Het 36,5 km2 grote Myvatn meer ligt in het noordoosten van IJsland, op zo’n 105 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. De omgeving van het meer vormt een fantastisch mooi natuurgebied met uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden. Je hebt er diverse bezienswaardigheden die tot de mooiste van heel IJsland behoren. De regio wordt hierdoor ook wel de Diamond Circle genoemd, als tegenhanger van de populaire Golden Circle (de regio in de omgeving van Reykjavik waar je ook diverse prachtige hoogtepunten kunt bezichtigen).
Myvatn ligt binnen een actief vulkanisch gebied dichtbij de Krafla caldera, het meer is ontstaan als gevolg van diverse vulkaanuitbarstingen. Het gebied is gevormd door meerdere periodes van vulkanische activiteit, waarvan de laatste nog maar een paar honderd jaar terug was (1724-1729). Ook tussen 1975-1984 waren er nog uitbarstingen in de regio. Niet ver van het meer heb je prachtige geothermale bronnen, lavavelden, pseudokraters en kratermeren. Op diverse plekken zie je de zwavelrook uit de grond komen. Het is de ultieme locatie voor vogelliefhebbers, een enorme hoeveelheid bijzondere vogels trekt jaarlijks tijdens het broedseizoen naar dit gebied. Het gebied is wereldwijd bekend om de enorme wilde eenden- en ganzenpopulatie. Daarnaast zie je overal wel prachtige zwanen zwemmen of lopen. Ook zie je overal schapen, soms zelfs gewoon op de weg. In het voorjaar verdubbelt de populatie zowat, dan zie je overal waar je kijkt pasgeboren lammetjes rondrennen.
Myvatn is een van de meest populaire gebieden van IJsland. Jaarlijks komen er dan ook vrij veel toeristen op af, hoewel het er nooit echt druk is. Er is een ruim aanbod aan accommodatie aanwezig, in diverse verschillende prijsklassen. In het dorp Reykjahlid heb je een benzinepomp en een supermarkt. In totaal wonen er zo’n 450 mensen rond het meer, en zo’n 200 in Reykjahlid. Het tweede dorp bij Myvant is Skútustaðir. Hier heb je een paar hotels en een benzinepomp. Let erop dat de populaire plekjes vaak vol zitten in de zomermaanden. Buiten het hoogseizoen kun je meestal overal wel terecht. Ook is er dan ook altijd wel wat ter plekke beschikbaar. Let er op dat sommige bezienswaardigheden niet toegankelijk zijn in de wintermaanden; bepaalde gebieden zijn dan volledig dichtgesneeuwd.
Ervaar het ongerepte IJsland
Metershoge watervallen, spannende kraterlandschappen, ruige kliffen en pittoreske (vissers)dorpjes. Tijdens je rondreis door IJsland kijk je je ogen uit. De Pure Noorden specialist Voigt Travel neemt je mee naar de uithoeken van dit mysterieuze land. Met een rechtstreekse vlucht vanuit Rotterdam/The Hague Airport naar het in Noord-IJsland gelegen Akureyri ligt het ongerepte IJsland aan je voeten! Of je nu gaat voor een fly & drive, een reis met eigen auto of een vakantie op maat: alle reizen zijn met zorg en passie samengesteld.
Bij je hotel, guesthouse of hostel liggen meestal toeristische kaarten van de Myvatn regio klaar. Hiermee kun je het gebied makkelijk verkennen. Ook vind je op deze kaart diverse restaurants en andere attracties. Wij kregen bij ons guesthouse 10% korting op de toegangskaartjes voor het Myvatn Nature Bath (Jardbodin). Veel accommodatie wordt door locals gerund. Het voordeel hiervan is dat ze veel van de omgeving weten, en je prima van tips kunnen voorzien.
Myvatn ligt aan de ringweg nr. 1 die door heel IJsland loopt. Op zo’n 40 minuten rijden ten noordoosten ligt de prachtige bezienswaardigheid Dettifoss (enorme waterval) en op zo’n 40 minuten rijden ten noordwesten ligt de evenzo mooie waterval Godafoss. Op ruim een uur rijden ligt de 2e grootste stad van IJsland, Akureyri en op zo’n 50 minuten rijden richting het noorden ligt Husavik; de beste plek voor een walvistour (of puffintour).
