In het noordwesten van het eiland Java vind je de enorme stad Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Jakarta heeft officieel zo’n 10 miljoen inwoners wat het de tiende grootste stad ter wereld maakt, maar wanneer je de buitenwijken en de niet geregistreerde inwoners in de sloppenwijken hierbij optelt kom je boven de 30 miljoen uit. Uit heel Indonesië komt men naar Jakarta voor het grote geld. Het is het zakelijke centrum van het land. Voor Indonesische begrippen is het een hypermoderne stad. Je hebt er een enorme hoeveelheid ultraluxe shopping malls, veel exclusieve hotels en restaurants, musea, een moderne luchthaven en een groot centraal station waar vandaan treinen naar alle delen van Java vertrekken.
Weinig toeristische attracties
Jakarta heeft betrekkelijk weinig grote toeristische attracties vergeleken diverse andere bestemmingen binnen Indonesië. Toeristen beginnen hun reis door Indonesië vaak in de hoofdstad; verblijven er een paar dagen om wat uit te rusten na de lange vlucht om vervolgens naar één van de grote toeristische attracties door te reizen. Ook is Jakarta vaak de eindbestemming voor de terugvlucht naar Nederland. Toeristen kunnen dan nog even in een luxe hotel bijkomen van de prachtige reis door het land en vooral nog flink wat shoppen in de vele luxe winkelcentra.
Jakarta is overdag een veilige stad. Laat in de avond en diep in de nacht moet je als toerist niet zomaar over straat gaan, tenzij je er bekend bent en afhankelijk van de wijk/locatie. Bij de shopping malls kun je altijd voor de deur een taxi pakken.
Attracties
Jakarta heeft weinig grote attracties. De meeste toeristen zullen er een city tour boeken, die je in een dag(deel) langs de hoogtepunten van de stad rijdt. Lokale hoogtepunten zijn het oude centrum, de markten (vogelmarkt), een aantal mooie kerken en moskeen, het nationale monument, het paleis van de president en diverse musea. Een mooie tip is Real Jakarta Tours, aangeboden door Ronny en Anneke. Een deel van de opbrengsten gaat naar een stichting. De tours gaan langs het echte Jakarta, de kleine wijkjes waar je de lokale bevolking zult ontmoeten.
24/7 file
De infrastructuur van de stad is één van de slechtste ter wereld. Er werd ooit een reportage uitgezonden waar een grote vrachtwagen op een van de drukste straten een aantal uur gevolgd werd door een camera. Je zag de tijd onderin het beeld; en om 6.00 in de ochtend kwam de vrachtwagen de straat in rijden, en om 13.30 was de vrachtwagen pas aan het einde van de lange straat aangekomen. Al het verkeer draagt ook bij aan de enorme smog in de stad, het is een zeer vervuilde stad en niet iedereen zal hier zomaar aan kunnen wennen. Jakarta is een stad met extreme contrasten. Op straat rijden dure westerse auto’s met getinte ramen die worden ingehaald door honderden brommertjes. Bij een rood stoplicht komen diverse bedelaars de weg op lopen, in de hoop een aalmoes van de wachtende te krijgen. Vreemd genoeg wordt er vaak geld gegeven aan de bedelaars en niet alleen door de allerrijksten (zelfs onze taxichauffeur gaf wat geld aan ze). Bij de ingang van de shopping malls lopen groepjes hippe, rijke jongeren met dure tassen en exclusieve kleding, terwijl ernaast bedelaars de vuilnisbakken doorspitten op zoek naar lege blikjes om voor wat roepias in te kunnen leveren. Er zijn weinig plekken op aarde waar het verschil tussen rijk en arm zo enorm is, waar het zo duidelijk zichtbaar is en waar iedereen er zich (voor het oog) prima in kan berusten.
