Na een flinke hoeveelheid verre reizen en na zelfs een aantal jaren in het buitenland te hebben gewoond, bedacht ik me dat ook onze achtertuin maar eens wat vaker op het programma moest staan. Landen als Duitsland, België, Luxemburg en zelfs Frankrijk, al jaren kwamen we er, maar nooit schreven we erover. Ik besloot als eerste alle noemenswaardige Belgische steden te bezoeken. Sinds dit besluit bezocht ik Luik, Antwerpen en Brugge en staan binnenkort ook nog Gent, Kortrijk en Charleroi op het programma.

Nu dan eerst Mechelen (Malines op z’n Frans), een kleine, leuke en toch ook wel hippe stad tussen Antwerpen en Brussel in. Een autoritje van nog geen 1,5 uur vanaf Utrecht met verder voldoende bezienswaardigheden en activiteiten om je makkelijk een weekendje te vermaken (hoewel een dagje Mechelen ook prima kan).

Hoewel wij normaal gesproken stedentrips vaak van zondag tot woensdag doen – komt qua planning met twee kleine kinderen die dan bij opa/oma slapen net wat beter uit -, was dit tripje gewoon in het weekend gepland. Kwam goed uit, want op die dagen is zo goed als alles open in de stad, dit in tegenstelling tot de zondag, maandag en soms ook dinsdag, waar veel restaurants in Belgische steden vaak gesloten zijn.

Mechelen in een notendop. Lekker rustig, geen drommen (buitenlandse) toeristen. Lekker relaxt en een tikkie hip. Net als in andere Belgische steden veel aandacht voor goed eten en drinken. Veel te doen en te zien, vooral als je nagaat dat de stad piepklein is vergeleken steden als Antwerpen en Brussel. Wij hadden het heerlijk in Mechelen, lees dat hieronder maar…

Recente reisartikelen over België

Alles over België Bekijk alle België-artikelen

Wat is er allemaal te doen?

De Grote Markt is het centrale plein van Mechelen. Bijna alle grote steden in België hebben zo’n plein. Het vormt het middelpunt van de stad, vaak vol restaurants en terrasjes. Hier beginnen ook de twee grote winkelstraten IJzerenleen en Bruul. Aan de Grote Markt ligt tevens het stadhuis met pal ervoor een standbeeld van Opsinjoorke, onderdeel van een lokale legende.

De Sint-Romboutstoren is een indrukwekkende 15e-eeuwse kathedraal van 97 meter en meer dan 500 treden hoog. Elke 50 treden zie je een indicatie hoe hoog je bent, met na 160 treden de eerste ruimte waar je even kunt bijkomen. Stop je even kort in elke ruimte, dan stelt de klim eigenlijk niks voor. De weg naar beneden gaat via de andere zijde, dus geen tegenliggers op weg naar boven/beneden. Je klimt in zo’n 20 minuten naar de top, waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht over Mechelen en bij helder weer zie je de steden Antwerpen en Brussel in de verte liggen (we zagen de bollen van het Atomium glinsteren).

Sint Romboutstoren

Bovenaan het prachtige bouwwerk heb je de Skywalk, waar je over een glazen pad loopt met schitterend uitzicht. Vanaf de skywalk kun je niet direct naar beneden kijken, een beter uitzicht heb je tijdens de klim naar boven. Hier heb je telkens raampjes (op de weg naar boven heb je het beste uitzicht). Ook vanaf de diverse ruimtes heb je goed uitzicht. Hier zie je bijvoorbeeld ook duidelijk de reusachtige gele versie van Opsinjoorke liggen. Tip: Ook foto’s van de Grote Markt maak je iets lager door de kleine raampjes.

Uitzicht vanaf St Romboutstoren

Sint Romboutskathedraal

Op zo’n 5 minuten ten noordwesten van de St. Romboutskathedraal ligt de Sint-Janskerk; de plek om het 17e-eeuwse meesterwerk “Aanbidding der wijzen” van meesterschilder Peter Paul Rubens te bewonderen.

