Kuala Lumpur, of KL zoals de locals de stad noemen, is ons stadje en een gave bestemming voor een stedentrip. Na er tussen 2009 en 2013 gewoond te hebben is het moeilijk niet te omarmen. We waren altijd al gecharmeerd van de stad, maar altijd als we dit met anderen deelden, kwamen er zoveel argumenten naar boven waarom ze de stad drie keer niks vonden. Wij zijn wellicht bevooroordeeld, maar ook wij stonden ooit (in 2003 voor het eerst) in deze warme, hectische, rommelige en soms een beetje vieze stad met onze handen in het haar wat we hier nu in hemelsnaam te zoeken hadden.
Kuala Lumpur is inmiddels uitgegroeid tot een moderne metropool met een paar miljoen inwoners. Het is de grootste, drukste, meest ontwikkelde en belangrijkste stad van het land. Inclusief de buitenwijken (die met een fijn metronetwerk goed met het centrum verbonden zijn) telt KL ruim 10 miljoen inwoners.
De stad bestaat uit grofweg vier toeristische centra:
1) KLCC, het zakelijke centrum met vooral luxe 5-sterren hotels, diverse winkelcentra en meerdere leuke attracties en bezienswaardigheden.
2) Bukit Bintang met alle winkelcentra. Hier vind je een mix van luxe en middenklasse hotels, maar ook boutique hotelletjes en hostels voor backpackers (vooral rond Changkat Bukit Bintang en Jalan Alor).
3) Chinatown met het populaire Petaling Street. Hier heb je vooral budgetplekjes voor backpackers.
4) KL Sentral en Brickfields. Het gebied rond het centraal treinstation wordt ook wel Little India genoemd en hier heb je ook weer veel budgetaccommodatie. Bij KL Sentral zelf heb je meerdere luxe hotels.
Kuala Lumpur heeft alle ingrediënten voor een mooi verblijf van enkele dagen. Liefhebbers van Aziatische steden houden het er makkelijk een week of langer vol, maar omdat de meeste Nederlanders meestal maar voor een paar weken naar Maleisië reizen en omdat Maleisië zoveel moois te bieden heeft, blijft men vaak alleen aan het begin en/of aan het eind een paar dagen in de grote stad.
Kuala Lumpur in een notendop:
1. Spotgoedkope accommodatie. Voor €50 per kamer per nacht verblijf je al in een 5 sterren hotel op een prima locatie.
2. Overal heerlijk, goedkoop eten. Voor €15 heerlijk uit eten in een prima restaurant, of een lekkere lokale hap langs de straat voor een paar euro. Echt, eten in KL (en in heel Maleisië) is een attractie op zich.
3. Goed lopend te verkennen. Het centrum (KLCC en Bukit Bintang samen) is met een speciale voetgangerstunnel (boven de grond) verbonden met diverse exits zodat je prima lopend overal kunt komen. Verder is zo’n beetje elke locatie buiten het centrum makkelijk en goedkoop met Grab bereikbaar.
4. Genoeg te doen en te zien. Tempels, Chinatown, Moskeeën, Eetstraten, de iconische Petronas Twin Towers, parken, prachtige paleizen, jungle….je hoeft je geen moment te vervelen.
5. Shop till you drop. In het centrum van KL heb je tientallen moderne winkelcentra met gave shops en enorm veel goede restaurants.
6. Niet overdreven toeristisch. Hoewel er zat te zien en doen is, kun je ook makkelijk opgaan in de lokale bevolking.
Reisartikelen over Maleisië
-
7 mooie bestemmingen binnen Sabah, Maleisië
-
Een geweldig verblijf in Kuala Lumpur
-
De 20 meest luxe resorts in Maleisië
-
De leukste attracties in Maleisië
-
De absolute Must-sees van Penang
-
Top 10 beste hotels in Kuala Lumpur
-
Meest luxueuze hotels van Maleisië
-
Maleisië, welke reis in welke periode?
Alles over Maleisië Reisaanbod
Wat is er allemaal te doen
Kuala Lumpur heeft veel attracties en bezienswaardigheden, genoeg om je er enkele dagen prima te vermaken.
