Welke tijd van het jaar de beste periode is om naar en door China te reizen hangt af van verschillende factoren. Zo dien je in veel gevallen de jaargetijden mee te nemen in je afweging. China is een enorm groot land; waar het in de lente of herfst in het zuiden nog zeer prettig vertoeven is, kan het in het hoge noorden al vele graden onder nul zijn. Veel regio’s in China hebben hun eigen beste reisperiode, ga deze vooraf na.
Vliegticket prijzen en hotelprijzen zijn doorgaans hoger in het hoogseizoen. In China ligt het hoogseizoen in de maanden juli en augustus. Je dient ook rekening te houden met lokale feestdagen en vakantieperiodes. Zo heeft heel China de eerste week van mei en de eerste week van oktober vakantie. Dit heeft een ware volksverhuizing tot gevolg. Wil je bepaalde toeristische hoogtepunten graag in alle rust bezoeken, vermijdt dan het reizen in deze twee periodes.
De voedselkwaliteit in China is niet altijd met de voedselkwaliteit in Nederland te vergelijken. De hoofdreden waarom Nederlandse reizigers last kunnen krijgen van reizigersdiarree is vanwege de vele kruiden, ingrediënten en voedselproducten waar ze niet gewend aan zijn. Ook kun je natuurlijk besmet raken met een virus, waardoor het altijd belangrijk is goed te luisteren naar het advies van GGD, huisarts of Tropeninstituut.
Gebruik bij het eten van lokaal voedsel altijd je gezonde verstand. Een stuk vlees dat al de hele dag in de zon ligt met de vliegen erop kun je wellicht beter vermijden. Een vers gevangen vis op de grill kan natuurlijk geen probleem vormen. Standaard maaltijden als noodles (soepjes of droog) zijn in de meeste gevallen veilig.
Wil je helemaal geen onnodig risico nemen, eet dan in de vele westerse of lokale restaurants. Vaak zijn restaurants binnen luxe (internationale) hotels van goede kwaliteit. In de grote steden heb je altijd voldoende mogelijkheden.
Wanneer je eenmaal gewend bent aan het lokale voedsel kun je prima langs de straat of bij lokale eettentjes eten. De een went er echter wel sneller aan dan de ander.
Nederlandse reizigers dienen vooraf in Nederland een visum voor China aan te vragen. Zonder visum kom je China niet zomaar in. Normaal gesproken krijg je een visum voor 30 dagen, en alleen in extreme uitzonderingsgevallen kun je een visum met een langere geldigheid aanvragen. Het visum is vanaf de datum van afgifte 3 maanden geldig. Je kunt nog tot de laatste dag van die drie maanden inreizen, en vervolgens gaat de duur van het visum zelf pas in. Om succesvol een visum voor China aan te vragen dien je een volledig reisplan te overleggen. Dit reisplan bestaat uit kopies van vliegtickets, hotelovernachtingen en een – in de Engelse taal – uitgewerkt reisschema (van dag tot dag).
Veel reizigers verkiezen een Westers ontbijt boven een lokale hap in de ochtend. Vooral omdat elke dag vaak een druk programma heeft, is een gedegen ontbijt voor velen een vereiste. In China bestaat een ontbijt vaak uit wat noodles, rijst of wat dimsum. In basic hotels en guesthouses moet je niet teveel verwachten van het ontbijt, tenzij het door Westerse mensen gerund wordt. In lokale Chinese hotels moet je ook niet altijd vreemd opkijken wanneer er geen Westers ontbijt is. Bij de luxe internationale hotels mag je meestal een prima Westers ontbijt verwachten, met lekkere, verse broodjes en alles dat verder bij een goed ontbijt komt kijken. Vanzelfsprekend is een ontbijt in een luxe 5-sterren hotel vaak beter dan het ontbijt in een middenklasse hotel.
