Een schitterende groene natuur, met op de achtergrond grillige rotsformaties van honderden, soms zelfs enkele duizenden meters hoog, die uit de grond steken. Dit zijn de Dolomieten, een grote hoeveelheid bergpieken met een schoonheid die eigenlijk nauwelijks te omschrijven is. Een ieder die van ruige natuurfoto’s met mooie bergen op de achtergrond houdt, heeft ze vast wel eens langs zien komen. De Dolomieten liggen in de Italiaanse Alpen en deze schitterende bestemming zou je wat mij betreft absoluut een keer moeten zien en ervaren.
De Dolomieten liggen in Italië, maar de inwoners zijn alles behalve typisch Italiaans. Het is duidelijk een mix van Oostenrijk en Italië. Denk aan Oostenrijkse bergen, met heerlijk Italiaans eten :).
Het is de ideale bestemming voor een actieve zomervakantie. Met meer dan 300 dagen zon per jaar is het een zeer zonnig gebied, vooral vergeleken het centrale deel van de Alpen (Oostenrijk heeft aanzienlijk minder zonnige dagen per jaar). Met zoveel zon per jaar kun je ook wel nagaan dat het ook in de winter vaak prettig toeven is. Mede hierdoor zijn de Dolomieten een erg populaire wintersportbestemming, waar jaarlijks ook veel Nederlanders naartoe reizen om op de latten te staan.
Tip: zoek in Google Afbeeldingen, of Instagram of binnen Facebook maar eens op de Dolomieten (of Dolomites) en je zult versteld staan van hoe mooi het er wel niet is.
Toeristische centra
Er zijn meerdere toeristische centra binnen de Dolomieten. Een van de bekendste is de regio Val Gardena, met erbinnen een aantal pittoreske dorpjes. Een van die dorpjes is Santa Cristina, daar verbleven wij zelf en dat was echt fantastisch. Het voordeel van Val Gardena is dat het ook de ultieme plek voor de wintersport is. Een ander schitterend dorp in dezelfde omgeving is Santa Magdalena, met fantastische uitzichten op het natuurpark Parco Naturale Puez Odle (hier kijk je ook op uit vanaf Santa Cristina).
Andere mooie plekken die de perfecte uitvalbasis vormen voor mooie avonturen in de regio zijn o.a. Brunico, San Candido, Cortina d’Ampezzo, Val di Fassa, Calalzo di Cadore, San Martino di Castrozza, San Pellegrino, Corvara In Badia en Arraba.
De stad Bolzano is ook zeker een bezoek waard. Hier ervaar je het echte Italie, want men is er veel meer Italiaans als in de rest van de regio. Een leuk dagje uit, waarbij slenteren en lekker eten centraal staan.
Waar kan ik het beste mijn accommodatie zoeken
Eigenlijk maakt het niet echt uit waar je verblijft, alle dorpen zijn schitterend (en tot op zekere hoogte vergelijkbaar). Wel kan je de keuze eventueel laten afhangen van je wensen. Wil je dichtbij de liften zitten, zodat je snel en makkelijk de bergen in kunt, of juist in een dorp voor meer gezelligheid in de avond en zodat je op loopafstand van de restaurants bent. De grootste attracties liggen verder bijna altijd op maximaal zo’n 2 uur rijden. Het rijden in de prachtige omgeving is vaak al een attractie op zich.
De Dolomieten liggen binnen de Italiaanse provincies Zuid-Tirol, Belluno en Trentino. Ze zijn onderdeel van de Alpen, en liggen grofweg tussen de rivier Adige in het westen, de Piave vallei in het oosten, Puster vallei in het noorden en de Sugana vallei in het zuiden. Als je vanuit Nederland met de auto reist, dan doe je er ongeveer 10 uur over als het verkeer mee zit (en als je geen onnodig oponthoud hebt bij de Brennerpas). Feitelijk liggen de Dolomieten net voorbij de Oostenrijkse grens als je via Innsbruck rijdt.
Fantastisch in de zomer
De Dolomieten zijn zo onvoorstelbaar mooi. In de zomer is het een gezellige drukte van outdoorliefhebbers. Eenmaal op de wandelpaden is het er echter heerlijk rustig. Iedereen is actief, of heerlijk aan het genieten van lekker eten op de vele terrasjes. Een aanrader is het wandelgebied bij Alpe di Siusi, een schitterende bergweide op een enorm plateau met de overweldigende Langkofel en Plattkofel op de achtergrond.
Naast wandelen is fietsen ook een zeer populaire bezigheid in de Dolomieten. Overal waar je kijkt zie je fietsers (vooral veel wielrenners op de kronkelweggetjes) en je hebt diverse speciale fietspaden (en mbt-routes) in de regio.
Geen zin om alleen maar te wandelen of te fietsen? In de Dolomieten barst het van de geweldig mooie meertjes waar je kunt zwemmen, of met een bootje op kunt varen (zoals het absurd mooie Lago di Braies). Een ander schitterend meer is Lago di Dobbiaco.
