Tijdens je vlucht mag je maar met een bepaald aantal kilo’s aan gewicht reizen. Het aantal kilo’s dat per vlucht mag hangt af van de luchtvaartmaatschappij en van het type vlucht. Zo zijn de regels vaak veel scherper bij low budget airlines als RyanAir of AirAsia, dan bij full service airlines als KLM of Singapore Airlines.

Soorten bagage aan boord

Je hebt diverse soorten bagage die je mee aan boord mag nemen. Bij een standaard lange afstandvlucht bij de gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen geldt normaal gesproken dat je naast de checked-bagage ook nog handbagage en overige bagage mag meebrengen.

Checked-bagage

Checked-bagage is de koffer of tas die je bij de balie incheckt. Deze bagage verdwijnt in het ruim en zie je pas bij aankomst weer terug. Het gewicht van checked-bagage varieert van 15kg tot 30kg, afhankelijk van de airline. Ga altijd goed vooraf na welke regels de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt hanteert. Vaak zijn luchtvaartmaatschappijen wat coulant als het om overbagage gaat. In het geval van Singapore Airlines, KLM en Malaysia Airlines mag je officieel in economy class 20kg checked-bagage mee aan boord nemen. Als je echter tot 23kg incheckt komt het meestal ook wel goed. Ga je over de 23kg dan heb je een probleem. Vaak moet je dan vanaf 20kg (de officiele limiet) voor het overgewicht (per kilo) betalen. Luchtvaartmaatschappijen hanteren vandaag de dag flinke prijzen per kilo. Kijk niet vreemd op van bedragen rond de €60 per kilo overgewicht.

Checked-bagage bij budget maatschappijen

De regels zijn vaak anders bij budget luchtvaartmaatschappijen. Hier betaal je voor alleen je ticket inclusief luchthavenbelasting. Wil je bagage mee aan boord nemen, dan betaal je hier vaak los voor. Dit is al tijdens de boeking te zien. Je kunt dan aangeven met hoeveel kilo checked-bagage je wilt vliegen, en rekent het bedrag direct af. Heb je uiteindelijk nog overgewicht, dan betaal je wederom een fors bedrag per overtollige kilo. Dit moet meestal voor het incecken, kun je het niet betalen, dan ga je niet mee.

Handbagage

Handbagageregels verschillen per luchtvaartmaatschappij. De meeste gerenommeerde maatschappijen laten maximaal 7kg aan handbagage per persoon toe. Hoewel de kans over het algemeen klein is dat ze je handbagage wegen, mag bij overgewicht een deel niet mee. Dit kun je dan tegen betaling als checked-bagage laten inchecken. De handbagage dient ook aan bepaalde afmetingen te voldoen. Hier geldt dat de luchtvaartmaatschappijen hier vaak hun eigen regels bij hebben. Ook dit kun je vooraf op de website van de maatschappij waarmee je vliegt bekijken.

Handbagage bij budget maatschappijen

Over het algemeen laten de budgetmaatschappijen tussen 5 en 10kg handbagage toe. Check vooraf de website van de budget airline om zeker te weten wat toegestaan is. Superlichte reizigers kunnen misschien hun compete bagage op deze manier meebrengen.

Overige bagage

Naast handbagage mag je vaak nog veel meer los mee het vliegtuig in nemen. Zo mag je een laptop(tas) of camera(tas) naast je handbagage mee aan boord nemen. In je laptoptas of cameratas passen dan ook meteen weer wat andere kleine dingen. Ook mag je daarnaast een jas, trui en bv sjaal/handschoenen los mee aan boord nemen. Men doet vaak ook niet moeilijk over een boek en wat snacks voor onderweg. Ook wanneer je tax-free op de luchthaven hebt gekocht, mag dit mee aan boord. Ga wederom na bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt wat ze allemaal toestaan tijdens de vlucht.

Gewichtsbesparende tips

  • Koop toiletartikelen pas op de bestemming zodat je er niet mee hoeft rond te zeulen.
  • Neem je wel je eigen toiletartikelen mee, zorg er dan voor dat je een op het aantal reisdagen afstemde hoeveelheid mee neemt, bijvoorbeeld in handige plastic reisflesjes.
  • Neem alleen mee wat echt nodig is en koop de rest eventueel op de bestemming. Ga vooraf na wat er echt nodig is. Neemt de gids al zaklampen mee? Heeft het guesthouse zelf al een klamboe hangen? Heb je die warme kleding echt in de tropen nodig?
  • Laat ‘novelties‘ thuis, die gebruik je meestal toch niet.
  • Koop een kleine tablet met toetsenbord en zeul geen complete laptop mee.
  • Zware schoenen en kleding trek je aan tijdens de vlucht, lichte kleding in de bagage.
  • Kleine, maar zware dingen in de handbagage of zelfs in je jas.
  • Neem niet teveel snacks mee. In veel gevallen eet je dit toch niet op. Dit geldt vooral wanneer je met een van de gerenommeerde maatschappijen vliegt; zij verwennen je meestal al voldoende aan boord.
  • Reis je met een oudere koffer? Ga dan na of het niet eens tijd wordt om die te upgraden. Momenteel worden er veel lichtgewicht reiskoffers verkocht.
  • Het laten wassen van je kleding is op veel bestemmingen erg goedkoop. Zo goedkoop dat het eigenlijk niet nodig is om voor zo’n beetje elke reisdag een nieuw klofje bij je te hebben.

Heb je zelf nog handige tips voor gewichtsbesparend reizen? Deel ze dan hieronder met ons.