Als je minder dan 90 dagen in Maleisië verblijft, heb je geen visum nodig. Je krijgt dan bij aankomst een inreisstempel in je paspoort met een geldigheid van 90 dagen. Nederlandse reizigers die langer dan 90 dagen in Maleisië willen verblijven, moeten vooraf een visum aanvragen.
Vereisten Visa Exemption
- Er is sprake van een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen
- Je dient in het bezit te zijn van een paspoort met een geldigheid van minimaal zes maanden bij inreis
- Je paspoort dien minimaal één lege visumpagina te hebben
- Je moet een bewijs hebben van een retourvlucht of van een vlucht naar de volgende bestemming
Langer dan 90 dagen: Visum is vereist
Blijft je langer dan 30 dagen in Maleisië, dan moet je vooraf een visum aanvragen. Dit kan direct bij de Maleisische ambassade in Den Haag. Bij veel bestemmingen heb je visumdiensten die je veel werk uit handen kunnen nemen, maar omdat 90 dagen in het geval van Maleisië een zeer ruim verblijf betekent is er in de praktijk weinig reden om een speciaal visum aan te vragen als je langer wilt verblijven.
Alternatieve manier om langer dan 90 dagen in Maleisië te reizen
Reizigers die toch een lange periode in Maleisië willen verblijven maar geen trek hebben om een visum aan te vragen kunnen overwegen om hun reis in stukken op te breken en tussentijds naar één van de buurlanden te reizen. Wanneer je voor de 2e keer in Maleisië aankomt, krijg je wederom een stempel voor 90 dagen (let erop dat je ook dan weer aan de voorwaarden voldoet). Landen als Indonesië, Thailand, Singapore en zelfs Australië (Perth of Darwin) zijn perfecte plekken om even kortstondig te bezoeken, alvorens weer terug naar Maleisië te vliegen. Let er wel op dat je dit niet te vaak doet en dat het allemaal binnen reizen valt. Als men vermoedt dat je illegaal in Maleisië werkt of woont kan het zijn dat je het land niet wordt binnengelaten.
Tips
- AirAsia vliegt goedkoop naar diverse bestemmingen binnen Maleisië. De centrale hub is KLIA2 in Kuala Lumpur. Naast AirAsia heb je ook nog de budget airlines Malindo Air en Firefly.
- Heb je te maken met een zgn. ‘overstay’. Zorg dan voor een goede verklaring, of zelfs een medische verklaring. Let erop dat een overstay strafbaar is, hoewel je in de meeste gevallen een fikse boete zult krijgen. Ons advies, riskeer het niet in een land als Maleisië!
- Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
Populaire reisorganisaties
Bekijk de website
Deel je tips
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.
Goedendag,
Dank u voor de informatie. Is de visum run nog steeds toegestaan?
Ik heb met de Maleisische ambassade gebeld, en die zei dat het niet is toegestaan.
Weet u wat het juiste is?
Hoi Marjolein,
Vanzelfsprekend is een visarun geen ‘officiele’ manier om langer of langdurig in het land te verblijven. Het is echter een grijs gebied. Ergens is het logisch dat de ambassade zegt dat dit niet mag. Men is er ook strenger op geworden afgelopen jaren. Dit neemt niet weg dat je het prima kunt doen, als je het maar slim aanpakt. Als je simpelweg langdurig op reis bent is dat heel plausibel, dus geen probleem. Als je er woont en dit elke drie maanden doet gaat het een paar keer goed en daarna waarschijnlijk niet meer. Als je langer wilt verblijven zou je eens kunnen kijken naar de vereisten rond het digital nomad visum (hoewel ik er zelf weinig van weet, maar wel een keertje las dat ze dit wilden introduceren).
Succes!