Hieronder vind je een uitgebreid overzicht met tips voor bij een reis door Japan. Het is zo’n beetje alles dat we tot nu toe tijdens onze reizen hebben meegemaakt. Mocht je zelf toffe tips hebben, plaats deze dan als reactie op dit bericht.

  • Op diverse bestemmingen binnen Japan kun je gebruik maken van de diensten van een gratis gids. Er zijn gidsen die reizigers kosteloos rondleiden in de vorm van vrijwilligerswerk. Het leuke is dat de gidsen hiermee hun Engels kunnen oppoetsen of bijhouden, en jij leert van alles en nog wat over de wijk/regio waar je wordt rondgeleid. Soms wordt een gift op prijs gesteld, maar dan wordt dit vooraf duidelijk gemeld. Op de officiële Tourism Japan (JNTO) website vind je een overzicht met alle gidsen.
  • In heel Japan vind je de zgn. Kōban of beter bekend als de Police Box, een klein huisje met een politieagent. Hier kun je terecht wanneer er wat loos is. De Kōban heeft een dubbele functie. Enerzijds schrikt het af en anderzijds kunnen mensen er terecht met vragen, gevonden voorwerpen etc.
  • Het 2 kilometer lange filosofenpad in Kyoto is werkelijk schitterend. In de lente heb je schitterende kersenbloesem langs het kronkelende kanaaltje. Onder kom je langs een paar schitterende tempels. Weinig tijd in Kyoto, doe het filosofenpad dan op de fiets.
  • Eet bij een Japanse familie via Nagomi Visit. De website toont de mogelijkheden en locaties. Eten bij een lokaal gezin is een leuke, unieke ervaring en een kans om het lokale Japanse leventje optimaal mee te krijgen.
  • Als je wat in het Engels wilt vragen kun je het beste korte, simpele zinnen gebruiken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een toilet, vraag dan ‘Toilet?’ en niet ‘Excuse me, where can I find the nearest bathroom’, want dan is de kans groot dat de persoon je niet begrijpt en dichtslaat.
  • Booking.com is de grootste hotelvergelijker ter wereld en onze favoriete website voor het boeken van accommodatie. Onze voorkeur voor Booking.com komt voort uit hun fantastische annuleringsvoorwaarden. Je kunt in veel gevallen tot enkele dagen voor aankomst kosteloos annuleren. Het mooie is dat je dus al vrij snel accommodatie kan vastleggen, maar altijd nog de mogelijkheid hebt om een ander, beter of goedkoper hotel te kiezen.
  • Japan is een modern land en je zou denken dat je alles wel met je creditcard kunt betalen. In tegenstelling, Japanners zijn gek op contanten. Alles wordt cash afgerekend, zelfs in de grote populaire warenhuizen. We moesten een keer bij Yodobashi een geheugenkaartje voor de camera kopen, maar hadden geen contanten bij ons. De dichtstbijzijnde pinautomaat was ruim 15 minuten lopen, want Yodobashi kon niks met onze creditcard.
  • Op zo goed als alle trein- en busstations heb je bagagekluizen, waar je voor een vast bedrag per dag je bagage tijdelijk kunt stallen. Vaak gaat het om maximaal 3 aaneengesloten dagen, waarbij je per dag (van 0.00 tot 24.00) betaalt. Dit is een handige manier om zware bagage tijdelijk achter te laten, terwijl je lekker licht verder reist.
  • Ga altijd na wanneer de Golden Week is want dan gaat heel Japan ook zelf op reis. Ga meteen na wanneer de Golden Week in China is, want het grootste deel van de buitenlandse toeristen die Japan bezoeken zijn Chinezen. Als je niet van absurde drukte houdt, bezoek Japan dan buiten deze vakantieperiodes.
  • Geen mogelijkheid om Mt. Fuji te bezoeken? Of was de berg tijdens je bezoek in nevelen gehuld (wat vaak voorkomt)? Mocht je toevallig de Shinkansen van Tokyo naar Osaka, Nagoya of Kyoto nemen, reserveer dan een stoel aan de rechterzijde. Ongeveer een uur vanaf Tokyo heb je bij helder weer kort maar mooi zicht op Mt. Fuji.
