In tegenstelling tot wat in het buitenland vaak gedacht wordt is een maaltijd in een luxe sushirestaurant in Japan vooral om een bijzonder moment te vieren. Japanners zelf eten meestal niet dagelijks sushi, hoewel jij dit natuurlijk wel kan doen als je dit zou willen (ik at er elke dag sushi). Een goed sushirestaurant is vaak ook best luxe en prijzig. Bij goedkope sushirestaurants heb je vaak enorme rijen wachtenden.
Dagvers
Sushi is wel het meest populaire voedsel in Japan, gevolgd door Ramen. Bij sushi staat (dag)verse, op dezelfde dag gevangen en verwerkte, vis centraal samen met speciaal bereide rijst. Sushirestaurants hebben vaak de meest uiteenlopende soorten sushi. De goede restaurants kenmerken zich door vaak een beperkte keuze, of zelfs helemaal geen keuze (maar een chef die ter plekke bepaalt welke sushi hij voor je maakt). Bijna alle sushirestaurants hebben niks klaar staan, maar bereiden alles vers nadat je het vanaf een kaart of op een tablet besteld hebt. Alleen de allergoedkoopste budgetrestaurants, de zgn. ‘Kaiten-sushirestaurants’ werken met een transportband met hierop de meest populaire sushi die je zelf van de band kunt pakken (bijzondere sushi kun je dan alsnog los bestellen).
Sterren-sushitenten
Je hebt in Japan vele tientallen 1 Michelinsterren sushirestaurants en meerdere 2- en 3 sterren sushirestaurants. Sommigen zijn internationaal bekend omdat ze in documentaires aan bod kwamen of omdat er ooit een grote ster of andere bekendheid (zoals Barack Obama back in the days) kwam eten. Een ‘set’ in een 3 sterrenrestaurant kost vaak zo’n €150 in de avond en €100 als lunch. Reserveren is een must, want vaak gaat het om zeer intieme restaurants met soms maar een paar zitplaatsen. Wat je krijgt is altijd een gok, want dit soort restaurants werken niet met een kaart, maar met een set met de lekkerste sushi die je ooit gegeten hebt.
Wij hebben zelf een paar 1-sterren sushirestaurants geprobeerd en dit was al fantastisch. Zo lekker, dat sushi in Nederland over het algemeen niet meer zo heel bijzonder is. Wel viel het op dat luxe restaurants zonder sterren vaak net zo lekkere sushi serveerden. Maargoed, in prijs scheelde het meeste niet zo heel veel (we betaalden meestal zo’n €50 per persoon).
Aanbevelingen
Een aantal sushirestaurants en sushiketens die zeker een bezoekje waard zijn: Midori Sushi in Mark City (Tokyo), Sushi Nova, Genki Sushi, Uobei, en Ganso Zushi.
Spotgoedkope sushiketens (met prijzen rond de ¥100 per stuk) zijn Hamazushi, Sushirō, Kappa Sushi, Kura-Zushi en Kaisen Misakiko.
Populaire high-end sushirestaurants zijn Sukiyabashi Jiro, Sushi Saito, Sushi Yoshitake, Harutaka, Sushi Kanesaka, Sushi Iwa, Sushi Dai Tsukiji en Miyakozushi (en dit zijn er maar een paar).
Tips bij het eten van Sushi
Hieronder volgen wat tips bij het eten van Sushi:
- De rijst doop je nooit in de sojasaus. Het deel met de vis kun je prima in de sojasaus dopen.
- Het potje met gember is er om de smaak op te schonen.
- Bento-kraampjes hebben vaak ook bento-boxen vol sushi. Meestal staat van elke type box een nepversie uitgestald zodat je precies weet wat erin zit.
- Groene thee (koud of heet) is altijd gratis.
- Sushi geef je nooit door met je chopsticks, verder speel je ook nooit met je chopsticks.
- Sushirestaurants zitten vaak vol rond etenstijd in grote steden. Etenstijd is een ruim begrip en duurt in Japan doorgaans van 18.00 tot 22.00. Reserveren doet men meestal niet aan, met enorme rijen wachtenden tot gevolg. Japan is efficiënt, maar in dit opzicht ook weer niet, want als er een tafel vrijkomt voor een grote groep, gaan ze eerst de rij af om te kijken of ze die grote groep in één keer kunnen plaatsen.
Dit soort tips en etiquette lees je vast wel vaker en het gaat vooral om richtlijnen. Japanners zijn vaak netjes en niet zo heel direct. Niemand zal je erop aanspreken als je als toerist met je stokjes zit te klungelen. Daarnaast is het eten met stokjes inmiddels zo ingeburgerd in Nederland, dat de meeste Japan-reizigers er wel raad mee weten.
Een ander verhaal is het bij de duurdere sushirestaurants. Daar hangt altijd een heerlijk sereen sfeertje en door de hogere prijs is het er altijd lekker rustig. Geen wachtrijen, maar meteen een warm en hartelijk onthaal.
Sushi met de kinderen
Reis je met (kleine) kinderen naar Japan? Overweeg dan je eigen kinderchopsticks mee te brengen. Het bekende animemerk Pororo (kinderserie) heeft speciale ‘Pororo Edison Training Chopsticks’ op de markt gebracht. Voor de allerkleinsten hebben de chopsticks perfect geplaatste ringen waar je duim en wijsvinger makkelijk doorheen kunnen. De handbeweging om iets op te pakken heb je dan zo onder de knie. Voor kinderen vanaf 5 jaar heb je de gevorderde chopsticks (2nd Step), met nog maar 1 ring zodat ze weer wat beter de handbeweging kunnen oefenen. Voorheen kon je ze goedkoop via Aliexpress kopen, maar nu alleen nog via Ebay.com (goedkoop) en Amazon.com (duur).
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.