Hieronder vind je een overzicht met reisinformatie en reistips die wellicht van pas komen tijdens de voorbereidingen van een reis door Thailand.

Afdingen

In Azië is afdingen gebruikelijk. Je moet echter wel vooraf weten waar je af kunt dingen. Bij de avondmarkten kun je meestal afdingen op alle artikelen, het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. In luxe warenhuizen is het niet gebruikelijk om af te dingen. Als je het toch probeert moet je niet vreemd opkijken als men verbaast reageert. Niet geschoten is echter altijd mis en het kan nooit kwaad om bij grote uitgaven om een ‘best price’ te vragen, vooral als je meerdere dingen tegelijk wilt kopen.

Alcohol

Je kunt zo goed als overal in Thailand alcohol kopen. Denk aan supermarkten, hotels, barretjes, restaurants, op het strand. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt er bier of sterke drank kopen. Wel kan het voorkomen dat het luik van het bier-/drankschap naar beneden gerold is en je geen alcohol kunt kopen. Dit heeft vaak te maken met een nationale feestdag of een religieuze viering.

Betaalmiddel

De Thaise munteenheid is de Thai Baht (THB) en een baht bestaat weer uit 100 satang. Er zijn munten van 1, 2, 5 en 10 baht en tevens muntjes van 1, 5, 10, 25 en 50 satang. De briefjes zijn er in de waarde van 20, 50, 100, 500, 1000 baht. In lokale winkeltjes kun je vaak niet met de 500 en 1000 baht briefjes betalen.

Buurlanden

Thailand grenst direct aan vier landen. Maleisië in het zuiden, Myanmar in het westen/noordwesten, Laos in het noordoosten en Cambodja in het zuidoosten.

Checklist

  • Oordoppen
  • Paracetamol
  • Zonnebrand
  • Anti-mug
  • Reservebril
  • Tandenborstel, tandpasta
  • Pleisters
  • Blarenpleisters
  • Films op telefoon
  • Camera lader
  • Ooglap
  • Geheugensticks camera
  • Zonnebril
  • Petje
  • Wandelbroek
  • Fleece

Drugs

Neem geen drugs mee naar Thailand! Op drugsmokkel/drugshandel staan zeer zware straffen (in Thailand hanteert men zelfs de doodstraf) en het in het bezit hebben van verboden drugs wordt zeer zwaar bestraft. Zorg er bij speciale medicijnen voor dat je een dokters- of apothekersverklaring bij je hebt. Houdt daarnaast altijd je koffers en tas(sen) in de gaten als je naar, van en binnen Thailand reist.

Duiken en snorkelen

Thailand is een prachtig land voor liefhebbers van duiken en snorkelen. Vooral rond de vele bountyeilanden in het zuiden van het kun je dit perfect doen. Je kunt op alle eilanden waar gedoken en gesnorkeld wordt snorkelspullen huren. Ook kun je vaak een kajak huren, waarmee je zelf naar de beste snorkelplekjes kunnen peddelen. Op alle eilanden heb je meerdere duikscholen, waar je terecht kunt voor een losse duik of een hele duikcursus.

Elektriciteit

De netspanning in Thailand is 220 volt. In Thailand passen in vrijwel alle gevallen Nederlandse stekkers, omdat er een speciale uitsparing voor is. Een adapter is dus niet nodig.

Etiquette

  • Trek je schoenen uit bij het betreden van tempels of wanneer je een huis van een local betreedt.
  • Aanraken is niet gebruikelijk. Het hoofd van een Thai raak je nooit aan en je laat ook nooit de onderzijde van je voeten zien.
  • Lees bij de ingang van tempels en andere attracties vooraf op de bordjes wat wel en niet mag.
  • Bedek benen en armen bij het betreden van tempels.
  • Topless zonnen is niet toegestaan.
  • Het is niet gebruikelijk je stem te verheffen.

Fooi

Het geven van fooi is in Thailand niet gebruikelijk, er wordt namelijk al standaard een service fee toegevoegd aan het totaalbedrag. Wanneer je naar een westerse eetgelegenheid gaat, dan is het prima om een fooi te geven. Als je ergens een fooi geeft, zal men dit in elk geval nooit weigeren.

Foodcourts en hawkers

Meestal eten de locals zelf bij de hawkers, de kraampjes langs de weg of op een plein (dan heet het een foodcourt). De kwaliteit van het eten is over het algemeen prima in Thailand. Voor de zekerheid kun je altijd vooraf even goed kijken waar het druk is en waar niet. Zitten er veel locals bij een bepaald kraampje, dan mag je vaak stellen dat het voedsel van goede kwaliteit is. Een simpel lokaal gerecht kost vaak niet meer dan ฿100.