  • Maps.me is een handige offline kaart, die je vooraf kunt downloaden. De kaart is supergedetailleerd en handig als je ergens zonder internetverbinding komt te zitten. Wij hadden een pocket Wi-Fi router en konden altijd Google Maps gebruiken, wat nog net een tikkie handiger is.
  • Reis je met meerdere mensen dan kun je het beste een portable wi-fi kopen. Simkaart zit er al in en iedereen kan erop connecten.
  • Ga je met je gezin naar Japan? Overweeg dan een traditionele Japanse kamer met Tatami matten. Vaak heeft een standaard kamer al 4 tot 6 matten, zodat je er met het gezin prima kunt verblijven.
  • Fan van lichtkunstfestivals? Misschien wel het grootste lichtfestival van Japan vind je jaarlijks tussen oktober en april bij het Lake Sagami Resort Pleasure Forest in de prefectuur Kanagawa. Deze plek ligt op ongeveer 2 uur reizen vanaf Tokyo (het grootste deel kan met de JR Chuo trein worden afgelegd).
  • Een ander enorm lichtfestival vind je jaarlijks bij de stad Nagoya. Hier is het Nabana no Sato Winter Illumination festival met meer dan 8 miljoen LED lichtjes één van de grootste lichtfestivals van Japan.
  • Eén van de beste plekken om Mt. Fuji te zien is Kawaguchiko. Dit dorp is redelijk goed bereikbaar vanaf Tokyo en ligt binnen het Five Lake District.
  • De beste maanden voor een bezoek aan Japan zijn maart, april, mei (met de lente en de Sakura) en de maanden september, oktober en november vanwege de herfstkleuren (Koyo). De overige maanden zijn natuurlijk ook prima voor een bezoek, maar dan is het weer op veel locaties vaak een spelbreker.
  • De JRP (Japan Rail Pass) is de voordeligste manier om door Japan te reizen. De trein is snel, prettig en relatief goedkoop. De pas heb je in drie versies; 7 dagen, 14 dagen en 21 dagen. Je kunt op Hyperdia uitrekenen in welk geval de JRP goedkoper is dan losse tickets. Reis je relatief weinig tijden je vakantie in Japan, dan zijn losse Shinkansen tickets waarschijnlijk goedkoper.
  • Hyperdia is een superhandige app om alle actuele treintijden in te zien. Ook handig is dat de kosten bij de tickets worden getoond. De app is de eerste 30 dagen gratis. Perfect dus als je voor de eerste keer naar Japan gaat. Niet vergeten pas te installeren en activeren als je op reis gaat.
  • Boek accommodatie ruim op tijd, want goed beoordeelde plekjes zijn in Japan vaak ver vooruit volgeboekt. Wat dan overblijft zijn of superdure (luxe) hotels, of zeer basic accommodatie (die nog steeds duur is). De beste manier om je accommodatie te boeken is bij Booking.com of Agoda.nl. Beiden tonen de beste prijs voor de accommodatie. Vergelijk de accommodatie met de best beoordeelde plekjes op Tripadvisor om een goed beeld bij de kwaliteit te krijgen.
  • Overweeg je een luxe verblijf in een traditioneel Japans hotel? Overweeg dan een Ryokan. Heerlijk sfeertje, mooie kamers op vaak schitterende locaties. In veel gevallen met een Onsen. De goedkopere versie van de Ryokan – de Minshuku – is ook het overwegen waard, vooral omdat je dat veel nauwer contact hebt met de plaatselijke bevolking.
  • De Japanse taal is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk aan te leren (schrift is een compleet ander verhaal). Probeer vooraf alvast een paar woorden en zinnen te leren, dit maakt het een stuk leuker als je op reis bent (tip: zoek op Japanese language op Youtube).