Met stip de meest bezochte attractie in de stad zijn de Petronas Twin Towers. De torens zie je vanaf zo’n beetje elke locatie en vanaf het uitkijkpunt op de hoogste verdieping (of vanaf de loopbrug halverwege de torens) heb je een werkelijk schitterend uitzicht over de hele stad. Koop tickets vooraf (online) om er zeker van te zijn dat je erin kunt tijdens je verblijf. Direct onder de torens heb je Suria KLCC, een groot, modern winkelcentrum. Voor de torens heb je KLCC Park, een schitterend park met kinderzwembad (gratis) en speeltuin.
Als tof alternatief heb je de Menara KL Tower, waarbij het vooral leuk is dat je een nog mooier zicht op de Petronas Twin Towers hebt. Het gewone uitkijkpunt is leuk, maar het SkyDeck (in de buitenlucht) is geweldig! Eronder ligt nog een klein stukje jungle. Mocht je KL tijdens een stopover bezoeken en geen tijd hebben de rest van Maleisië te bezoeken? Hier kun je toch de jungle van Maleisië (in het klein) meemaken.
Andere toffe attracties in KL zijn Chinatown (Petaling Street) met de avondmarkt, de mooie tempels, Central Market en diverse lekkere eettentjes, Brickfields, het Little India van KL, met tig Indiase restaurants, het mooiste park van KL, Perdana Botanical Gardens met daarbinnen het leuke Kuala Lumpur Bird Park, KLCC Aquaria (vooral leuk met kleine kinderen), de mooie Thean Hou tempel, de prachtige Masjid Wilayah Persekutuan moskee, Bukit Bintang met de vele malls en eetgelegenheden, het mooie Sultan Abdul Samad Building langs Merdeka Square en The River of Life waar KL ooit gesticht werd (’s avonds bezoeken voor het overdreven maar toch wel leuke Aziatische sausje).
Iets buiten Kuala Lumpur heb je nog de Batu Caves (makkelijk per trein bereikbaar vanaf KL Sentral) en het FRIM (een mooi natuurgebied met canopy walk).
Hoe vul je drie volle dagen in KL
Stel je hebt 3 volle dagen in KL te besteden, dan zouden wij in die dagen het volgende ondernemen. Vanzelfsprekend is dit persoonlijk en niet iedereen wil waarschijnlijk hetzelfde doen. Ook speelt bij de start van een reis vaak dat men nog moe is van de vlucht en het tijdsverschil en dat men vooral niks wil doen en even lekker wil bijkomen.
Dag 1:
Start de dag met het verkennen van de stad. Pak de metro of monorail (of loop afhankelijk van je accommodatie) naar Suria KLCC en vergaap je aan de enorme Petronas Twin Towers. Kaartjes kun je vooraf al online kopen, met vast tijdslot. Boven geniet je van een geweldig uitzicht over de stad en weet je meteen hoe de stad erbij ligt en hoe groot KL in werkelijkheid wel niet is. Nadien kun je nog even de populaire mall Suria KLCC (ligt onder de torens) bezoeken en het schitterende KLCC Park (met publiek kinderzwembad en enorme speeltuin) verkennen.
Aan de achterzijde loop je door het conventiegebouw en vervolgens via de voetgangersbrug naar Bukit Bintang. Hier heb je tientallen enorme shopping malls op een rij, met in het midden een soort Times Square van KL. Via Bukit Bintang loop je richting Jalan Alor voor de lunch.
Afhankelijk van wat je die dag nog wilt doen kun je met de gratis bus (de lichtpaarse bussen) richting Chinatown en daar de tempels verkennen. Chinatown (Petaling Street) is vooral ’s avonds leuk (en druk), dus wellicht kun je er het beste pas later op de middag naartoe. Rond Chinatown heb je veel lokale restaurants, maar je kunt ook prima wat via Tripadvisor zoeken.
