Medan is de 5e grootste stad van Indonesië met zo’n 2.5 miljoen inwoners. De Nederlandse kolonisten hebben in het verleden een groot stempel gedrukt op de ontwikkeling van de stad. In de 19e eeuw groeide Medan uit tot één van de snelst ontwikkelende steden van Indonesië. Als je door Medan rijdt zie je nog diverse Nederlandse kenmerken terug in het straatbeeld; lange straten, redelijk wat groen, grote gebouwen en huizen die op typisch Nederlands ontwerp gebaseerd zijn en diverse borden met Nederlandse namen. Medan heeft geen snelwegen (behalve 1 tolweg naar de haven) maar vooral veel kleine 2 baans wegen met vele duizenden kleine winkeltjes direct langs de wegen. In tegenstelling tot de meeste andere grote steden in Indonesië heeft geen van de bevolkingsgroepen een duidelijke meerderheid; hoewel de stad wel erg ‘Chinees’ georiënteerd is.
Medan wordt ook wel eens de ‘food-capital’ van Indonesië genoemd. Dit komt vooral door de diverse invloeden van de vele verschillende bevolkingsgroepen (met hierbij de invloeden van de vroegere kolonisten opgeteld). Je kunt in Medan heerlijk genieten van diverse traditionele gerechten.
Medan is geen toeristische stad. De meeste toeristen die je er tegenkomt zijn op doorreis naar een van de prachtige attracties in de omgeving (zoals Lake Toba, Berastagi, Sipiso-piso en Bukit Lawang). Wel kun je er prima een paar dagen verblijven en de attracties in de stad bezichtigen. Er zijn verder een paar luxe shopping malls waar je kunt winkelen en kunt eten. Er zijn diverse middenklasse en enkele luxe 5 sterren hotels in Medan. Dit zijn meteen een van de hoogste gebouwen in de stad. Net als diverse andere steden in Indonesië die met regelmaat te maken hebben met aardbevingen vind je in Medan geen enorme hoogbouw.
Wat is er allemaal te doen?
Masjid Raya
Masjid Raya (Mesjid Raya) is de grootste moskee in Medan. Het enorme bouwwerk ligt langs Jalan Sisingamangaraja in het centrum van Medan. De moskee werd in 1909 in gebruik genomen en de grote klok werd gedoneerd door Nederland (en officieel overgedragen door onze vroegere Koningin Wilhelmina). De Nederlandse architect Klingenberg werd destijds door Sultan Makmun Al Rasyid aangetrokken om het bouwwerk te ontwerpen.
Maimun Palace (Maimoon Palace)
Maimun Palace is het paleis van de Sultan. Hier woont de Sultan en zijn complete familie (honderden gezinnen). De huidige Sultan woont nog steeds in het gebouw, maar niet alle familie woont er nog. Bezoekers kunnen het gebouw tegen kleine betaling van binnen bezichtigen. Het bouwwerk bevat diverse stijlen afkomstig uit Maleisië, Italië, Spanje, India gecombineerd met diverse Islamitische kenmerken. Het paleis ligt langs Jalan Brigadir Jenderal Katamso in het centrum van Medan en is dagelijks geopend voor publiek.
Kuil Shri Mariamman tempel
De Kuil Shri Mariamman is één van de oudste Hindoe tempel in Medan. Deze mooie Hindoe tempel ligt schuin tegenover Medan’s meest populaire shopping mall Sun Plaza langs Jalan Haji Zainul Arifin (en Jalan Teuku Umar) in de wijk Kampung Madras. Je kunt een bezoek aan de tempel dus prima combineren. De tempel is in 1888 gebouwd en vrij toegankelijk voor toeristen, hoewel er wel openingstijden gelden (tussen 5.30-12.00 en 16.00-20.00). Rond speciale evenementen (Hindoeïstische festiviteiten) komt de Hindoeïstische community in Medan hier bij elkaar (ruim 70.000 hindoes wonen in Medan).
Vihara Gunung Timur tempel
Dichtbij Kuil Shri Mariamman vind je nog een andere mooie tempel; de Vihara Gunung Timur tempel. Het is een Chinese tempel (Taoïstisch) die ook weer vrij toegankelijk is voor toeristen. De tempel ligt in de wijk Kampung Madras, langs Jalan Hang Tuah. Het is een van de grootste Chinese tempels in Indonesië. Vanaf de tempel heb je mooi uitzicht over de (bruine) Babura rivier.
