Wie wil niet eens maandenlang backpacken door een bepaald werelddeel? Helemaal in deze tijden droomt menig wereldreiziger van de mooiste reizen. Hoewel momenteel de wereld niet bepaald aan je voeten ligt, kun je al wel voorbereidingen treffen voor wanneer je wel weer veilig en zonder gezondheidsrisico’s op reis kunt. We hebben een aantal zaken op een rij gezet die je die je nu al op orde kunt brengen zodat je straks als ‘het weer kan’ meteen tot actie kunt overgaan.

Kosten vooraf en ter plekke

Maak een planning en bereken de verwachte kosten. Per land is het goed mogelijk om vooraf na te gaan wat je ongeveer per dag kwijt zal zijn. Op populaire backpackbestemmingen als Vietnam, Cambodja en Thailand ben je afhankelijk van de gewenste luxe vaak een vergelijkbaar bedrag per dag kwijt. Combineer je dit met een bezoek aan bijvoorbeeld Japan of Australië, dan gelden er weer andere – vaak fors hogere – kosten. Wij hanteerden tijdens onze eerste backpackreizen een bedrag van €50 per dag voor 2 personen, exclusief vliegtickets en accommodatie, maar inclusief lekker eten en tours/tripjes ter plekke. Later nam de wens naar wat meer luxe toe en daarmee ook de kosten per dag.

Reisbagage op een strand in Thailand

Vliegtickets boeken we vaak tijdens een mooie aanbieding (vaak ruim vooraf). Start je reis bij voorkeur op een bestemming waar je het goedkoopst naartoe kunt vliegen. Accommodatie regelen we meestal op basis van kosteloos annuleren via bv Hostelworld.com, Booking.com of Agoda.nl. Meestal een paar goedkope overnachtingen, afgewisseld met een wat luxer verblijf.

Backpack in de Oostenrijkse Alpen

Inmiddels reizen we met het gezin en zijn de dagelijkse kosten flink omhooggegaan. Ook zijn we nu standaard het dubbele kwijt aan vliegtickets en ook de accommodatie is op veel plekken aanzienlijk duurder omdat we nu vooral voor familiekamers of hele appartementen gaan.

Onvoorziene uitgaven horen erbij

Reizen kost geld. Vooral als je lang op reis wilt, dien je altijd over een noodpotje te beschikken. Onvoorziene uitgaven horen erbij en wat dat betreft kan het geen kwaad om bij een reis van enkele maanden minimaal een paar duizend euro opzij te leggen. Natuurlijk kun je ook overwegen om speciaal voor je reis een creditcard te nemen, maar dan betaal je wel onnodig rente als je er onderweg gebruik van maakt.

Pinnen in Zuidoost-Azië

Om geld te besparen is een tip om eens te kijken naar je verzekeringen zoals je zorgverzekering of autoverzekering. Het is niet het leukste klusje maar het loont zeker. Bij bijvoorbeeld het berekenen van je autoverzekering kan je heel snel zien of je ergens anders voordeliger uit bent.

Hetzelfde geldt voor je telefoonabonnement en voor internet. Zo kwam ik er pas na 2 jaar achter dat ik bij Simyo (sim-only) gewoon via een simpel schuifje mijn abonnement kon upgraden, waarbij mijn maandelijkse kosten bijna gehalveerd werden. Ook het internet is steeds sneller en je moet je afvragen of je wel een abonnement van 150Mbps nodig hebt, terwijl je ook met 50Mbps een prima snelheid hebt.

Visum en vaccinaties

Veel landen hebben specifieke visumeisen. Andere landen kun je als Nederlander probleemloos voor bijvoorbeeld maximaal 30 of soms zelfs 90 dagen bezoeken. Ga vooraf na welke bestemmingen je allemaal wilt bezoeken en welke visumvereisten gelden. Soms rolt er automatisch een heel logisch reisplan uit en soms vallen bepaalde landen ook af vanwege de forse kosten voor het visum.

Met de backpack door Japan

Zorg er verder voor dat je alle nodige medische informatie hebt voordat je vertrekt. Heb je bijvoorbeeld vaccinaties nodig voor het gebied waar je naartoe gaat? Let erop dat sommige vaccins een of meerder herhalingen nodig hebben, waardoor je er dus ruim op tijd mee dient te starten (bv Hep.B).

Hoe regel je eventuele ziektekosten? Bekijk de mogelijkheden bij jouw zorgverzekering voor internationale dekking. Met een goede reisverzekering kun je ook veel eventuele zorgkosten dekken. Als je weet wanneer je op (lange) reis gaat kun je eventueel je verzekeringen aanpassen naar een betere (werelddekking). Bij bepaalde bestemmingen geldt dat je je reisverzekering moet uitbreiden voor dekking binnen die specifieke bestemming (bv VS en Canada).