Dag 2:
Neem de metro of taxi naar Perdana Botanical Gardens. Hoe vroeger hoe beter want het is dan nog niet zo heet. Wandel lekker rond en bezoek eventueel het mooie KL Bird Park. Heb je genoeg door de warmte gelopen, dan kun je beter even de verkoeling opzoeken. Neem een taxi naar Bukit Bintang en ga op zoek naar Berjaya Times Square. Inmiddels is het een wat oudere mall, maar back in the day was het het grootste winkelcentrum van de stad. Bovenin heb je een indoor pretpark, met achtbaan (met looping). Altijd leuk (om zelf mee te maken). In dit deel van Bukit Bintang heb je verder nog Lowyat Plaza, het elektronica-winkelcentrum van de stad. Meerdere verdiepingen vol computerwinkels, winkels met gadgets, telefoons en andere elektronica.
Avontuurlijk aangelegd? Pak ’s avonds een taxi (of grab) naar een van de foodcourts buiten het centrum. Op de terugweg kun je het fijne Grab overwegen (vergelijkbaar met Uber). Je kunt ook terug naar Jalan Alor waar je heerlijk kunt eten, of – als je wat westers wilt eten – ga je naar Changkat Bukit Bintang wat daar vlakbij te vinden is.
Dag 3:
Neem in de ochtend de trein naar de Batu Caves. Het is het eindpunt van de trein dus je kan het niet missen. Ook hier geldt weer hoe vroeger hoe beter. Beklim de enorme trap en geniet van de sfeer in de grotten.
Ga terug naar KL Sentral (het centraal station van Kuala Lumpur) en loop via de moderne mall Nu Sentral richting de monorail. Ga je hier naar beneden, dan ben je in de wijk Brickfields, het Little India van de stad. Hier heb je heerlijke (vegetarische) Indiase restaurants, de perfecte plek voor een goede lunch.
Wil je het verder rustig aan doen, dan ga je terug naar je hotel. Wil je nog wat actie, overweeg dan een film in een winkelcentrum, of een potje bowlen tussen de locals. In de meeste winkelcentra heb je tevens een foodcourt en tientallen restaurants. Wil je op een bijzondere locatie eten, overweeg dan één van de luxe restaurants in KLCC. Vaak hebben de luxe 5 sterren hotels daar fantastische restaurants met schitterend uitzicht op de Petronas Twin Towers. Wil je de avond in stijl afsluiten? Ga dan borrelen in de Skybar van het Traders Hotel, naar de Helipad Bar, de View Rooftop Bar of naar Marini’s on 57.
Winkelen
Shop till you drop is een veelgehoorde uitspraak in Maleisië en in KL in het bijzonder (lees meer over winkelen in Maleisië). Winkelen is dan ook één van de meest populaire bezigheden onder de lokale bevolking. Vooral in het weekend zijn de vele winkelcentra extreem druk, maar ook doordeweeks (vooral rond de lunch en het avondeten) kan het erg druk zijn. Je hebt vele tientallen winkelcentra in de stad, waarvan de meeste in de wijk Bukit Bintang liggen. Wij hebben een aantal favoriete malls, waar we altijd met groot plezier komen. Enerzijds voor de dagelijkse boodschappen (je hebt er vaak meerdere supermarkten), maar ook voor de inkopen die mee terug naar Nederland gaan.
Een typisch winkelcentrum in Kuala Lumpur bestaat uit meerdere verdiepingen vol winkels. Vaak heb je naast de grote warenhuizen als Robinsons, Metroyaya en Isetan ook winkels van losse, bekende merken. Vaak heb je de duurste merken op de begane grond, meteen in het zicht bij binnenkomst. Hoe hoger je bent des te vaker je de standaard (bekende) merken tegenkomt. Helemaal bovenin heb je vaak een verdieping vol restaurants. Helemaal onderin (in de kelder) heb je vaak de supermarkt, diverse restaurants en een foodcourt.
Onder de meest populaire winkelcentra vallen Pavilion KL, Midvalley The Gardens, Suria KLCC en 1Utama. Je hebt in KL ook meerdere speciale malls, waarvan de IT & Gadget mall Plaza Low Yat de meest bekende is.
