Al jaren kijken we met plezier naar het programma Droomhuis Gezocht op NPO. Niet altijd komt onze smaak overeen met die van de stelletjes die op de meest uiteenlopende bestemmingen een 2e huis willen kopen, maar het proces dat ze doorlopen is vrijwel altijd leuk en leerzaam. Soms kopen ze het puur voor de vakanties, vaak ook om er uiteindelijk naartoe te emigreren. Meestal hebben de deelnemers al vooraf hun droombestemming gevonden, vaak komen ze er al vele jaren en is het tijd om een eigen plekje te vinden. Afhankelijk van de bestemming betalen ze minimaal €100.000 tot een veelvoud ervan voor hun droomhuis.
Wij hebben het er vaak over om zelf ook ooit zo’n stap te zetten. De bestemming is nog niet bepaald, maar vanwege onze grote liefde voor bergen (zo komen we al vele jaren met veel plezier in de Italiaanse Dolomieten) ligt het voor de hand dat we eerder voor een berghut kiezen, dan voor een vakantiehuis in een warm oord.
Een vakantiehuis kost wat, maar je hebt er lang plezier van
Een vakantiehuis koop je niet zomaar. Reken al snel op een paar ton voor een leuk stukje grond met (vaak verouderde) woning in een land als Oostenrijk of Italië. Ook in een land als Zweden moet je aan dat soort bedragen denken, alleen is het stuk grond dat je koopt dan vaak enorm (denk in termen van voetbalvelden). In Frankrijk heb je in de zuidelijke regio’s vaak al een gitte (meestal een opknapper) vanaf zo’n 2 ton.
Zoek vooraf goed uit welke regels er van toepassing zijn bij het kopen van een woning. Neem een makelaar in de arm met kennis van de lokale regio (en regels). Soms moet je met een advocaat in zee. Nadat de koop rond is, moet je vaak flink aan de slag. Denk aan het volledig moderniseren van een woning, een nieuwe keuken, nieuwe badkamer en soms een complete renovatie.
Hoe leuk is het niet om een vakantiewoning in het buitenland te bezitten. Je kunt er zelf naartoe wanneer je wilt en vrienden, familie en zelfs vreemden (mocht je het als vakantiewoning willen verhuren) kunnen er terecht wanneer je er zelf niet naartoe gaat. Later kunnen je eigen kinderen (met aanhang) er ook naartoe en uiteindelijk laat je ze ook nog iets bijzonders na.
Als je het een beetje slim aanpakt kun je door de jaren heen een flink deel van je investering terugverdienen, los van de waardestijging van het pand en de grond zelf. Omdat onze voorkeur uitgaat naar een woning in de bergen, hopen we uiteindelijk iets te vinden waar we in de zomer en de winter naartoe kunnen. Zouden we het verhuren, dan is dit het hele jaar door mogelijk.
Betaalbaar alternatief: Chalet of stacaravan
Naast een vakantiewoning zijn er ook (beter betaalbare) alternatieven. Zo is het voordeel van een chalet of stacaravan dat ze niet alleen veel goedkoper zijn, maar je kunt ze ook makkelijk verplaatsen. Je bent echter in de meeste gevallen geen eigenaar van de grond, want die huur/pacht je van een ander.
Een chalet of stacaravan kun je zien als een tweede huis op een plek waar je even weg kunt zijn van alle drukte in het leven. Vaak kiezen mensen voor deze oplossing als ze niet meer dan een paar uur willen rijden om even naar hun eigen plekje te gaan. Zo kennen wij meerdere mensen met chaletjes binnen Nederland, maar ook net over de grens in de Eifel en in de Ardennen.
Wanneer je vooral voor een korte periode op een bepaalde bestemming bent (denk aan korte vakanties), kan je overwegen om een tweedehands stacaravan of een tweedehands chalet te kopen. Een stacaravan is beperkter qua functies dan een chalet. De ruimte is krapper, geeft een minder unieke ervaring, maar is wel geschikt wanneer je veel buiten bent en weinig geeft om luxe en uitgebreide faciliteiten binnen de caravan. Het is verder beduidend goedkoper dan een chalet. Een chalet is ruimer, kan op maat woden gemaakt en is kwalitatief beter dan een stacaravan. Een chalet verplaats je echter minder makkelijk en zelfs een prefab rechttoe rechtaan chalet is vaak al flink aan de prijs.
Bij een stacaravan is het belangrijk te letten op de isolatie door ventilatieroosters en ramen. Daarnaast is het belangrijk je stacaravan te beveiligen en er geen waardevolle spullen in achter te laten. Stacaravans zijn van mindere kwaliteit, waardoor de kans op inbraak vaak net wat groter is. Een chalet is meestal voorzien van de alledaagse hulpmiddelen om de dag door te komen. De meeste vakantieparken bieden stroom, water en vaak diverse gedeelde faciliteiten. In tegenstelling tot je eigen vakantiehuis is het niet vanzelfsprekend dat je een stacaravan of chalet zomaar mag verhuren aan derden. Eigen familieleden of vrienden kunnen er meestal wel voor een periode terecht, maar verhuur voor inkomsten is niet altijd toegestaan.
Als je het budget hebt en het niet erg vindt aan een vaste bestemming verbonden te zijn, is een vakantiehuis op eigen grond een verstandige keuze. Zoek je een betaalbare plek om voor kortere periodes naartoe te gaan, dan zorgen een stacaravan of chalet beide voor een prima dak boven het hoofd. Een chalet is luxer ingericht in tegenstelling tot de stacaravan, maar dat vertaalt zich in een hogere aanschafprijs. Voor kortere verblijfsduren is een stacaravan ideaal. Vooral landen als Frankrijk, Duitsland en Zweden zijn populaire kampeerbestemmingen, met veel mogelijkheden voor mensen die hun eigen, vaste accommodatie zoeken.
Heb jij al een vakantiehuis, stacaravan of chalet in Nederland of in het buitenland? Of overweeg je een 2e woning in de nabije toekomst? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je mooie landen of toffe plekjes die we zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.