De Cambodjaanse keuken is een kruidige, bijzondere keuken waar producten van (het eigen) land centraal staan. Door de Franse invloeden heb je er naast vele lokale restaurants en foodcourts ook zeer veel goede Franse restaurants. Sinds het toerisme de afgelopen jaren zo is toegenomen zijn er ook steeds meer restaurants van de verschillende landen bijgekomen. Zo heb je er Koreaanse (er komen jaarlijks zeer veel toeristen uit Korea naar Cambodja), Japanse (Cambodja is ook populair onder Japanse reizigers), Vietnamese en Thaise restaurants.
Vergeleken met de omringende landen vonden we het lokale eten in Cambodja niet altijd even lekker, maar mogelijk kwamen we tijdens onze reizen niet in de beste lokale eettentjes. Dat kwam ook deels omdat we altijd over diverse fantastische Franse restaurants hoorden, en daar automatisch toch weer terechtkwamen elke avond. Ook heb je in populaire toeristische bestemmingen als Siem Reap en Sihanoukville altijd hele eetstraten met (doorgaans westerse) restaurants, zodat je niet lang hoeft te zoeken naar een gezellig eettentje met prima eten.
Een paar keer gingen we naar een lokaal foodcourt, gewoon om het lokale leventje en de lokale eetcultuur een beetje mee te krijgen. We aten hier heerlijk, maar moesten wennen aan de gerechten, ondanks dat we op dat moment al ruim 2 jaar in Maleisië woonden en wel wat gewend dachten te zijn. Hele rijen met gefrituurde insecten en ander bijzonder (en bizar) eten. Wel leuk om eens te proberen. We aten wat krekels en een larve van de zijderups. Die laatste was YUCK, maar dat kwam ook omdat het de eerste keer voor ons was want qua smaak viel het allemaal best mee. Spinnen en schorpioenen sloegen we beleefd over, hoewel de gids Hak aangaf dat dit nu juist het lekkerst was :).
Lokals drinken vaak nog meer dan dat ze eten tijdens een gewone maaltijd. Hele bierinstallaties komen op tafel te staan en samen tappen ze zo’n soort thuistap in minuten leeg. Wellicht kwam het omdat wij er in het weekend (op een zaterdagavond) waren, maar het was werkelijk verbazingwekkend om iedereen zo te zien drinken – en om ze vervolgens doorleuk weer achter het stuur van hun auto of tuktuk te zien stappen.
Bij de avondmarkten koop je losse snacks en dit is de perfecte plek om de diverse typisch Cambodjaanse gerechten uit te proberen. Zeer populair is de ‘Rice in a stick’ (heerlijke plakrijst in een bamboescheut) dat je in zoveel Aziatische landen tegenkomt. Naast de lokale snacks heb je er vaak ook typisch Franse snacks, zoals een stokbroodje met wat beleg erop.
Ontbijt
De meeste hotels bieden ’s morgens tussen 6.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Het ontbijt begint in Siem Reap altijd erg vroeg omdat iedereen snel op pad wil vanwege de mooie tempels. Lokale en internationale hotels hebben meestal een uitgebreid westers ontbijt, met alles dat je maar kunt wensen. Hoe luxer het hotel des te uitgebreider de keuze. Boutique hotelletjes en B&B’s (die heb je veel in Cambodja, en vaak van zeer hoge kwaliteit) hebben vaak een simpele maar enorm lekkere versie van het westerse ontbijt. Vaak gaat het dan om een dienblad vol lekkernijen en heerlijke koffie en een vers sapje. Samen met een vers gebakken Frans stokbroodje en een lekker eitje en je hebt een topontbijt waar je de dag fantastisch mee begint.
Zelfs bij de meest simpele hostels heb je een fantatisch ontbijt. Vaak beperkt, maar wat ze hebben is echt zeer goed. Zo kwamen wij speciaal nog eens terug bij Jasmin Lodge voor een lunch, omdat het ontbijt daar zo goed was. Jasmin Lodge is met €14 per nacht echt spotgoedkoop en daarom zeer populair onder backpackers.
Heb je geen ontbijt bij je overnachting geboekt (wat niet vaak zal voorkomen in Cambodja), dan kun je het beste op zoek gaan naar eettentjes in de omgeving. Vaak heb je langs de straatjes in het centrum van de stad waar je verblijft diverse eetgelegenheden die al ’s ochtends vroeg open zijn. Ook zijn er altijd wel wat lokale eettentjes (al dan niet aan de weg) waar je al vanaf 5.00 in de ochtend terecht kunt. Bij dezelfde tentjes kun je vaak ook prima lunchen.
Avondeten
Populaire restaurants hebben hun drukste tijd vaak vanaf 18.00 uur tot ongeveer 21.00. De meeste restaurants sluiten rond 22.30 uur, maar in populaire toeristische gebieden is dit vaak veel later. Ga vooraf op Tripadvisor na welke restaurants het beste beoordeeld zijn en ga ook na of je er moet reserveren. In het geval van westerse restaurants geldt vaak dat drukte niet per se een graadmeter is voor hoe goed het eten er is. Zo vonden wij de restaurants direct aan Pub Street in Siem Reap qua eten tegenvallen vergeleken de wat verderop gelegen (maar veel beter beoordeelde) restaurants in de zijstraatjes.
Populaire reisorganisaties
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.