Siem Reap is een forse stad in Cambodja, toch doet het geheel kleinschalig aan. Er hangt een heerlijk sfeertje en hoewel men de stad vaak bezoekt voor Angkor Wat, is het eigenlijk een bestemming op zich binnen Cambodja. Het is er lekker Aziatisch rommelig; honderden brommertjes, fietsen, voetgangers, tuktuks, auto’s, taxi’s en bussen rijden allemaal langs elkaar op de toch vrij brede wegen van deze stad. In het centrum heb je gezellige straatjes met restaurants, barretjes en koffietentjes. Na een lange dag in het Angkor tempelcomplex is het de perfecte plek om nog even lekker een drankje op een van de vele terrasjes te drinken.
Het staat vol met huizen uit de Franse koloniale tijd. Samen met de typische Khmer woningen geeft het de stad een prettig sfeertje. Vroeger was Siem Reap een klein dorp, maar het groeide langzaam uit tot een van de grootste toeristische centra van het land. Reizigers verblijven voornamelijk in Siem Reap om het Angkor Archaeological Park te bezoeken. Vooral Angkor Wat wordt als één van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld gezien.
Siem Reap betekent ‘Siam verslagen’, wat duidt op de gewonnen veldslag in vroegere tijden. Dit is overigens tevens de reden dat in het verleden geen Thaise luchtvaartmaatschappijen naar Siem Reap vlogen. Momenteel kun je met Thai Smile Airways en met Bangkok Air direct vanaf de Thaise hoofdstad Bangkok op Siem Reap vliegen.
Wat is er allemaal te doen?
Natuurlijk komt iedereen uiteindelijk naar Siem Reap voor alles dat met Angkor (Wat) te maken heeft. Toch zijn er zat leuke dingen te doen en ik raad aan om dit ook daadwerkelijk te overwegen, om zeker te zijn dat je niet tempelmoe wordt. (Zo noemen veel reizigers het fenomeen waarbij je in de dagen dat je er bent, teveel tempels hebt gezien en op een bepaald moment vergeet hoe bijzonder het Angkor tempelcomplex wel niet is.) Leuke activiteiten in Siem Reap zijn het volgen van een kookcursus, naar een wijnproeverij (palmwijn), een cursus pottenbakken volgen, een bezoek aan Great Escape Cambodia (een escape room), een georganiseerde fietstocht, een fantastische massage, een dagje vissen op het Tonle Sap meer, een bezoek aan een van de weeshuizen, het volgen van een Yogacursus en nog veel meer.
Op deze pagina
- Wat is er allemaal te doen?
- Dag- en avondmarkten
- Siem Reap by night
- Apsara dansvoorstelling
- Eten & drinken
- Klimaat
- Accommodatie
- Vervoer
- Hoe kom je er?
- Luchthaven
- Naar de volgende bestemming
- Tips
Boek je accommodatie in Siem Reap
Dag- en avondmarkten
De meeste kleinere winkeltjes vind je langs de oude markt – Psar Chaa – aan Pokambor Avenue. Hier kun je heel goed terecht voor je souvenirs, maar ook voor kleding, tassen etc. Er wordt beweerd dat er ook echte (authentieke) merkkleding verkocht wordt dat rechtstreeks afkomstig is uit de fabrieken van de diverse grote merken.
Langs de hoofdweg – National Highway 6 – vind je ook nog de Upper Market (Phsar Leu Thom Thmey). Hier komt vooral de lokale bevolking boodschappen doen. Je vindt hier van alles en nog wat; van groente, fruit, vlees en vis, tot kleding en zelfs brommeronderdelen. Een andere lokale markt is de markt langs Route 60. Hierlangs vind je elke avond een gezellige samenkomst van de lokale bevolking van Siem Reap. Op deze markt worden vooral veel tweedehands spulletjes verkocht, zoals kleding, schoenen, riemen en diverse andere spulletjes. Het is overdag niet te vinden, dan is het namelijk een verlaten weg omringd door dorre weilanden. Het ligt vlakbij het Korean Exhibition Center.
Siem Reap by night
Naast de Psar Chaa markt vind je in het centrum van Siem Reap tevens ‘Pubstreet’ met vele restaurants (westers en lokaal), barretjes en zeer goedkope accommodatie. Ook vind je hier reisbureaus, boekwinkels, pinautomaten, banken, supermarktjes, massageshops en internet cafés. Dit gebied is vooral erg populair onder backpackende jongeren. Vlakbij Pubstreet heb je ook nog ‘Pubstreet Alley’; een steegje met diverse galerijen, kleine winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Hier hangt vooral een erg relaxte sfeer.
Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties die reizen naar Siem Reap aanbieden. Boek je vakantie naar Cambodja voordelig bij 333travel, ANWB Reizen of Van Verre!
Apsara dansvoorstelling
Wanneer je vooraf in Siem Reap een meerdaagse tour boekt, is er een grote kans dat een Apsara dansvoorstelling hierbij inbegrepen zit. Deze traditionele dansen worden uitgevoerd door professionele danseressen; vaak mooie Cambodjaanse vrouwen die vooral een enorm elegante uitstraling hebben. De typische Khmer-dansen worden al duizenden jaren uitgevoerd, geliefd bij de koning, maar ook bij het gewone volk. Een bekende locatie waar je de Apsara dansvoorstelling kan zien, is bij het Amazon Restaurant. Tijdens het buffetdiner geniet je van diverse Apsara-dansen. Ook bekend, is de voorstelling bij het Angkor Village Hotel. Een bezoek aan een Apsara dansvoorstelling is natuurlijk wel een vrij toeristisch geheel, maar staat toch garant voor een plezierige avond.
Eten & drinken
Er zijn diverse leuke eettentjes en restaurants in Siem Reap te vinden. Wel moet je als toerist de eerste dagen even uitkijken met hoe ‘lokaal’ je hier eet. Verblijf je al enige tijd in Zuidoost-Azië dan zal het wel meevallen, maar wees altijd alert. Rond Psar Chaa vind je diverse leuke – vooral westerse – restaurantjes waar je goed kunt eten. De prijzen variëren van goedkoop tot vrij duur (het verschil tussen simpel lokaal eten tot westerse luxe maaltijden). Wij zijn bij een aantal leuke (en minder leuke) restaurants geweest, waaronder Samot, The Red Piano, Abacus, Madame Butterfly, Viroth’s en Kamasutra (als je van Indiaas eten houdt). Een beroemd lokaal Khmergerecht is Amok Fish, die moet je zeker ergens proberen. Dit gerecht wordt in simpele eettentjes geserveerd, maar ook in luxe restaurants; het is de trots van Cambodja.
We hebben ook diverse keren onder de locals gegeten. Zo gingen we op een zaterdagavond naar een lokaal restaurant en hier hing een drukke maar gezellige sfeer. Dit had deels ook te maken met het feit dat een grote karaf Angkor bier er maar $1.20 kostte en dat de Cambodjaanse jongeren karaf na karaf leegdronken en daardoor zichtbaar aangeschoten waren. Grappig was dat er een enorm scherm hing waarop recente films gespeeld werden. Het eten was er verder erg lekker. Wij probeerden naast een aantal lokale gerechten ook nog een speciale snack: gefrituurde sprinkhanen. Dit is nog een redelijk normale snack vergeleken met wat ze er nog meer verkochten: gefrituurde vogelspinnen, slangen, kikkers, torren en diverse andere insecten.
Mocht je lekker brood willen eten, probeer dan een stokbrood; een overblijfsel uit de Franse koloniale tijd (net als de vele typisch Frans ogende winkeltjes en huizen in het Old French Quarter). Je kunt het stokbrood op diverse plekken langs de weg kopen. (Je kunt tevens een belegde versie kopen.) Blue Pumpkin is een leuke lunchtent waar je heerlijk brood kunt eten. In het gebied rond de Psar Chaa vind je ook diverse bars en terrasjes, waar je tot ’s avonds laat kunt genieten van een drankje.
Hieronder een overzicht met de meest populaire restaurants van Siem Reap (volgens Tripadvisor, april 2018):
- Fresh Fruit Factory
- Damnak Steakhouse
- Haven
- Georges Restaurant
- Genevieve’s Restaurant
- Le Bel Air
- Spoons
- Sala Bai Restaurant School
- Grill Wine Cafe
- Pou Restaurant and Bar
- Bong Srey Mith Laor Restaurant
- HAPPYTITE Jam Cafe
- Embassy
- Atmosphere Siem Reap
Klimaat
Siem Reap heeft een droog en heet klimaat. Het is er het hele jaar door erg warm. Tijdens het droge seizoen is het vaak bloedheet en tijdens het regenseizoen kan het flink benauwd zijn. Bijna elke accommodatie heeft dan ook airco en ik zou dit daar ook altijd nemen om de hitte in elk geval even te kunnen ontvluchten. Februari en maart zijn de heetste (droogste) maanden. November en december zijn over het algemeen de koelste maanden (met temperaturen die meestal nog steeds niet onder de 30 graden uitkomen). Wegen in en rond Siem Reap zijn vaak enorm stoffig en als er een paar auto’s tegelijk overheen rijden zie je dikke stofwolken verschijnen. Als je van plan bent om veel te lopen, dan kun je het beste een mondkapje dragen.
