Bunaken is één de meest populaire attracties van Sulawesi. De eilandengroep wordt vooral veel bezocht door liefhebbers van de duiksport. Bunaken is een beschermd marine park en het geheel bevat 5 eilanden; Bunaken, Manado Tua, Mantehage, Nain en Siladen. Jaarlijks wordt Bunaken door duizenden reizigers bezocht. Wij wilden vanuit Kuala Lumpur een paar weken op reis en we kwamen al snel uit bij het noorden van Sulawesi. Natuurparken, fantastische duikplekken en nog niet overdreven toeristisch. We kozen er vooral voor omdat we een keer een reis wilden waar duiken centraal stond, en wauw, wat zijn we verwend…
Er wordt gezegd dat Bunaken en van de mooiste ‘walldive’ bestemmingen ter wereld is. Een walldive is een duik langs een stijle wand die vertikaal de diepte in gaat. Het koraal verkeert er in zeer goede staat, en naast grote velden prachtige zachte en harde koralen heb je er ruim 390 verschillende vissoorten en andere soorten onderwater leven. Ondanks dat Bunaken jaarlijks door flink wat duikfanaten bezocht wordt, hangt er altijd een rustig en relaxt sfeertje. Vooral buiten het hoogseizoen zou je helemaal niet denken dat het zo’n populaire bestemming is. De meeste resorts vind je op Bunaken eiland. Op Siladen eiland heb je nog enkele vrij luxe resorts.
Het marine park ligt pal tegenover de grote stad Manado. Manado is tevens de toegangspoort tot het noorden van Sulawesi. Dagelijks komen er binnenlandse en internationale vluchten aan. Op de eilanden wonen ook een aantal lokale communities, het grootste deel woont op Bunaken eiland; zo’n 3000 eilandbewoners verspreidt over drie kampungs. De mensen op het eiland zijn erg vriendelijk. Alle resorts werken zeer nauw samen met de lokale bevolking. Zo zijn veel mannen werkzaam bij de resorts als bootman, tuinman of duikgids (of soms alledrie tegelijk). Een flink aantal resorts zijn (deels) eigendom van locals van Bunaken eiland zelf.
Duiken en snorkelen bij Bunaken
Bijna alle reizigers die Bunaken bezoeken komen er voor de fantastische onderwaterwereld. Duiken staat er centraal en elk resort heeft een eigen duikschool. In tegenstelling tot veel andere duikspots in de wereld duik je bij Bunaken bijna altijd met lokale gidsen. Soms duikt de westerse eigenaar van het resort ook mee (zo zijn ze er vaak terecht gekomen).
Bunaken is een van de mooiste duikbestemmingen ter wereld, en vooral bekend vanwege de prachtige walldives. De koraalmuren zijn er erg fraai en er zijn ook enorm veel soorten te zien. Grote vissen zie je bij de duikspots met stroming, grote scholen en meerdere schildpadden zie je bij zo’n beetje elke duik. Bunaken is geschikt voor alle typen duikers, hoewel beginners beter de duikspots met flinke stroming kunnen vermijden. Je kunt bij elke duikschool een volledige duikuitrusting lenen (huren). Als je afwijkende maten (denkt te hebben) hebt, kun je dit eventueel vooraf doorgeven. Het is niet ongebruikelijk dat duikscholen bepaalde spullen aan elkaar uitlenen. Bij sommige duikscholen kun je een onderwatercamera huren. De meeste scholen bieden ook duikcursussen aan (ga dit vooraf na, wanneer je een cursus wilt doen). Prijzen per duik liggen meestal rond de €25 inclusief duikuitrusting. Als je bij het resort een duikpakket afneemt, krijg je meestal een extra korting op het totaal. Hoe meer duiken per dag, des te goedkoper elke duik is.
Een normale duikdag op Bunaken start direct na het ontbijt rond 8.30. Aangezien het vaak vrij rustig is bij de verschillende duikspots is er geen reden om te haasten. Vaak is de onderlinge afspraak dat wanneer er twee duikboten op een duikspot liggen, elke volgende op zoek gaat naar een andere spot. Meestal doe je twee duiken achter elkaar in ochtend (inclusief theepauze tussen de twee duiken). Daarna heb je lunch op de boot en vervolgens ga je terug naar je resort. Bij drie duiken per dag doe je na de lunch nog een duik.
Soms lees je vrij negatieve berichten over de rommel die in de zee binnen het marine park drijft. Dit is soms het geval wanneer de wind een bepaalde richting waait. De rommel komt dan vanaf Manado naar het marine park drijven. Ook de lokale bevolking op Bunaken eiland lijkt niet om de rommel te geven; het strand bij Bunaken Village ligt bijvoorbeeld bezaaid met vuil(nis). Ook zie je regelmatig tijdens de duik rotzooi voorbij komen. Het is een terechte uiting van kritiek, maar we hebben er niet minder plezier onder gehad. Veel resorts hebben reef cleanup programma’s waar duikers zelf de rotzooi uit het water halen.
Resorts op Bunaken bieden vaak ook duiktrips aan naar de twee andere populaire duikbestemmingen Bangka en Lembeh. Bangka ligt op ruim 1 uur varen ten noorden van Bunaken. Lembeh ligt aan de andere kant van de kop van Noord-Sulawesi, en is overland bereikbaar. Duiken bij Bangka en Lembeh is compleet anders, vooral muck diving bij Lembeh is onwerkelijk mooi.