Tjong A Fie Mansion
Tjong A Fie was een groot Chinees zakenman die een enorm imperium in Sumatra wist op te bouwen. Hij bezat plantages, fabrieken, banken en liet spoorwegen aanleggen. Hij was een van de meest vermogende mensen in zijn tijd en had hierdoor goede banden met de sultan en met de Nederlandse bestuurders. Vanwege zijn grote invloed werd hij in 1911 benoemd tot Kapitan Cina (burgemeester van de Chinese bevolkingsgroep in Medan).
Het huis van Tjong A Fie, Jalan Jendral A Yani, is momenteel een ‘cultural heritage site’ van Medan en toegankelijk voor toeristen. Het is een prachtig huis gebaseerd op diverse prachtige stijlen van die tijd. Enerzijds zie je er typisch Chinese kenmerken in, maar ook veel koloniale, westerse trekjes. Het prachtige huis ligt langs Jalan Ahmad Yani, ’s avonds kun je tegenover het huis op een lokaal terrasje zitten en een drankje drinken.
Medan City Hall
Prachtig bouwwerk uit de Nederlandse tijd. Het gebouw is ontworpen door Hulswit & Fermont en later ‘afgerond’ door Nederlands architect Eduard Cuypers (neef van Pierre Cuypers die het centraal station en rijksmuseum in Amsterdam ontwierp). Het bouwwerk is te vinden langs Jalan Balai Kota in het centrum van Medan.
Spa’s
Denk je aan Spa’s en massages dan denk je meestal als eerste aan Bali. In Medan kun je echter ook prima terecht voor topklasse massages. Omdat Medan niet extreem toeristisch is zijn de prijzen vooralsnog aan de lage kant. Voor een uur durende massage betaal je een fractie van wat je hiervoor in Bali zou betalen. De goedkoopste massages krijg je in de kleine salons in de stad. Wil je een luxe spa ervaring dan kun je het beste naar de luxe hotels in Medan, bijvoorbeeld JW Marriott’s Quan Spa. Andere bekende Spa’s zijn Eucalyptus Spa, De’Spa en de Medan Fish Spa. Verder zijn er ook nog honderden kleine massage shops, maar deze zijn niet altijd even koosjer.
Boek je accommodatie in Medan
Steden & Dorpen
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Winkelen
Omdat Medan het vooral moet hebben van de eigen bewoners en lokale (Indonesische) toeristen uit o.a. Jakarta (waar ze zelf prima kunnen shoppen) vind je er relatief weinig grote shopping malls met internationale merken. Er zijn diverse shopping malls met lokale merken. De meest populaire malls zijn Sun Plaza en Cambridge City Square, beiden in de regio Madras op loopafstand van elkaar (langs Jalan Haji Zainul Arifin). Andere malls zijn Medan Fair Plaza , Grand Palladium Mall, Medan Mall en Thamrin Plaza. Shopping malls in Medan zijn geopend tussen 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond. Vaak zijn de restaurants langer geopend. In elke mall vind je een grote supermarkt waar je de nodige boodschappen kunt doen.
Sun Plaza is de grootste en meest populaire shopping mall in Medan. Het is een luxe mall, met vooral veel internationaal bekende merken. Prijzen zijn er lager dan andere plekken in Indonesië, en merkbaar lager dan in landen als Maleisië of Singapore. De mall zit vol met de rijke inwoners uit Medan. Sogo Department Store is de ‘anchor tenant’ en heeft een groot warenhuis binnen de mall. Verder heb je er een enorme Ace Hardware en een grote supermarkt. De mall ligt langs Jalan Haji Zainul Arifin.
Accommodatie
Cambridge Hotel Medan is één van de twee 5 sterren hotels in Medan. De andere is JW Marriott dat net wat luxer is dan het Cambridge Hotel. Cambridge Hotel is echter zeer goed betaalbaar voor een 5 sterren hotel. Zo verbleven wij er voor €32 per nacht in een prachtige Superior Deluxe kamer inclusief fantastisch goed ontbijt (via Agoda.nl; drie weken vooraf geboekt). We hadden Wi-Fi in de kamer en verder een prachtig uitzicht op de ‘platte’ stad (het enige hoge gebouw dat wij zagen was het JW Marriott hotel. Cambridge Hotel heeft een eigen Spa, maar wij besloten op basis van de recensies de Quan Spa van JW Marriott uit te proberen. Het zwembad van Cambridge Hotel is aan de kleine kant, maar wel erg mooi ontworpen.