Populaire reisorganisaties
Accommodatie
Siem Reap bevat een wirwar van straten en straatjes. Langs de grote straten vind je diverse de 3 tot 5 sterren hotels en langs de kleinere straatjes vind je vooral de gezellige guesthouses. Voor elk type reiziger dus wat wils. Wij verbleven tijdens ons verblijf in Siem Reap in meerdere guesthouses en hotels, om zo een leuke indruk van de verschillende accommodaties te krijgen. Zo verbleven we o.a. in het leuke Golden Mango Inn maar ook enkele dagen in het luxe Viroth. Wij betaalden ‘maar’ $17 per nacht voor onze kamer met airco, televisie en wireless internet in Golden Mango Inn. Er is echter voldoende accommodatie dat nog goedkoper is. Vanaf enkele dollars kun je ook al redelijk prima, hoewel erg simpel verblijven. Viroth was iets duurder, namelijk zo’n $90 per nacht.
Luxe 5 sterren hotels zijn doorgaans vrij goedkoop vergeleken met hotels van dezelfde kwaliteit in omringende landen. Zo heb je al een overnachting in een luxe 5 sterren hotel in Siem Reap vanaf €75 per nacht. Grotere hotelketens liggen echter wel allemaal buiten Siem Reap. In de stad zijn luxe boutique hotelletjes het meest populair, de hele top20 van Tripadvisor staat vol met kleinschalige luxe hotelletjes (waar je voor zeer schappelijke bedragen kunt verblijven).
Bekijk hieronder een overzicht van de meest populaire accommodaties in en rond Siem Reap (gebaseerd op de best beoordeelde plekjes op Tripadvisor). Bekijk hier de actuele aanbiedingen Siem Reap op Agoda.nl (bekijk hier alle accommodatie in Siem Reap):
Vervoer in en rond Siem Reap
De meest gebruikte vervoermiddelen zijn tuktuks, taxi’s en minibusjes bij grotere gezelschappen. De tuktuk kost binnen de stad maximaal 2 tot 3 dollar voor een trip. De taxi is iets duurder, en vooral aan te raden tijdens de droge (en daardoor stoffige) maanden of tijdens flinke plensbuien (en hier kan er in Cambodja veelvuldig sprake van zijn). De tuktuk is erg leuk, mede omdat je echt tussen de locals bent.
De meeste reizigers huren een tuktuk of taxi/huurauto voor een of meerdere dagen, om zo ook meteen alle tempels binnen het Angkor tempelcomplex te kunnen zien.
Hoe kom je er?
Er zijn meerdere manieren om vanuit Nederland naar Siem Reap te reizen. De meest gebruikelijke is een vlucht vanaf Schiphol, maar in sommige gevallen is het goedkoper om vanaf één van onze buurlanden te vliegen. Ook loont het vaak om ruim vooraf op zoek te gaan naar vliegtickets. Een vliegticket naar Siem Reap kost in het hoogseizoen meestal rond de €900. In het laagseizoen heb je soms al aanbiedingen waarbij je voor minder dan €700 vliegt. Een goede plek om de zoektocht naar een vliegticket naar Siem Reap te starten is bij Momondo. Let erop dat er niet rechtstreeks op Siem Reap gevlogen wordt. De goedkoopste maatschappijen hebben vaak 2 stopovers, waardoor de vlucht lang duurt. China Southern is doorgaans de goedkoopste airline om mee naar Cambodja te vliegen.
De betere maatschappijen met maar 1 tussenstop zijn vaak aanzienlijk duurder. Wij hebben de voorkeur voor een vlucht op Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur, vooral omdat je dan op de terugweg nog een paar dagen in één van deze gezellige metropolen kunt verblijven. Vanaf deze steden duurt de vlucht naar Siem Reap hoogstens 3 uur.
Luchthaven
Siem Reap-Angkor International Airport is supermodern vergeleken met diverse andere luchthavens in Zuidoost-Azië. Het is de thuisbasis van Siem Reap Airways, een dochteronderneming van Bangkok Airways. De luchthaven wordt gebruikt door verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder populaire maatschappijen als AirAsia, Malaysia Airlines, Singapore Airlines en Silk Airways.