Het Hof van Busleyden was de riante residentie van Jeroen van Busleyden, een welgestelde patroon (mecenas) die zich over de lokale kunstenaars, geleerden en sporters ontfermde. Het prachtige bouwwerk stond bekend als het Palazzo van Busleyden, waar luxe en weelde centraal stonden en waar banketten werden gehouden met de grootste namen op de lijst met genodigden. Kenmerken voor het stadspaleis zijn de elementen van de late gotiek en de vroege renaissance. Het hof is nu omgebouwd tot museum. Wij hadden geluk. Het museum was na een lange renovatie net weer voor het publiek geopend. Hoogtepunt was wat mij betreft het koorboek van Margareta van Oostenrijk, uniek en in fantastische staat verkerend (in een mooie ruimte waar de liederen te horen zijn). We waren er ook nog eens tijdens de Mechelse Museumnacht, waarbij meerdere musea tot laat geopend waren. Extra leuk was het Bus-Kruid Foodfestival in de prachtige binnentuin van het museum. Heerlijk genoten van het museum en tegelijk van diverse heerlijke snacks en andere hapjes.

Museum Hof van Busleyden

Museum Hof van Busleyden

Ook leuk is een boottocht over de Binnendijle. Lekker een half uurtje in een bootje zitten en alles aan je voorbij laten komen. Een Belgische dame vertelt over alle highlights links en rechts. Je relaxte stedentrip in Mechelen wordt eventjes nog relaxter.

Een begijnenhof was voorheen een woongemeenschap voor vrouwen die hun geloof wilden belijden maar met bezit van eigen materiële zaken en de mogelijkheid om zelf in levensonderhoud te voorzien. Dit in tegenstelling tot het klooster waar je afstand van alles deed, om volledig in het teken van het geloof te leven. Het Groot Begijnhof van Mechelen is een UNESCO site en momenteel wonen er gewone Mechelaren; de woningen zijn privébezit net als in de andere begijnenhoven in België. Dit is even heerlijk slenteren door vervlogen tijden, langs prachtige huisjes door krappe steegjes. Ik wil er altijd even op mijn gemak doorheen wandelen, maar mijn camera draait er altijd overuren waardoor een kort bezoekje altijd veel langer duurt :).

Genoeg gelopen? Brouwerij Het Anker ligt hier pal achter, dus mooi moment om even een biertje in de brasserie te drinken. Wij deden de uitgebreide rondleiding. Onderweg kregen we alles te horen over het bier en de whisky die er gebrouwen wordt. Heel leuk om door de brouwerij te lopen en alles te zien en – later – te proeven. We dronken na afloop een Gouden Carolus Classic (8.5%, ooit verkozen tot het beste donkere bier ter wereld) en een Gouden Carolus Tripel (9%, ooit verkozen tot het beste tripel bier ter wereld). Later proefde ik nog de heerlijke Gouden Carolus Single Malt; een heerlijke whisky waar ze in 2013 mee begonnen, (dus nog geen 12 jaar oude whisky helaas). Op diverse andere plekken in de stad dronk ik al het heerlijke blonde Maneblusser, ook afkomstig van Het Anker.

Brouwerij het Angker

Brouwerij het Angker

De Haverwerf mag je zeker niet overslaan. Je loopt er in 5/10 minuten vanaf het Grote Markt naartoe. Onderweg loop je langs de Vismarkt, waar je via een voetgangersbrug de Dijle oversteekt. Het meest kenmerkende aan de Haverwerf zijn de drie goed bewaard gebleven pakhuizen; Het Paradijske, De Duiveltjes (voorheen bekend als De Verloren Zoon) en Sint-Jozef.

Haverwerf in Mechelen

Op een minuut lopen van de Haverwerf ligt de Vismarkt, een gezellig plein vol eettentjes en terrasjes. Vergeet een wandeling over het drijvende Dijlepad niet. Het pad start bij de Vismarkt en gaat langs de Dijle, Haverwerf en het leuke park de Kruidtuin. Een leuke wandeling langs de oude huizen van weleer. ’s Avonds sfeervol verlicht, dus ook perfect voor een avondwandeling na het diner.

Leuke terrasjes aan de Vismarkt

De Brusselpoort is de enige overgebleven stadspoort in Mechelen, gebouwd in de dertiende eeuw en onderdeel van de stadsmuur die de stad vroeger omringde.

Sla ook de murals van Mechelen Muurt niet over. In 2015 zijn er in de binnenstad 10 muurschilderingen gemaakt, sommige duidelijk zichtbaar, anderen goed verscholen. Bij het toeristisch informatiecentrum aan de Grote Markt kun je een plattegrond van de street-art van Mechelen Muurt halen (of bekijk de kaart hier).

