Verlang jij er als je thuis bent altijd weer naar om op reis te gaan? Door deze heerlijke wereldgerechten te bereiden, waan je je voor even in een compleet andere cultuur. In dit artikel zijn daarom de lekkerste wereldgerechten voor je op een rij gezet. Zo kun je zelfs aan je eigen keukentafel genieten van buitenlands eten.
Thaise Pad Thai
Wist je dat Pad Thai één van de meest gegeten gerechten ter wereld is? En het is niet eens ingewikkeld om dit overheerlijke Thaise noedelgerecht zelf te maken. De ingrediënten die je nodig hebt, zijn rijstnoedels, eieren, tofu, gamba’s, taugé, bosui, pinda’s, limoen en Pad Thai saus. Deze saus kun je zelf maken met een basis van tamarinde bonen, maar is ook kant-en-klaar te verkrijgen in vrijwel iedere supermarkt.
Indonesische Gado Gado
Indonesische Gado Gado is zo’n gerecht waarmee je de plank eigenlijk niet mis kunt slaan. Het is simpel, gezond en ontzettend smaakvol (en vegan wanneer dit een vereiste is). Niet verrassend, aangezien de Indonesische keuken bekend staat om de vele geuren, kleuren en smaken. Gado Gado maak je met ei, winterpeen, spitskool, komkommer en een kruidige pindasaus. Erbij wordt doorgaans rijst en kroepoek geserveerd. Wil je het geheel in stijl afronden, bestel er dan nog wat gerechtjes bij die er perfect bij passen. Denk bijvoorbeeld aan Telur Balado, Tempeh Kering, Frikadel Jagung en een kippenpoot ‘Indonesian Style’.
Spaanse Paëlla
Ook kleurrijk, geurrijk en smaakvol: Spaanse Paëlla. Het gerecht is herkenbaar aan de diepe, gele kleur van de rijst. De kleur ontstaat door saffraan mee te koken met de rijst. Wat er aan deze gele rijst wordt toegevoegd, hangt af van de Spaanse regio waaruit het recept afkomstig is en van jouw persoonlijke voorkeuren. Vaak worden er paprika’s, pepers, chorizo, kip, vis, schaal- of schelpdieren aan toegevoegd.
Maleisische Nasi Lemak
Nasi Lemak wordt wel eens het nationale gerecht van Maleisië genoemd, hoewel dat ook geldt voor populaire gerechten als Rendang, Saté en Assam Laksa. Veel populaire Maleisische gerechten komen oorspronkelijk uit buurlanden, of zijn er vanwege de vele bevolkingsgroepen in het land flink door geïnspireerd. Nasi Lemak is een Maleisische ‘original’. Heerlijk geurige kokosrijst, met diverse gerechtjes om het af te maken. Denk aan een gefrituurde kippenbout, eieren, komkommer, pinda’s, tofu, ansjovis, gefruite uitjes en natuurlijk het allerbelangrijkste onderdeel: de pittige sambal. Wist je dat er in Maleisië Nasi Lemak restaurants zijn waar je soms wel tot 1 uur moet wachten eer er een vrij tafeltje is?
Israëlische Shakshuka
Als je opzoek bent naar een comfortabele doch gezonde maaltijd, is Israëlische Shakshuka een waar schot in de roos. Kortgezegd is Shakshuka een stoofgerecht met eieren in een kruidige saus van paprika’s en tomaten. Extra lekker is het om geitenkaas over het gerecht te strooien. In de Midden-Oosterse keuken kan het gerecht op ieder moment van de dag gegeten worden: als ontbijt, lunch en als diner.
Japanse Okonomiyaki
Okonomiyaki is een populair gefrituurd gerecht dat bestaat uit beslag en kool. Toppings en ingrediënten worden gaandeweg toegevoegd en variëren van octopus, garnalen, varkensvlees, kaas en meer. Deze ruime variatie qua ingrediënten komt ook terug in de naam van het gerecht; “Okonomi” betekent letterlijk “naar eigen wens”. Het gerecht is overal in Japan verkrijgbaar, maar is vooral populair in Osaka. Daar is het verheven tot dé lokale dish van de stad (samen met het bijna net zo populaire Takoyaki). Hoewel Japan verder geen ‘streetfood’ land is, vormt Okonomiyaki hierop een uitzondering. Vaak heb je restaurants met een buitendeel waar de ‘Japanse Pizza’ ter plekke bereid wordt.
Chinese Xiaolongbao
Dumplings zijn één van onze favoriete hapjes in China (en erbuiten). Een bijzondere versie zijn de soepdumplings, die gevuld zijn met een stevige jus en vaak nog wat vlees of vergelijkbaar. De xiaolongbao verscheen voor het eerst rond 1875, tijdens de Ming-dynastie, in Nanxiang, een dorp aan de noordwestelijke rand van Shanghai. Er zijn tegenwoordig verschillende regionale varianten van de soepdumplings, waaronder Nanjing-stijl en de traditionele Shanghainese xiǎolóngbāo, die stevigere wikkels hebben die een grotere varkensgehaktbal bevatten in een zoete jus. De Nanjing-stijl heeft daarentegen een huid die zo dun is dat het bijna doorschijnend is, een meer hartige bouillon met daarin een kleiner portie varkensvlees. Ze worden vaak opgediend met een klein rietje om alle soep eruit te zuigen.
Italiaanse Fettuccine Alfredo
Italië is één van de bekendste en meest populaire wereldkeukens. Even één gerecht kiezen is niet zo makkelijk als het lijkt, want in het land heb je geen top10 beste gerechten, maar eerder een top100. Bovenaan die lijst staan natuurlijk gerechten als Pizza, Lasagne, Bruschetta, Ravioli, Gnocchi en veel meer. Eén van onze favorieten die we ook vaak zelf thuis maken is de Fettuccine Alfredo met garnalen. Omdat er maar weinig ingrediënten nodig zijn heb je het gerecht in een handomdraai gemaakt, helemaal als je verse Fettuccine of Linguine bij de supermarkt haalt. In Italië zelf is het altijd een feestje om dit gerecht te eten, helemaal als ze er nog wat truffel overheen strooien bij het opdienen.
Zweedse gehaktballetjes
Een favoriet zijn de echte Zweedse gehaktballetjes. In Zweden vrijwel overal verkrijgbaar en in Nederland natuurlijk vooral bekend van IKEA. Voor ons is het een typisch wintergerecht en je hebt ze in een letterlijke handomdraai zo gemaakt. Het geheim zit hem vooral in de heerlijke saus, een combinatie van bouillon, room (of slagroom), wat verse dille, boter en bloem en eventueel nog een theelepeltje mosterd. Vergeet niet om er wat (zelfgemaakte) cranberrysaus bij te serveren. Smaklig måltid
Vietnamese Goi Cuon
Goi Cuon is de Vietnamese variant van de gefrituurde loempia. Wij kennen de Vietnamese loempia als standaard gefrituurd, maar dat is in Vietnam zelf de ‘Chinese loempia’. Goi Cuon is een verse loempia waarbij alle ingrediënten in een zacht, bijna doorzichtig blad van rijst worden gerold. Alle ingrediënten zijn vers, denk aan wortel, sla, tauge, koriander en dunne reepjes vlees. Je krijgt het gerecht meestal opgediend met een klein schaaltje (vis)saus of satesaus. In Nederland kan je het gerecht tot op zekere hoogte namaken met wraps, een wortel/kool mix, wat koriander en in gember en sojasaus gemarineerde biefstukreepjes; een regelrechte hit bij de kinderen 😊.