Wie heeft nooit gehoord van Beijing (het vroegere Peking) de hoofdstad van de Republiek China, met zijn Verboden Stad? En wie heeft er niet heimelijk van gedroomd om zelf ook ooit eens door het wereldberoemde paleis van de keizer te dwalen? Of met eigen ogen het immens grote Tianmanplein (het plein van de Hemelse vrede) te aanschouwen waar zoveel historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden? Beijing is een fantastische stad om in enkele dagen te verkennen. Er zijn voldoende leuke attracties en verder is de stad sinds de Olympische Spelen in 2008 een stuk meer interessant geworden voor toeristen omdat de overheid toen heel veel geld en energie heeft gestopt om de stad naar een hoger niveau te tillen in de aanloop naar de volledige wereldaandacht.

Beijing is met ruim 20 miljoen inwoners een van de grootste steden van China. Enkele nog grotere steden zijn Guangzhou (41 miljoen), Chongqing (28 miljoen) en Shanghai (25 miljoen). Het is tevens een van de oudste steden van China waardoor je er veel prachtige historische bouwwerken en andere bezienswaardigheden aantreft. De stad vormt het historische, culturele en politieke centrum van China.

Beijing

Beijing is een van de meest ontwikkelde steden van China en veel mensen spreken wel een woordje Engels (maar vaak ook niet meer dan dat). De locals spreken een dialect van het Mandarijn. In de luxe hotels mag je er vanuit gaan dat men minimaal redelijk Engels spreekt. Ook van je gids mag je verwachten dat ze de Engelse taal redelijk beheersen. De meeste taxichauffeurs spreken geen Engels, daarbij kennen ze in veel gevallen de stad niet goed aangezien ze zelf ook van het platteland komen.

Beijing

Naast enorme rijkdommen kom je als toerist ook makkelijk oog in oog met de meest armoedige leefomstandigheden (dit geldt overigens voor alle grote steden in China). Aan de ene kant stappen rijke zakenmannen uit hun peperdure auto terwijl even verderop bedelaars om een aalmoes smeken. De meest armoedige wijken zijn omringd met muren en hierdoor afgesloten en uit het zicht voor toeristen; hierachter vind je de allerarmsten van de stad.

Beijing

Wat is er allemaal te doen?

De Verboden Stad
De grootste attractie in Beijing zelf is de Verboden Stad. Dit is meestal een van de hoogtepunten van een rondreis door China. Lees meer over de Verboden Stad in Beijing.

De Chinese Muur
Een andere zeer populaire attractie is een bezoek aan de Chinese Muur. Dit imposante bouwwerk loopt ten noorden van de stad en is prima als dagtocht vanaf Beijing te bezoeken. Lees hier meer over de Chinese Muur.

Tian’anmen Square
Het populaire Plein van de Hemelse Vrede – Tian’anmen Square – ligt tegenover de Verboden Stad. Lees hier meer over Tian’anmen Square.

Tempels
Een zeer groot deel van de Chinese bevolking is gelovig. Zij komen bijna dagelijks naar een van de vele tempels om er te bidden. Een flink aantal van deze tempels zijn ook populair onder toeristen. Lees hier meer over de tempels van Beijing.

Hutongs
Hutongs zijn oude en authentieke wijkjes in de stad. Meestal bestaan ze uit een wirwar van kleine steegjes en een pleintje met daar omheen diverse kleine woningen. Lees hier meer over de Hutongs van Beijing.

Beijing

Parken
Er zijn in en rond Beijing diverse prachtige parken. Parken zijn erg populair omdat de lokale bevolking er veel bijeen komt voor vooral recreatieve doeleinden. Lees hier meer over de parken van Beijing.

Zijdemuseum
Naast de bekendste bezienswaardigheden van Beijing, de verboden stad en de grote muur, is ook een bezoek aan het zijdemuseum, tevens winkel, de Yuan Hou Silk Mall zeer de moeite waard. In dit zijde museum wordt stap voor stap uitgelegd hoe de zijderups leeft en hoe de zijde wordt gewonnen. Zeer grote en indrukwekkende machines ontwikkelen de coconnen van de zijderupsen.

