemaal vlekkeloos en veel winkels en restaurants zijn die dag gesloten. Ook zijn veel toeristische attracties die dag (en dagen ervoor en erna) gesloten.
Tips
Op de website Japan Attractions worden alle events bijgehouden.