Hieronder volgt een overzicht met tips die goed van pas komen bij de voorbereidingen van je eerste reis naar Thailand. De tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen tijdens onze reizen naar het land. Mocht je zelfs tips hebben, deel die dan met ons en dan plaatsen we ze hier in deze lijst.
- De beste tijd om alle delen van Thailand te bezoeken is tussen november en maart. De overige maanden kan je er ook prima weer hebben, maar kan het ook tegenzitten. Je bevindt je in een tropische regio dat inhoud dat het vaak korte maar heftige buien zijn.
- Accommodatie is het goedkoopst in het laagseizoen, hoewel gebieden die het hele jaar door goed te bezoeken zijn minder schommelingen in prijs kennen.
- In de grote steden wordt afgeraden in te gaan op uitnodigingen van vreemden. Het komt voor dat reizigers die ingaan op een dergelijke uitnodiging worden gedrogeerd en beroofd.
- Ga je naar Bangkok of de regio waar Chiang Mai binnen ligt, zoek dan vooraf uit wanneer er mogelijk sprake is van (soms ernstige) smog en koop vooraf in Nederland een stofmasker (is ook overal ter plekke te koop).
- In principe hoef je voor Thailand geen malaria tabletten te slikken, tenzij je de regio’s in het zuiden van het land bezoekt. Deet is een vereiste vanwege het gevaar op Dengue. Raadpleeg altijd je huisarts, de GGD of het Tropeninstituut en negeer hun adviezen niet.
- Veel bestemmingen binnen Thailand kun je erg goed met een scooter verkennen (let op: geheel op eigen risico). Draag altijd een helm en ga vooraf na of je goed verzekerd bent bij schade of ongevallen.
- Op veel toeristische bestemmingen kun je gebruik maken van het populaire Grab. Dit is een taxidienst, vergelijkbaar met Uber. Download de app en zorg voor wat tegoed. Het regelen van een taxi was nooit zo makkelijk (en veilig).
- IJsblokjes uit de fabriek kun je prima in je drankje hebben. Ze zijn makkelijk te herkennen door het kleine ronde gat in het midden. De hygiënische omstandigheden zijn de laatste jaren enorm vooruitgegaan. Dit geldt vooral voor de toeristische centra in Thailand. Hier kunnen de meeste toeristen redelijk onbezorgd langs de straat (lokaal) voedsel eten. Zorg ervoor dat je de eerste dagen went aan het lokale eten.
- In Thailand kun je goedkoop kleding op maat laten maken. Je hebt overal kleermakers waar je prachtige broeken, jurken, pakken en andere kleding kunt laten maken. De prijzen zijn standaard al erg laag en er is altijd ruimte om af te dingen. Let er wel op dat het soms enige dagen duurt eer de klus af is en dat er soms nog wat aanpassingen aan gedaan moeten worden.
- Bij het huren van een scooter/brommer lever je doorgaans je paspoort in. Probeer dit te vermijden door een kopie van je paspoort inclusief een hoger bedrag aan borg af te staan. Lukt dit niet, probeer het dan met je rijbewijs.
- Sta als toerist nooit te lang stil en pak al helemaal niet in het openbaar een kaart erbij. Je kunt het beste altijd veinzen dat je al jaren in Thailand komt. Dit werkt ook vaak bij taxi’s wanneer je ze op de meter laat rijden (gebruik daarom ook altijd het net wat duurdere Grab). Soms rijden ze onnodig om als ze de indruk hebben dat je toch niet beter weet om meer aan je te verdienen.
- Pinnen kan overal in Thailand, maar alleen bij pinautomaten/banken met het Maestro logo. De limiet per transactie is meestal 12.000 baht. Sommige pinautomaten hebben een hogere limiet. Let erop dat je per pinbeurt transactiekosten betaalt en dat deze kosten erg hoog zijn in Thailand. Verder moet je bij sommige Nederlandse banken eerst je pas deblokkeren voor gebruik in het buitenland (buiten Europa). Geld wisselen is vaak veel voordeliger en veel reizigers nemen dan ook contanten mee vanuit Nederland om in Thailand om te wisselen.
- Wanneer je binnenlandse vluchten vooraf (online) hebt geboekt, zorg er dan altijd voor dat je de creditcard waarmee je de boeking hebt uitgevoerd bij je hebt. Dit is een vereiste en zonder het kunnen tonen van je creditcard mag je het vliegtuig niet in.