Stedentrip Beijing van drie dagen

De meeste reizigers bezoeken Beijing als onderdeel van een georganiseerde rondreis door China. In dat geval ligt het activiteitenplan tijdens het bezoek aan Beijing al vast. Wanneer je de hoofdstad op eigen gelegenheid bezoekt, dien je hier zelf een invulling aan te geven. Lees hier een leuke opzet voor de vulling van een driedaagse stedentrip in Beijing.

Beijing

Winkelen in Beijing

Beijing is een stad met bijna 20 miljoen inwoners. De Chinese bevolking houdt erg veel van winkelen. Er zijn dan ook enorm veel shopping malls in en rond Beijing te vinden. Het is meer dan alleen een plek om producten te kopen, het is een plek om met vrienden en bekenden samen te komen, om lekker in de avond te relaxen of om er ’s avonds een maaltijd te eten. In elke wijk heb je diverse grote warenhuizen, winkelcentra en winkelstraten. De meeste toeristen zullen waarschijnlijk te kort in de stad verblijven om ze allemaal te bezoeken.

Hieronder volgt een omschrijving van de meest populaire shopping regio’s in de stad; Wangfujing en Xidan. Daaronder volgt informatie over de dag- en avondmarkten en over de beste plek om ICT-producten, computeronderdelen, gadgets en andere elektronica te kopen.

Wangfujing Dajie
Wangfujing is met stip het meest populaire shopping gebied in Beijing. De winkelstraat is één grote voetgangerszone en gemotoriseerd verkeer is er niet toegestaan. Hier vind je alle bekende internationale merken binnen diverse grote winkelcentra. Enkele populaire malls binnen Wangfujing zijn The Malls at Oriental Plaza en Sun Dong An Plaza. Je reist makkelijk met de metro naar Wangfujing (uitstappen bij station Wangfujing).

Xidan
Xidan is een van de meest populaire winkelwijken van Beijing. Het is vooral erg populair onder de lokale bevolking. Je vindt er veel lokale winkels en minder internationaal bekende merken dan bij Wangfujing. Het is een grote winkelstraat met diverse winkelcentra en warenhuizen op een lange rij. Bekende zijn Haoyou World Shopping Mall, 77th Street Plaza, Beijing Capital Times Square, Grand Pacific en Joy City. Je kunt prima met de metro naar Xidan reizen; stap hiervoor uit bij station Xidan.

Markten met nepartikelen
Er zijn in Beijing diverse markten waar je nepartikelen kunt kopen. In China wordt alles wat je maar kunt bedenken nagemaakt en op deze markten wordt het verkocht. Afdingen is essentieel wanneer je als toerist deze markten bezoekt. Ook loont het om zo’n markt met een local te bezoeken, want als je de taal beheerst gaat het afdingen ook veel makkelijker. Het is niet ongebruikelijk om na het horen van de prijs een tegenbod te doen van 15-25%. Weglopen is een manier om de verkoper tot een lagere prijs te dwingen, een andere manier is door net te doen alsof je in het groot wilt inkopen (en vervolgens 1 artikel koopt om thuis te testen). Bekende markten zijn: Silk Street, Xizhimen, Donghuamen en de Hong Qiao markt.

Zhongguancun IT City
Zhongguancun City – Zhongguancun Science & Technology Zone – wordt ook wel gezien als het Silicon Valley van China. Je hebt hier in totaal 5 grote ICT warenhuizen; Hailong markt, Zhonghai markt, Pacific markt (Taipingyang), Dinghao markt en de Kemao markt. Ook heb je er nog de Zhongguancun Plaza Shopping Mall en de Off-price Shopping Mall. Hier kom je om ICT-producten, computeronderdelen. gadgets en andere elektronica te kopen. Prijzen zullen voor toeristen niet altijd zo enorm laag zijn, dit komt omdat je goed bekend moet zijn met afdingen in China. Verkopers zien al snel een zeer rijk persoon in elke westerse toerist, waardoor het vaak moeilijk is om de echte bodemprijs (lokale prijs) te krijgen. Als je hier duurdere elektronica wilt kopen, kun je het beste een lokale kennis meebrengen die voor je kan afdingen terwijl jij buiten het zicht blijft. Zhongguancun kun je met de metro bezoeken, uitstappen doe je bij het gelijknamige station Zhongguancun (lijn 4).