Cambridge Hotel ligt tegen Cambridge City Square shopping mall aan, vanaf de 1e verdieping loop je direct de mall binnen. In de mall heb je diverse eettentjes en koffietentjes, zodat je niet altijd aanwezen bent op het hotel. Cambridge Hotel heeft echter een prima restaurant op de 1e verdieping. Helemaal bovenin op de 26e verdieping heb je nog een lounge bar en restaurant met een open-air rooftop met fantastisch uitzicht over de stad.
JW Marriott is het meest luxe hotel in Medan. Het is één van de weinige internationale 5 sterren hotels in de stad. Het ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Polonia International Airport. Zoals altijd het geval is bij Marriott hotels moet je bij aankomst eerst door de beveiliging. Er is een security scan waar je je tas doorheen moet halen (vergelijkbaar op luchthavens). Kamers zijn modern en het ontbijt is zeer uitgebreid. Op de 17e verdieping heb je de fantastische Quan Spa, waar je voor Rp.240.000 een uur gemasseerd wordt. Je kunt hier ook complete Spa programma’s doorlopen; erg prettig en zeer betaalbaar. Wil je een trip door Sumatra (in Medan) afsluiten met wat ultieme luxe dan is het JW Marriott absoluut een goede keuze.
Restaurants & Foodcourts
Medan is het food walhalla van Indonesië. Overal waar je kijkt heb je eettentjes. Als je stilstaat bij het stoplicht komen er zelfs verkopers op je auto (en taxi) aflopen om je snacks en andere lokale hapjes te verkopen. In Medan heb je binnen (en rond) elke shopping mall diverse restaurants. Hier vind je ook altijd de bekende westerse restaurants tussen (en tevens de bekende fastfood ketens).
Een populaire eetplek in de stad is Merdeka Walk; een complete eetstraat met diverse restaurants en eettentjes. Het is de makkelijkste wijze om op een plek kennis te maken met alle typisch lokale gerechten die zo populair zijn in Medan. Je vindt hier echter ook flink veel westerse restaurants. Een andere populaire plek (dichtbij Merdeka Walk) is Kesawan Square. Hier vind je diverse lokale (vooral Chinese) eettentjes met diverse typisch Medanese gerechten. Een zeer lokale plek is Kampung Madras (ook bekend onder de naam Kampung Keling). Hier heb je een Food Street met diverse lokale eettentjes, de straat ligt op ongeveer 100 meter vanaf Sun Plaza langs Jalan Haji Zainul Arifin (voorbij de Hindoe tempel aan dezelfde kant). Andere bekende restaurants en food courts zijn Amaliun Food Court (Jalan Amaliun 3), Tip Top restaurant, Garuda Nasi Padang restaurant, O’Flahertys restaurant en The Traders restaurant.
Vervoer
In Medan rijden overal taxi’s rond. De Blue Bird taxi’s rijden doorgaans netjes op de meter. Express Taxi is ook een goed taxibedrijf. De taxi is een comfortabele manier om de stad te verkennen omdat je droog in de airco zit. Taxi’s rekenen doorgaans wel een minimum bedrag van Rp.20.000/25.000 per rit. Binnen Medan moet een ritje meestal niet meer dan Rp.25.000 kosten. Helaas is het voor toeristen soms niet mogelijk om lang te onderhandelen waardoor het wel eens voorkomt dat je verplicht wordt om een hogere prijs te betalen.
Er rijden naast taxi’s ook Becaks (riksja’s die door een motor worden voortgedreven) en Angkots (gemotoriseerde minibus). Angkots zijn kleine minibusjes met vaste routes, om hiermee van A naar B te reizen dien je in veel gevallen meerdere malen over te stappen op een andere Angkot. Het huren van een auto is niet bepaald gebruikelijk in Medan. De verkeerssituatie is er nog meer chaotisch dan in Jakarta en verder is het alleen handig wanneer je de stad goed kent.