  • Je loopt in Japan veelvuldig op je sokken. Zorg dus voor enigszins nette sokken als je ergens op bezoek gaat. Je kunt het beste ook geen wandelschoenen met enorme veters meenemen, want bij de vele tempelbezoekjes is het handiger als je even snel je schoenen aan en uit kunt trekken.
  • Je geeft geen fooi in Japan. Wel zit er soms een table-charge bij je maaltijd waar je dan vaak ook weer wat voor terug krijgt (een klein hapje oid).
  • Afdingen is niet gebruikelijk in Japan. Prijzen staan altijd op de producten. Koop je meerdere dingen tegelijk, kun je natuurlijk altijd om een betere prijs vragen.
  • Groene thee (koud of warm) is altijd gratis in Japan.
  • Als je een Onsen bezoekt, moet je vooraf douchen. Heb je tattoos, dan mag je er in veel gevallen niet in. Kleine tattoos kun je eventueel met een waterdichte pleister afdekken. Er zijn onsens waar je wel met een tattoo in mag, maar dit moet je vooraf goed nagaan. Verder heb je overal (duurdere) private onsens, waar het natuurlijk niet opvalt als je een tatoeage hebt.
  • Travel Japan Wi-Fi is een app waarmee je op diverse locaties in Japan van een gratis Wi-Fi verbinding gebruik kunt maken. De app geeft standaard toegang tot 60.000 Wi-Fi locaties, maar met een premium code kun je met meer dan 200.000 Wi-Fi netwerken connecten. De premium code kun je op diverse plekken door het land halen. Wij vonden de app tegenvallen en gingen voor de portable router.
  • Op de website van JNTO (Japan Tourism) heb je diverse brochures in .pdf die je kunt downloaden. Je vind de brochures in de rubriek: JNTO Practical Travel Guides.
  • In de grote steden heb je zo goed als overal gratis Wi-Fi. Dit geldt voor hotels, ryokans, capsule hotels, warenhuizen en koffietentjes (bv Starbucks). De snelheid is meestal voldoende maar hangt af van het aantal gebruikers. In een Starbucks waar veel mensen zitten te werken is de snelheid vaak laag. Verder heb je ook stads-Wi-Fi, vooral handig op treinstations/metrostation. Buiten de grote steden is het een ander verhaal en is er niet altijd Wi-Fi beschikbaar. Hier ben je aangewezen op betaalde alternatieven, zoals een simkaart met databundel (overal te koop en goede landelijke dekking) of een portable router zodat je met meerdere apparaten tegelijk op het internet kunt.
  • Je hebt toiletten en toiletten in Japan. Het ene toilet is een futuristisch meesterwerk, met honderd knoppen om het ding te bedienen waarbij je je afvraagt of het nog wel de bedoeling is om er alleen even op te zitten om je boodschap te doen, om vervolgens weer verder te gaan. De andere is een smerig gat in de grond, waarbij je ineens twijfelt of je nog wel in het ultraschone Japan bent, of dat het toilet je zomaar naar een Chinees broertje getransporteerd heeft.
  • Mijd de trein tijdens spitstijden en zorg er ook altijd voor dat je niet de allerlaatste trein pakt. Vaak is de laatste wagon een speciale vrouwenwagon.
  • Het dragen van een gezichtsmasker is de gewoonste zaak van de wereld geworden in Japan. Het succes komt voort uit de H1N1-influenza epidemie van 2009 en sindsdien is het niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Drogisterijen en supermarkten hebben hele schappen met maskers, in de meest uiteenlopende varianten en vaak meer een fashion statement dan een manier om bacteriën buiten de deur te houden. Hoewel het ooit zo begon (bescherming tegen ziektes van anderen) werd het ook een manier om juist anderen voor jouw griep of verkoudheid te beschermen. Een weer andere veelgehoorde reden is dat Japanners vaak nogal op zichzelf zijn maar wel veelvuldig in publieke plekken is (zoals het openbaar vervoer). Het masker brengt wat anonimiteit.
