Maleisië is een zeer veelzijdig land en voor ieder type reiziger heb je wel een leuk aanbod. Avonturiers kunnen het land prima met hun backpack (met laag budget) verkennen, maar reizigers die van enige luxe houden kunnen er ook (meer dan) prima terecht. Verder heb je tientallen Nederlandse reisorganisaties met (rond)reizen naar het land. In veel gevallen gaat het dan om georganiseerde groepsreizen, maar je hebt ook een keur aan individuele rondreizen. Wil je het allemaal zelf in de hand hebben, dan kun je een reis door Maleisië ook makkelijk zelf organiseren. Heb je toch wat hulp nodig, dan kun je een reis samenstellen aan de hand van één of meerdere bouwstenen of puzzelstukken. Diverse reisorganisaties bieden deze mogelijkheid.
Hieronder hebben we de diverse reismogelijkheden verder uitgewerkt.
Backpacken
Al jaren is Azië een zeer populaire bestemming voor backpackers. Veel backpackers slaan echter Maleisië over, terwijl dit toch een perfect land is voor dit type reizigers. Maleisië is een goed ontwikkeld land, met veel – moderne – steden. Vooral het schiereiland Maleisië is dermate ontwikkeld, dat het land op het eerste gezicht niet zo mooi lijkt om als backpacker te bezoeken. Niet is echter minder waar; binnen Maleisië ligt het oudste primaire regenwoud ter wereld. Daarnaast zijn de binnenlanden van Borneo perfect voor avonturiers. Bako national park bijvoorbeeld is een park waar (nog) niet zo veel toeristen komen. Dit is echter wel de echte jungle. Daarnaast heb je nog de rivier de Kinabatangan, waar je langs de oevers orang utangs, krokodillen, neusapen en olifanten kunt tegenkomen.
Maleisië is een bestemming die dus ook voor backpackers erg leuk kan zijn. Voor dit type reizigers zullen vooral de binnenlanden van Borneo en de oostzijde van het schiereiland Maleisië erg mooi zijn om doorheen te reizen. Op de vraag ‘Koffer of reistas’ is het antwoord dus makkelijk; ‘Het is om het even’. Maleisië zou ook een mooi startpunt van een backpackreis kunnen zijn. Je vliegt dan op Kuala Lumpur, om van daaruit naar het noorden richting Thailand of naar het zuiden richting Indonesië te trekken.
Wanneer je in Maleisië gaat backpacken heb je eigenlijk alleen maar een vliegticket naar Zuidoost-Azië nodig. Je kunt het beste een los vliegticket boeken, de beste prijzen heb je meestal zo’n 6 tot 3 maanden voor vertrek. Let erbij de keuze van de reisorganisatie op dat ticketprijzen soms aanzienlijk hoger zijn bij langer verblijf (een ticket voor 3 weken is vaak veel goedkoper dan een ticket voor 3 maanden). Binnenlands vervoer is spotgoedkoop. Zelfs binnenlandse vluchten (met bijvoorbeeld de Maleise prijsvechter AirAsia zijn goedkoop als je er op tijd bij bent.
In Maleisië kun je al voor €10 overnachten in goedkope hostels of simpele B&B’s. In Kuala Lumpur heb je een aantal goedkope hotels binnen het gebied Bukit Bintang (hartje van het centrum). Ook in de rest van Maleisië kun je op veel plekken voor een laag bedrag overnachten. De kosten van het levensonderhoud zijn laag, net als in de overige Aziatische landen. Middenklasse en luxe hotels boek je het meest voordelig bij Agoda.nl en Booking.com. Walk-in rates bij middenklasse of luxe hotels zijn doorgaans erg onvoordelig, soms vele tientallen euro’s duurder dan wanneer je vooraf online reserveert.
Rondreis
Een rondreis naar Maleisië bevat meestal een aantal vooraf vastgestelde onderdelen, die je al in Nederland boekt. Vaak zul je met een groep met andere Nederlanders reizen – de groepsrondreis – inclusief een gids. Voordeel hiervan is dat je zelf helemaal niks hoeft te regelen, en alle interessante bezienswaardigheden bezoekt. Nadeel is dat je er wel maar net van moet houden, om een flink aantal dagen met een vast gezelschap op te trekken. Ook populair zijn de individuele rondreizen, waarbij je zelfstandig door het land reist (al dan niet met gids/chauffeur).