- Wanneer je niet zo goed tegen de aankomsthectiek op vliegvelden, treinstations of busstations kunt, is het beter om vooraf de hotelovernachting vast te leggen en met het hotel af te spreken dat zij je komen ophalen. Er staat dan iemand op je te wachten met een naambordje. Hoewel een pick-up meestal wel iets duurder is dan het reguliere taxitarief; heb je niet te maken met de ‘touts’ die allemaal wat van je willen.
- Sommige hostels willen dat je je paspoort bij ze achterlaat. Doe dit onder geen beding. Geef ze in plaats daarvan eventueel een kopie (hoewel zelfs dat het beste vermeden kan worden).
- Binnenlandse vluchten zijn goed betaalbaar en brengen ze vliegensvlug van a naar b….de trein is echter de meest populaire manier om in Thailand te reizen. Boek treintickets tijdig via 12go.asia en bij voorkeur de nachttrein (1e klasse sleeper) om zo uitgerust op je volgende bestemming aan te komen (het scheelt een overnachting en is een avontuur op zich).
- Koop direct bij aankomst een prepaid simkaart met databundel. Je hebt ze in een versie van 1 week, 2 weken en een maand en de snelheid is hoog, constant en de dekking is zo goed als landelijk.
- Wanneer je niet langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, krijg je een stempel in je paspoort en hoef je geen visum aan te vragen. Bij langer verblijf moet dit wel en dit kan direct bij de ambassade (goedkoop onpraktisch) of via een tussenpersoon als e-visums.nl (praktisch maar iets duurder). Eenmaal in Thailand kun je 1 keer met 30 dagen verlengen tegen betaling van zo’n €50. Je kunt ook na het aflopen van je visumvrije periode naar één van de buurlanden en bij terugkeer naar Thailand krijg je weer een stempel voor 30 dagen.
- Het (eigen) gebruik van wiet wordt gedoogd in Thailand. Hou altijd in de gaten of dit nog steeds het geval is want het beleid in Thailand kan soms zomaar worden aangepast. Let er verder op dat de buurlanden hele eigen regels hebben m.b.t. drugs. Zorg ervoor dat je nooit wat mee de grens over meeneemt.
- Vliegtickets naar Thailand koop je vaak het goedkoopst ver voor de datum van vertrek. Prijzen schelen vaak enkele honderden euro’s, hoewel prijzen in het hoogseizoen zo goed als altijd hetzelfde zijn. Een populaire site als Momondo toont snel en makkelijk de beste prijzen. Vergeet niet ook altijd de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf te controleren want soms hebben zij zeer scherpe aanbiedingen. Populaire airlines zijn KLM, Thai Airways en Eva Air. Betaalbaar en luxe maar met (soms ongunstige) stopover? Vlieg dan met Qatar, Emirates of Etihad.
- Mooie kunst koop je in/rond Krabi. Hier heb je veel kunstenaars met kleine winkeltjes propvol schilderijen. Prijzen zijn laag, maar veel onderwerpen zijn niet bijster bijzonder. Doe je goed je best, dan kun je er wel eens een absoluut pareltje tegenkomen. Elk schilderij wordt veilig ingepakt (in hard plastic koker) zodat je het met een gerust hart mee terug kan nemen.
- Vermijd demonstraties, vooral in Bangkok. Toeristen zijn zelden betrokken bij ongeregeldheden, maar niet altijd houdt men het laatste nieuws in de gaten als men eenmaal in Thailand is.
- Hotelsites als Booking.com en Agoda.nl bieden steeds vaker de mogelijkheid om kosteloos tot zeer dicht op de aankomstdatum te annuleren. Dit maakt flexibel reizen mogelijk, want je kunt ruim vooraf boeken voor de beste prijzen, maar later toch nog kosteloos wijzigingen in je reisplan aanbrengen (of simpelweg een mooier plekje voor een betere prijs boeken).
- E-sigaretten (e-smokers) zijn verboden in Thailand. Laat dit dus lekker thuis.
Handige links voor het boeken van je trip
- Vliegtickets Bangkok: KLM.nl of Momondo
- Hotelovernachtingen: Booking.com, Agoda.com of Airbnb.com
- Trein- en bustickets: 12go.asia of Baolau.com
- Visum Thailand: E-visums.nl
- Tours en tickets: GetYourGuide of Klook
Populaire reisorganisaties
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.