  • Wist je dat je in Japan een keten hebt waar drankjes en snacks gratis zijn? Harimaya Station Café is een initiatief van de rijstcracker-maker Harimaya. Daar bedacht men dat het goed voor het merk zou zijn als ze op een aantal plekken gratis rijstcrackers met daarbij gratis koffie en thee zouden bieden (en dan heb ik het over goede koffie, gemaakt uit verse bonen). Het idee was ook om wat terug te geven aan de maatschappij. Er zijn momenteel 7 Harimaya Station Cafés in Japan: twee in Tokyo, één in Fukuoka’s Hakata Mitsui Building, één in Osaka NM Plaza Midosuji Building, één in Kobe Daido Seimei Kobe Building, één in Nagoya CentRise Sakae Building, en één in Kyoto. De cafés zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00.
  • Mocht je de kans hebben, boek dan een plekje bij een heuse Japanse theeceremonie. Vaak worden deze uitgevoerd in speciale theehuizen, maar soms ook in schitterende tempels. Tijdens de ceremonie drink je de heerlijke matcha thee, vaak vergezeld van enkele lokale snacks. Tijdens de ceremonie legt men alles uit over de Japanse (groene) thee. In tegenstelling tot andere landen is een theeceremonie geen toeristische oplichterij, maar een leuke, interessante en vooral serieuze poging om je kennis te laten maken met de lekkerste theesoorten van Japan.
  • Roken mag niet in restaurants (soms is er een afgesloten rokersruimte) en in veel gevallen ook niet op drukke publieke locaties. Vaak zijn er speciale rookzones of rookruimtes, of staat een groepje rokers voor de ingang van een bedrijfspand of warenhuis te roken. In Izakaya’s wordt wel gerookt en soms flink ook.
  • In grote steden als Tokyo en Osaka kun je een zgn. ‘Flash Card’ kopen, een prepaid kaart die je met geld kunt opwaarderen en die je overal kunt gebruiken om mee te betalen, inclusief de metro, trein, taxi en op diverse andere plekken. In Tokyo heb je de Suica en de Pasmo en in Osaka de Icoca. Deze kaarten zijn op veel meer plekken bruikbaar, bijvoorbeeld in supermarkten, taxi’s etc.
  • Je mag in Japan op diverse plekken binnen de bewoonde wereld niet met een drone vliegen. Wij hadden onze drone bij ons en uiteindelijk niet 1x de kans gehad deze op te laten.
  • Eigenlijk reist iedereen in Japan standaard met de trein. Als je een JRP hebt (Japan Rail Pass) kan dit onder bepaalde voorwaarden veruit de goedkoopste en fijnste manier zijn om grote afstanden in het land af te leggen. Echter, de snelle shinkansen gaat altijd overdag, waardoor je soms lange stukken in de trein zit, zonder veel van het landschap mee te krijgen (vanwege de snelheid). De nachtbus is een goed alternatief. Door het hele land heb je een netwerk van nachtbussen. Het grote voordeel is dat je ’s avonds laat vertrekt en de volgende ochtend aankomt. Hiermee bespaar je dus een (vaak vrij dure) hotelovernachting.
  • Met de superhandige website Tabelog vind je in een handomdraai het perfecte restaurant. Fijne site om snel te achterhalen waar je (in de buurt) lekker kunt eten.
  • Je kan bijna overal wel pinnen in Japan. Zoek altijd naar het ATM logo op de informatiebordjes, die leiden vaak naar pinbakken met Mastercard/Maestro/Cirrus logo. Bij lokale pinbakken kun je niet pinnen, vaak is hier geen uitleg in de Engelse taal en ook kom je er het Maestro/Cirrus logo niet tegen. Op toeristische plekken kun je vaak ook met creditcard betalen. Dit wordt dan bij de ingang van de winkel aangegeven. In de meeste hotels kun je met creditcard betalen. ¥10.000 is het grootste briefje. Dit briefje kan bijna overal wel gewisseld worden, behalve in de kleine shops. Pinnen kan meestal voor maximaal ¥50.000 (zo’n €390, dec 2018) per pintransactie. Meer laat je lokale bank vaak ook niet toe. Je krijgt bijna altijd 5 briefjes van ¥10.000.