Een leuke todo is om het mooie Myvatn meer rond te rijden. Dit kan met de huurauto, maar ook op een huurfiets. Rond het meer heb je diverse bezienswaardigheden en tevens diverse plekken waar je leuk kunt wandelen. Over het algemeen kun je de meeste hoogtepunten binnen 1 dag zien. Wil je echter bij elke bezienswaardigheid voldoende tijd hebben, dan kun je er beter minimaal 2 nachten verblijven. Het gebied is overigens mooi genoeg om je er makkelijk een hele week te vermaken.
Vanaf Akureyri worden tours naar Myvatn aangeboden. Meestal gaat het hierbij om dagtours, maar meerdaagse tours zijn ook mogelijk. Standaard staat dan naast Myvatn een bezoek aan de prachtige waterval Godafoss op het programma (die ligt tussen Akureyri en Myvatn in). Ook ga je meestal langs de prachtige waterval Dettifoss. Bij de langere tours bezoek je ook vaak het dorp Husavik dat vooral bekend is vanwege de walvistours en het prachtige bergachtige gebied bij Asbyrgi.
Populaire reisorganisaties
Wat is er allemaal te doen in de omgeving van Myvatn
Dimmuborgir
Dimmuborgir is een wandelgebied binnen een prachtig vulkanisch landschap. Het is het restant van een enorm lavameer dat hier in het verleden was. Enorme lavapilaren steken omhoog en het geheel heeft iets mysterieus. Vanaf het uitkijkpunt bij de ingang heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied. In de wintermaanden zijn niet alle wandelpaden toegankelijk. Je hebt diverse wandelroutes, varierend van een paar honderd meter tot enkele kilometers. Dit is een plek waar je makkelijk 1 uur of meer leuk kunt wandelen.
Grjotagja
Dichtbij het Myvatn meer heb je een lavagrot genaamd Grjotagja. Hier kon je in het verleden baden, in het thermale water dat door de grot stroomt. Door vulkanische activiteit is de temperatuur van het water echter tot boven 50 graden gestegen, wat baden onmogelijk en gevaarlijk maakt. Daarnaast zie je voor de ingang diverse waarschuwingen voor vallende stenen en rotsen; eenmaal in de grot ziet het geheel er ook niet al te veilig uit.
Op zo’n 25 meter (links) van Grjotagja ligt de kleinere lavagrot Stóragjá. Hier is de temperatuur lager, waardoor je er wel kunt baden. Kijk niet vreemd op wanneer je hier lokale IJslanders ziet baden.
Hoewel de Myvatn Nature Baths – die niet ver van de grotten vandaan liggen – erg leuk zijn, is het baden in zo’n grot wel erg speciaal. Wees wel altijd alert. Als het water te heet is, ga er niet in. Als er vulkanische activiteit is, maak dan dat je wegkomt.
Eenmaal in het hete water is het wel enorm genieten. Wij vonden het een absoluut hoogtepunt van de reis door IJsland en hadden het voor geen goud willen missen. Let er echter wel op dat een bezoek geheel op eigen risico is.
Höfði
Hofdi is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. In het verleden vond je hier een lavameer, en de enorme rotspilaren die uit het water steken zijn hier de overblijfselen van. Er zijn diverse mooie uitkijkpunten met fantastische uitzichten over het Myvatn meer en de omgeving ervan. In de verte zie je Hverfjall, de diverse pseudokraters, Reykjahlid en zelfs het thermale gebied Hverarönd. Je kunt je auto bij de ingang van het park parkeren. Hier heb je tevens toiletten. Er lopen een paar wandelroutes door het natuurgebied. In de zomermaanden heb je diverse leuk onderhouden tuintjes. Dit is een plek waar je makkelijk 1 uur of meer leuk kunt wandelen.
Hverarönd (Mt. Namafjall)
Een absoluut hoogtepunt van de Myvatn regio. Het prachtige vulkanische en geothermale landschap lijkt wel buitenaards. Overal komt stoom uit de grond, en je hebt er diverse modderpoeltjes met borrelend water.
Een gebied met warmwaterbronnen, modderpoelen en gasbronnen heet een solfatarenveld als de gasbronnen, fumarolen, zwavel bevatten.