Heerlijk eten en drinken
KL is een heus food walhalla. Natuurlijk geld dit voor alle grote Aziatische steden, maar omdat Maleisië 3 grote bevolkingsgroepen heeft (en in KL wonen die in redelijk gelijke verdeling) zie de keukens van al deze bevolkingsgroepen overal terug. Zo heb je vanzelfsprekende de populaire Malay keuken. Bekende gerechten zijn Nasi Lemak, Rendang en Laksa, maar je hebt honderden lekkere gerechten. Wellicht nog groter in KL is de Chinese keuken. Overal heb je Chinese restaurants, sommige Maleisisch-Chinees, maar ook tig authentieke restaurants uit diverse streken in China. In winkelcentra heb je vaak vooral veel Chinese restaurants.
Foodcourts heb je in alle soorten en maten, maar de grootste bevatten vaak vooral Chinees-Maleisische gerechten. Foodcourts heb je vaak onderin de grote winkelcentra, maar ook meerdere in en rond Kuala Lumpur (vaak enorme eetpleinen met vele tientallen tafeltjes, omringd door een enorm aantal eetkraampjes). De derde grootste bevolkingsgroep zijn de Indiërs met hun heerlijk kruidige Indiase keuken. Vooral in Brickfields, Little India, heb je enorme keuze in Indiase restaurants, maar eigenlijk vind je ze door heel Kuala Lumpur. Wij sloegen het Indiase eten in het begin altijd automatisch over, maar leerden het later enorm waarderen.
Verder heb je nog enorme vertegenwoordiging aan Japanse restaurants. In elke mall heb je meerdere Japanse restaurants. De meeste ervan zijn sushirestaurants. Je hebt ook veel Kaiten sushirestaurants, met transportband waarover de sushi langs je gaat. Op Tripadvisor kun je ook goed nagaan welke Japanse restaurants echt fantastisch zijn. KL heeft er een paar die net zo goed zijn als in Japan zelf (helaas wel met een wat hoger prijskaartje).
Ook populair zijn Koreaanse restaurants, hoewel je deze vooral buiten het centrum hebt. De wijk Taman Desa zou je wel Little Korea kunnen noemen en hier heb je de meeste keuze. Korean BBQ is echt heerlijk!
In winkelcentra heb je een mooie mix aan restaurants, vaak gegroepeerd op één verdieping. Naast lokale restaurants heb je hier vaak ook fastfood restaurants als TGI Friday of MacD/BK. Men probeert altijd elke nationaliteit aan te bieden.
Eten in Maleisië is goedkoop. Een simpele hap aan de straat of in een foodcourt heb je vaak al voor enkele euro’s. Wel is de kans bij een foodcourt groot dat je bij blijft bestellen en hierdoor meer besteld en betaald (en eet) dan wellicht nodig is.
Een uitgebreide restaurantmaaltijd kost in Maleisië vaak niet meer dan €20 per persoon inclusief drankjes. Je hebt in Kuala Lumpur (in heel Maleisië) geen Michelinsterren-restaurants, maar wel meerdere restaurants die absoluut niet onder doen voor een sterrenrestaurant. Een aantal absolute pareltjes zijn: Cilantro, Dewakan, Sitka, DC Restaurant, Nadodi, Iketeru, Babe, Nobu, Shook, Prime, Qureshi, Taka by Sushi Saito en het zeer luxe Plane In The City.
Wil je casual (westers of Aziatisch) eten, dan heb je in KL diverse ‘eetstraten’ met prima restaurants. De meest bekende is Changkat Bukit Bintang, met tientallen hippe eettentjes waar het avondeten elke avond automatisch overgaat in borrelen. Ook leuk is het in de eetsteeg bij Pavilion KL, vol bekende (vooral westerse) restaurants. Relatief nieuw is TREC, net buiten KLCC in de wijk IMBI. Vanaf het centrum is het 5 minuten met de taxi of grab en het is een groot uitgaansgebied vol hippe restaurants.