Hoogseizoen

Thailand is het hele jaar door te bezoeken, maar er is wel sprake van een toeristisch hoogseizoen tussen grofweg november en maart. Tussen mei en september/oktober is er meestal sprake van een regenseizoen of moessonperiode, vooral merkbaar in het zuiden van het land. De meeste Nederlanders gaan in de maanden juni tot september naar Thailand, want dit valt samen met onze eigen zomervakantie.

Accommodatie

In Thailand heb je veel tophotels- en resorts. Backpackers komen er echter ook goed aan hun trekken, je hebt er voldoende hostels, waar je voor een paar euro per nacht kunt verblijven. Een gemiddeld drie- of viersterrenhotel biedt al alles wat je kunt bedenken, goede kamers met airco en vaak op een goede plek gelegen. De tophotels zijn wat je ervan mag verwachten, luxe en zeer goede voorzieningen. Hotels boek je gemakkelijk vanuit Nederland via het internet, sites als Booking.com en Agoda.nl bieden vaak zeer scherpe prijzen.

Inentingen

Vanuit Thailand worden geen inentingen verplicht gesteld. Vanuit Nederland wordt wel geadviseerd om minimaal een DTP en Hepatitis A inenting te hebben. Laat je altijd vooraf goed informeren door je eigen huisarts, de GGD of het tropeninstituut.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs kost €18,95 en kun je laten maken bij een vestiging van de ANWB. Je moet zelf een pasfoto meenemen. Wil je een auto in Thailand huren? Neem dan een internationaal rijbewijs mee.

Internet

Vandaag de dag koopt iedereen bij aankomst een lokale simkaart met 3G of 4G verbinding met een flinke databundel. Mobiel internet is in Thailand redelijk snel (meestal tussen 1mbit en 20mbit) en behalve in de diepe jungles heb je overal wel dekking. Op veel plekken in Thailand heb je verder gratis wireless internet. Dit geldt voor (bijna) alle hotels en ook voor diverse shopping malls. Bij Starbucks en The Coffee Club heb je ook gratis internet. In Thailand heb je in alle grote steden en dorpen internetcafés, hetzelfde geldt voor de vele toeristische bestemmingen binnen Thailand. In de praktijk zie je er echter vooral locals gamen en soms kom je er een verdwaalde backpacker tegen.

Jungle

Binnen Thailand liggen de oudste jungles ter wereld. Je kunt al op laagdrempelige wijze kennis maken met de prachtige jungle, want een paar natuurparken liggen op maar een paar uur rijden van Bangkok en zij vrij makkelijk bereikbaar.

Klimaat

In Thailand is er sprake van een tropisch klimaat. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er dagelijks wel een bui kan vallen. Op de vraag of het wel eens regent is het antwoord ja, maar meestal een half uurtje per dag rond het einde van de middag. Tijdens de regentijd regent en onweert het vaak ’s nachts. Het zuidwesten heeft te maken met een regenseizoen tussen de maanden mei en oktober. De zuidoostzijde kent een matige moessonperiode tussen november en februari, maar de regio is het hele jaar door prima te bezoeken. De weerskaartjes geven bijna altijd aan dat het ‘bewolkt is met een enkele bui’, dit is geen juist beeld, over het algemeen regent het dagelijks kort en heftig.

Luchtvaartmaatschappijen

Er vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen naar Thailand. Thai Airways, Eva Air en KLM vliegen het meest frequent op het traject. De vlucht duurt ongeveer 12 uur. De KLM vlucht is prettig met kinderen, want die vertrekt om 17.50 waardoor ze vrij snel gaan slapen en de volgende dag kom je om 9.50 aan in Bangkok, waardoor het na zo’n lange vlucht fijn is om meteen bij je hotel in te kunnen checken. Een aantal airlines hebben een tussenstop, waarvan ze doorvliegen naar Phuket in plaats van Bangkok. Handig als je hier je reis door Thailand wilt starten.

Medische voorzieningen

Thailand is een modern land, met moderne medische voorzieningen. Als je in de grote steden bent, dan is medische hulp altijd dichtbij. Ben je in de jungle, dan is het vaak een ander probleem. Ook dan kun je meestal wel op hulp rekenen. De ziekenhuizen zijn zo modern als hier in Nederland. Als je niet lekker bent in de tropen, dan is het nooit een kwestie van afwachten. Zodra je misselijk, zwak of duizelig bent, direct actie ondernemen. Ga naar de lobby van het hotel, of maak elders kenbaar dat je niet lekker bent. Uitdroging is een vaak voorkomend verschijnsel in de tropen, zorg altijd voor voldoende water (of voldoende locaties in de buurt waar je wat kunt drinken).