Hverarönd is een prachtige attractie, een hoogtepunt van Myvatn. Je kunt er leuk wandelen, zodra je gewend bent geraakt aan de heftige zwavellucht. Er zijn een paar putten waaruit een enorme hoeveelheid stoom komt. Dit zie je al van flinke afstand. Je kunt ook de berg Namafjall op. Ook daar heb je veel plekken met thermale activiteit. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over het solfatarenveld.
Hverfjall/Hverfell
Hverfjall is een prachtige krater die ooit onder het eigen gewicht is ingestort. Hierdoor kun je vanaf de rand de prachtige cirkel bekijken. De tocht naar de rand van de krater duurt zo’n 25 minuten vanaf de parkeerplek. De klim naar de rand is vrij pittig, maar is met een beetje doorlopen in zo’n 15 minuten te doen. Eenmaal boven op de kraterrand kun je de hele cirkel rondlopen. Let erop dat het er soms flink kan waaien. Bij slecht weer kun je de steile klim maar beter overslaan en op een moment met wat beter weer terugkeren. Vanaf de krater heb je een fantastisch uitzicht over het hele Myvatn gebied, met in de verte de actieve vulkaar Krafla.
Leirhnjukur lavavelden
Leirhnjukur is een lavaveld net buiten Myvatn. Het lavaveld ligt dichtbij het Viti kratermeer. Het hele gebied ligt binnen de vulkanische regio genaamd Krafla. Leirhnjukur heeft wel wat overeenkomsten met Hverarönd, een deel bestaat uit solfaterenvelden. Ernaast ligt een donker lavaveld. Er is een pad uitgelegd, zodat je veilig de omgeving kunt verkennen. De grond bij Leirhnjukur voelt warm aan en er komt zo nu en dan nog wat rook uit de brokken lava. Toen wij Leirhnjukur bezochten had het net flink gesneeuwd, waardoor alles onder een dik pak sneeuw verborgen was. Het enige dat wij er konden doen was het informatiebord uitgebreid lezen.
Pseudokraters
Rond het Myvatn meer heb je diverse pseudokraters. Dit zijn kleine kraters van meestal zo’n 10 tot 40 meter hoogte. Hoewel ze eruit zien als kraters, zijn het echter echte kraters. Pseudokraters zijn namelijk niet verbonden met magmakamers of lavatunnels. Een pseudokrater ontstaat wanneer vulkanisch as een meertje bedekt. Het water eronder verdampt door de hitte, maar kan door de laag as niet weg. Onder grote druk vindt er vervolgens een ontploffing plaats, wat een kleine krater als gevolg achterlaat. Aan de zuidwestzijde van het Myvatn meer (bij Skútustadir) liggen meerdere pseudokraters op een rij. Hier kun je tevens leuk wandelen.
Mývatn Nature Baths (Jardbodin vid Myvatn)
Jardbodin of Myvatn Nature Baths – ook wel bekend als de kleine Blue Lagoon – ligt dichtbij het Myvatn meer, op zo’n 5 minuten rijden vanaf het dorp Reykjalid. Het is net als Blue Lagoon een prachtig geothermaal bad. De warmte komt rechtstreeks van de vele geothermale bronnen in dit gebied.
Net als bij de andere geothermale baden zijn er een paar spelregels die gelden bij het betreden van het bad. Zo moet je ook hier eerst douchen en je wassen met speciale zeep. Eenmaal in het hete water moet je niet met je haren onder water, vooral niet als je haar behandelt is (permanent oid). Ook moet je geen sieraden mee het water in nemen, dat zal direct verkleuren. De entree bedraagt 3200kr voor volwassenen (2800kr buiten het hoogseizoen). Het bad is dagelijks geopend van 9.00 tot 24.00 (buiten het hoogseizoen van 12.00 tot 22.00). Lees meer op de officiele website van Jardbodin.
Viti kratermeer
Het kratermeer Viti ligt op zo’n 15 minuten rijden van het Myvatn meer en het dorp Reykjalid. Je rijdt aan de noordoostzijde het Myvatn gebied uit, over de heuvel en voorbij de geothermale bronnen aan je rechterhand. Vervolgens pak je linksaf de afslag naar Kroflustod (de energiecentrale). Deze weg leidt vervolgens naar het kratermeer, en naar de Leirhnjukur lavavelden.