  • Een simkaart met alleen dataverbinding kun je in alle elektronicawinkels (zoals Yodobashi of Big Camera) kopen. Het zijn vaak onbekende namen, die op het netwerk van het grote Docomo meeliften. Er is geen registratie nodig en je gaat ook geen abonnement aan. Je hoeft alleen maar een nieuwe APN aan te maken en die te kiezen. Let erop dat je voor een snelle en ruime bundel gaat. Ik kocht zelf een bundel van 200mb per dag, maar dit bleek onvoldoende. Nadat je dagtegoed op is wordt de verbinding gethrottled (afgeknepen). Gelukkig hadden we ook een pocket Wi-Fi waarop we terug konden vallen.
  • Je hebt in Japans echt nergens prullenbakken, zelfs niet in publieke toiletten. Wel in treinen, maar niet bij de stoelen maar op enkele plekken in de wagon (vaak bij de toiletten) en dermate klein dat je er hoogstens een boterhamverpakking in kwijt kunt. Voor plastic flesjes en blikjes heb je wel overal prullenbakken, dit i.v.m. de vele automaten waar je drinken kunt kopen. Zo heb je standaard bij de vending machines een flessenbak, dus waar je drinken koopt kun je het ook meteen weggooien. Je wordt dus verder gedwongen om alles mee te nemen, zodat je het in je hotel kunt weggooien. Enerzijds irritant, maar als gevolg zie je nergens vuil op de grond en ook nergens overvolle prullenbakken met het vuil ernaast.
  • In heel Japan houdt men links aan op de roltrap en de rechterkant is voor mensen met haast. In Osaka werkt dit principe precies andersom.
  • De meeste luxere hotels hebben een shuttleservice. Hiermee reis je gratis van het hotel naar een of meerdere toeristische locaties in de directe omgeving. Op vaste tijden kun je daar dan ook weer de shuttle terug naar het hotel pakken. Dit scheelt gedoe en taxi’s. Op de website kun je hierover vaak meer lezen.
  • Honolulu Coffee is ok, maar vaak erg druk. Espressamente Illy is fantastisch, maar niet overal te vinden. Starbucks is niet mijn favoriete koffiemerk. In grote steden als Tokyo, Kyoto en Osaka heb je, als je goed zoekt, erg leuke, hippe en vooral goede koffietentjes. Authentieke Japanse koffietentjes hebben Japanse (vaak drip of pour over) koffie en soms gewone zetkoffie. Dit was niet altijd even lekker en vaak ook aan de slappe kant.
  • De betaalde belasting (8%) claimen kan alleen bij aankopen vanaf ¥5.400 op 1 bon en alleen bij winkels die het speciale ‘Tax refund’ tonen. Je hebt daarbij altijd je paspoort nodig, vergeet deze niet als je van plan bent om flink te shoppen.
  • Koffie in de kleine supermarktjes (Konbibi’s) is niet fantastisch maar zeker niet vies. 7-eleven heeft bijvoorbeeld bonenmachines waarbij je ¥100 een lege koffiebeker koopt die je zelf bij de machine kunt vullen (haal de beker er tijdig onder vandaan als je wat sterkere koffie wilt).
  • Sandwiches bij 7-eleven zijn prima voor een ontbijt in de trein. Een klein pakketje met 2 of 3 boterhammen zonder korst kost tussen ¥200 en ¥300. Goed gevulde bentoboxen kosten meestal rond de ¥1000, de goedkoopste heb je vanaf ¥500. Drinken bij 7-eleven of Family Market meestal rond ¥100/¥200 voor een flesje water, sap of frisdrank. IJskoffie en energydrinks zijn mateloos populair in Japan.
  • Convenient stores hebben snacks maar ook hele maaltijden. Vaak ook een schap vol instant noodles en een schap verse sushi en andere Japanse gerechten.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.