De meeste rondreizen worden in groepsvorm uitgevoerd. In veel gevallen kennen de groepsleden elkaar vooraf nog niet. Vlak voor vertrek ontvang je de reisbescheiden, hierin vind je onder andere alle informatie over de rondreis. Leuk aan een rondreis is dat je op een makkelijke manier een groot deel van het land bezoekt. Veel zaken worden vooraf of ter plekke voor je geregeld, je hebt nauwelijks nog ergens omkijken naar. Verder vinden veel reizigers het leuk om met andere reizigers (Nederlanders) op te trekken, je houdt er zo nu en dan nog een aantal leuke vrienden aan over.
Een rondreis duurt meestal tussen de 14 en 24 dagen, je logeert dagelijks in goede middenklasse hotels. Sommige reisorganisaties bieden rondreizen aan die je met meerdere landen laten kennismaken (vb. ANWB Reizen). Zo heb je diverse rondreizen waarmee naast Maleisië, ook meteen Singapore en/of Thailand of Indonesië bezoekt. Reisorganisaties Van Verre en 333travel zijn gespecialiseerd in individuele rondreizen. Hoewel de reizen grotendeels een vast reisprogramma hebben, kun je vrij gemakkelijk wijzigingen in de de onderdelen aanbrengen.
Probeer vooraf na te gaan of alle onderdelen van de rondreis de moeite waard zijn, lees informatie op websites en weeg daarna af welke rondreis het beste bij je past. Maleisië is een groot land, meestal wil je het liefst alles zien tijdens je reis. Daar schuilt ook een risico, je bent de hele vakantie alleen maar aan het reizen, zonder echt lekker tot rust te komen. Probeer daarom altijd een reis te vinden die per bestemming voldoende dagen biedt om de locatie ook echt te verkennen. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Overigens is een combinatie van een rondreis aangevuld met een extra week ook het overwegen waard. Boek je bijvoorbeeld een rondreis van 14 dagen, dan is het fijn om daarna nog een week te luieren op één van de mooie eilanden van Maleisië. De meeste reisorganisaties (o.a. ANWB Reizen en 333travel) bieden dit standaard aan. Bij andere reisorganisaties moet je er zelf even om vragen, maar het is meestal wel mogelijk. Schroom niet om voor het boeken nog even contact met ons op te nemen over het type rondreis.
Een prachtige rondreis door Maleisië boek je onder andere bij: De Jong Intra, 333travel, ANWB Reizen of Van Verre.
Groepsreis
Soms gaat een schoolklas naar het buitenland, soms gaat een compleet voetbalelftal naar het buitenland. Ook gaan regelmatig hele families naar de andere kant van de wereld om bijvoorbeeld een bruiloft te vieren. Naar Maleisië gaan ook veel groepen met bekenden. Vaak gaat het dan om familie, vrienden of collega’s. Meestal boekt zo’n groep collectief, vooral omdat de prijzen dan lager liggen. De meeste reisorganisaties bieden een korting wanneer je een groepsboeking doet, een voorbeeld is Van Verre.
Een rondreis door Maleisië is erg leuk voor een groep. Vooraf wordt alles geregeld, en ter plekke staat eten en vervoer voor je klaar. Een rondreis met een groep bekenden is meestal in grote lijnen hetzelfde als een normale rondreis. Vaak ga je onder leiding van een gids op pad. Het grote voordeel van een rondreis met familie of bekenden, is dat je zelf de onderdelen kunt samenstellen. Veel reisbureaus bieden bij groepen reizen op basis van maatwerk aan. Je kunt je dus vooraf orienteren, en zelf aangeven welke bestemmingen je binnen Maleisië wilt aandoen. Het reisbureau zal uiteindelijk een offerte uitbrengen op basis van je wensen en eisen.
Een groepsreis naar Maleisië boek je onder andere bij: Van Verre, ANWB Reizen of Djoser
Maatwerk
Een aantal reisorganisaties bieden reizen op maat aan. Dit betekent dat je zelf met hulp van het advies van de reisorganisatie een reis naar wens samenstelt, of je laat de complete reis door de reisorganisatie samenstellen. Je koopt dan een vliegticket en kiest zelf de reisonderdelen en hotels. Wanneer je een reis op maat wilt samenstellen, is het raadzaam om eerst te bepalen wat je allemaal wilt zien en doen tijdens de vakantie. Maleisië is een veelzijdig land en er zijn heel veel mogelijkheden bij het samenstellen van je eigen reis. Meestal is de duur van de reis de reden dat er gekozen moet worden tussen bepaalde reisonderdelen.