China staat bekend om de censuur die strikt wordt toegepast. In veel gevallen wil de overheid niet dat de lokale inwoners in staat zijn om bepaalde informatie in te zien. Reizigers zullen tijdens een verblijf in China last kunnen hebben van blokkades van bepaalde websites. Zo zijn populaire websites als Youtube, Wikipedia, Picasa, Google, Twitter en Facebook niet (zomaar) toegankelijk in China. Ook websites over bepaalde gevoelige onderwerpen, zoals de Dalai Lama, Tibet, activisten en oppositieleiders en Taiwan zijn niet toegankelijk in China. Ook informatie over de eigen misstappen die de overheid heeft begaan zie je niet op het internet terug. China heeft enkele eigen social media platforms, omdat deze nauwlettend door de overheid in de gaten kunnen worden gehouden.
Reizigers kunnen de censuur omzeilen door tijdens hun vakantie gebruik te maken van een proxy (maak geen gebruik van wachtwoorden) of VPN (kost geld).
Een ander voorbeeld van censuur zijn bepaalde boeken die verboden zijn in China. Zo kunnen reizigers beter hun Lonely Planet van China thuislaten omdat ze anders het risico lopen dat het reisboek wordt afgenomen bij aankomt in China. Dit komt door de informatie in het hoofdstuk over Tibet.
Tibet is een prachtige regio ten westen van China, tegen het Himalaya gebergte aan. Tibetanen streven al jaren naar een eigen bestuur, het was tot 1950 een zelfstandige staat, daarna volgde de Chinese invasie. De Chinese overheid rekent Tibet tot haar eigen land en beschouwt het als een opstandige regio. Onder leiding van Mao Zedong ging in de jaren 50 een groot deel van het culturele erfgoed verloren.
Reizigers kunnen Tibet bezoeken. Hiervoor is wel een speciaal visum nodig en verder gelden er diverse strikte regels en eisen aan een trip vanaf China naar Tibet. Voorheen kon je als rugzaktoerist zelf naar Tibet afreizen, nu is dit alleen nog maar mogelijk in de vorm van een georganiseerde (en dus gecontroleerde) reis.
Lhasa is de hoofdstad van Tibet, en dit is het gebied waar buitenlandse toeristen over het algemeen welkom zijn. In sommige situaties sluit China de grenzen met Tibet, bijvoorbeeld wanneer er onrusten zijn of rond belangrijke vieringen in Tibet.
Om in China te kunnen bellen met je eigen telefoon kun je makkelijk een prepaid simkaart kopen. Wanneer je veel reist kun je het beste een simkaart van China Mobile kopen, omdat ze de beste en meest uitgebreide dekking hebben. Blijf je langere tijd op dezelfde locatie, dan kun je een simkaart van een lokale telecomaanbieder overwegen. Test wel altijd ter plekke of de simkaart werkt in je telefoon. Wil je geen risico lopen, neem dan China Mobile.
Via de website China Mobile Phones kun je voorafgaand aan je vakantie naar China al een prepaid simkaart bestellen. Betalen kan online via PayPal; en de simkaart heb je ongeveer binnen twee weken in huis.
Reis je met een smartphone waar je graag mee van het internet gebruik wil maken, dan moet je een aanbieder van 3G vinden. Ook hier kun je weer China Mobile overwegen vanwege de uitgebreide dekking. Een nadeel is misschien dat het internet niet al te snel is. China Unicom daarentegen biedt wel 3G met hoge(re) snelheden, hier is het nadeel echter dat ze niet overal dekking hebben. Heb je een toestel dat gebruik maakt van een microsim (zoals de laatste iPhone modellen), dan moet je de simkaart ter plekke op maat laten knippen.
Elk middenklasse hotel biedt hun hotelgasten internet (al dan niet gratis). Heb je zelf een laptop bij je, dan kun je via de laptop over Skype naar Nederland bellen. In de grote steden in China heb je op veel plekken wifi.
Help de China FAQ uit te breiden. Stel je vraag en wij zullen uitgebreid reageren.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.