Hier volgt een overzicht met tips die het verblijf in Japan makkelijker maken. Het is in sommige gevallen van belang dat je het vooraf (buiten Japan) regelt.
Een prepaid SIM-kaart regel je niet zomaar in Japan. Kopen is niet zo moeilijk, installeren en activeren is een compleet ander verhaal in een land waar men vaak maar zeer beperkt Engels spreekt (hoewel de verpakking vaak wel een prima Engelstalige uitleg bevat). Om die reden huurt bijna iedereen een portable Wi-Fi router (ook bekend als pocket Wi-Fi). Alle apparaten die je bij je hebt kunnen hierop connecten voor het internet. Je kunt op die manier ook makkelijk van Whatsapp gebruik kunnen maken, of je kunt ermee bellen via Skype. Je bestelt de pocket Wi-Fi al makkelijk in Nederland bij een van de aanbieders. Japan Wireless en Global Advanced Communications zijn bijvoorbeeld zeer populaire aanbieders, met een duidelijke website waar je de apparaten kunt reserveren. Bij aankomst kun je de pocket Wi-Fi bij het postkantoor op de luchthaven ophalen. Bij vertrek stop je de Wi-Fi router in de enveloppe die je bij ontvangst kreeg en stop je de enveloppe in de brievenbus op de luchthaven.
Met de Japan Rail Pass, die op het complete JR-treinnetwerk op alle vier de hoofdeilanden kan worden gebruikt, kan je een hoop geld besparen vergeleken het kopen van losse treintickets. Je dient wel vooraf goed na te gaan of je bij je reisplan inderdaad beter de JRP kunt kopen, of dat losse tickets toch voordeliger zijn (dit is vaak het geval als je vooral op dezelfde plekken blijft, of ook grote delen met de bus aflegt). Een JRP heb je in 7,14 en 21 dagen, en de pas gaat in op de dag dat je deze ophaalt en gebruikt. Er zijn diverse websites waar je vooraf de JRP kunt reserveren (je krijgt een ‘exchange order’ waarmee je bij aankomst de JRP kunt afhalen). Let op: de JRP kan je alleen vooraf (buiten Japan) aanvragen en moet je bij aankomst bij een van de JRP afhaalpunten oppikken.
Hyperdia kun je vergelijken met 9292ov, het is een handige app met alle treintijden. Alle informatie is in de Engelse taal beschikbaar, inclusief de duur van de reis, de afstand, de kosten en de stations waar je moet zijn. Naast informatie over de Shinkansen, biedt de app ook informatie van de metrolijnen in de grote steden. Let erop dat de app de eerste 30 dagen na installatie gratis is, wacht dus met installeren tot de dag voor vertrek.
Google Translate is je grootste vriend in Japan. Niet alleen kan de app woorden en zinnen in de Japanse taal voor je uitspreken, er zit zelfs foto-vertaling bij waardoor je simpelweg een foto hoeft te maken, waarbij de app de Japanse tekens voor je vertaald.
Een laatste superfijne app is Maps.me. Dit is een enorm gedetailleerde offline map, die dus altijd dienst blijft doen, zelfs als je geen internet hebt. Ze hebben nauwkeurige kaarten van Japan, waarmee je zelfs lopend je bestemming kan vinden. Als je trouwens een portable router huurt, kun je ook prima met Google Maps je weg vinden.
Maak vooraf een lijstje met alle hotels waar je verblijft, inclusief de Japanse naam (makkelijk te vinden via Google Maps) en tevens een afbeelding van de exacte locatie in Google Maps en print dit vooraf uit (of sla het op als .pdf op je telefoon). Handig om bij je te hebben, mocht je eens geen internet hebben of iets moet uitleggen aan een taxichauffeur of voorbijganger die je de weg wilt vragen.
Pinnen kan niet zomaar bij elke bank in Japan, zelfs niet in grote steden als Tokyo, Osaka en Kyoto. Je kunt vaak wel pinnen bij postkantoren en 7/11 supermarkten, maar het zal je maar gebeuren dat je op een plek bent waar je ze niet tegenkomt (of op een moment dat een postkantoor gesloten is). In dat geval kan het nooit kwaad om een paar honderd euro aan contanten bij je te dragen, die je in nood eventueel kunt wisselen.
Vooral in het hoogseizoen zijn populaire plekjes vaak al ruim vooraf volgeboekt. Iedereen boekt accommodatie vooraf via het internet. Zomaar een hotel binnenlopen zal zelden tot nooit een betere prijs opleveren (maar wel het risico dat ze vol zitten). In het geval van dorms kun je de gok wel wagen. Wil je graag op de beste locatie en op plekken met een fantastische prijs/kwaliteit-verhouding verblijven? Boek dan vooraf je accommodatie. Wij boeken meestal bij een van de vier grote hotelvergelijkers Booking.com, Agoda.nl, Expedia.nl en Hotels.com, afhankelijk van welke de beste deal heeft onder de beste voorwaarden. Je boekt het beste tussen 6 en 3 maanden voor vertrek. Sommige hotels openen hun online reserveringsmogelijkheid pas binnen 3 maanden voor vertrek.
Afhankelijk van welke bestemming je wilt bezoeken binnen Japan dien je vooraf goed na te gaan wat de beste periode voor een reis naar het land is. Ga je bijvoorbeeld in maart/april naar Japan, dan heb als alles meezit het geluk dat je de Sakura (kersenbloesem) meemaakt. Dit is echter een zeer drukke periode qua toerisme, en hotels zijn dan vaak ook veel duurder. Hetzelfde geldt voor de herfstperiode, waarbij veel toeristen naar Japan reizen vanwege de herfstkleuren. Ook dan is accommodatie vaak veel duurder. Ook vliegtickets zijn in die periode veel duurder, zelfs als je ver vooraf een aanbieding boekt. Andere maanden zijn vaak veel goedkoper, maar daar kunnen weer nadelen aan kleven. Zo kan het in de zomer snikheet zijn in Tokyo, en in de winter zijn grote delen van het binnenland onbegaanbaar (bv in de Japanse Alpen). Ga dus goed na in welke periode je gaat, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.
Men zal je zeer dankbaar zijn als je in Japan een paar woorden spreekt. Zoek op Youtube naar Learning Japanese en er zitten meerdere lessen voor beginners tussen. Een aanrader, want je zult merken dat men veel minder afstandelijk is als je het ijs breekt met wat Japanse woorden.
Op sommige plekken gaan alleen maar bussen, of een trein waar de JRP niet geldig is. Zoek dit vooraf uit en boek de tickets eventueel vooraf online. Zo bestelden wij vooraf online de treintickets naar Nikko en naar Hakone en regelden wij ter plekke, maar wel ruim op tijd, de bustickets van Kanazawa naar Takayama.
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.