Het Viti kratermeer ligt binnen het vulkaanisch gebied Krafla. Dit gebied is actief en in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd er voor het laatst lava omhoog gespoten (Krafla fires). Het magma ligt maar op zo’n 2 kilometer diepte, wat erg ondiep is. Het kratermeer is gevuld met prachtig groen water. In de wintermaanden is het water bevroren, en ligt er een prachtige laag ijs over. De kratermond en de omgeving van het kratermeer is dan volledig bedekt met een dik pak sneeuw. In dat geval kan het soms zijn dat de bezienswaardigheden in dit gebied niet toegankelijk zijn totdat sneeuwschuivers de wegen hebben vrijgemaakt.
Je kunt langs de kraterwand wandelen. Zo kun je rechtsaf waar je uitzicht hebt over een 2e kratermond en tevens op de energiecentrale. Loop je linksaf, dan kun je helemaal naar boven, met fantastisch uitzicht over het Krafla gebied. Hier heb je ook nog wat rokende bronnen bij een solfatarenveld en in de verte zie je het Leirhnjukur lavaveld liggen. Vanaf hier heb je ook weer een prachtig uitzicht op het kratermeer.
Accommodatie rond Myvatn
Omdat Myvatn zo’n populaire bestemming is, is er een ruim aanbod aan accommodatie rond het meer te vinden. Er is voor ieder wat wils. Je hebt een paar goede middenklasse hotels, enkele guesthouses en meerdere betaalbare hostels. Twee erg leuke plekjes om te verblijven zijn Dimmuborgir Guesthouse (goed betaalbaar voor IJslandse begrippen) en het prachtige Vogafjós Guesthouse (vrij prijzig voor IJslandse begrippen). Beide guesthouses zijn erg mooi, pal aan het meer gelegen en modern ingericht.
Enkele andere populaire hotels en guesthouses in de omgeving van Myvatn zijn (bekijk hier alle hotels rond Myvatn):
- Stöng Cottages
- Guesthouse Stöng
- Hlid Cottages
- Hlid Bed and Breakfast
- Sel Hótel Mývatn
- Hotel Reykjahlid
- Hotel Reynihlid
- Hotel Gigur
Hoe kom je er?
Myvatn is makkelijk bereikbaar als je met een huurauto door IJsland reist. Het ligt op zo’n 6 uur rijden vanaf Reykjavik, waardoor het leuker is om onderweg één of meerdere keren te overnachten. Ook gaan er binnenlandse vluchten vanaf Keflavik naar Akureyri, maar de vraag is of deze optie loont ivm de reistijd.
Tips Myvatn
- In de wintermaanden zijn sommige bezienswaardigheden verborgen onder een dik pak sneeuw. Sneeuw kan in IJsland makkelijk tot eind mei de diverse attracties rond Myvatn bedekken.
- In de zomermaanden heb je rond het meer vaak last van muggen. Een muggenwerend middel is dan aan te raden.
- Baden in de grot Storagja is geheel op eigen risico. Lokale IJslanders doen het en veel toeristen doen het, maar het blijft een natuurverschijnsel en IJsland is een land met een grillige natuur. Ga niet de grotten in waar je de waarschuwingsbordjes ziet, ga in plaats daarvan naar de ingang die 25 meter naar links ligt.
- Een bezoek aan het geothermale zwembad Jardbodin kun je het beste voor aan het einde van de middag of (in de zomermaanden) voor de avond bewaren. Je hebt dan vaak een drukke dag achter de rug, en dan is een paar uurtjes luieren in het warme bad extra fijn.
- Liefhebbers van aquaria zullen het wellicht leuk vinden om te weten dat je in het Myvatn meer de bekende Marimo mosballen vindt.
- Ondanks de ligging dichtbij de poolcirkel is de Myvatn regio doorgaans gezegend met een mild klimaat. Zo ligt de temperatuur in de wintermaanden rond het vriespunt, en is het gemiddeld zo’n 10/15 graden in de zomer. Wel is kan het flink waaien rond het meer, dus neem altijd een windjas mee.
- De dagtour naar de Askja krater start meestal vanuit Myvatn. Je kunt de trip dan ook prima ter plekke in Myvatn regelen.
- Zorg dat je altijd anti-mug (en anti-jeuk) bij je hebt bij een bezoek aan Myvatn. Je hebt er niet voor niets zoveel prachtige vogelsoorten, die allemaal op de enorme hoeveelheid insecten afkomen (hoewel wij er nauwelijks last van hadden tijdens onze trip in mei).