Mechelen Muurt

Zin om even lekker te wandelen? Bij de winkelstraat Bruul ligt de ingang van de Kruidtuin, een prachtig stadspark. In de zomermaanden tref je hier de lokale bevolking aan, genietend van het zonnetje. Lopen is sowieso een leuke bezigheid in Mechelen. Overal heb je kleine straatjes met oude panden met prachtige gevels, waaronder een aantal authentieke houten gevels. In de 18e eeuw moesten houten gevels vervangen worden vanwege brandgevaar, dus een nieuwe gevel betekent niet per se een nieuw(er) huis.

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Natuurlijk is Antwerpen dé winkelstad van België, met tientallen brede straten vol bekende merken en kleine steegjes vol hippe shops. In andere grote Belgische steden kun je echter ook prima shoppen. Mechelen heeft bijvoorbeeld een gezellig en compact centrum, met talloze winkels van bekende merken. Eén van de bekende straten is de IJzerenleen, een brede boulevard die vanaf de Grote Markt naar de Dijle loopt. De straat zit vol leuke winkels, diverse restaurants en locals noemen de straat ook wel het Champs Elysées van Mechelen (de gelijkenis is in werkelijk ver te zoeken :)). Parallel loopt de Bruul, een andere brede, misschien nog drukkere winkelstraat, die later overgaat in de Graaf van Egmontstraat. Tussen de IJzerenleen en de Bruul heb je nog diverse kleine straatjes vol winkels. Ten oosten van de Grote Markt heb je nog de Befferstraat, ook weer vol winkeltjes. Verder heb je de hippe Onze-Lieve-Vrouwenstraat, vol met kleine winkels en andere hippe tentjes.

Overal lekker eten en drinken

Mechelen heeft net als de andere Belgische steden een ruim aanbod met goede eettentjes. Een flink aantal zijn zeer goed beoordeeld en hierover lees je dan ook zeer vaak op websites en reisblogs. Wij gebruiken altijd de restaurantwijzer van Tripadvisor om een soort shortlist met goed beoordeelde tentjes te maken. Nu moet je de reviews op Tripadvisor verder wel met een korrel zout nemen, maar vaak geeft de top 10 wel een leuke indruk van wat er allemaal voor lekkers te eten is. Let er verder op dat veel (bijna alle) restaurants op maandag gesloten zijn, soms ook op dinsdag. In de zomer gaan veel restaurants zelfs een paar weken dicht. Gewoon, omdat men lekker met vakantie wilt. Verder dien je altijd bij populaire restaurants te reserveren, dit geldt tevens voor de lunch.

De volgende restaurants zijn erg populair en redelijk goed betaalbaar: Graspoort voor een no nonsense diner, heerlijke burgers bij O’Fiach’s of bij Il Cardinale, lekkere tapas bij Sava of bij Pintxos, lekkere gerechten bij Cosma Foodhouse, vegetarische lekkernijen bij Funky jungle, heerlijke wine-pairing bij Unwined. Andere aanraders zijn Brasserie ’t Vlietje, La Vigna, Nino’s, M-Eatery, LAM’EAU, Passade en binnenkort de Vleeshalle (vergelijkbaar met de Mercado in Antwerpen).

Wij aten uiteindelijk bij Cosma op de Befferstraat en dit is echt een aanrader. Vooral de ‘rare’ gebakken steak was echt smullen geblazen. Er hing een fijn sfeertje en het eten was super! We aten ook in De Cirque op de Vismarkt, een goed betaalbaar, gezellig restaurant.

Cosma Foodhouse Mechelen

Heb je geen ontbijt bij je accommodatie, ga dan ’s ochtends naar foom, Sister Bean, Beans, Bokes & Co of Le Pain Quotidien. In deze restaurants, maar ook in bovenstaande eerder genoemde restaurants kun je ook prima overdag terecht voor een lunch, maar houd er rekening mee dat je soms vooraf moet reserveren (of dat je er op tijd bij moet zijn).