De reisorganisatie kan ook een reis op basis van maatwerk voor je samenstellen. Je geeft simpelweg aan hoelang en wanneer je naar Maleisië wilt en daarnaast waar je overige voorkeur naar uitgaat – bijvoorbeeld een actieve reis, strandvakantie, of natuur/cultuur – en de reisorganisatie doet een passend reisvoorstel. De reisorganisatie kan zelfs vooraf alle binnenlandse vluchten, transfers, boottickets, treinticket, bustickets en entreekosten voor je regelen. Ook kan het overige vervoer bij een maatreis door Maleisië worden geregeld. Je rijdt dan door het land met een chauffeur/gids.
Een reis naar Maleisië op basis van maatwerk boek je onder andere bij: Van Verre of 333travel.
Startpakket
In het verleden was een startpakket erg populair. Je kocht dan een vliegticket inclusief één of meerdere overnachtingen in de stad van aankomst. In het geval van Maleisië is dit meestal een verblijf in Kuala Lumpur, of meteen een paar nachten op eilanden als Pangkor, Penang of Langkawi. Je kon dit desgewenst een aantal dagen verlengen. Deze manier van reizen was vaak net zo voordelig als een los ticket en je had direct bij aankomst een plek om te overnachten. Meer en meer reizigers raakten echter gewend aan het zelf boeken van vliegtickets en het zelf boeken van overnachtingen en dit was nu juist de doelgroep voor het startpakket. Een aantal jaar geleden stopten een aantal reisorganisaties al met het aanbieden van deze instapwijze van reizen en momenteel wordt het nauwelijks nog aangeboden.
Stopover
Eigenlijk is een stopover geen reisvorm op zich. Veel reizigers die naar Australië of Nieuw-Zeeland vliegen, hebben een verplichte tussenstop in één van de landen binnen Zuidoost-Azië. Hieronder valt ook Kuala Lumpur, de perfecte stopoverbestemming. De afgelopen jaren was het vooral Singapore waar veel toeristen tijdelijk een stop maakten. Het verkeersbureau van Maleisië besefte dat ook Kuala Lumpur zeer geschikt is voor dit type reizigers. Vervolgens is er veel energie gestoken in de PR rond stopovers en inmiddels is Kuala Lumpur is een zeer populaire stad voor een korte stopover. Al heb je maar een paar uur te besteden in Maleisië, je kunt in die korte periode toch al een hoop leuke en mooie dingen bezichtigen.
Een bezoek aan Kuala Lumpur is pas de moeite waard als je minimaal 5 uur (exclusief uitchecken en inchecken) tijd beschikbaar hebt. In dat geval kun je de koffers op de luchthaven – in een kluis – achterlaten, en pak je de KLIA Ekspres of de taxi naar het centrum van Kuala Lumpur. Je kunt dan wat shoppen en een paar hoogtepunten van de stad bezichtigen. Het voordeel van de KLIA Ekspres is dat je bij KL Sentral uitstapt en hier heb je meteen het enorme winkelcentrum Nu Sentral. Hier start ook de KL Monorail en kun je dus makkelijk en goedkoop vanaf KL Sentral naar Bukit Bintang waar je nog veel meer winkelcentra hebt. Vervolgens heb je hier de voetgangersbrug naar Suria KLCC voor een bezoek aan de Petronas Twin Towers (let op: kaarten vooraf online reserveren). Vanaf Suria KLCC pak je dan de metro naar Chinatown voor een korte wandeling door deze bruisende wijk. Daarna pak je weer de metro naar KL Sentral waar je weer overstapt op de KLIA Ekspress naar de luchthaven. Hieronder in een overzichtje uitgewerkt:
- Bagage in kluis bij arrivals (wanneer bagage niet is doorgelabelt)
- KLIA Ekspres naar KL Sentral. Bezoek winkelcentrum Nu Sentral.
- Monorail naar Bukit Bintang. Winkelen en eindigen bij Pavilion KL.
- Vanaf Pavilion KL de voetgangersbrug richting Suria KLCC.
- Suria Park of Petronas Twin Towers in (kaarten vooraf online kopen)
- Onder Suria KLCC metro naar Chinatown (stop Central Market)
- Na rondje Chinatown (je hebt er shops, eettentjes en een paar toffe tempels) terug naar metro Central Market.
- Metro naar KL Sentral. Eten bij Nu Sentral of direct met KLIA Ekspres naar luchthaven.
- Kosten: niet meer dan RM100 per persoon excl. eten en drinken en andere uitgaven onderweg
Daarnaast kun je vanaf de luchthaven ook een KL City Tour boeken, dan ga je per tourbus langs alle attracties van Kuala Lumpur. Het huidige aanbod aan tours die direct vanaf de luchthaven vertrekken varieert regelmatig en daarom kun je hiervoor het beste de beschikbare tours vooraf via Tripadvisor bekijken. Wij zijn natuurlijk zeer goed bekend in de stad en zouden zelf niet snel meer een georganiseerde tour overwegen.