Huis, baan en vaste lasten

Wat doe je met jouw huidige baan en met je woonruimte? Kun je online werken tijdens de reis of zeg je je baan op? In veel gevallen kun je een regeling treffen met je werkgever om na de reis weer aan de slag te kunnen. Pak dit slim aan. Ga na hoeveel vakantiedagen je hebt en hoeveel je er bijvoorbeeld mag meenemen naar het volgende jaar. Zoek uit wat de mogelijkheden rond onbetaald verlof zijn. Maak goede afspraken, zodat je werkgever niet voor verrassingen komt te staan. Let erop dat lang reizen vaak geen recht is, ondanks de mogelijkheid tot het opnemen van veel vakantiedagen en onbetaald verlof. Een lange reis kan vaak alleen in goed overleg plaatsvinden.

Wachten op de boot

Je woning kun je leeg laten staan, maar het is een betere optie om de woonruimte tijdelijk te verhuren. Zo kun je jouw vaste lasten dekken tijdens de reis en hoef je je hier geen zorgen over te maken. Er zijn instanties die hierin bemiddelen. Verder kun je altijd overwegen om je woning via bijvoorbeeld Airbnb te verhuren, vaak is er altijd wel iemand in je kennissen- of familiekring die je hier mee kunnen helpen als je zelf op reis bent.

Als je je woning leeg laat staan, kun je overwegen je vaste lasten tot een minimum terug te brengen. Je kan bijvoorbeeld je internet, gas en elektra en meer tijdelijk opzeggen, maar dit is alleen relevant als je echt lang op reis gaat.

Inkomsten genereren tijdens je reis

Zolang je in Nederland ingeschreven bent, dien je alle inkomsten bij je belastingaangifte op te geven. Kies je ervoor om je baan voor je lange reis op te zeggen, dan is het wellicht zinvol na te denken over de mogelijkheden om ter plekke inkomsten te genereren. Veel reizigers vallen onder de noemer ‘digitale nomaden’ wat neerkomt op werken tijdens je reis om de kosten te dekken.

Het zou ideaal zijn als je al zzp’er bent en je werkzaamheden gewoon tijdens je reis kunt blijven uitvoeren. Je inkomsten zullen voldoende zijn om alle kosten ter plekke te dekken. Dit is echter niet voor iedereen zomaar een optie en bij het starten van een eigen onderneming komt ook best wat kijken.

Denk verder aan creatievelingen die online van alles en nog wat aan diensten (of producten) bieden. Ga vooraf na of dit iets voor je is en werk alvast aan een toekomstige klantenkring. Er zijn ook sites waar je kunt aanmelden om online werk te verrichten. Populair zijn Fiverr.com, Upwork, Effect.AI, Amazon’s Mechanical Turk en Freelancer.com. Bekijk het aanbod aan klusjes op de verschillende platformen en wellicht zit er iets tussen dat je goed kunt uitvoeren tijdens je lange reis.

Wees flexibel

Covid-19 heeft de (reis)wereld op zijn kop gezet. Het duurt mogelijk nog jaren eer dingen weer zijn zoals ze ooit waren en dan nog is het de vraag of dit überhaupt ooit nog gebeurt. Landen ‘openen’ hun grenzen zoveel als dat dit veilig kan, maar bij een besmettingstoename kunnen deze grenzen net zo snel weer dicht zijn. Ook wanneer het vaccinatieprogramma (hopelijk snel) van start gaat is het de vraag hoe snel iedereen gevaccineerd is.

Leg tot die tijd niet te veel vast en zorg voor een goede (reis)verzekering. Boek bij gerenommeerde partijen en hou na het boeken het nieuws goed in de gaten. Boek alleen bij partijen die de juiste garanties bieden en ga verder extra goed alle voorwaarden en kleine letters na. Zorg dat je altijd (kosteloos) kunt annuleren en leg alleen het absoluut noodzakelijke vooraf vast. Op deze manier reis je zo flexibel mogelijk, met alle voordelen van dien (in deze tijden).

Zelfstandig (ver) reizen zal het komende jaar nog wel flink wat uitdagingen bieden, maar wellicht zit daar voor velen ook de aantrekking. Nu reizen betekent op veel bestemmingen rust en weinig andere toeristen, wat maar zo kan bijdragen aan het unieke karakter van de reis.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je mooie landen of toffe plekjes die we zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.