Foodcourts
Wij zijn groot fan van de goedkope en supersfeervolle foodcourts. Dit zijn grote pleinen met in het midden allemaal tafels en stoelen (met een nummer) en rondom tientallen kleine eetkraampjes met gerechten uit alle windstreken. Vaak kost een gerecht €2 (bv RM8 of RM12) en bestellen werkt simpel maar doeltreffend. Je loopt als eerste naar een tafeltje en wacht tot iemand langskomt voor drinken. Ben je met meerdere mensen dan blijft minimaal 1 persoon achter om op het drinken te wachten. De rest kan dan rondlopen om zich aan het heerlijke eten te verlekkeren dat ter plekke bereid wordt.
Heb je wat lekkers gevonden, bestel dit dan en geef je tafelnummer door. Ze gaan dan met je gerecht aan de slag. Soms duurt het even, soms staan ze binnen een minuut al bij je aan tafel. Je rekent bij ontvangst af, dus zorg voor voldoende briefjes van 10 ringgit.
Foodcourts heb je vaak onderin populaire winkelcentra. Zo is de foodcourt van Pavilion KL populair en ook die onderin Lot10 (Hutong) is erg populair met alleen Chinese shops. Verder heb je binnen Suria KLCC nog het populaire Signatures. Deze foodcourts zijn netjes, schoon en modern en hebben prima eten met wel vaak net iets hogere prijzen vergeleken de foodcourts buiten het centrum.
De beste foodcourts liggen allemaal buiten het centrum. Soms zelfs vrij ver buiten het centrum. Je kunt het beste een taxi vanaf je hotel nemen en de naam van het foodcourt noemen, of op Google Maps vooraf de straat zoeken en de chauffeur ter plekke een beetje rond te laten rijden mocht hij het gebied niet kennen. Dit lijkt spannend maar is het niet. Veel taxichauffeurs zijn niet in alle uithoeken van KL bekend, je treft het of niet, maar je komt er hoe dan ook wel. Ook kun je Grab overwegen, vergelijkbaar met Uber. Handig hieraan is dat je vooraf al de bestemming invoert, dus weet je zeker dat de chauffeur die je uiteindelijk komt ophalen weet waar je naartoe moet. Op de terugweg kun je weer een taxi pakken, maar die staan niet altijd te popelen (en klaar) om het centrum in de gaan. Gebruik ook hier weer gewoon Grab.
Enkele populaire foodcourts in Kuala Lumpur en Petaling Jaya (de grootste buitenwijk van KL) zijn Kuchai Lama Food Court in Kuchai Lama, OneStop Food Court in de wijk Pudu, Ming Tien Bandar Utama, SS2 Selera Malam, Asia Cafe in Subang Jaya, Streat Thai in Jaya One, K88 Food Court langs Old Klang Road en Hari Hari Datang langs Jalan Ampang.
Uitgaan of ergens een drankje doen
De metropool heeft meerdere uitgaanswijken en ook overal verspreid barretjes waar je terecht kunt voor een drankje. Wil je in stijl genieten van een drankje, overweeg dan één van de populaire rooftop bars (of skybars). Populair zijn de Skybar van het Traders Hotel, de Helipad Bar, de View Rooftop Bar of Marini’s on 57.
Enkele populair uitgaanswijken in KL zijn Changkat Bukit Bintang, TREC, Bangsar, The Row en Ampang. Hier kom je ook veel expats tegen. In de buitenwijken van Kuala Lumpur heb je nog tig uitgaansgebieden, waar vaak vooral de locals naartoe gaan.
Accommodatie
KL is qua accommodatie echt een bijzondere stad. Nergens kennen wij zoveel goedkope, luxe hotels als in KL (bekijk hier de 10 beste hotels in Kuala Lumpur). Natuurlijk heb je hotels waar je makkelijk een paar honderd euro per nacht voor betaalt, maar je hebt ook tientallen 5-sterren hotels waar je al vanaf €50 per nacht inclusief fantastisch (westers) ontbijt een kamer hebt. Waar wij in de eerste jaren altijd kozen voor centraal gelegen middenklasse (enigszins saaie) hotels voor schappelijke prijzen van rond de €40 per kamer per nacht, kwamen we er pas veel later achter dat KL op minder centraal gelegen locaties diverse geweldige hotels heeft, pal aan een metrolijn of op loopafstand van de monorail.