Kuala Namu International Airport
Kuala Namu International Airport ligt zo’n 30 kilometer van Medan en werd gebouwd omdat de oorspronkelijke internationale luchthaven, Medan Polonia, zo goed als binnen de stad zelf lag. Het is een moderne luchthaven met alle faciliteiten die je maar nodig hebt. Er zijn diverse shops en restaurants, waaronder de bekende internationale ketens. Je hebt er verder ook een paar pinautomaten. Op Kuala Namu vliegen diverse lokale luchtvaartmaatschappijen en ook een aantal internationale luchtvaartmaatschappijen. Zo vliegen Malaysia Airlines en Singapore Airlines dagelijks naar Medan. Er rijden taxi’s vanaf de luchthaven, maar je kunt ook – voor Rp.100.000 – de speciale airport trein nemen die er zo’n 35 minuten over doet om bij Medan Main Station in het centrum van de stad aan te komen. Een ritje met de taxi naar je hotel in de stad kost doorgaans tussen de Rp.100.000/Rp.150.000. Je hebt er een taxicounter, waar je voor een fixed prijs naar bepaalde bestemmingen rijdt. Ook kun je hier privë (of gedeeld) vervoer direct naar één van de attracties in de omgeving regelen (zoals bv Parapat om naar Lake Toba te gaan).
Polonia International Airport was in het verleden de internationale luchthaven van Medan, maar is na de opening van Kuala Namu omgedoopt tot Soewondo Air Force Base. Eén van de redenen dat Medan weinig hoogbouw heeft kwam door deze luchthaven die zo centraal gelegen is, als je komt aanvliegen op Polonia ging je rakelings langs de huizen en je lijkt in het centrum van de stad te landen.
Tips
- Dichtbij de shopping mall Sun Plaza, langs Jalan Haji Zainul Arifin, heb je een lokale batik winkel genaamd Batik Danar Hadi. Nu is batik misschien niet iets waar iedereen zomaar in zou rondlopen, maar bij Danar Hadi verkoopt men ook prachtige batik kamerjassen (kimono/badjas). Wanneer je een beetje bekend bent in Indonesië (vooral in Bali) hangt in je kamer van je resort meestal zo’n mooie batik kamerjas. De kamerjassen zijn van zeer goede kwaliteit en kosten tussen de Rp.180.000 en Rp.400.000 (maximaal nog geen €30).
- Wij namen bij de JW Marriott’s Quan Spa de Aroma Fusion Massage van 1 uur. Deze massage is vooral erg relaxed. Wanneer je flink actief bent geweest kun je misschien een van de meer grove massages nemen, zoals de Indo Fusion Massage. Wij betaalden Rp.350.000 voor de fantastische massage. Als je mogelijkheid hiervoor hebt is het raadzaam een bezoek aan de Quan Spa vooraf te reserveren (telefonisch of door er vooraf even langs te gaan).
- Bij de luxe hotels zoals het JW Marriott en Cambridge Hotel Medan kun je altijd om een latere check-out vragen wanneer je een late vlucht vanaf Medan Airport hebt. Geef direct bij het inchecken aan dat je vlucht bijvoorbeeld om 16.00 vertrekt en in bijna alle gevallen kun je de laatste dag tot 14.00 in de kamer blijven.
- In en rond Medan kun je zeer populaire lokale pindasnacks kopen. De snacks zijn allemaal op basis van pinda’s gemaakt en hebben de meest grappige namen; ‘Tong Tong’, ‘Ping Ping’, ‘Pang Pang’, ‘Ting Ting’ etc. Een doosje met deze snacks kost meestal rond de Rp.15.000.
- Niet elke reiziger is bestand tegen het lokale voedsel langs de straat. Laat je goed adviseren waar je wel/niet zomaar langs de straat kunt eten. Sommige lokale plekjes zien er fantastisch uit, maar daar loop je wel wat risico’s in verband met de slechte hygiëne. De plekken waar wij hebben gegeten waren aangeraden door onze gids (en deels op basis van reviews van anderen). Er zijn in Medan genoeg plekken waar je relatief veilig westerse maaltijden kunt nuttigen.
- Excelso is een lokale koffieketen waar je heerlijk kunt genieten van een bakje koffie. Hier verkoopt men ook Kopi Luwak; de speciale Civet Cat koffie voor Rp.50.000 per bakje. Excelso heeft een uitgebreide lunchkaart met diverse goede gerechten. Voor een heerlijke ‘Chicken Nachos’ lunch betaalden wij Rp.50.000, voor een ook erg lekkere ‘Pastrami Herbs’ Rp.45.000.
- In Indonesië wordt 11% government tax en 10% service charge gerekend over de aankoop van producten, maaltijden (in luxe restaurants) en diensten.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.