Muggen

Wanneer je naar Thailand gaat is het verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen (maar werkt niet altijd even best), in het bijzonder de Dengue mug, als je het Dengue virus oploopt kun je enorm ziek worden. Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Ga je ’s avonds eten bij een hawker, vergeet jezelf dan niet vooraf in te smeren met Deet. Deet heb je in spray- en gelvorm, waarbij de spray sterker is dan de gel.

Nederlandse Ambassade in Thailand

15 Soi Ton Son
Lumphini, Pathumwan
Bangkok 10330
Telefoon: +6623095200
E-mail: [email protected]

Nepartikelen

Volgens een artikel op de website van de douane mag je vanuit Thailand imitatie artikelen mee naar Nederland brengen. Er valt zelfs te lezen dat je van elke categorie drie artikelen mag invoeren, drie horloges, drie gekopieerde dvds etc. Loop echter geen onnodig risico en koop geen imitatie. Dit geldt voor de eerdergenoemde horloges en dvds, maar ook voor nepkleding en andere gekopieerde waren. Ondanks dat de douane op de website een zeker gedoogbeleid lijkt te hanteren, zijn de zaken op Schiphol zelf vaak anders. Ons advies: Neem geen nepspullen mee uit Thailand. De kwaliteit is doorgaans belabberd en het weegt verder ook niet op tegen de risico’s.

Ontbijt

Locals eten ’s morgens al warm voedsel als rijst of noodles, voor de meeste toeristen is dit echter niet zo gebruikelijk. Hotels hebben altijd een westers ontbijt. Vaak is er wel verschil in kwaliteit merkbaar, zo moet je in een budgethotel geen uitgebreid westers ontbijt verwachten. Een simpel westers ontbijt bestaat meestal uit wit brood, een gebakken eitje, wat plakjes kaas en soms jam. Verder kun je meestal yoghurt en melk krijgen, en soms ook pannenkoeken. Luxe hotels (die je al vanaf €50 per kamer per nacht boekt) hebben vaak een gigantisch uitgebreid ontbijtbuffet. En niet zo’n ontbijtbuffet dat voor 80% uit lokale gerechten bestaat, maar gewoon tientallen schalen met kaas, ham, zalm etc. Soms hele taarten en andere bijzondere toetjes. Ook zijn de tijden van smerige hotelkoffie voorbij.

Bij de betere hotels staan soms wel 4 grote koffiemachines (met verse bonen) op een rij. Wil je niet (altijd) in je hotel ontbijten of heb je geen ontbijt bij je overnachting geboekt, dan kun je ook vanaf 10.00 terecht in de restaurants in de winkelcentra. Verder bij de vele koffiehuizen vaak prima sandwiches.

Paspoort

Het paspoort moet na vertrek uit Thailand nog minimaal 6 maanden geldig zijn. In sommige gevallen moet je je paspoort achterlaten. Zorg altijd dat je een kopietje bij je hebt, zodat je die eventueel kunt achterlaten. Bij het huren van een scooter accepteert men soms ook je rijbewijs ipv het paspoort.

Reisbagage

Wanneer je op basis van economy class naar Thailand vliegt, mag je afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt 23 of 30 kilo bagage in je koffer meenemen. Daarnaast mag je nog eens maximaal 10/12 kilo handbagage aan boord meenemen. Let erop dat handbagage aan bepaalde afmetingen moet voldoen, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Wanneer je in Thailand gebruik maakt van luchtvaartmaatschappij AirAsia voor de binnenlandse vluchten, dan mag je standaard geen reisbagage meenemen, alleen handbagage. Tijdens het boeken van de tickets moet je los kilo’s reisbagage kopen. Op de vraag wat het beste is bij een reis naar Thailand; een tas (backpack) of koffer, is het antwoord; beide is prima mogelijk, hoewel een tas die je op je rug kan dragen over het algemeen wel praktischer is.

Reisorganisaties

In Nederland heb je een flink aantal reisorganisaties met reizen naar Thailand. Er zijn zelfs een aantal reisorganisaties die zich puur richten op de landen binnen Zuidoost-Azië. In veel gevallen kun je een combinatiereis Indochina boeken, waar Thailand ook onder valt. Je bezoekt dan meerdere landen binnen één vakantie.

Smog

Thailand heeft zo nu en dan te maken met smog. Dit is vooral van toepassing in de grote steden en andere drukke gebieden. De smog ontstaat meestal door het verbranden van gewassen door Thaise boeren, om zo de grond opnieuw vruchtbaar te maken. Wanneer de wind richting Thailand waait, dan kan het land hier flink last van hebben. Een stad als Bangkok heeft ook veelvuldig last van smog, dit komt grotendeels door het vervuilende verkeer. Hetzelfde geldt voor Chiang Mai, waar je ook meerdere maanden per jaar last kunt hebben van flinke smog (ze noemen het Smokey Season).