Je kunt ook zelf een kort bezoek aan Kuala Lumpur inplannen. In dat geval kies je bewust voor een bezoek aan de metropool en trek je een paar dagen uit om de stad zelf of de directe omgeving van deze wereldstad te verkennen. De stad kun je in drie of vier dagen uitvoerig verkennen. De omgeving kun je het beste per huurauto verkennen. Trek je er minimaal een week voor uit, dan zou je één van de eilanden aan de westkust of oostkust kunnen bezoeken. De voorkeur zou dan uitgaan naar een AirAsia vlucht – vooraf online te boeken! – naar de eilanden Langkawi of Penang, waar je een paar dagen in een leuk hotel aan het strand verblijft. Beide eilanden hebben ook voldoende leuks te bieden; Langkawi bezoek je vooral voor de natuur en Penang vooral voor de cultuur (daarbij kun je op beide eilanden heerlijk eten).
Pakketreis of strandvakantie
Een pakketreis – ook wel strandvakantie genoemd – heb je in meerdere soorten en maten. Je boekt de reis al in Nederland, bijvoorbeeld twee weken Penang, of twee weken Langkawi. Meestal vlieg je met een korte tussenstop naar één van de eilanden van Maleisië. In sommige gevallen zit er standaard nog een bezoek aan de hoofdstad Kuala Lumpur bij van maximaal drie overnachtingen.
Elke Nederlandse reisorganisatie biedt pakketreizen of strandvakanties aan. Bij reisorganisaties als ANWB Reizen en De Jong Intra vind je op de website al diverse pakketreizen. Bij reisorganisaties als Van Verre en 333travel draait het meer om maatwerk, hier kun je je eigen pakketreis (met één of meerdere locaties binnen Maleisië) samenstellen.
Vaak is een verblijf van een dag of vier meer dan voldoende per locatie in Maleisië. In dat geval valt er op elke locatie voldoende te doen om je niet te vervelen, maar daarnaast vinden sommige reizigers vinden het juist heerlijk om twee weken te luieren en te zonnen langs het strand. Voor deze reizigers is een pakketreis naar Maleisië prima. De meeste pakketreizen worden aangeboden naar de eilanden Penang en Langkawi. Beide eilanden liggen in de Andaman Zee, ten noordwesten van het schiereiland Maleisië. Het voordeel is dat je met een pakketreis op een gemakkelijke manier kennis maakt met het prachtige Maleisië. Je verblijft een week of meer in hetzelfde hotel of resort op een mooi eiland. Nadeel hiervan is wel dat je de echte ‘veelzijdige kant’ van het land niet volledig zult ervaren. Maleisië heeft namelijk meer te beiden dan een paar prachtige eilanden. Mocht je echter een pakketreis nemen dan zit je op beide eilanden goed, er is namelijk voldoende te doen om je enkele weken bezig te houden.
Een pakketreis bevat doorgaans een ticket, een aantal overnachtingen in een hotel en het eventuele transport op locatie. Daarnaast is een pakket meestal op basis van logies en ontbijt. In sommige gevallen worden er pakketreizen aangeboden waarbij je naast het ontbijt tevens lunch en een avondmaaltijd krijgt. Ben je niet van plan om je hotel te verlaten, dan is dit prima. In Maleisië is het echter juist zo leuk om ’s avonds bij de vele hawkers te eten. We zouden zelf dan ook niet snel een full-board pakket nemen, vooral niet als je actief bent ingesteld en regelmatig weg bent van het hotel. Sommige hotels bieden naast full-board (ontbijt, lunch en avondeten) een zgn. ‘all-inclusive’ formule. In veel andere landen is dit een groot succes. In Maleisië is dit om eerder genoemde redenen niet echt handig. Dit is alleen interessant als je je hotel niet verlaat en als je minimaal in een 5 sterren hotel of resort verblijft.
Veel reisorganisaties bieden reizen aan op maat. Vaak betekent dit dat een pakketreis of strandvakantie als de basis dient voor een vakantie naar Maleisië. Zie je een mooie pakketreis, maar wil je er nog wat dagen aan plakken, neem dan eerst contact op met de reisorganisatie waar je de reis boekt. De meeste reisorganisaties – bijvoorbeeld ANWB Reizen of Van Verre – veranderen de retourdatum van je vliegtickets en je kunt dan zelf een locatie naar keuze aangeven om te verlengen.