Daarbij zijn er steeds meer fantastische B&B’s en boutiquehotelletjes in het centrum van de stad bijgekomen, waar je vaak al vanaf zo’n €25 per nacht verblijft.
Een aantal van onze favoriete hotels in KL zijn: Aloft KL, Pullman Bangsar South, Doubletree by Hilton, Novotel Kuala Lumpur, The RuMa Hotel, Lanson Place Bukit Ceylon, MOV Hotel, The Kuala Lumpur Journal en PARKROYAL Serviced Suites. Als één van deze plekjes een mooie aanbieding heeft, boeken we meestal daar ons verblijf.
Airbnb is erg populair in Kuala Lumpur. Veel eigenaren van luxe appartementen (condo’s noemen ze dit in Maleisië) verhuren hun plekje via Airbnb. Een condo bevat vaak een flinke lading luxe, zoals een groot zwembad, een gym en diverse andere faciliteiten. Op Airbnb kun je mooie sfeerimpressies opdoen van het beschikbare aanbod. Ga zelf goed na of de locatie geschikt is, wij zoeken altijd een plekje aan een van de metrolijnen, zodat we snel en gemakkelijk de metro kunnen pakken (vooral handig tijdens de spits wanneer veel snelwegen vol staan). Onze favoriet is KL Gateway Residence. Op Airbnb zijn er diverse appartementen beschikbaar in dit complex. Het ligt pal boven KL Gateway Mall en ook direct aan de metrolijn die o.a. naar KL Sentral, Chinatown en Suria KLCC gaat.
Vervoer
Kuala Lumpur is een enorme stad met een simpel maar doeltreffend metronetwerk (dat overigens altijd verder uitgebreid wordt), een monorail in het centrum, een gratis busnetwerk in het centrum waarmee een paar populaire wijken handig met elkaar verbonden worden en overal, werkelijk overal taxi’s.
Met de komst van de voetgangersbrug(gen) tussen Bukit Bintang en KLCC kun je grote delen van Kuala Lumpur inmiddels veilig en prettig lopend verkennen. De voetgangersbrug is van airco voorzien, waardoor het er ook niet zo heet is. Tussen Aquaria KLCC (KLCC Convention Center) gaat de tunnel boven de grond en eenmaal aangekomen bij Pavilion KL kun je onder de grond richting Fahrenheit88 (en wrs de rest van Bukit Bintang in de nabije toekomst) lopen.
Verder heb je in Bukit Bintang altijd de koude lucht van de winkelcentra en loop je op veel plekken overdekt mocht het regenen. Wil je echter naar één van de andere wijken binnen (het centrum van) de stad reizen, dan kun je beter de metro, bus of Grab overwegen.
De taxi gebruik je sinds de komst van Grab niet of nauwelijks meer. Bij de budgettaxi van Grab rij je vaak alsnog met een standaard taxi.
De metro is na lopen de meest voor de hand liggende manier om door de stad te reizen. Overal heb je wel metrostations en de meeste attracties liggen op loopafstand van zo’n station. Wel is lopen in een hete stad als KL niet altijd even prettig, waardoor veel toeristen voor de wat duurdere Grab kiezen.
Grab is vergelijkbaar met Uber en is eigenlijk hét vervoersmiddel in de stad geworden onder toeristen. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te parkeren en ook niet zelf hoeft te rijden. Let er bij een Grab op dat iedereen van de service gebruik maakt en dat rond de spits, sluitingstijd van winkelcentra en als het hard regent iedereen ook op dat moment gebruik maakt van de taxi. Het gevolg is dat er niet altijd even snel een chauffeur gehoor geeft aan je oproep. Verder heb je dan tegelijk lange rijen wachtende op een vrije taxi.