Lunch bij de Borgt

Zo hadden wij een lunch bij de Borght. Het ging om een uitgebreide lunchproeverij. Diverse kleine hapjes, met zorg bereid, mooi gepresenteerd en uiteindelijk echt heerlijk. Er hing een leuk sfeertje, wat mede kwam door het prachtige pand met mooie bloemen en diverse kunstobjecten (de voorzijde van het pand is een luxe bloemist).

Mechelen heeft ook wat typische lokale snacks, zoals de Halve Maantjes van chocolade. Wij kregen er al een paar bij aankomst in het hotel waar we verbleven, maar kochten er later nog meer bij Patisserie Vanderbeek.

Hippe koffietentjes

Mechelen heeft net als de meeste andere Belgische steden een fijne, hippe koffiescene. Dat kunnen we altijd enorm waarderen. Ik zoek voor elke trip altijd uit welke tentjes het beste of mooiste zijn en we proberen deze dan allemaal te bezoeken in de korte tijd dat we er zijn. Dit lukte ons eerder in Luik en Brugge en deels in Antwerpen (daar had je wel heel veel leuke tentjes).

Koffietentjes in Mechelen

In Mechelen heb je de volgende tentjes die je zeker moet bezoeken als je net als ik een groot koffiefanaat bent: Dora’s Coffeebar (Hallestraat), Kaffee-ine (Onze-Lieve-Vrouwestraat), Sweet B (Hallestraat), Beans (IJzerenleen), Sister Bean (Vismarkt), Bokes en Co (Korenmarkt), Noen (Leermarkt) en Expression (bij het Centraal Station van Mechelen).

Ook bijzonder is Peloton De Paris (Hoogstraat 49), een combinatie tussen een fietsenmaker en een koffietentje. De eerste keer kwamen we er iets na 17.00 en toen was het al dicht. De dag erop hadden we wel geluk en hebben we er een lekkere kop koffie gedronken.

Wij konden er tijdens ons verblijf maar een paar uitproberen. Zo dronken we heerlijke koffie in Sister Bean aan de Vismarkt (mijn lekkere lungo kostte er €2.30). Ook genoten we van een snelle bak bij Dora’s en Kaffee-ine. Let erop dat koffietentjes vaak vrij vroeg sluiten (even na het avondeten nog een koffietje halen zit er in Mechelen niet in).

Bierliefhebbers opgelet

Brouwerij Het Anker is één van de oudste van België. Hier brouwt men het heerlijke Gouden Carolusbier (in meerdere varianten beschikbaar). Je kunt dagelijks om 11.00 en 13.00 terecht voor een rondleiding door de brouwerij. Wil je het Carolusbier op een bijzondere locatie proeven? Bezoek dan D’Hanekeef, Mechelens oudste café uit 1880. Ook tof is café de Borrel Babbel, ook wel bekend als het kleinste café van Mechelen. Een andere toffe bar in Mechelen is De Gouden Vis.

Lekker Maneblusser biertje

Vergeet ook niet het stadsbier Maneblusser te proeven. Ook dit bier wordt in Het Anker gebrouwen. Niet bekend met de legende van de Maneblussers? Op een nacht dachten de inwoners dat hun geliefde Sint-Romboutstoren in brand stond. De hele stad liep uit om de toren te blussen, maar eenmaal boven aangekomen bleek dat het rode maanlicht de boosdoener was. Vanaf dat moment worden de Mechelaren ook wel Maneblussers genoemd.

Geen zin in koffie, maar ook nog niet in bier of ander sterk spul? Aanraders zijn Eiskreem Milkshakebar voor heerlijke shakes, Barramundo of Bar Popular voor heerlijke cocktails en Unwined voor wijnliefhebbers.

Belgische chocola

België en chocolade…ik kan het nooit weerstaan en reis standaard naar huis met in elk geval 1 grote doos en soms zelfs meerdere. Een toetje in een restaurant sla ik meestal over en in plaats daarvan halen we een klein doosje vol verrassingen :). De beste chocoladetentjes in Mechelen zijn Chocolate Square (met geweldig lekkere BbyB chocolade), Neuhaus, Chocolaterie Gauthier en het fantastische The Cacao Project. De bekende Halve Maantjes haal je bij Patisserie Vanderbeek.

Zoet snoepwinkel Mechelen

Zin in wat snoepgoed naast alle chocolade? Bezoek dan ZOET aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Een kleine shop helemaal vol authentieke snoepjes, waaronder de lekkerste spekjes die we ooit proefden.

