De treinreis van Nederland naar Beijing, de hoofdstad van China, is een prachtige, onvergetelijk bijzondere en avontuurlijke reis. Er zijn twee hoofdroutes, één met de Trans Mongolië Express en één met de Trans Siberië Express. Als je eindpunt Beijing is, reis je over het algemeen met de Trans Mongolië Express. Hieronder lees je over onze ervaringen met één van de allermooiste treinreizen ter wereld.
Eerst naar Moskou
Tijdens het eerste traject rijdt de trein in twee nachten en één dag van Utrecht door Duitsland, Polen, Wit Rusland naar Moskou. De twee-persoonscoupees in deze trein zijn een beetje sobertjes, maar laat je daardoor niet afschrikken; de twee stapelbedden liggen heel comfortabel. Omdat je ’s morgens vroeg in Moskou aankomt heb je daarna een hele dag om van Moskou te genieten, waar je natuurlijk een bezoek brengt aan het Rode Plein, het Kremlin, de prachtige Basilicathedraal en een rondvaart maakt over de rivier de Moskou. Alles ligt heel dicht bij elkaar, dus lopend goed te doen, alhoewel er een uitgebreid metrosysteem in Moskou is met enkele heel indrukwekkende art-deco metrostations.
Na Moskou begint de echte treinreis
‘s Avonds stap je dan in de Trans Mongolië Express, waar je een prachtige twee-persoonscoupe kunt nemen, helemaal ingericht zoals je een treincoupe in een trein naar China zou voorstellen, met veel teakhout en rood-gouden stoffering, heel romantisch, precies zoals in oude films over de exotische reizen naar de Oriënt. De eenpersoons stapelbedden liggen verassend comfortabel en het monotone schudden en bonken van de trein vinden de meeste mensen heel slaapverwekkend. Een douchecabine deel je met je directe buren. Voor mensen met een kleiner budget bestaat overigens ook de mogelijkheid om een vier-persoonscoupe te nemen.
Ook al kun je onderweg bij elke stop en op elk treinstation inkopen doen, is mijn advies om een flinke voorraad cup a soup, bamisoep, notenrepen, nootjes en andere snacks mee te nemen voor het vijf dagen durende tweede traject van Moskou naar Beijing. Het kan namelijk zo druk in het restauratierijtuig zijn dat eten niet altijd voorhanden is. Er geldt: Op is op. “beter mee verlegen dan om verlegen” zegt een oud, maar zeer toepasselijk spreekwoord.
Pas na vier dagen – in Ulan Batar (Mongolië) – wordt er een ander, prachtig gedecoreerd Mongools restauratierijtuig aangekoppeld met een nieuwe voorraad voedsel. In de vijfde nacht passeer je de grens van China, waar in een uur of vier een compleet ander onderstel onder de trein moet worden gemonteerd omdat het spoor in China smaller is dan in Europa. De volgende dag rijdt de trein weer verder door China.
Het is heerlijk ontspannend om geen verplichtingen te hebben, om urenlang niets anders te doen dan uit het raam naar het landschap staren of een boek te lezen in de wetenschap dat je niets hoeft te doen en je veilig en wel in Beijing aankomt. Eenmaal in Beijing kun je een prachtige rondreis door China maken, of je vliegt na enkele dagen in de Chinese hoofdstad weer terug naar Nederland. Een goedkoop vliegticket van Beijing naar Schiphol koop je makkelijk online bij diverse ticketbureaus en luchtvaartmaatschappijen.
Populaire reisorganisaties
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.