Ook heb je diverse mysterieuze kastelen, zoals Kasteel Wolkenstein en Kasteel Prösels. Sla ook het Messner Mountain Museum op de top van de Kronplatz niet over (ontworpen door Zaha Hadid, de beroemdste vrouwelijke architect ooit). De Kronplatz is alleen al de moeite waard vanwege het ongeëvenaarde uitzicht over de hele regio, het museum is een must voor liefhebbers van de bergsport, aangezien Reinhold Messner gezien wordt als de grondlegger van het moderne alpinisme.
Eten is ook een populair tijdverdrijf in Zuid-Tirol. Elk restaurant heeft een uitgebreide kaart met vooral de Italiaanse keuken, afgewisseld met typische gerechten met hun oorsprong van buurland Oostenrijk zoals de Canederlo agli spinaci (spinazieknödel) en de Canederlo al formaggio (kaasknödel).
Perfect skigebied
De meeste van de eerder genoemde dorpen zijn in de winter ook een zeer goed als startpunt voor de Dolomiti Superski, met ruim 1200km piste en 480 liften het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Het complete skigebied is toegankelijk met één skipas, en de regio staat ook nog eens bekend als een van de meest zonzekere skigebieden van de Alpen. Binnen dit skigebied heb je ook nog eens de fijne Sella Ronda, de langste tocht in de regio waarbij je uren achter elkaar kunt skiën met de grillige rotsen op de achtergrond. Ook schitterend is de Seiser Alm (Alpe di Siusi), makkelijk bereikbaar met de lift vanaf Ortisei en perfect voor beginners die vooral laagdrempelig willen skiën.
Ga je voor de wintersport dan zijn de beste plekken Ortisei, Santa Cristina, Selva, Val di Fassa, Badia, San Cassiano, La Villa, Arabba en Corvara in Badia. Vanzelfsprekend heb je vele tientallen andere toffe skidorpen in de regio, allemaal aangesloten op de Dolomiti Superski.
Perfect te combineren met de Italiaanse meren, of met Verona en Venetië
De Dolomieten liggen op maar een paar uur rijden van het Gardameer, een van de mooiste meren van Italië (en tevens een zeer populaire zomerbestemming onder Nederlandse vakantiegangers). Het Comomeer en Lago Maggiore liggen iets verder weg, maar is ook nog steeds prima te combineren omdat je dan al half op weg bent naar Nederland (wel via Zwitserland).
De Dolomieten zijn ook goed te combineren met het opsnuiven van wat cultuur in Verona of het populaire Venetië. Beide steden liggen op 2,5/3 uur reizen vanaf de Dolomieten.
Heerlijk eten en drinken
Liefhebbers van culinair eten zitten erg goed in de Dolomieten. Zo gaat skiën in de winter of wandelen in de zomer prima samen met heerlijk eten hoog in de bergen. In de wintermaanden heb je zelfs speciale skisafari’s. Bij het populaire dorp Alta Badia heb je bijvoorbeeld de Gourmet Skisafari (december), de Sommelier on the slopes (januari t/m maart), de Wijnsafari (maart) en de Roda dles Saus (ook in maart). Ook in de andere regio’s heb je vergelijkbare culinaire skitripjes.
Hugo
Hugo is een heerlijk aperitief uit de regio. Het is een combinatie van vlierbloesemsiroop en prosecco, met een schijfje appel, wat munt en een paar ijsklontjes. Echt genieten en je kunt het ook prima zelf maken :).
Aperol Spritz
Ook heerlijk is de Aperol Spritz, een heerlijk aperitief op basis van aperol, prosecco, campari en nog wat ingredienten. Als mensen geen Hugo bestellen, dan is het meestal omdat ze een voorkeur voor Aperol Spritz hebben :).
Törggelen is de term die gebruikt wordt om de periode vanaf september te beschrijven, waarbij druiven geoogst worden, lekkere wijn gedronken wordt en waarbij ook nog eens lekkere kastanjes geroosterd worden. Een soort viering van de herfst dus, waarbij wijn, kastanjes en natuurlijk knödels centraal staan.
Alles draait om uitzichten in de Dolomieten. De combinatie uitzicht plus lekker eten is nog toffer wat mij betreft. Een aanrader is Piz Boè Alpine Lounge. Je komt er door in Corvara di Badia de Piz Boè skilift naar boven te nemen. Genieten geblazen (met een heerlijk glas Hugo).
Een andere aanrader – ook dichtbij Corvana di Badia – is de Piz Arlara Hut, wederom met een heerlijk mooi uitzicht. De leukste manier om er te komen is door de Col Alto lift te nemen, en vandaar naar de hut te wandelen.
Op het forum van Wintersporters.nl wordt regelmatig gesproken over skiën in de Dolomieten (bv hier). Er zijn veel skiërs met ervaring in de Dolomieten, dus een prima plek om je wintersport voor te bereiden.
San Candido is een sfeervol dorp met mooi centraal plein in het noorden van de Dolomieten. Ook leuk is het sneeuwsculpturenfestival dat jaarlijks in januari plaats vindt. San Candido is prima te combineren met een bezoekje aan het schitterende Lago di Braies.