GOKL is de gratis bus die de wijken Chinatown, Bukit Bintang en KLCC met elkaar verbindt. De bus gaat langs een vaste route en je kunt overal instappen en uitstappen. Let er wel op dat het tijdens de spits vaak erg druk is in het centrum van de stad, met flinke files tot gevolg. Een kort busritje kan nog wel eens lang duren en de chauffeur zal in tegenstelling tot een taxi niet een binnendoor weggetje pakken om sneller op de bestemming aan te komen.
Hoe kom je er?
KL is rechtstreeks vanuit Amsterdam bereikbaar met KLM en het is de perfecte start van een vakantie in Maleisië. Een prima en goed betaalbare vlucht, hoewel een vlucht met een vaak net wat goedkopere Arabische airline als Qatar, Emirates of Etihad wel een tikkie luxer is. Wij reizen echter met kleine kinderen en dan is een rechtstreekse vlucht fijn, maar nog fijner zijn de vertrektijden van KLM. Je reist in de avond vanuit Nederland, waardoor de kinderen meteen naar bed willen. Het is voor ons de ultieme ‘slaapvlucht’ en halverwege de middag komen we dan redelijk uitgerust aan in de stad en kunnen we meteen bij onze accommodatie inchecken.
De aankomst op KLIA is altijd erg prettig en vooral lekker rustig (KLIA is een vrij rustige luchthaven). Vanaf de luchthaven reis je makkelijk met de taxi of met de KLIA Ekspress naar KL Sentral, het centraal treinstation van de stad.
Lees hier alles over de kosten van een vakantie naar Maleisië en lees hier ons reisadvies bij een reis naar Maleisië
Klimaat en de beste tijd voor een bezoek
De stad is het hele jaar door prima te bezoeken en is het leukst tijdens speciale vieringen. Zo hangt er rond Kerst altijd een erg leuk sfeertje, hetzelfde geldt voor de periode rond het Chinese Nieuwjaar. Heel de stad (vooral in en rond de winkelcentra) is dan feestelijk aangekleed en mensen zijn vaak erg vrolijk gestemd. Qua klimaat zijn de maanden november en december vaak het koelst en is de periode tussen mei en augustus vaak het heetst. De stad heeft een vrij voorspelbaar weerbeeld, met meestal rond het eind van de middag een flinke regenbui. In de maanden juli, augustus en september is er meestal sprake van (flinke) smog door bosbranden in de buurlanden. Een mondkapje is dan geen overbodige luxe.
Rond Ramadan zijn er leuke bazaars waar je (na zonsondergang) heerlijk kunt eten en drinken. Omdat KL een grote Chinese en Indiase bevolkingsgroep heeft, kun je tijdens de vastenmaand overdag overal eten en drinken, uitgezonderd de Malay eettentjes.
Tips
- Overal heb je pinautomaten, ook meteen bij de aankomsthal van KLIA. Je hoeft niet geld te wisselen en ook niet vooraf in Nederland Ringgits te halen.
- Zorg voor accommodatie aan een metrolijn, zodat je tijdens de spits toch nog overal makkelijk kunt komen.
- Een huurauto is spotgoedkoop wanneer je deze voor een week of langer huurt. Op zich niet nodig in de stad zelf, tenzij je het fijn vindt om zelf te rijden. Wel handig als je bv een dagje naar Kuala Selangor of Genting wilt, of wanneer je een paar nachtjes naar Taman Negara, Pangkor of Malakka wilt.
- Gebruik Tripadvisor om snel te achterhalen waar je de beste restaurants vindt.
- Gold Class bioscopen zijn werkelijk fantastisch. Een aanrader als je een keer een film wilt kijken.
- Foodcourts buiten het centrum kun je het beste in het weekend bezoeken. Het is dan veel rustiger op de weg waardoor je niet lang in de file hoeft te staan (een Grab ritje is dan ook goedkoper).
- Hotels zijn spotgoedkoop in KL, net als luxe Airbnb’s. Ga wel goed de exacte locatie na, zodat je de stad makkelijk kunt verkennen.
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.