Het centrum van het vroegere Javaanse koninkrijk ligt in Yogyakarta. Hier vind je de Kraton (Paleis van Sri Sultan Hamengkubuwono), waarbinnen het paleis van Sultan ligt samen met diverse andere bouwwerken die nog uit de Koningstijd stammen. De javaanse hofcultuur bij Kraton weerspiegelde het epicentrum van de wereld, dat weer staat voor het epicentrum van het universum. Het vormt een rechthoek tussen de rivieren Code en Winongo, en tussen Tugu en Panggung Krapyak.
Een bezoek aan Kraton kan dagelijks tussen 9.00 en 13.00 (vrijdagen tot 11.00). Entree bedraagt Rp.12.500 plus nog een klein bedrag extra voor foto- en videocamera’s (Rp.1.000). De gids is inclusief bij de toegangsprijs. We kregen een rondleiding van een zeer oud mannetje dat ons van alles en nog wat over Kraton wist te vertellen; in het Nederlands welteverstaan want hij had jaren in Nederland gewoond.
Tijdens de rondleiding krijg je ook de publieke vertrekken van de Sultan te zien. Je treft er veel Nederlandse invloeden aan, diverse prinsen hebben in het verleden in Nederland gestudeerd. Het geheel ziet er allemaal prachtig uit. De Sultan is eigenaar van het complex en van alles dat binnen Kraton valt. In de praktijk komt het er op neer dat niemand eigenaar van een huis is binnen Kraton; iedereen huurt zijn huis van de Sultan.
Aan het einde van de rondleiding kun je nog een Wayang Kulit poppenspel (schaduwpoppen) bijwonen. De gidsen kunnen verder elk extraatje wel gebruiken en zijn zullen erg blij zijn met een fooi voor hun informatieve rondleiding.
Water Castle (Taman Sari)
Binnen Kraton (2 kilometer ten zuiden van het centrum van Kraton) vind je de oorspronkelijke Koninklijke tuin van de Sultan van Yogyakarta. Binnen dit complex vind je het Taman Sari (waterkasteel); een plek waar de Sultan en zijn gevolg kon relaxen, baden, bidden en vluchten (via een tunnelstelsel vanaf het paleis). Een groot deel van het complex is in de loop der jaren verloren gegaan, verwoest of het moest plaatsmaken voor woningen. Momenteel zijn de baden toegankelijk voor publiek; deze zijn ook het beste bewaard gebleven. Je kunt ook nog een stukje door één van de tunnels lopen voordat je bij het complex uitkomt. Op een flink zonnige dag is het erg prettig om een paraplu (ter bescherming) en zonnebrand bij je te hebben aangezien je veel door open stukken wandelt.
Hoe kom je er?
Je kunt het centrum van de Kraton gewoon met de taxi bereiken. Heb je een hotel dichtbij Kraton, dan kun je er makkelijk zelf naartoe lopen.
Boek je accommodatie in Yogyakarta
Alle pagina’s over Java
- Bandung
- Borobudur
- Dieng Plateau
- Jakarta
- Kraton
- Prambanan
- Surabaya
- Tangkuban Perahu
- Treinreis door Java
- Yogyakarta
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Video-impressie
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.