Boek je accommodatie in Jakarta
Steden & Dorpen
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Shopping malls
De grootste attractie van de stad Jakarta zijn misschien wel de enorme hoeveelheid moderne shopping malls. Er zijn meer dan 60 malls in de stad, waaronder diverse supermalls met vele honderden luxe winkels binnen het complex. Jakarta wordt international gezien als een top shopping bestemming, en concurreert makkelijk met steden als Manilla, Bangkok en Singapore. De meest populaire malls in de stad zijn Central Park Mall, Plaza Senayan, Grand Indonesia, Mall of Indonesia, Senayan City, Pondok Indah Mall, Pacific Place en FX Mall.
Onze favoriet is Central Park Mall, maar dat komt grotendeels omdat we zelf een keer in het Pullman Central Park verbleven en dit was een werkelijk fantastisch hotel (en goed betaalbaar ook) dat pal naast/boven het winkelcentrum lag. De mall is vrij nieuw (maargoed, er komen elk jaar weer nieuwe malls bij) en er hing een leuk sfeertje.
De prijzen van producten in de malls in Jakarta liggen wat hoger dan in andere malls in Indonesië. Dit is een van de redenen dat de lokale bevolking in de weekenden massaal richting Bandung rijdt, omdat vooral de exclusieve kledingmerken er flink goedkoper zijn.
Accommodatie
Hieronder een overzicht met de beste hotels in Jakarta (bekijk hier alle hotels):
- Pullman Jakarta Central Park
- The Dharmawangsa
- Shangri-La Hotel Jakarta
- Hotel Mulia Senayan
- Grand Hyatt Jakarta
- Ritz-Carlton Jakarta
- Four Seasons Hotel Jakarta
- Ritz-Carlton Pacific Place
- JW Marriott Hotel Jakarta
- InterContinental Jakarta MidPlaza
- Pullman Jakarta Indonesia
- Fraser Residence Sudirman Jakarta
- Kemang Icon By Alila
- Oakwood Premier Cozmo Jakarta
- Hotel Indonesia Kempinski
- Hotel Atlet Century Park
- Gran Melia Jakarta
- Crowne Plaza Hotel Jakarta
- Somerset Berlian Hotel
- Manhattan Hotel
- Gran Mahakam Hotel
- Somerset Grand Citra Hotel Jakarta
- Harris Hotel Kelapa Gading Jakarta
- Alila Jakarta
- Hotel Ciputra Jakarta
- Harris Suites fX Sudirman
- Aston Rasuna
- Novotel Jakarta Mangga Dua Square
- Mercure Jakarta Kota
- Aryaduta Hotel Jakarta
- Ambhara Hotel
Wij verbleven tijdens ons eerste bezoek aan Jakarta in het Atlet Century Park op loopafstand van FX Mall en Senayan City (en Plaza Senayan). Het was een prima (betaalbaar) middenklasse hotel. Later verbleven we nog in het luxe JW Marriott vanwege een bruiloft van onze Indonesische kennissen. Ook verbleven we een paar nachten in het supermooie Pullman Jakarta Central Park, wat ons betreft het beste hotel in Jakarta dat ook nog eens pal naast de prachtige Central Park Mall ligt.
Luchthaven
Soekarno Hatta International Airport is de internationale luchthaven van Jakarta. De luchthaven ligt op zo’n 20 kilometer ten noordwesten van de stad. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die op Jakarta vliegen. Vanaf Schiphol Amsterdam kun je met KLM en Garuda Indonesia direct op Jakarta vliegen. Enkele andere populaire maatschappijen die op Jakarta vliegen zijn Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Emirates, Lufthansa en Cathay Pacific. Bij deze luchtvaartmaatschappijen maak je een vaste tussenstop; veel toeristen grijpen dit aan om een leuke stopover te plannen. Zo heb je bij Malaysia Airlines een stopover mogelijkheid in Kuala Lumpur, bij Singapore Airlines in Singapore en bij Emirates in Dubai.