Ook prima geschikt voor niet-duikers
Bunaken is ook prima geschikt voor niet-duikers. Je kunt er namelijk ook fantastisch snorkelen, wandelen, kanoen en met een bootje op zoek naar verlaten stranden. Alle resorts verhuren een standaard snorkeluitrusting. Vaak kun je direct voor het resort snorkelen, hoewel er een aantal perfecte snorkelplekken zijn, en een aantal minder goede plekken. De mooiste plek om te snorkelen is aan de zuidoostzijde van het eiland, ter hoogte van The Village, Two Fish Divers, Sea Garden en Bastianos. We hebben zelden zo mooi gesnorkeld. Alles beweegt om je heen, vooral vanwege de enorme hoeveelheid zachte koralen. We zagen er bijna zoveel vissoorten als tijdens een normale duik in het gebied. Ook zagen we er schildpadden, en diverse lion fish in een snorkelsessie. Snorkelen in Bunaken is werkelijk schitterend en je hoeft er niet per se een snorkeltour voor te boeken (afhankelijk van waar je precies op het eiland verblijft).
Entreegelden (marine park conservation fee)
Toegang tot het marine park kost Rp.50.000 per dag of Rp.150.000 per kalenderjaar. Je krijgt na betaling van dit bedrag een betaalbewijs en een special tag die je tijdens het duiken bij je dient te hebben. Kinderen onder 10 jaar hoeven deze bijdrage niet te betalen. Het bedrag wordt door het resort in rekening gebracht.
Resorts op Bunaken
Er zijn een 20-tal kleinschalige resorts op Bunaken eiland. De meeste zijn vrij basic qua opzet, maar een enkeling biedt 4 of 5-sterren service en faciliteiten. Op Bunaken heb je ook geen enorme luxe nodig. Alles draait er om de prachtige onderwaterwereld. Prijzen zijn wat aan de hoge kant, maar je krijgt altijd prima waar voor je geld. De meeste resorts hebben 3 tot 8 huisjes beschikbaar. In het hoogseizoen zijn de populaire resorts (vaak goed beoordeeld op het internet) soms vol. Zeer populaire resorts zijn zelfs buiten het hoogseizoen vaak volgeboekt. Bij deze accommodaties is het handig om vooraf te boeken.
Op het eiland is er bijna altijd wel wat beschikbaar, en het is niet zo heel moeilijk om wat verschillende opties af te gaan. Reis je met flink wat bagage, dan kun je altijd in Bunaken Village (het hoofddorp) vragen of je achterop een van de brommers van de locals mag (tegen kleine betaling of soms zelfs gratis).
Je betaalt op Bunaken eiland vaak per persoon per nacht. Het verblijf is dan inclusief alle maaltijden (3x per dag) en coffee & thee. Frisdrank en bier kun je ter plekke kopen. De wat luxere resorts bieden fullboard duikpakketten aan, waarbij je ook een aantal duiken per dag vooraf afneemt.
Enkele populaire resorts binnen het Bunaken Marine Park
- Living Colours Dive Resort ****
- Bunaken Island Resort ****
- Siladen Resort & Spa ****
- Hotel Bobocha Siladen ***
- Cha Cha Nature Resort ***
- Sea Breeze Resort ***
- The Village Bunaken ***
- Raja Laut Bunaken ***
- Daniel’s Homestay **
- Mamaling Resort **
- Cakalang Resort **
- Tanta Moon Luxury Villas **
- Bunaken Beach Resort **
- Panorama Cottages **
- Cicak Senang Resort *
- Bunaken Kuskus Resort *
- Two Fish Divers Bunaken *
- Bunaken SeaGarden Resort *
- Bastianos Bunaken *
- Froggies Divers *
Boek je accommodatie op Bunaken
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Backpackers
Bunaken is een populaire bestemming. De meeste resorts hebben er maar een paar huisjes beschikbaar. Vaak zijn de meest populaire resorts vooraf al volgeboekt, vooral in het hoogseizoen. Dit zijn ook meteen de wat duurdere plekjes. Er is ook wat basic accommodatie op Bunaken, maar prijzen liggen ook daar nog steeds vrij hoog. Ga vooraf goed na of een verblijf op Bunaken eiland binnen je budget past.
Hoogseizoen Bunaken
Je kunt Bunaken het hele jaar door bezoeken. Ook kun je het hele jaar rond de eilanden van het marine park duiken. De duikcondities zijn het beste tussen april en oktober, maar vaak nog steeds fantastisch in de overige maanden (wij waren er bv in december; perfecte condities). De drukste maanden zijn januari en juli tot september. De resorts hanteren hogere prijzen tijdens het hoogseizoen. Ook zijn de goed beoordeelde resorts vaak vooraf al volgeboekt.
Hoe kom je er
Bunaken eiland ligt op zo’n 45 minuten varen van de haven van Manado. Dagelijks zijn er meerdere vluchten op Manado, waaronder een paar internationale vluchten (bv de SilkAir vlucht direct vanaf Singapore). De luchthaven van Manado ligt op zo’n 30 minuten rijden vanaf de haven (wanneer het verkeer meezit). Bij de haven kun je met een prive boot mee (duur; zo’n Rp.250.000 per persoon) of met de publieke boot (goedkoop: zo’n Rp.25.000 voor toeristen). Het voordeel van de prive boot is dat je niet lang bij de haven hoeft te wachten en dat je direct bij je resort wordt afgezet. De publieke boot legt aan bij Bunaken Village. Daar vandaan kun je naar je resort lopen, of achterop een brommer van een van de locals stappen mocht je resort wat verderop liggen.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.