Een strandvakantie of pakketreis naar Maleisië boek je onder andere bij: ANWB Reizen of De Jong Intra.
Losse vliegtickets
Steeds meer toeristen vinden het fijn om zelf een reis te plannen. Men boekt dan niet meer een complete reis via een reisorganisatie, maar een los vliegticket bij een zelf gekozen luchtvaartmaatschappij. Men boekt hotels los van het vliegticket bij één van de bekende hotelsites op het internet, zoals Agoda.nl en Booking.com. Hotels worden in sommige gevallen voor het gemak al vooraf geboekt, maar vaak ook ter plekke. Let wel, de walk-in rates van hotels in Maleisië zijn vaak niet zo heel erg voordelig, de eerder genoemde hotelsites bieden dezelfde hotels soms voor veel lagere prijzen aan.
Excursies boekt men ofwel ter plekke in Maleisië, of vooraf via het internet bij bijvoorbeeld het populaire Klook. Vaak komt men dan toch weer terecht bij de Nederlandse reisorganisaties, die steeds vaker losse reisonderdelen opnemen binnen hun portfolio. Van Verre is hier een goed voorbeeld van, zij tonen zelfs de prijzen van losse reisonderdelen op hun website.
Een los vliegticket is vooral voor backpackers handig. Verder kan het ook heel voordelig zijn, omdat sommige luchtvaartmaatschappijen zo nu en dan flink stunten met de prijzen. Ticketprijzen schommelen regelmatig. Meestal betaal je voor vertrek in de periode van juli tot augustus het hoogste bedrag voor een ticket. Hetzelfde geldt voor de periode rond kerst en oud en nieuw. Vlieg je tijdens het hoogseizoen naar Maleisië, dan betaal je doorgaans €200 per ticket extra. In de maanden januari tot en met juni en september tot en met half december liggen de prijzen het laagst. Er is niet snel sprake van een last minute naar Maleisië, het heeft om die reden ook niet zo heel veel zin om lang te wachten met het boeken van je ticket(s).
De Nederlandse reisorganisaties werken over het algemeen samen met de drie grote luchtvaartmaatschappijen; Malaysia Airlines, Singapore Airlines en KLM. De laatste jaren vliegen steeds meer toeristen vanaf het buitenland naar Maleisië. De VAE vliegt met haar maatschappij Emirates voor zeer scherpe prijzen. Ook Qatar en Etihad (beiden top 5 beste airlines ter wereld) vliegen zeer betaalbaar naar Kuala Lumpur. De arabische airlines hebben echter wel soms onhandige stopovers (midden in de nacht), maar daar is de prijs ook wel weer naar.
Huwelijksreis naar Maleisië
Maleisië is een prachtig tropisch en vooral veelzijdig vakantieland, en vormt daarom de perfecte bestemming voor je huwelijksreis. Wij hebben in het verleden al diverse mensen gesproken bij hun huwelijksreis voor Maleisië kozen. Het grote voordeel is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt en kunt. Je kunt makkelijk zelf een budget-huwelijksreis organiseren. Je kiest dan een paar hoogtepunten en bepaalt zelf de mate van luxe qua accommodatie. Zaken als tickets en eventueel een huurauto regel je ook makkelijk zelf. Veel pasgetrouwde koppeltjes kiezen er verder voor om het soort accommodatie af te wisselen. (Ultra)luxe waar luxe extra meerwaarde heeft en basic (betaalbaar) waar dit voldoet. Bij een reisorganisatie als Van Verre kun je prima terecht om enkele losse bouwstenen aan elkaar te knopen. Zij kunnen ook de vliegtickets en het binnenlandse vervoer voor je organiseren (al dan niet per huurauto met of zonder chauffeur/gids). In dit geval stel je zelf een maatwerkreis samen.
Wil je geen omkijken hebben naar de invulling van je huwelijksreis naar Maleisië; dan kun je de complete reis uitbesteden aan één van de reisorganisaties in Nederland. Zo’n beetje elke reisorganisatie met reizen naar Maleisië is in staat om een huwelijksreis samen te stellen. Er zijn echter ook een paar reisorganisaties met een aantal huwelijksreizen in hun vaste aanbod. Hierbij is het voordeel dat je ze vooraf goed hebben nagedacht over de invulling van de huwelijksreis (qua luxe, reistempo etc). Reisorganisaties als Shoestring, Koningaap en Sawadee hebben standaard al diverse luxe reizen die prima als huwelijksreis kunnen worden geboekt. Voor maatwerk kun je prima terecht bij 333travel en Van Verre.
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.