Siem Reap Airport is een kleine luchthaven, maar wel modern en sfeervol aangekleed. Na aankomst loop je direct de immigratie binnen. Je kunt hier links om de hoek ook meteen pinnen, mocht je geen dollars bij je hebben. Je betaalt $30 (+$1 voor de foto) voor je toeristenvisum met een geldigheid van 30 dagen. Dit visum kun je direct links van de ingang aanvragen. Wanneer je je visum hebt – of zoals wij vooraf al een e-visum hebt geregeld – dan kun je doorlopen naar de immigratiecontrole zelf. Dit duurde in ons geval maar maximaal 5 minuten, onze tassen waren nog niet eens op de band verschenen.
In de grote hal heb je toiletten en een wisselkantoortje, daarna loop je direct door naar de uitgang van de luchthaven. Hier werden wij netjes opgehaald door een medewerker van het hotel waar wij geboekt hadden. Het ging allemaal heel gemoedelijk en prettig. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de luchthaven van Denpasar op Bali. Buiten de luchthaven heb je nog wat tourbureautjes waar je tours of hotelovernachtingen kunt boeken. Verder heb je er nog een taxicounter, waar je voor vaste prijzen een taxi naar het centrum van Siem Reap kunt nemen.
Naar de volgende bestemming
Er gaan dagelijks tientallen bussen naar de meest uiteenlopende bestemmingen binnen en buiten Cambodja. De bus is over het algemeen de goedkoopste maar tevens de meest praktische manier om binnen het land te reizen. Bustickets koop je makkelijk ter plekke, of vooraf online. Een populaire website waar je vooraf bustickets naar zo’n beetje elke bestemming binnen het land (en naar de grensgebieden met de buurlanden) kunt kopen is BookMeBus.com. Ze werken met vaste prijzen en alleen met geautoriseerde vervoerders. Betalen gaat met creditcard, maar je kan achteraf nog wel je boeking wijzigen. Een alternatieve manier om door het land te reizen is per boot. Zo gaat er dagelijks een boot naar Phnom Penh (over het enorme Tonle Sap meer) en ook gaan er dagelijks diverse boten naar Ho Chi Minh Stad in Vietnam (over de Mekong en door de Mekong Delta), mocht je over water naar Vietnam willen reizen.
Als je dus vanaf een andere bestemming binnen Cambodja (of over land vanaf buurlanden Thailand, Laos of Vietnam) reist dan kun je het beste met de boot of bus reizen. Hieronder boek je makkelijk je tickets.
Tips bij een bezoek aan Siem Reap
- Van plan om de stad per tuktuk te verkennen? Neem dan vanuit Nederland een paar mondkapjes mee want het is er erg stoffig op straat. Ze kosten hier niks en je ademt prettig als je onderweg bent.
- Er zijn voldoende pinautomaten in Siem Reap. Pinnen doe je in dollars. Kleine dingen kopen met een $20 biljet kan soms tot problemen met wisselen leiden.
- Met een krap budget naar Siem Reap? Boek dan goedkope accommodatie tijdens de dagen dat je overdag alle tempels van Angkor bezoekt en sluit je verblijf af met een overnachting in een luxe (boutique) hotel.
- Er zijn tig gezellige restaurants in het centrum van Siem Reap. Sommige zijn perfect voor een drankje, anderen voor het perfecte diner. Ga vooraf na via bv Tripadvisor welke restaurants het best beoordeeld zijn.
- Ontbijttip: een heerlijk vers gebakken stokbrood met kaas, of met een lekkere omelet. Dat kennen ze daar wel, want zelfs de lokale bevolking eet dit als ontbijt. Overal te koop, zelfs aan de straat.
- Kijk altijd uit als je ’s avonds over straat loopt. Veel jongeren drinken zich vol in het weekend en stappen daarna vrolijk de auto (of Tuktuk) in.
- Vergeet niet om voor je reis naar Cambodja een goede reisgids te kopen. Handige reisgidsen zijn Insight Guides, Rough Guide en de Lonely Planet. Insight Guides staat boordevol mooie foto’s en de Rough Guide en Lonely Planet staan vooral vol met praktische tips. Op Bol.com of op DeZwerver.nl vind je nog meer reisgidsen met handige reistips.
- Koop de Angkor Pass bij voorkeur aan het einde van de middag om de enorme wachtrijen bij de loketten te vermijden.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.