Restaurants Beijing

Beijing heeft een enorme hoeveelheid restaurantjes waar je ’s avonds de lokale keuken kunt proberen. Reizigers die liever de veilige route bewandelen kunnen terecht bij westerse restaurants die je overal in de stad hebt. Daarnaast is elke westerse fastfood keten vertegenwoordigd in de stad. Het is in China zeer gebruikelijk om buiten de deur te eten. Prijzen van maaltijden zijn erg laag, voor een paar Yuan heb je al een prima hap. In restaurants lopen die prijzen snel op tot boven 100 Yuan, wat nog steeds goed betaalbaar is vergeleken prijzen van vergelijkbare maaltijden in Nederland.

Als je een lokale hap wilt proberen kun je het beste de restaurant rubriek van Tripadvisor Beijing vooraf bekijken. Ook kun je ter plekke gewoon nagaan welke plekken helemaal vol met mensen zit, vaak is dit in ieder geval een indicatie dat de locals de gerechten lekker vinden (helaas zegt het nog niks over de kwaliteit en hygiëne). Twee populaire gerechten in Beijing is de bekende Peking Eend en de hotpot; een soort kaasfondue met hete soep in plaats van kaas en met diverse stukken vlees en groente in plaats van stukjes brood.

Hieronder volgen enkele populaire restaurants in Beijing:

  • Taste the delights of Yunnan flavor
  • Da Dong Roast Duck
  • Din Tai Fung
  • Capital M
  • Aria
  • The Orchard
  • Chynna (Hilton Beijing Wangfujing)
  • Pure Lotus (vegetarian)
  • Haidilao
  • Mirch Masala Indian Cuisine
  • Lei Garden Restaurant
  • Made in China (Grand Hyatt)
  • Bellagio
  • Maison Boulud
  • Bei
  • Le little Saigon

Wat je het beste kunt doen is de naam van het restaurant in Google Maps openen en vervolgens zie je in één oogopslag waar het restaurant ligt. Ook kun je de tripadvisor app openen en daar zoeken naar restaurants in je directe omgeving. Let erop dat de een flink aantal van de beste restaurants van Beijing over het algemeen binnen de luxe hotels te vinden zijn.

Accommodatie in Beijing

Ik raad aan om een redelijk budget voor je accommodatie in Beijing uit te trekken. Je verblijft er vaak maar enkele dagen, en dan is het handig als je in een centraal gelegen hotel verblijft. Ook is het prettig om te kunnen genieten van enige westerse luxe, vooral als je net in China aankomt en nog even wilt wennen aan de drukte in de hoofdstad. Let erop dat een verblijf in het centrum van de stad vaak niet bepaald goedkoop is. Wil je liever wat minder betalen voor een overnachting, overweeg dan een goedkoper hotel direct aan een van de metrolijnen. Zo ben je alsnog zo in het centrum, maar betaal je een veel lagere prijs per nacht. Hieronder volgt een overzicht met de best beoordeelde hotels in Beijing (volgens Tripadvisor).

  • The Orchid Hotel
  • Fairmont Beijing
  • Courtyard 7
  • Double Happiness Courtyard Hotel
  • The St. Regis Beijing
  • Park Plaza Beijing Wangfujing
  • Hilton Beijing Wangfujing
  • Beijing Four Seasons Courtyard hotel
  • Hotel G Beijing
  • Aman at Summer Palace
  • Pangu Seven Star Hotel
  • Renaissance Beijing Capital Hotel
  • The Westin Beijing Chaoyang
  • The Opposite House
  • Legendale Hotel Beijing
  • Michael’s House
  • The Regent Beijing
  • Park Hyatt Beijing
  • JW Marriott Hotel Beijing
  • Sofitel Wanda Beijing
  • Shangri-La Hotel Beijing
  • Grand Millennium Beijing
  • Traders Upper East Hotel
  • Holiday Inn Central Plaza
  • Crowne Plaza Beijing Zhongguancun

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Beijing op Agoda.nl of Booking.com.