Accommodatie

Qua aanbod aan hotels is de keuze klein maar fijn. Mechelen heeft een paar exclusieve plekjes en enkele tientallen prima middenklasse hotels in de binnenring van de stad, dus op loopafstand van alle bezienswaardigheden. De twee meest luxe hotels zijn het VixX Hotel en Martin’s Patershof. Vooral de laatste is echt uniek. Het is ook wel eens uitgeroepen tot een van de meest bijzondere overnachtingsplekken ter wereld. Hoe vaak komt het dan ook voor dat je in een voormalige kerk slaapt.

Hotel Elisabeth

Wij sliepen zelf in Hotel Elisabeth, een trendy en modern hotel in het centrum van Mechelen dichtbij Hof van Busleyden, Begijnhof en brouwerij Het Angker.

Heb je een beperkt budget, of wil je simpelweg niet meer dan 100 euro per nacht uitgeven, dan volgen hieronder een aantal betaalbare aanraders (bekijk hier het overzicht met alle hotels in Mechelen):

Verder stikt het van de toffe Airbnb accommodaties in Mechelen en kun je altijd nog overwegen om wat via die manier te boeken.

Klimaat en de beste tijd voor een bezoek

Mechelen is het hele jaar door prima te bezoeken. Vanzelfsprekend heeft elk seizoen voor- en nadelen, maar eigenlijk maakt het nauwelijks uit onder welke (weers-)condities je de stad bezoekt; je zult het er altijd wel leuk hebben. Temperaturen liggen in de zomermaanden vaak rond 20/25 graden, met soms uitschieters naar 30 graden of meer. De wintermaanden zijn fris met temperaturen rond het vriespunt. Wil je Mechelen het liefst met warm en zonnig weer bezoeken, bezoek de stad dan tussen mei en september.

Vervoer in Mechelen

Als je de locatie van je hotel een beetje slim kiest kun je heel Mechelen lopend verkennen. Binnen het historische centrum is alles lopend bereikbaar en eigenlijk is lopen ook de leukste bezigheid in de stad.

Een deel van de stad kun je met de rondvaartboot bezoeken. De boot vaart over de Dijle en een gids verteld over de highlights onderweg.

Je kunt verder op diverse plekken fietsen huren, vaak zelfs bij je hotel. Handig als je bv met de trein bent en toch ook wat attracties buiten het centrum wilt bezoeken, zoals Technopolis of de dierentuin Planckendael. Een aanrader is Blue-Bike, met een vestiging bij het centraal treinstation van Mechelen.



Booking.com

Verrassingstrips met srprs.me

Populaire reisorganisaties

Hoe kom je er?

Mechelen is met de auto – als alles meezit zoals bij ons – in zo’n 1,5 uur vanaf Utrecht bereikbaar. Let erop dat de stad autoluw is en dat direct parkeren voor of bij de je hotel vaak duur is (minimaal €15 per dag, soms duurder). Beter is het dan om naar één van de parkings net buiten de centrumring te rijden en je auto hier op de grote parkeerplaats te parkeren waar je maar enkele euro’s per dag voor betaalt. Zo betaalden wij het absurd lage bedrag van €2,20 van vrijdagochtend tot zondagmiddag.

Parkeerautomaat in Mechelen

Voorbeelden zijn Parking het Rode Kruisplein en Parking Zandpoortvest. In beide gevallen loop in zo’n 10/15 minuten naar het centrum. Ga je voor een dagje naar Mechelen, parkeer dan onder de Grote markt of die onder de Veemarkt. Dat is iets duurder, maar wel pal in het centrum.

De trein is ook een prima manier om naar de stad te reizen. Let er alleen op dat de treinreis (in tegenstelling tot de rit naar bv Antwerpen) vrij lang duurt omdat je een paar keer moet overstappen. De gewone intercity gaat vanaf Utrecht via Rotterdam, Antwerpen en dan door naar Mechelen en doet er zo’n 3,5 uur over. De iets snellere Thalys tussen Rotterdam en Antwerpen kan de reistijd wat inkorten, maar dan betaal je wel weer aanzienlijk meer voor het treinticket. Station Mechelen ligt aan de centrumring op het Koning Albertplein, op zo’n 10 minuten lopen van het centrum van de stad.