- Een lokale specialiteit is het hverabrauð; een lokale broodsoort (dat op roggebrood lijkt) dat onder de grond door geothermale hitte gemaakt wordt. Een populaire lunch is hverabrauð met hierop arctic trout (forel), met arctic char (riddervis), of met hangikjöt (gerookt lamsvlees).
- Fan van vogels? Bezoek het Sigurgeir ’s vogelmuseum. Het museum ligt in het noordwesten van Myvatn, langs ringweg 1 (staat op bordjes aangegeven).
- Het piepkleine dorp Reykjahlid heeft een luchthaven, waar je een korte panoramavlucht kunt nemen om zo vanuit een klein vliegtuigje het gebied te verkennen. De kortste vlucht van zo’n 20 minuten kost €80 per persoon. Je kunt ook een groter gebied verkennen, maar dan betaal je vanzelfsprekend een veelvoud. Een toffe vlucht is door naar Askja te vliegen; waar je van een fantastisch uitzicht op het kratermeer kunt genieten. De vluchten worden aangeboden door Mýflug.
- In de zomermaanden kun je op een echt IJslands paard langs het Myvatn meer lopen. In de wintermaanden kun je een sneeuwscootertocht over het bevroren meer doen.
- Vindbelgur is een 529 meter hoge berg ten noordwesten van het Myvatn meer (tussen Sandvatn en Myvatn in). Je kunt in zo’n 1,5 uur naar de top van de berg lopen (pittige klim) en vandaar kun je van het schitterende uitzicht op het meer en de omgeving genieten.
- Myvatn is ook in de wintermaanden een leuke bestemming. Het meer is dan bevroren en het landschap is compleet wit. Sommige bezienswaardigheden zijn dan niet toegankelijk (vanwege de sneeuw), maar er zijn dan weer voldoende andere activiteiten mogelijk. In de wintermaanden is het tevens mogelijk de Aurora Borealis (noorderlicht) waar te nemen in dit gebied. Rond de kerstperiode kun je bij Dimmuborgir de 13 kerstmannen (Yule Lads) ontmoeten.
- Een prachtige dagactiviteit is een bezoek aan de grot Lofthellir. Op een paar kilometer achter de Hverfell krater ligt de berg Hvannfell. Aan de voet van deze berg vind je Lofthellir, een prachtige grot met veel natuurlijke ijssculpturen. De tour wordt alleen aangeboden door Saga Tours (te vinden in Myvatn en Akureyri). Hoewel de tour aan de dure kant is (19500kr per persoon) is het wel een supertoffe ervaring.
- Wil je ergens van een fantastische lunch genieten, bezoek dan het restaurant van het Vogafjós Guesthouse. Het leuke aan dit restaurant is dat er een glazen wand is met daarachter de koeien in de stal. Alle producten en alle gerechten komen van de boerderij zelf (allemaal zelf gemaakt). De koffie is er verder ook prima. Naast een flink aantal lokale lunchgerechten, kun je er ook bekende internationale lunchgerechten bestellen.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.
Beste,
Je spreekt over het myvatn meer rond te gaan met een huurfiets. Weet je ook toevallig waar ze zo een fiets verhuren?
Denk je dat je in 1 dag rond het hele meer kan fietsen en volgende activiteiten kan doen?
– Skútustaðahreppur
– Grjótagjá Cave
– hverfjall
– dimmuborgir
– Skútustaðagígar, IJsland
Groetjes,
Birte Surinx
Hi Birte,
Wij kwamen destijds uit bij Mývatn Activity. Zij hebben hun kantoortje in het dorpje, een paar honderd meter ten noorden van het visitor center.
Een heel rondje is ruim 30km. Het zou dus wel moeten lukken, maar ergens (op de dag) moet de fiets wel weer ingeleverd worden. Skútustaðagígar ligt het verst weg, wellicht kun je hier naartoe en dan via dezelfde route weer terug (scheelt een flink aantal km). De andere sights zijn prima te doen en de meeste liggen redelijk dichtbij elkaar.
Hverir moet je niet overslaan, maar is wellicht te ver met de fiets. Je moet over een flinke heuvel/berg om daar te komen.
Have fun :).
http://hikeandbike.is/bike-rental/