Een zeer aangenaam 4 sterrenhotel is het Dongfanghotel op loopafstand van het centrum van de bezienswaardigheden zoals de verboden stad en het Tianmanplein (hier verbleven wij zelf eens). Zie voor verdere bijzonderheden Dong Fang Hotel Beijing

Vervoer in en rond Beijing

Er zijn diverse manieren om Beijing te verkennen. Zo kun je gebruik maken van de metro, de taxi, de bus, van privé vervoer en van de fiets.

Metro
Yikatong openbaar vervoer pasDe meest gebruikelijke manier om door Beijing te reizen is per metro. Er zijn in totaal 14 lijnen die zo’n beetje alle uithoeken van de stad binnen bereik maken. Omdat het huidige aantal lijnen het aantal reizigers niet aankan zijn er diverse nieuwe lijnen in aanbouw. Voor toeristen zal reizen met de metro prettig zijn buiten de spitsuren en verschrikkelijk in de periode dat alle lokale inwoners van Beijing van of naar het werk reizen. De metro werkt verder erg makkelijk, er wordt een vaste prijs van 2 Yuan in rekening gebracht voor een rit ongeacht hoe ver je reist en hoe vaak je overstapt. Verblijf je langer in Beijing dan is het wellicht interessant om de Yikatong te kopen (een opwaardeerkaart voor in het openbaar vervoer). De kaart koop je vanaf 10 Yuan met een eenmalige borg van 20 Yuan. Je kunt hiermee in de metro rijden en ook in de lokale bussen (vergelijkbaar met de OV Chipkaart). Bekijk hieronder de kaart van de metro van Beijing.

Taxi
Een andere manier om door de stad te reizen is per taxi. Dit is echter wel duurder dan de metro en verder kan het wel eens voorkomen dat er op bepaalde momenten moeizaam een beschikbare taxi te vinden is (vooral wanneer je wat meer buiten het centrum reist). Je kunt een taxi ook voor de hele dag huren om zo de hoogtepunten te bezoeken. Prijzen variëren tussen 400 en 600 Yuan voor een dag van ongeveer 8 uur. Houd er wel rekening mee dat het centrum dagelijks vast staat vanwege files.

Bus
De lokale bussen zijn alleen de moeite waard wanneer je de Chinese taal beheerst. Bustijden en bestemmingen staan vaak niet op de bus of op informatieborden vermeld, waardoor het voor toeristen vaak erg moeilijk is om te bepalen welke bus je moet nemen. Het grote voordeel is daarentegen wel dat een busrit vaak maar een paar Yuan kost, wat het de goedkoopste manier van reizen in Beijing maakt.

Privé vervoer
Reizigers die een georganiseerde reis hebben geboekt (al dan niet vanuit Nederland) beschikken meestal over privé vervoer. Vaak bezoek je de hoogtepunten dan met een vaste gids en chauffeur.

Fiets
In het verleden stond Beijing bekend als de stad van de miljoenen fietsen. Nog steeds zie je veel mensen op de fiets in de stad, maar die aantallen nemen dagelijks flink af vanwege de flinke welvaartsstijging (waardoor men upgrade naar brommers of auto’s). De stad is in ieder geval nog steeds perfect (althans, delen ervan) om per fiets te verkennen, er zijn brede wegen en de stad zelf is plat en daardoor prima om doorheen te fietsen. Er zijn diverse plekken waar je een fiets kunt huren. Er zijn speciale fietsverhuurders, maar je kunt vaak terecht bij je hotel of guesthouse. Je kunt ook terecht bij een van de vele openbare fiets verhuur services, waar je een klein bedrag betaalt voor de fiets en de fiets vervolgens op diverse plekken in de stad weer kunt inleveren (in speciale en duidelijk herkenbare fietsenrekken). Er is ook een georganiseerde fietstocht die je langs diverse hoogtepunten brengt. Bike Beijing organiseert tours van een halve dag, een hele dag en zelfs meerdaagse tours in en rond Beijing. Prijzen van een halve dagtour beginnen bij $30.