Taal

De voertaal in Thailand is het Thai (Thaise taal), maar in toeristische gebieden spreekt bijna iedereen wel een woordje Engels. Locals vinden het overigens erg leuk als je een paar woordjes Thais leert.

Tijdsverschil

In Thailand is het 6 uur later dan in Nederland. Wanneer er in Nederland sprake is van de zomertijd, dan scheelt het 5 uur.

Vervoer

Thailand heeft een uitgebreid en vrij modern wegennet, rond de grote steden is het echter erg hectisch. Een auto huren is erg leuk in Thailand, maar stippel vooraf een leuke route uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan (het centrum van Bangkok met de auto is geen pretje). Je kunt een auto op een andere locatie als de afhaallocatie inleveren, vooral erg handig als je een groot deel van het land wilt verkennen. Wel kost dit vaak (flink) wat extra. Thailand heeft verder een goed treinnetwerk, met routes door het hele land, en zelfs naar Kuala Lumpur en Singapore. Via de lucht kun je vliegen met o.a. budget airline AirAsia, voor soms een tientje per enkele reis. Verder is nog een uitgebreid (publiek) busnetwerk.

Voedsel

In Thailand eet men over het algemeen rijst- en noedelgerechten. Dit geldt voor alle bevolkingsgroepen binnen het land. Dit betekent niet dat je als toerist gedwongen bent om je gehele vakantie rijst of noodles te eten. In Thailand heb je veel verschillende eetgelegenheden, waaronder gigantisch veel westerse restaurants. Daarnaast heb je in de vele winkelcentra altijd wel een keten, of het nu om een koffieketen gaat (Starbucks, Coffee Club), of een fastfoodketen (McDonalds, Burger King, KFC). Het voedsel is doorgaans mild pittig als je vooraf aangeeft dat ze het gerecht ‘Not that spicy’ moeten maken. Verder verschilt het vaak waar je een gerecht neemt. Eet je bijvoorbeeld bij je hotel, dan valt het doorgaans wel mee. Eet je langs de straat, dan kunnen sommige gerechten bijzonder pittig zijn. Een maaltijd kost meestal niet meer dan 100 baht per gerecht, hooguit een paar euro per complete maaltijd.

Waterkwaliteit

Je kunt in Thailand beter geen water uit de kraan drinken. Voordat het schone, drinkbare water de consument bereikt, is het door meerdere oude leidingen gegaan. Je wilt niet het risico lopen om tijdens je vakantie toch ziek te worden van het drinkwater (alhoewel ik dit nog niet eerder heb gehoord). Beter is het om gewoon flessen water in de supermarkt te kopen. In de wat betere hotels staan altijd een paar flesjes water voor je klaar in je kamer.

Winkelen

Winkelen is een geliefde bezigheid bij de lokale bevolking. Alhoewel het voor velen alleen maar bij windowshopping blijft, is men – vooral in de weekenden – niet weg te slaan bij de diverse grote en luxe shopping malls. Dit zijn warenhuizen met vaak meer dan 400 winkels, met de meest uiteenlopende bekend merken.

Zonnebrand

In Thailand schijnt de zon overal en bijna altijd. Zelfs bij bewolkt weer of in de schaduw kun je al binnen een uur verbranden. Ook in de grote steden loop je zo een verbranding op. Zorg dat je voldoende zonnebrand bij je hebt. Zonnebrand kun je al in Nederland kopen, maar ook makkelijk in Thailand zelf bij een drogist. Zorg altijd voor voldoende water wanneer je onderweg bent. Daarnaast is een pet belangrijk. Ga niet op dag 1 van je vakantie uren in de zon liggen, een hevige verbranding heb je zo opgelopen en het duurt vaak vrij lang eer je weer opnieuw in de volle zon kunt vertoeven.

Handige links voor het boeken van je trip

Feiten Thailand:

  • Totale oppervlakte: 513.120 km2
  • Hoofdstad: Bangkok
  • Politiek: Parlementaire monarchie
  • Inwonertal: 68.414.135 (2017)
  • Bevolkingsdichtheid: 133.3 mensen per vierkante km
  • Munteenheid: Baht ฿ (THB)
  • Tijdzone: UTC+7
  • Taal: Thais (+ Engels)

Onvergetelijke Thailand reizen van Van Verre

Geweldige vakanties naar Thailand met ANWB Reizen

Populaire reisorganisaties

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.