Stel je voor dat je opeens je huis moet verlaten. Er wordt je verteld dat je over drie dagen terugkomt en dat je niet te veel bezittingen mee mag nemen. Wie protesteert, wordt ter plekke omgebracht. Je hebt geen idee wat er gebeurt en waarom. Je gaat lopend op weg, ondertussen zoekend naar familieleden en bekenden tussen de duizenden mensen die de steden moeten verlaten en gedwongen worden naar het platteland te gaan. Al snel word je duidelijk dat de drie dagen een list zijn en dat je niet meer terug zal komen. Je wordt, gescheiden van je geliefden, aan het werk gezet. Als je een opleiding hebt genoten, een buitenlandse taal spreekt, een leraar of dokter bent, of gewoonweg een bril draagt (dat staat namelijk intelligent), loop je de kans om vermoord te worden.
Je echte identiteit probeer je dus verborgen te houden en ondertussen werk je twaalf uur per dag in de brandende hitte op de rijstvelden. Om vervolgens weinig tot niets te eten te krijgen. Om vervolgens te luisteren naar preken over Ankar, ‘de organisatie’ die van Cambodja een geheel zelfstandige staat wil maken. Een staat waarin niemand privébezittingen mag hebben, waar mensen als boeren moeten leven en moeten werken aan het collectief goed, waar geen goede gezondheidszorg is, waar educatie als onzinnig wordt beschouwd en hongersnood en ondervoeding aan de orde van de dag zijn.
Stel je voor dat een op de vier mensen in jouw land worden vermoord. Gewoon, omdat ze mogelijk een bedreiging zijn voor de dictatuur. Soms zijn de daders, zelf ook slachtoffer. Omdat als ze niet doden, het hun eigen einde betekent. Stel je voor dat de mensen in Cambodja een op de vier mensen die ze liefhebben, moeten missen. Stel je voor dat dit 38 jaar geleden begon en bedenk je dus dat iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen, hier op zijn minst een aantal mensen kent die zijn omgekomen. Iedereen van rond de 40 en ouder, heeft waarschijnlijk zijn eigen vader, tante of zoon voor zijn ogen vermoord zien worden. Hele families zijn uit elkaar gerukt of simpelweg van de wereld verdwenen. En de daders van toen? Die wonen nu weer naast de slachtoffers en nog steeds nemen Rode Khmer aanhangers deel in de huidige regering…
Cambodja. Een van de armste landen ter wereld, met een gruwelijke geschiedenis, lage gemiddelde leeftijd en jongeren die opgegroeid zijn in moeilijke omstandigheden, waar basisbehoeften als scholing, een veilig huis en voldoende gezonde voeding alles behalve vanzelfsprekend zijn. Toch blijft de bevolking lachen. Lachen doen de Cambodjanen de hele dag. Zij uiten hun emoties niet zoals wij. Achter de glimlach van de Cambodjanen gaan een hele hoop emoties schuil, maar wat er precies in hen omgaat, daar wordt haast nooit over gesproken.
Een prachtig land, maar nog zo’n lange weg te gaan. Een land dat nog veel hulp kan gebruiken. Dat is de reden dat Be More zich in Cambodja heeft gevestigd. Door de handen ineen te sluiten met kleinschalige, lokale projecten hoopt Be More mede dankzij de inzet van vrijwilligers en donaties een steentje bij te dragen. In Cambodja houden de Be More vrijwilligers zich vooral bezig met het ondersteunen van Engelse les aan kinderen. Omdat de geschoolde laag van de bevolking is uitgeroeid door de Rode Khmer, is het niveau van het onderwijs op een erg laag niveau blijven steken. Dat terwijl educatie juist belangrijk is voor een land dat zo achter ligt. Maar Be More wil meer mensen, niet alleen vrijwilligers, de kans geven om kennis te maken met dit bijzonder land en meer mensen bewust maken van de omstandigheden waarin dit land verkeerd. Daarom wordt binnenkort de eerste Eerlijke Reis naar Cambodja georganiseerd.
Deze unieke reis biedt jou de kans om Cambodja door de ogen van de bevolking te bekijken. Een duurzame reis, waar je intensief in contact komt met de lokale bevolking, door bezoeken aan projecten zoals Kep Gardens, een community development project dat zich inzet voor de opleiding van jongeren. Of The Buddhist Library, een project waar naast educatie ook de voorziening van schoon drinkwater en tandheelkundige zorg hoog in het vaandel staan. Ook kom je oog in oog met de verschrikkelijke geschiedenis van het land, wanneer je de Killing Field en S-21 gevangenis bezoekt. Maar ook de prachtige kant van het land wordt beleefd; de vriendelijkheid van de lokale bevolking, heerlijke lokale gerechten, gezellige marktjes, prachtige tempels en natuurlijk het mooiste natuurschoon.
Populaire reisorganisaties
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.