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere manieren om vanuit Nederland naar Beijing te reizen. De meest gebruikelijke is een directe vlucht vanaf Schiphol. In sommige gevallen is het goedkoper om vanaf een van onze buurlanden te vliegen. Ook loont het vaak om ruim vooraf op zoek te gaan naar vliegtickets. Een vliegticket naar Beijing kost in het hoogseizoen meestal rond de €800. In het laagseizoen heb je soms al aanbiedingen waarbij je voor minder dan €500 naar Beijing vliegt. Een goede plek om de zoektocht naar een vliegticket naar Beijing te starten is bij Cheaptickets.nl.

Een andere manier om naar Beijing te reizen is per trein. De Trans Mongolië Express en Trans Siberië Express zijn twee trajecten met als eindbestemming Beijing. Onderweg vier je eigenlijk ook al vakantie, want je kunt op meerdere plekken (in onder andere Rusland en Mongolië) uitstappen om ter plekke leuke dagtochten (of meerdaagse) te ondernemen. Zonder uitstapjes duurt de treinreis naar Beijing ongeveer 6 dagen. Wij zijn zelf met Tiara Tours vanuit Station Utrecht naar Beijing gereisd, met een stop in Moskou en bij Datong (we hebben Rusland en Mongolië voor de volgende reis bewaard).

Luchthaven van Beijing

Beijing Capital International Airport is één van de drukste luchthavens ter wereld en ligt 32 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 is de luchthaven compleet gerenoveerd en tevens flink uitgebreid. Zo goed als alle internationale vluchten naar Beijing komen aan op deze luchthaven. Vanaf deze luchthaven wordt tevens naar bijna elke stad in China gevlogen die over een luchthaven beschikt.

Vanaf de luchthaven rij je in 45 minuten naar het centrum van Beijing, hoewel dit aanzienlijk langer duurt tijdens de spits. Bij de hoofduitgang staan taxi’s op je te wachten die je op de meter voor ongeveer 75-120 Yuan naar het centrum rijden. De luchthaven is ook bereikbaar per metro via de Airport Express Line, een goedkoper (25 Yuan vast tarief) en sneller maar vaak zeer druk en hectisch alternatief. Avontuurlijke budget reizigers kunnen nog de lokale bus overwegen, maar het is in dat geval wel handig als je wat woordjes Chinees spreekt.

De luchthaven bevat banken waar je na aankomst direct Yuans kunt pinnen. Er is tevens een enorme shopping mall en er zijn diverse eetgelegenheden – variërend van lokaal tot westers – binnen het enorme complex aanwezig.

Tips bij een bezoek aan Beijing

  • De beste tijd om Beijing te bezoeken is tussen de maanden mei en september. In die maanden heb je kans op zonnige temperaturen die kunnen oplopen tot wel 30 graden. De wintermaanden zijn flink koud, met temperaturen rond het vriespunt (en lager).
  • Beijing is een flink vervuilde stad die vaak met smog te kampen heeft. Nu heeft het stadsbestuur al enorme verbeteringen doorgevoerd ten tijde van de Olympische Spelen; nog steeds is de luchtkwaliteit er soms zeer slecht. Daarnaast heeft de stad regelmatig last van zandstormen (stof) van de nabij gelegen woestijnen, vooral tijdens de lente. Reizigers met astma doen er verstandig aan een mondkapje te dragen.
  • Wanneer je bij je hotel (of van je gids) een map van de stad krijgt dien je altijd even te controleren of het een recente versie van de map is. Beijing is een stad die enorm in ontwikkeling is, en een map kan al snel achterhaalde informatie tonen.
  • Neem bij aankomst in je hotel altijd even een visitekaartje van het hotel mee. Dit komt nog wel eens van pas als je later aan een taxichauffeur wilt uitleggen in welk hotel je verblijft.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.