Als alternatief kun je ook vanaf diverse steden in Nederland met de FlixBus naar Antwerpen reizen, en vervolgens op Antwerpen Centraal de trein of bus naar Mechelen pakken. Ook op deze manier doe je er zo’n 3,5 uur over om in Mechelen aan te komen maar de FlixBus zelf is een erg goedkoop vervoersmiddel.

slider-mechelen-1
slider-mechelen-4
slider-mechelen-6
slider-mechelen-3
slider-mechelen-2
slider-mechelen-5
slider-mechelen-8
slider-mechelen-7
slider-mechelen-10
slider-mechelen-9
slider-mechelen-11
previous arrow
next arrow

Tips

  • Mechelen is een leuke bestemming om met de kinderen te bezoeken. Speciaal voor de kids heb je verspreid door de stad diverse ‘spelprikkels’, variërend van doolhoven tot het enorme beeld van Opsinjoorke. Zo heb jij bij het Klein begijnhof de grote ijzeren bol en bij de Katelijnekerk vind je het gele doolhof.
  • Ben je even kwijt waar je precies bent? Door heel Mechelen vind je handige en grappig wegwijzers naar de diverse attracties en bezienswaardigheden.
  • Blijf je meerdere dagen in de stad en reis je met kinderen? Overweeg dan een bezoek aan dierentuin Planckendael of aan het Technopolis.
  • Een aanrader na het diner is een avondwandeling langs alle highlights van Mechelen. Mechelen is maar een kleine stad met minder dan 100.000 inwoners. Het is een vrij rustige stad, geen studenten, weinig toeristen. Je hebt de stad altijd een beetje voor jezelf. Ook ’s avonds loop je dus heerlijk alleen rond en geniet je van alle prachtig verlichte bouwwerken.
  • Op diverse locaties heb je openbare toiletten, duidelijk aangegeven op de informatiebordjes. Handig, want dan hoef je niet bij restaurants te leuren voor je boodschap.
  • Elke zaterdagmorgen heb je in Mechelen markt op de IJzerenleen en Grote Markt. Hier doen locals hun boodschappen en je kunt er zelf lekker fruit of andere etenswaren scoren.
  • De kerstmarkt van Mechelen, lokaal bekend als ‘Het Warmste Weekend’ vind je op de Haverwerf en brengt je compleet in de kerstsfeer. Er staan tientallen prachtig versierde winterkraampjes waar van alles en nog wat verkocht wordt.

Bloemen Louis Mechelen

  • Wij hadden zo’n leuke zondagmorgen door Bloemen Louis. We liepen na het ontbijt het centrum in toen we een vrolijke man met een bakfiets vol bloemen zagen langsfietsen. Hij lachte vriendelijk, we zeiden elkaar in het voorbij gaan gedag en we liepen door. Tot we opeens een prachtig boeket met bloemen zagen liggen. We begrepen het eerst niet en pakten het op om het kaartje te lezen. Het bleek van Bloemen Louis en de vinder mocht het boeket houden. We hebben nog even op hun Facebook pagina gereageerd en tevens een paar updates op onze eigen kanalen geplaatst. Wat een leuke start van de dag :).
  • Mechelen is een hippe, moderne stad met uitstekende faciliteiten. Wist je bijvoorbeeld dat je in de hele stad van gratis Wi-Fi gebruik kunt maken? Scheelt in het verbruik, vooral bij een wat langer verblijf.
  • Het Mechelse toerismehuis ‘De Gulden Arent’ vind je op de Hallestraat 2-4-6 (aan Grote Markt). Hier kun je terecht met al je vragen. Ook haal je hier brochures met wandelingen en tips. Let op: Vanaf 9/9 verhuist de dienst Toerisme: dan is het Mechelse toerismehuis ondergebracht in het Schepenhuis, Vleeshouwersstraat 6 (aan de kruising van de Grote Markt, Schoenmarkt, Ijzerenleen en de Sint-Romboutstoren).
  • Prikkelpakket Mechelen bevat kortingsbonnen voor lekkernijen tijdens je wandeling door de stad.
  • Je hebt veel koffietentjes in Mechelen, maar de openingstijden zijn vrij beperkt. Veel tentjes sluiten doordeweeks om 18.00 en in het weekend om 17.00 of eerder.

 

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in België die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar België en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.