Bij de luchthaven heb je vrij dure taxi’s. Ga vooraf bij je hotel na of ze een gratis afhaalservice aanbieden, in dat geval word je namelijk netjes opgehaald (wanneer je vooraf je vluchtnummer hebt doorgegeven). Iets verderop buiten de main terminals heb je de taxi stands van Blue Bird en Silver Bird. Blue Bird is de beste taxivervoerder in Indonesië, want ze rijden altijd netjes op de meter. In sommige gevallen worden de Blue Bird taxi’s echter geweerd (omdat iedereen natuurlijk netjes en eerlijk op de meter wil rijden).
Laat je altijd goed informeren bij de hotelreceptie over de beste tijd om je hotel te verlaten om richting de luchthaven te reizen wanneer je een vlucht hebt. Jakarta is een stad met een slechte infrastructuur, en een tripje dat in een andere grote stad 30 minuten duurt, kan hier zomaar ruim een uur duren. Je zult de eerste niet zijn die zijn vlucht mist vanwege een verkeersopstopping. Sommige reizigers willen geen onnodig risico nemen en verblijven de laatste nacht bij een hotel dichtbij de luchthaven. In dat geval is het luxe Sheraton Bandara Hotel een aanrader.
Treinstation
Gambir is het Centraal Station van Jakarta. Hier vertrekken dagelijks diverse treinen naar de meeste bestemmingen binnen Java. Voor toeristen is dit het station waar je de trein kunt nemen naar de grote attracties die Indonesië te bieden heeft, zoals Bandung, Yogyakarta (met de Borobudur en Prambanan) en Surabaya (voor bijvoorbeeld een bezoek aan Mount Bromo). Ook kun je helemaal naar de uiterste oostkust reizen, om vervolgens bij Banyuwangi de boot naar Bali te pakken.
Veel locals in Indonesië reizen per trein. In Jakarta wonen en werken vele miljoenen mensen en een groot deel gebruikt dagelijks de trein. Gambir is een extreem druk treinstation en voor toeristen kan het soms overkomen als een enorm chaotische bende. Gambir is zo druk dat je altijd goed moet opletten op je persoonlijke eigendommen. Zorg ervoor dat je belangrijke documenten en geld altijd veilig bij je draagt. Reistassen kun je ook het beste met een beschermhoes volledig afdichten. Er zijn veel zakkenrollers en dieven actief op het station en toeristen zijn natuurlijk een perfect doelwit.
Hoewel het in veel gevallen wel allemaal zal meevallen dien je altijd alert te zijn op het station. Iemand die een praatje met je komt maken en op een bepaald moment verteld dat hij een neef heeft met een supergoed restaurant of met goedkope accommodatie kun je beter maar niet vertrouwen. Ook kun je beter niet in zee gaan met de mensen die je al bij het uitstappen opwachten met de vraag of ze je koffer of tas mogen dragen, of dat ze een auto voor je hebben klaarstaan (tenzij je vooraf hebt afgesproken dat je wordt opgehaald bij het station).
Treintickets kun je vooraf bestellen via reisbureaus en in sommige gevallen online via de website van de vervoerder (er zijn er meerdere in Indonesië; elk actief op eigen trajecten binnen Java). Ook kun je het een paar dagen vooraf in je hotel in Jakarta laten verzorgen, vaak tegen een kleine bijbetaling. Wij hebben onze tickets via een lokaal reisbureau besteld, en we betaalden een klein bedrag vooraf via Paypal en het resterende bedrag ter plekke toen een medewerker de tickets bij het hotel kwam bezorgen.
Vervoer
De meest gebruikelijke manier om in Jakarta zelf te reizen is met de taxi. Blue Bird taxi’s hebben de voorkeur omdat deze altijd op de meter rijden. Je kunt ook andere taxivervoerders proberen, maar de kans is groot dat ze niet op de meter willen rijden. Zorg ervoor dat de deuren altijd op slot zijn tijdens een ritje, vooral als je met diverse tassen reist. Andere zinvolle opties zijn er nauwelijks, tenzij je de stad uit je duimpje kent.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.