Als je gaat wandelen (of skien) bij Alpe di Siusi, dan zijn Sanon hut en Malga Contrin twee aanraders voor een prima lunch. Extra lekker zijn natuurlijk de Kaiserschmarrn :).
Vanaf Ortisei kun je de Panorama funiculare Raschöt nemen, die je naar een schitterend uitkijkpunt op 2200 meter hoogte brengt. Hier vandaan heb je een fantastisch uitzicht op de vier bepalende bergen in de regio; de Sella, de Marmolada, de Langkofel en de Schlern.
Boodschappen doe je over het algemeen bij de plaatselijke DESPAR, de meest voorkomende supermarktketen in de regio. Er zijn ook veel ambachtelijke slagers, bakkers, wijnboeren etc. In Selva liepen wij op aanraden van Tourism Sud-Tirol bij Bäckerei Costa naar binnen. Daar hebben ze overheerlijk (vers) brood en diverse andere producten uit de regio. Schuin tegenover heb je Il Maso Dello Speck, een kleine slager met diverse heerlijke vleesproducten uit de streek. Speck is het meest populair in de regio, maar ze hebben er ook heerlijke hammetjes en lekkere kaasjes, naast wijn en mooie flessen olijfolie en balsamico.
In Ortisei zit ook een goede slager; Metzgerei Gruber. Een absolute specialist op het gebied van Speck; een aanrader!
Een van de mooiste uitzichten heb je bij Grödner Joch (Passo Gardena) op zo’n 15 minuten rijden vanaf Selva di Valgardena. Onderweg heb je nog Chalet Gerard, een luxe berghut waar je heerlijk kunt eten.
Accommodatie
Er is in elk dorp volop accommodatie aanwezig, variërend van goedkoop tot (super)duur. Bij het zoeken naar accommodatie viel het op dat goed beoordeelde plekjes vaak best aan de prijs waren. Als het heel goedkoop was, zat het vaak al vol in onze reisperiode. Ook merkten we dat er relatief weinig plekken zijn met appartementen met meer dan twee slaapkamers, iets dat belangrijk is voor families met kinderen, of bijvoorbeeld een gezin dat met de grootouders reist. De meeste vakantiehuizen hebben 1 slaapkamer waar je vaak één of meerdere extra bedden bij kunt laten plaatsen. Ook komt het soms voor dat in de woonkamer een slaapbank staat. Wil je echter twee of meer slaapkamers, dan is het vaak goed zoeken. Er zijn diverse aanbieders van mooie vakantiehuizen in de Dolomieten. Populair is Interhome.nl, met een ruim aanbod aan prachtige appartementen (al vanaf €145 per week).
Vooral in het wintersportseizoen moet je goed zoeken wil je iets vinden voor grotere groepen. Natuurlijk kun je ook in een berghotel boeken, en dan aangrenzende kamers nemen, maar dit is niet altijd de beste of leukste oplossing.
Heb je een flink budget, dan kun je in de Dolomieten ook goed uitpakken. De hotels hieronder zijn dan ook echt fantastisch en tevens als beste beoordeeld op Tripadvisor (bekijk hier alle toffe hotels in de Dolomieten):
Wij verbleven zelf in het prima beoordeelde Damont Apartments. Het grootste appartement binnen de berghut had twee ruime slaapkamers, perfect voor een familie met twee kinderen (zoals in ons geval). Damont ligt op Monte Pana, een heuvel met schitterend zicht op de Sassolungo en de Sassopiatto (twee kenmerkende bergtoppen van de Dolomieten). Een absolute aanrader waarover je hier meer kunt lezen.
Het grote voordeel van Booking.com is dat je al ruim voor vertrek je overnachtingen kunt boeken, die je vaak tot enkele dagen voor vertrek nog kosteloos kunt annuleren. Zo kun je blijven zoeken naar een betere aanbieding, maar staat de trip verder al wel vast.
Hoe kom je er?
De Dolomieten zijn zeer goed vanuit Nederland bereikbaar. Het snelst ben je er met het vliegtuig, waarbij je op Innsbruck vliegt, dat op ongeveer 1,5 uur reizen van de meest populaire dorpen van de Dolomieten ligt. De hoofdstad van de Dolomieten, Bolzano, heeft ook een vliegveld, maar daar wordt momenteel niet rechtstreeks op gevlogen. Een alternatief is een vlucht naar Verona, dat op ongeveer 2,5 uur rijden van de Dolomieten ligt (dichterbij als je in één van de zuidelijk gelegen dorpen verblijft).
Een andere manier om naar de Dolomieten te reizen is met de auto. De meest voor de hand liggende route gaat vanaf Utrecht, via Duitsland naar Innsbruck. Vandaar ga je bij de Brennerpas de grens over en ben je binnen anderhalf uur bij één van de dorpen in de Dolomieten (als het verkeer meezit natuurlijk).
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.
Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.
5 Comments on De geweldig mooie Dolomieten. Alles voor je eerste reis!